نشانه های زخم بستر در سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

نشانه های زخم بستر در سالمندان : مراقبت از سالمند یا بیمارانی که دارای زخم بستر هستند از مسائلی است که ممکن است در طول دوران مراقبت از سالمند  و بیمار در منزل برای شما بوجود آید. ضمن این که سالمندان قدرت مراقبت از خود را به دلیل کهولت سن از دست داده اند. نیاز به مراقبت از آنها در این سن بسیار ضروری می باشد. در نوشته پیش رو از وب سایت زندگی برتر اکسین در مورد زخم بستر در سالمندان و نشانه های زخم بستر در سالمندان توضیحاتی خواهیم داد.

زخم بستر چیست؟

زخم بستر یا زخم فشاری (Perssure sore) یا بدسور ( Bedsore) ضایعه ای است که در پوست و بافت های زیر پوستی و بر اثر فشارهای ممتد و طولانی مدت بر پوست ایجاد می شود.

زخم بستر اغلب در نقاطی از بدن ایجاد می شود که پوست روی یک برجستگی استخوانی قرار گرفته است و در بین آنها عضله ای وجود ندارد. مانند پاشنه پا و بین باسن ها. زخم بستر در اثر بی حرکتی مداوم و به علت کاهش  خون رسانی ایجاد می شود. نشانه های زخم بستر در سالمندان شامل موارد مختلفی است.

دلایل بوجود آمدن زخم بستر

زخم بستر به صورت کلی دو دلیل عمده دارد:

  • فشرده شدن
  • کشیده شدن

فشرده شدن

فشرده شدن ممتد پوست بین برجستگی زیرین استخوان از یک طرف و سطح بستر از سمت دیگر باعث مسدودشدن مویرگ های تعذیه کننده پوست می شود. تا هنگامی که فشار برقرار است این مویرگ ها بسته می ماند. البته ذکر این نکته ضروری است زمانی که فرد خوابیده است به طور غیر ارادی مرتبا وضعیت خود را عوض می کند. همین باعث می گردد که قسمت هایی از پوست تحت فشار قرار گیرند. مرتبا تغییر کرده و به این ترتیب اجازه می دهد به طور نوبتی به همه قسمت های پوست زیر بدن خون رسانی انجام گیرد.

کشیده شدن و نشانه های زخم بستر در سالمندان

فرایند دیگری که باعث زخم بستر می شود این است که در حین مراقبت از یک بیمار در خیلی از وقت ها فرد مراقب بیمار را روی بستر یا ملحفه می کشد و همین کشیده شدن پوست بخصوص اگر کمی مرطوب باشد باعث اصطکاک زیاد بین پوست و سطح زیرین شده و به پوست آسیب می رساند. باید در این زمینه فرد مراقبت کننده از بیمار با پرستار بیمار تمام  مراحل جابجایی یا تعویض لباس و ملحفه و تشک را با احتیاط کامل انجام دهد تا موجب بوجود آمدن زخم در بدن بیمار نگردد.

کشیده شدن و نشانه های زخم بستر در سالمندان

علایم و نشانه های زخم بستر در سالمندان

زخم بستر در 4 مرحله اتفاق می افتد که علایم آن عبارتند از:

مرحله اول

در این مرحله هنوز پوست شکسته نشده است. پوست افرادی که دارای رنگ روشن هستند کمی قرمز می شود و با فشار دادن آن نقطه رنگ پریده می شود. پوست افرادی که دارای رنگ تیره تری هستند ممکن است تغییر رنگ نداشته باشد. ولی در هنگام لمس آن نقطه دچار رنگ پریدگی نمی شوند. ناحیه زخم اگر لمس گردد احتمال دارد احساس درد، سفتی یا نرمی و یا سرد یا گرم در مقایسه با دیگر نواحی پوست باشد.

مرحله دوم نشانه های زخم بستر در سالمندان

در مرحله دوم لایه (اپیدرم) بیرونی یا لایه (درم) زیرین پوست به طور قطع از دست رفته یا آسیب دیده است.

زخم به رنگ صورتی متمایل به قرمز و کم عمق در می آید.  همچنین ممکن است زخم به صورت مایع یا تاول باشد.  در این مرحله و با این علائم تشخیص زخم بستر راحت می باشد. بایستی برای درمان زیر نظر پزشک اقدام نمود. ضمن این که در این مرحله استفاده از پزشک یا پرستار سالمند در منزل از گسترش زخم جلوگیری خواهد نمود

مرحله سوم

این مرحله به واسطه دبی توجهی صورت می پذیرد. زخم حالت عمقی به خود می گیرد. پوست از زیر دست می رود و زخم دهانه باز می کند. قسمت پایین زخم زرد رنگ بوده و بافت مرده ای دارد و آسیب فراتر از زخم نسبت به مرحله دوم می باشد.

مرحله چهارم نشانه های زخم بستر در سالمندان

در این مرحله زخم بافت بیشتری از دست داده و ممکن است استخوان و تاندون و عضله را نیز گرفتار کند. پایین زخم به علت گسترش بافت مرده به رنگ تیره و خشن در می آید. در این مرحله علایمی چون بوی بد، حساسیت به لمس شدن، گرما،  چرک و قرمز شدن آن با توجه به مقدار گسترش دیده می شود.

سخن آخر

در این نوشته از وب سایت موسسه پرستاری زندگی برتر ما به بررسی دقیق نشانه های زخم بستر در سالمندان و مراحل آن پرداختیم.  در صورت بروز این علایم حتما از پزشک متخصص و یا پرستار جهت پانسمان زخم ها استفاده کنید. به صورت مکرر فردی را که دچار زخم بستر شده جابجا کنید. یا وادار به نشستن کنید.حتی با کمک اطرافیان. سعی کنید که محل استراحت بیمار مرطوب نباشد و در صورت رطوبت سریعا ملحفه عوض شود. بهتر است از روکش های یکبار مصرف برای تشک بیمار استفاده گردد. از انداختن نایلون روی تشک بیمار جدا خودداری شود.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان