به جرات میتوان گفت که مهمترین و حساسترین عضو بدن هر انسانی قلب او است. کار اصلی قلب پمپاژ و رساندن خون به کل اعضای بدن است. اختلال در عملکرد قلب میتواند کل سلامتی انسان را تحت الشعاع قرار دهد، به همین دلیل باید همیشه مراقب این عضو حساس مهم باشیم. باید با علائمی که نشان دهنده وجود مشکلات در عملکرد قلب هستند آشنا شویم تا در صورت بروز هر یک، آن را جدی گرفته و نسبت به تشخیص و درمان بیماری اقدام کنیم.
امروز سعی داریم تا در مورد انواع بیماری های قلبی، نشانه های آنها و همچنین نحوه تشخیص بیماری قلبی با شما عزیزان صحبت کنیم. اگر شما هم به سلامتی خود و اطرافیانتان اهمیت میدهید، تا انتهای این مقاله از مرکز خدمات پرستاری زندگی برتر با ما همراه باشید.
نشانه های بیماری قلبی
انواع بیماری های قلبی نشانههایی دارند که به پزشک کمک میکنند تا نوع آنها را به درستی تشخیص دهند. نادیده گرفتن این علائم میتواند خطرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. همچنین عدم توجه به این نشانهها میتواند جان افراد را به خطر بیاندازد. در ادامه برخی از مهمترین نشانه های بیماری قلبی را برای شما عزیزان آوردهایم. مهمترین علائم و نشانه های بیماری قلبی عبارتند از:
- احساس گرفتگی، ناراحتی و درد در قفسه سینه
- داشتن حالت تهوع و احساس سوزش در معده
- احساس درد در سمت چپ بدن
- احساس گیجی
- خستگی غیر عادی
- عرق سرد
احساس گرفتگی، ناراحتی و درد در قفسه سینه
یکی از مهمترین و شایعترین علائم بیماریهای قلبی، احساس درد و سنگینی در قفسهی سینه است. اگر بیمار دچار مسدود شدن شریان شده یا این که سکتهی قلبی کرده باشد، در قفسهی سینهی خود احساس درد و گرفتگی خواهد داشت. البته در این خصوص متخصصان قلب و عروق میگویند که توصیف بیماران از درد قفسهی سینه متفاوت است. برخی از بیماران درد قفسهی سینه را بسیار شدید اعلام میکنند اما برخی دیگر میگویند که فقط احساس سوزش داشتهاند. اما هر چه که باشد باید آن را جدی گرفت و خود درمانی یا جدی نگرفتن این نشانه عواقب جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.

پیشنهاد مقاله: علائم هشداردهنده بیماری قلبی برای 6 بیماری مهم
داشتن حالت تهوع و احساس سوزش در معده
یکی دیگر از نشانه های بیماری قلبی، حالت تهوع و سوزش سر معده است. به طور کلی میتوان گفت که مشکلات گوارشی یکی از شایعترین علائم بیماری قلبی میباشد. البته ممکن است این مشکلات دلایل دیگری داشته باشد، اما وقتی علایم حملات قلبی را داشته و مشکلات گوارشی دارید، باید به پزشک مراجعه کنید و برای اعزام پرستار میتوانید با مشاورین مرکز در تماس باشید.
احساس درد در سمت چپ بدن
از مهمترین نشانههای بیماری قلبی بسیار شایع، درد در سمت چپ بدن است. بسیاری از بیماران قلبی از درد گسترش یافته در سمت چپ بدن رنج میبرند که عمده این درد در ناحیهی بازوی سمت چپ ایجاد میشود.
احساس گیجی
احساس گیجی و سبکی سر یکی دیگر از نشانه های بیماری قلبی است که در بین بسیاری از بیماران قلبی شایع است. البته سر گیجه میتواند دلایل زیادی داشته باشد، ولی اگر با احساس تنگی نفس یا درد قفسه سینه همراه باشد، خطرناک است. در چنین شرایطی حتما باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
خستگی غیر عادی
از دیگر علائم و نشانههای بیماری قلبی میتوان به خستگی زودرس اشاره کرد. اگر بعد از انجام کارهای روزانه دچار خستگی زیادی میشوید، باید به یک متخصص قلب مراجعه کنید. طبق تحقیقات به عمل آمده، خستگی زیاد یا ضعف بیدلیل یکی از مهمترین علائم بیماری قلبی در خانمها است.
