امروزه خدمات پرستاری در منزل به طور چشمگیری افزایش یافته است و خانوادهها برای نگهداری از سالمندان، کودکان یا بیماران خود، از موسسههای خدمات پرستاری کمک میگیرند. یک پرستار باید مهارتهای مختلفی داشته باشد که یکی از آنها مهارت برقرای ارتباط است. مهارت های ارتباطی ضروری پرستار شامل موارد مختلفی است که موجب میشود تا رابطه صحیحی بین پرستار و شخصی که از او مراقبت میکند، برقرار شود. در ادامه این مطلب قصد داریم تا 10 مهارت ارتباطی برای پرستار را معرفی کنیم.
مهارتهای لازم برای پرستار در منزل
یک پرستار که در منزل برای مراقبت از سالمند، بیمار یا کودک فعالیت میکند، باید بر جنبههای مختلف زندگی او نظارت داشته باشد. این جنبههای زندگی شامل شرایط بیماری و سلامت، برنامه دارویی، رژیم غذایی، خواب و استراحت، فعالیت و ورزش، آرامش روانی و ارتباطات اجتماعی است. لازمه فراهم آوردن بهترین شرایط زندگی برای فردی که تحت مراقبت پرستار قرار دارد، آموزش مهارت های ارتباطی برای پرستار است. از طریق یک ارتباط سالم، نیازها و شرایط فرد مشخص شده و پرستار میتواند وظایف خود را به درستی انجام دهد.
مهارت های ارتباطی پرستار
آموختن روشهای ارتباطی یکی از مهارت های ضروری پرستار در منزل است، مانند:
- توجه کامل در هنگام صحبت کردن
- مهارت خوب گوش دادن
- استفاده از لحن و کلمات مناسب
- لبخند زدن و برخورد دوستانه
- عدم استفاده از کلمات تخصصی
- استفاده از زبان بدن
- محبت بدون کلام
- صبوری و متانت
- صحبت از موضوعات مورد علاقه فرد
- انجام فعالیتهای مورد علاقه شخص
از اینرو ما در ادامه این بخش مهارتهای ارتباطی را معرفی کردهایم.
پیشنهاد مقاله: راهنمای جامع پرستار کودک برای مراقبت از کودکان با بیماری های مزمن

1. توجه کامل در هنگام صحبت کردن
اولین نکته در مهارت های ارتباطی پرستار، توجه کامل به صحبتهای طرف مقابل است. در هنگام حرف زدن توجه خود را به موضوع گفتگو بدهید و از انجام کارهای دیگر مانند کار کردن با تلفن همراه خود بپرهیزید. به خاطر داشته باشید که هر گونه بی توجهی، فرد را به برقراری ارتباط با شما بیمیل میکند.
2. مهارت خوب گوش دادن
خوب گوش دادن یکی از مهارت های ارتباطی ضروری پرستار است. ابتدا صحبتهای فرد مقابل را به خوبی گوش کنید، اجازه دهید صحبتهای خود را کامل کند و برای پاسخ دادن عجله نداشته باشید. مهارت گوش دادن، به فهم شما از یک موضوع کمک کرده و زمینه یک ارتباط خوب را فراهم میکند.
3. استفاده از لحن و کلمات مناسب
برای صحبت با هر شخص، لحن و کلمات مناسبی را انتخاب کنید. مثلا یک پرستار کودک و یک پرستار سالمند برای برقراری ارتباط با شخصی که از او پرستاری میکنند، لحن و بیان یکسانی ندارند. همچنین انتخاب کلماتی که مورد استفاده قرار میدهید، یک مهارت ارتباط موثر پرستار در منزل است.
4. لبخند زدن و برخورد دوستانه
هیچ چیز به اندازه یک لبخند دوستانه و برخورد مناسب، در شکلگیری یک ارتباط خوب تاثیرگذار نیست! از برخوردهای خشک دوری کرده و به حرکات خود چاشنی لبخند و رفتارهای محبتآمیز را اضافه کنید. با این کار مشاهده خواهید کرد که تا چه حد در برقراری ارتباط موفق هستید.
پیشنهاد مقاله: مهارت های ارتباطی پرستار کودک
5. عدم استفاده از کلمات تخصصی
یکی از اشتباهات رایج در مهارت های ارتباطی ضروری پرستار، استفاده از کلمات تخصصی است. مثلا اگر به عنوان پرستار بیمار در منزل فعالیت دارید و بیمار درباره داروها یا بیماری خود از شما سوال میپرسد، نباید در پاسخ خود از کلمات تخصصی حوزه پزشکی استفاده کنید. با بیان عمومی و ساده توضیح دهید تا بیمار به ارتباط با شما مایلتر شود.
6. استفاده از زبان بدن
استفاده از زبان بدن را میتوان یکی از 10 مهارت ارتباطی برای پرستار دانست. اینکه در هنگام صحبت کردن با طرف مقابل بی حرکت در یکجا بنشینید و حرف بزنید، چندان جذاب و موردپسند نخواهد بود. این بار در هنگام سخن گفتن از حرکات بدن مانند دست، تغییر حالت صورت و غیره نیز استفاده کنید.
