تاثیرات مصرف سدیم بر کودکان؛ بالا بودن سدیم خون در نوزادان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

مصرف سدیم و تاثیرات آن بر کودکان از مهم‎ترین چالش‌های تغذیه‌ای والدین می‌باشد زیرا این ماده معدنی اثر زیادی بر فشار خون و افزایش وزن کودکان دارد. بیشتر بچه‌ها نمک زیادی را از طریق غذاها می‌خورند، اما شما می‌توانید از همان ابتدا تغذیه کودکان را در مسیر سالم تری قرار دهید. در این مقاله در مورد چگونگی اثرات سدیم زیاد بر سلامت قلب و روش‌های تعدیل مصرف نمک بیان شده است.

میزان مصرف سدیم در کودکان

به طور متوسط​​، کودکان 2 تا 19 ساله بیش از 3100 میلی گرم سدیم در روز می‌خورند که این مقدار تقریباً دو برابر مقدار توصیه شده انجمن قلب آمریکا برای این سن است. بچه‌های بزرگتر غذاهای پرکالری و سدیم بیشتری می‌خورند. والدین و یا پرستار کودک در منزل باید در مقدار مصرف سدیم در کودکان توجه ویژه‌ای داشته باشد.

در گروه سنی پسران و دختران 2 تا 19 ساله، پسران 12 تا 19 ساله بیشترین مقدار سدیم را مصرف می‌کنند. به طور متوسط ​​4220 میلی گرم در روز می‌شود. دختران در همان گروه سنی در حدود 2950 میلی گرم در روز نمک می‌خورند.

به نقل از سایت actiononsalt:

به خوبی شناخته شده است که مصرف زیاد نمک با فشار خون بالا در جمعیت بزرگسال مرتبط است. اکنون شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف نمک زیاد در کودکان بر فشار خون نیز تأثیر می‌گذارد و ممکن است فرد را مستعد ابتلا به تعدادی از بیماری‌ها از جمله فشار خون بالا، پوکی استخوان، بیماری‌های تنفسی مانند آسم، سرطان معده و چاقی کند.
علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد عادات غذایی در دوران کودکی و نوجوانی نیز بر الگوهای غذایی در زندگی بعدی تأثیر می گذارد. دوست داشتن نمک و غذاهای شور یک ترجیح مزه آموخته شده است و توصیه به کاهش مصرف سدیم در جمعیت بزرگسال موفقیت آمیزتر خواهد بود اگر کودکان در وهله اول تمایلی به نمک نداشته باشند..

مصرف سدیم در کودکان
میزان مصرف سدیم در کودکان

بیشترین منابع مصرف نمک در رژیم غذایی کودکان

لیست بیشترین منبعی که کودکان 6 سال تا نوجوانان 18 ساله در این بازه سنی مصرف می‌کنند در ادامه برای شما آورده شده است:

  1. 14 درصد در هنگام خوردن صبحانه 
  2. 31 درصد در هنگام خوردن نهار
  3. 39 درصد در هنگام خوردن شام 
  4. 16 درصد در هنگام خوردن میان وعده 

غذاهای فروشگاه های مواد غذایی و رستوران‌ها 81 درصد سدیم مصرفی کودکان را تشکیل می‌دهند، این به‌این معناست که این مقدار نمک در غذای اصلی و روزانه کودکان است و نمی‌توانند به راحتی آن را از رژیم غذایی حذف کنند. طبق آمارها این غذاها بیشترین علت مصرف سدیم در کودکان هستند:

  • پیتزا
  • نان
  • برش‌های گوشت سرد
  • گوشت‌های پخته شده
  • تنقلات شور (مانند چیپس و پفک)
  • برگرها و ساندویچ
  • انواع پنیر
  • ناگت
  • انواع مخلوط ماکارونی
  • غذاهای مکزیکی (مانند بوریتو و تاکو)
  • سوپ
مصرف سدیم در رژیم غذایی
بیشترین منابع مصرف نمک در رژیم غذایی کودکان

گاهی برخی از رستوران‌ها نمونه‌هایی از این غذاها را با سطوح مختلف سدیم تولید می‌کنند و حتی برخی از گزینه‌ها به طور هدفمند با سدیم کمتر تهیه می‌شوند. می‌توانید با مقایسه برچسب‌ها برای انتخاب محصول با کمترین مقدار سدیم، در مورد غذاهایی که می‌خورید انتخاب هوشمندانه‌تری داشته باشید.

عوارض مصرف سدیم زیاد در سلامت کودکان

خوردن بیش از حد سدیم با فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان همراه است و در صورت داشتن اضافه وزن یا چاقی، حتی اثر بیشتری خواهد گذاشت. كودكانی كه برنامه‌های غذایی پر سدیم دارند، تقریباً 40 درصد بیشتر از كودكانی كه رژیم كم سدیم دارند، مبتلا به فشار خون بالا خواهند شد. فشارخون بالا در دوران کودکی با پیشرفت اولیه بیماری قلبی و خطر مرگ زودرس ارتباط دارد. 