عرق سرد
عرق سرد اگر بدون دلیل باشد، میتواند یکی از علائم بیماری قلبی به حساب میآید. اگر بی دلیل تعریق سرد همراه با یکی دیگر از علائم بیماری قلبی را دارید، حتما با اورژانس تماس بگیرید. توجه داشته باشید که در چنین شرایطی باید از رانندگی کردن جدا پرهیز کنید.
انواع بیماری های قلبی
تا اینجا سعی کردیم برخی از مهمترین علائم و نشانه های بیماری قلبی را به شما عزیزان بگوییم. اگر شما هم این علائم و نشانهها را دارید، حتما در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید. در ادامه قصد داریم تا در مورد شایعترین انواع بیماریهای قلب صحبت کنیم. برخی از مهمترین انواع بیمای قلبی عبارتند از:
عروق کرونر
نارسایی قلبی
آریتمی
نقص مادرزادی
کاردیومیوپاتی
عروق کرونر
یکی از شایعترین بیماریهای قلبی، بیماری عروق کرونر است. عروق کرونر وظیفه رساندن مواد غذایی، اکسیژن و خون به ماهیچه قلب را بر عهده دارند. افزایش کلسترول خون باعث تنگی یا مسدود شدن این عروق شده و خون و اکسیژن سختتر به قلب رسیده و خطر حملهی قلبی افزایش پیدا میکند.
پیشنهاد مقاله: پرستاری سالمندان با بیماری قلبی
نارسایی قلبی

بیماری نارسایی قلبی به این معنی است که قلب نمیتواند خونرسانی همراه با اکسیژن کافی را به کل بدن به خوبی پمپاژ کند. وقتی که بیمار به این وضعیت دچار میشود، خون از بطنها به اندازه کافی پمپاژ نمیشود. به این نکته توجه داشته باشید که بیماری نارسایی قلبی به معنی از کار افتادن قلب نیست بلکه در چنین شرایطی قلب شما نمیتواند به خوبی کار کند.
در اثر ابتلای به این بیماری و عدم پمپاژ جریان خون کافی در بدن، ممکن است دیگر اندامهای بیمار به خوبی کار نکنند. نکته دیگر در مورد این بیماری قلبی این که نارسایی قلبی میتواند یک یا هر دو طرف قلب را تحت تاثیر قرار دهد. در صورتی که سمت راست قلب بیمار دچار نارسایی شده باشد، قلب آنقدر ضعیف میشود که نمیتواند خون کافی برای ریهها را پمپاژ کند. اگر نارسایی قلب مربوط به سمت چپ آن باشد، قلب نمیتواند خون همراه با اکسیژن کافی را به بدن بفرستد. بررسی و شواهد میدانی از بیماران مبتلا به بیماری نارسایی قلبی نشان داده که نارسایی قلبی سمت چپ شیوع بیشتری در میان آنها دارد.
آریتمی
آریتمی به معنی تپش نا منظم قلب بوده و انواع مختلفی دارد. در واقع این مشکل زمانی به وجود میآید که پالسهای الکتریکی تنظیم کننده ضربان قلب بهم میریزند. آریتمی ممکن است به سه شکل ایجاد شود که انواع آن عبارتند از:
- آریتمی تاکی کاردی: این نوع آریتمی باعث افزایش تپش قلب میشود.
- آریتمی باردی کاردی: آریتمی باردی کاردی به شرایطی گفته میشود که تپش قلب بسیار پایین باشد.
- آریتمی فیبریلاسیون: نوع دیگری از آریتمی قلب است که در آن تپش قلب نا منظم میشود. این نوع آریتمی، آریتمی فیبریلاسیون نامیده شده است.
نقص مادرزادی
برخی از مشکلات مادرزادی وجود دارند که تاثیر خود را در بدن روی عملکرد قلب میگذارند. مشکلات قلبی که به صورت مادرزادی ایجاد میشود عبارتند از:
- سیانوتیک: یکی از مشکلات قلبی که به صورت مادرزادی ایجاد میشود، بیماری قلبی سیانوتیک است. این مشکل زمانی به وجود میآید که به دلیل مشکلاتی، اکسیژن کافی به بدن پمپاژ نمیشود.