7. محبت بدون کلام
ابراز محبت بدون کلام نیز دیگر مهارت پرستار در منزل برای ارتباط است. شما برای ایجاد صمیمت بیشتر، همیشه به کلام نیاز ندارید. مثلا زمانی که به عنوان یک پرستار سالمند یا بیمار فعالیت دارید، با نشستن در کنار او یا گرفتن دستها میتوانید محبت خود را نشان داده و با او صمیمیتر شوید.
8. صبوری و متانت
صبوری و آرامش یکی از مهارت های ضروری پرستار در منزل است که باید در راستای آن تلاش کند. به خاطر داشته باشید که شغل شما پرستاری است و با افرادی مانند سالمندان، بیماران و کودکان سروکار دارید. این گروهها افراد حساسی هستند که ممکن است در شرایط سختی باشند؛ پس صبور بوده و با درک طرف مقابل، زمینه ارتباط را فراهم کنید.
9. صحبت از موضوعات مورد علاقه فرد
یکی از مهارت های طلایی پرستار در منزل، کشف موضوعاتی است که برای طرف مقابل جذاب باشد. مثلا اگر فردی که از او پرستاری میکنید، به فیلم و سینما علاقهمند است، در شروع ارتباط به سراغ همین موضوع بروید. این کار صمیمت شما را افزایش میدهد تا رابطه بهتری داشته باشید.
10. انجام فعالیتهای مورد علاقه شخص
برقراری ارتباط همیشه سخن گفتن نیست! از خانواده بیمار، سالمند یا کودک خود بپرسید که به چه فعالیت یا سرگرمی علاقه دارد. مثلا، برای برقراری ارتباط با یک کودک میتوانید با هم کارتن مورد علاقه او را ببینید یا یک بازی که کودک دوست دارد را انجام دهید؛ این کارها باعث نزدیکی شما به کودک میشود.
چرا مهارت های ارتباطی پرستاران مهم است؟
مهارت ارتباط موثر پرستار در منزل اهمیت بسیاری دارد و باید به آن توجه کرد. یک پرستار باید بتواند با فردی که از او پرستاری میکند، خانواده او، پزشک بیمار و دوستانی که به دیدار او میآیند برخورد مناسبی داشته و ارتباط برقرار کند.

در این صورت اگر پرستار فاقد تواناییهای لازم در برقراری ارتباط باشد، در زمینههای شغلی خود با مشکل مواجه میشود. ارتباط یکی از مهارت های طلایی پرستار در منزل است که از طریق آگاهی، آموزش و تمرین به دست میآید.
پیشنهاد مقاله: ویژگی های پرستار کودک حرفه ای
سخن پایانی
در این مطلب 10 مهارت ارتباطی برای پرستار در منزل را معرفی کردیم تا یک پرستار به شیوه بهتری از نیازها و علایق شخصی که از او پرستاری میکند آگاه شود. شما میتوانید برای استخدام پرستار سالمند، بیمار یا کودک از موسسه خدمات پرستاری زندگی برتر کمک بگیرید. پرستارانی که با این موسسه همکاری دارند، آموزش مهارت های ارتباطی برای پرستار را دریافت کرده و آمادهاند تا بهترین خدمات را ارائه دهند. این موسسه دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت بوده و با پشتیبانی 24 ساعته و برخورداری از نیروهای متعهد، در تلاش است تا بهترین شرایط زندگی را برای عزیزان شما فراهم کند.
سوالات متداول
10 مهارت ارتباطی برای پرستار در منزل شامل چه مواردی است؟
مهارتهای ارتباطی پرستار شامل توجه کامل در هنگام صحبت کردن، مهارت خوب گوش دادن، استفاده از لحن و کلمات مناسب، لبخند زدن و برخورد دوستانه، عدم استفاده از کلمات تخصصی، استفاده از زبان بدن، محبت بدون کلام، صبوری و متانت، صحبت از موضوعات مورد علاقه فرد و انجام فعالیتهای مورد علاقه است.
چرا آموزش مهارت های ارتباطی برای پرستار اهمیت دارد؟
یک پرستار نزدیکترین فرد به بیمار، سالمند یا کودک است و به همین دلیل باید با او ارتباط موثری برقرار کند. یک ارتباط خوب باعث میشود تا شرایط شغلی پرستار بهتر شده و همچنین فردی که از او پرستاری میشود، در وضعیت مناسبتری زندگی کند.
مهارت پرستار در منزل برای ارتباط با چه افرادی مورد استفاده قرار میگیرد؟
مهارتهای ارتباطی پرستار، در وهله اول برای برقراری ارتباط با شخصی که از او پرستاری میکند، مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین یک پرستار باید با خانواده شخص، کسانی که به ملاقات او میآیند و پزشک نیز در ارتباط باشد.
چگونه میتوان یک پرستار ماهر و باتجربه را استخدام کرد؟
برای استخدام پرستار باید به مراکز خدمات پرستاری مراجعه کنید. زندگی برتر یک موسسه خدمات پرستاری است که با نیروهای ماهر، دلسوز، باتجربه و متعهد همکاری دارد. این مرکز آماده است تا پرستار سالمند، بیمار و کودک را به منزل شما اعزام کند.