استرس احساس رایجی است که وقتی تحت فشار هستیم یا نمیتوانیم با موضوعی مقابله کنیم در ما ایجاد میشود. این احساس معمولا در میان بیماران و اطرافیان به شدت یافت میشود. یکی از موضوعات اساسی در سلامت بیماران، اطلاع و بررسی دلایل استرس در بیماران و اطرافیان و روش مدیریت استرس در بیمار میباشد. بروز بیش از حد استرس، بهویژه زمانی که به خوبی کنترل نشده باشد، میتواند بر خلقوخو، سلامت جسمی و روانی و روابط ما و اطرافیان تأثیر منفی بگذارد. استرس نحوه واکنش نسبت به اتفاقات رخ داده است و معمولا زمانی اتفاق میافتد که افراد نمیتوانند موقعیتی را مدیریت یا کنترل کنند. هیچ بیماری نمیخواهد روز خود را در بیمارستان یا مطب پزشک بگذراند. با این حال، هنگامی که بی میلی بیمار به استرس یا اضطراب تبدیل میشود، میتواند باعث ایجاد عوارض در درمان و ارتباط او با اطرافیان و پزشک شود. بیماران باید هم از نظر جسمی و هم از نظر ذهنی باید آرامش کامل باشند تا بتوانند راحتترین تجربه ممکن را در بیمارستان یا کلینیک داشته باشند. مجموعه زندگی بهتر راهنمای کاملی از بررسی دلایل استرس در بیماران و اطرافیان و روش مدیریت استرس را برای شما عزیزان ارائه میدهد.

مدیریت استرس بیمار چیست؟
به طور کلی استرس برای بیماران یک عامل خطرناک است. استرس میتواند به دلیل یک رویداد بزرگ مانند سوگ، احساس ناخوشی یا مشاجره، حاد باشد. اما میتواند به دلایل طولانیمدت مانند نگرانیهای مالی، حجم کاری سنگین یا درگیری با افرادی که مرتباً با آنها برخورد میکنید نیز رخ دهد. این موضوع در خصوص بیماران نیز صادق است. افرادی که دچار بیماری جسمی هستند ممکن است در خصوص مقابله با مشکلات و مشغلههای روزمره درگیر استرس شوند. توصیه میشود این افراد از تمامی شرایط تنش زا دوری کنند. فرآیند کاهش میزان تنش و ایحاد آرامش کافی در زندگی میتواند مدیریت استرس بیمار نامیده شود. شرایط دور از تنش میتواند به روند بهبودی بیماری افراد کمک کند.
پیشنهاد مقاله: نگهداری از سالمندان در شرایط شیوع ویروس کرونا و هر آنچه پرستار سالمند باید بداند
علائم استرس در بیماران و اطرافیان
یکی از ناتوانیهای رایج در هنگام قرارگیری در معرض استرس، وجود مشکلاتی در خواب است که به واسطه وجود نگرانیهای مختلف در ذهن است. مشکلات جزئی میتواند باعث احساس بی حوصلگی یا تحریک پذیری بیشتر در بیماران و اطرافیان آنها شود. عدم توانایی در تمرکز به دلیل افکار آشفته در خصوص روند بهبودی یا گستره بیماری میتواند باعث ایجاد شرایط نا آرام در سلامت روان بیمار شود. ناتوانی در تصمیم گیری، نوشیدن بیشتر یا سیگار کشیدن، لذت نبردن غذا، ناتوانی در آرامش و احساس این که کاری باید انجام شود از دیکر علائم استرس در بیماران و اطرافیان است. گاهی اوقات هورمونهای استرس ترشح میشوند که علائم فیزیکی استرس را در بیماران ایجاد میکند. این موارد عبارتند از: تهوع، مشکلاتی در معده، احساس تعریق، خشک شدن دهان، تپش قلب، سردرد و تنش عضلانی در گردن و شانهها که بر روند بهبودی بیمار تأثیر مستقیمی دارد. در برخی موارد استرس ادامه دار است. به عنوان مثال، روند بهبودی و وضعیت پیشرفت بیماری از عوامل موثر در استرس ادامه دار در بیماران و اطرافیان میباشد.