- نقص در دیواره قلبی: نقص در دیواره قلب یا سوراخ در قلب، مشکلی است که بر اثر ایجاد حفره بین بتنهای قلب به وجود میآید.
- نقص انسدادی: بیماری مادرزادی نقص انسداد، در شرایطی به وجود میآید که جریان خون در دهلیزهای قلب به صورت جزئی یا کامل مسدود شده باشد.
کاردیومیوپاتی
این بیماری که باعث تغییرات در عملکرد ماهیچههای قلب میشود، توانایی پمپاژ خون را کاهش میدهد. از جمله عواملی که ریسک ابتلا به این نوع از بیماریهای قلبی را افزایش میدهند، میتوان به فشار خون بالا یا ابتلا به بیماری دریچه قلب اشاره کرد.
پیشنهاد مقاله: بیماری قلبی چه تاثیراتی بر سایر قسمت های بدن می گذارد؟
تشخیص بیماری قلبی
با توجه به انواع مختلف بیماریهای قلبی روش تشخیص آنها با توجه به نوع علایم و شدتی که دارند، با هم متفاوند. در برخی موارد پزشک با معاینه فیزیکی بیمار و تجویز آزمایش خون، نوع بیماری قلبی او را تشخیص میدهد. در روش تشخیص با آزمایش خون، مواردی همچون میزان کلسترول کل، LDL ،HDL و تری گلیسرید اندازهگیری میشوند. پزشک با تجویز این موارد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را ارزیابی کرده و با تجویز آزمایشات CRP علایم التهاب در بدن را بررسی میکند.
پس از انجام معاینه فیزیکی و آزمایشات خون، پزشک از آزمایشهای غیرتهاجمی و تهاجمی برای تشخیص دقیق نوع بیماری قلبی استفاده میکند. روش غیرتهاجمی به روشهایی گفته میشود که در آن از ابزارهایی برای شکاف و ورود به بدن وجود ندارد. پزشکان برای بررسی و تشخیص بیماریهای قلبی از روشهای مختلف غیرتهاجمی استفاده میکنند که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
- نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام
- اکوکاردیوگرام
- مانیتور هولتر
- تست ورزش
- سیتی اسکن
- ام آر آی(MRI)
- اشعه ایکس قفسه سینه
اما در مواقعی که انجام روشهای غیرتهاجمی نتواند پاسخ مناسبی را برای تشخیص نوع بیماری قلبی به پزشک دهد، از روشهای تهاجمی استفاده میشود. در این نوع از روشهای تشخیصی، جراح قلب ابزارهای خاصی را برای تشخیص نوع بیماری به درون عروق مربوط به قلب میفرستد. از جمله روشهای تهاجمی در تشخیص انواع بیماری های قلبی، میتوان به آنژیوگرافی و بررسی الکتروفیزیولوژی قلب اشاره کرد.
پیشنهاد مقاله: آنژین قلبی در سالمندان
کلام پایانی
در این مقاله از سایت زندگی برتر در مورد انواع بیماری های قلبی، نشانههای ابتلای به آنها صحبت کردیم. علاوه بر این روشهای مختلف تشخیصی که برای تشخیص این نوع از بیماریها به کار میرود را نیز بررسی کردیم. گفتیم در صورتی که به هر یک از این علایم مبتلا بودید، باید هر چه سریعتر به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.
نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام، اکوکاردیوگرام، مانیتور هولتر، تست ورزشی، سیتی اسکن، ام آر آی(MRI)، اشعه ایکس قفسه سینه
یکی از مشکلات قلبی که به صورت مادرزادی ایجاد میشود، بیماری قلبی سیانوتیک است. این مشکل زمانی به وجود میآید که به دلیل مشکلاتی، اکسیژن کافی به بدن پمپاژ نمیشود.
نقص در دیواره قلب یا سوراخ در قلب، مشکلی است که بر اثر ایجاد حفره بین بتنهای قلب به وجود میآید.
آریتمی به معنی تپش نا منظم قلب بوده و انواع مختلفی دارد. در واقع این مشکل زمانی به وجود میآید که پالسهای الکتریکی تنظیم کننده ضربان قلب بهم میریزند. آریتمی ممکن است به سه شکل ایجاد شود.