عوارض استرس در بیماران و اطرافیان
احساس مقدار مشخصی از استرس طبیعی است، اما استرس شدید یا طولانی مدت (مزمن) میتواند بر سلامت روحی و جسمی بیمار تأثیر بگذارد. استرس مزمن میتواند شما را در معرض خطر اضطراب، افسردگی و سایر مشکلات سلامتی مانند مشکلات گوارشی، دردهای عضلانی، بیماری قلبی، فشار خون بالا و سکته علاوه بر بیماری قرار دهد. اگر به اندازه کافی استراحت نداشته باشید، در وضعیت سلامتی ضعیفی قرار گیرید، از حمایت عاطفی برخوردار نباشید یا اختلالات روانی مانند اضطراب یا افسردگی دارید، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای مشکلات مرتبط با استرس باشید. برای کنترل بهتر استرس، واکنش خود به آن را شناسایی کنید. اگر به کمک بیشتری نیاز دارید، با پزشک متخصص یا یک درمانگر حرفهای گفت و گو کنید. پزشکان و روانشناسان میتوانند در خصوص کنترل استرس در بیماران و اطرافیان کمکهای موثری داشته باشند.
پیشنهاد مقاله: بیماری آلزایمر و مراقبت پرستاری از بیمار مبتلا به آلزایمر
چگونه استرس بیمار را از بین ببریم؟

بررسی تکنیکهای مدیریت استرس در خانواده بیمار از اهمیت بسیاری برخوردار است. خانواده بیمار نقش مهمی در کاهش استرس دارند. اگر علائم استرس دارید، انجام اقدامات و نحوه مدیریت استرس در بیمار میتواند فواید زیادی برای سلامتی خود و روند بهبود بیمار داشته باشد. برای کنترل استرس، استراتژی مدیریت تنش را بررسی کنید. سعی کنید در برنامه ریزی خود، انجام فعالیت بدنی منظم تمرین تکنیکهای تمدد اعصاب، مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا، تای چی یا ماساژ، حفظ حس شوخ طبعی، اختصاص دادن زمانی برای سرگرمیها، مانند خواندن کتاب یا گوش دادن به موسیقی قرار دهید. وقت گذرانی با خانواده و دوستان یکی از مهم ترین تکنیکهای مدیریت استرس در خانواده بیمار است. سعی کنید راههای فعالی برای مدیریت استرس خود بیابید. تماشای تلویزیون، گشت و گذار در اینترنت یا بازیهای ویدیویی ممکن است آرامشبخش به نظر برسند، اما ممکن است در دراز مدت استرس شما را افزایش دهند. از مصرف تنباکو، کافئین و الکل زیاد و استفاده از مواد غیرقانونی خودداری کنید. اگر اقداماتی برای کنترل استرس و اضطراب در خانواده و بیمار و نیز فرد بیمار را انجام داده اید اما علائم شما ادامه دارد، به پزشک مراجعه کنید. برای نحوه مدیریت استرس در بیمار پزشکان و درمانگران میتوانند به شما کمک نمایند.
خلاصه مقاله
استرس به طور مداوم با اثرات منفی بر سلامت جسمی و روانی مرتبط است. به طور خاص، بیماران مبتلا به درد مزمن، عدم تحمل استرس را تجربه میکنند، که تشدید یا بروز علائم در پاسخ به هر نوع استرس است. مکانیسمهای پاتوفیزیولوژیک زیربنایی این پدیده حل نشده باقی میمانند. استرس و درد مزمن پتانسیل ایجاد مداخلات درکیفیت زندگی بیماران دارد. در این مقاله از مرکز خدمات پرستاری زندگی برتر درباره استرس بیمارو روش های نگهداری از و پرستار بیمار بودن توضیح داده شده است.