خوشبختانه، کاهش فشار خون در دوران کودکی می‌تواند به کاهش خطر فشار خون بالا در بزرگسالان منجر گردد. کودکان با انجام اقدام آسانی مانند محدود کردن میزان سدیم دربافتی و کنترل تغدیه نوجوانان می‌توانند به کاهش فشار خون در دوران نوجوانانی و بزرگسالی کمک کنند.

کمبود سدیم در بدن
خوردن بیش از حد سدیم با فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان همراه است.

اقدامات لازم برای کاهش مصرف سدیم در کودکان

اطمینان از اینکه کودکان در دوران کودکی سدیم کمتری دریافت می‌کنند می‌تواند از ابتلا به بیماری‌های قلبی در دوران جوانی جلوگیری کند، به خصوص برای بچه‌هایی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند. در ادامه چند ایده عالی برای والدین آورده شده است:

  • تغذیه سالم را الگوی خود قرار دهید. از رژیم غذایی و توصیه های متخصصان تغذیه و مربیان اصلاح سبک زندگی به عنوان راهنما استفاده کنید.
  • هنگام تهیه وعده های غذایی سالم، کودکان خود را با تهیه غذاها مشغول و سرگرم کنید. برخی از دستورالعمل‌های مناسب بچه‌ها را امتحان کنید.
  • از مشاور تغذیه خود بخواهید روش تهیه غذاهای مورد علاقه خانواده شما را در نسخه‌هایی با سدیم کمتر به شما آموزش دهد. و به دنبال تهیه یک برنامه غذایی سالم برای قلب اعضای خانواده باشید.
  • قبل از اینکه برای غذا خوردن به بیرون از خانه بروید، به جستجوی اطلاعات تغذیه‌ای غذاهای هر رستوران بصورت آنلاین بپردازید تا گزینه‌های سالم تری را بیابید.
  • از تغییراتی که در برنامه تغذیه‌ای مدارس رخ می‌دهد و منجر به وعده‌های غذایی سالم در مراکز مراقبت از کودکان می شود حمایت کنید.

در کنار این موارد اطلاعات زیر در اقدامات کنترل مصرف سدیم کودکان می‌تواند برای شما مفید باشد.

هایپرناترمی
اقدامات لازم برای کاهش مصرف سدیم در نوزادان و کودکان چیست؟

1. سن شکل گیری ترجیح طعم

از دوران نوزادی شروع کنید! ترجیح طعم چشایی ما برای نمک با توجه به آنچه در اوایل زندگی می‌خوریم شکل می‌گیرد. اگر از کودکی به کودکان غذای کم سدیم داده شود، ممکن است غذاهای کم نمک را ترجیح دهند. همچنین می‌توانید با کاهش تدریجی سدیم در غذاهای آن‌ها به بهبود این روند کمک کنید. در این شرایط کودکان شاید حتی متوجه کم شدن میزان نمک غذا نشوند.

2. میزان مصرف سدیم

یک قاشق چایخوری نمک حاوی 2300 میلی گرم سدیم است، بنابراین باید روزانه کمتر از این مقدار مصرف کنید. معمولا برای بیشتر بزرگسالان، به ویژه برای کسانی که فشار خون بالا دارند، بیش از 2300 میلی گرم در روز و حد ایده آل بیش از 1500 میلی گرم در روز را توصیه نمی‌کند. حتی کاهش 1000 میلی گرمی در روز می‌تواند فشار خون و سلامت قلب را بهبود بخشد.

3. نمک دریا و میزان سدیم

نمک دریا و اکثر نمک‌های دریایی همگی دارای حدود 40 درصد وزن سدیم هستند. نمک کوشر یا همان نمک حلال و برخی نمک‌های دریایی ممکن است دارای اندازه بلوری بزرگتر از نمک دریا باشند، بنابراین ممکن است حجم سدیم کمتری داشته باشند.

آیا نمک بدون سدیم برای سلامتی مفید است؟

جایگزین‌های نمک که به جای سدیم پتاسیم دارند می‌تواند برای برخی افراد جایگزین سالمی باشد زیرا پتاسیم یک ماده معدنی مهم است که به کاهش فشار خون کمک می‌کند. اما جایگزین‌های نمک می‌توانند خطرناک باشند در صورت ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری کلیه، بیماری قلبی، فشار خون بالا، بیماری کبد یا دیابت باید با احتیاط مصرف شوند.

سوالات متداول

1. آیا می‌توان مصرف سدیم در کودکان را قطع نمود؟

فروشگاه های مواد غذایی و رستوران‌ها 81 درصد سدیم مصرفی کودکان را تشکیل می‌دهند، یعنی این مقدار نمک در غذای اصلی و روزانه کودکان است و نمی توانند به راحتی آن را از رژیم غذایی حذف کنند.

2. مصرف سدیم در کودکان بیشتر در چه مواردی است؟

برش های گوشت سرد و پخته شده، تنقلات شور، انواع ساندویچ‌ها، پنیر، پیتزا و … خیلی از غذاهای اصلی ما دارای سدیم می‌باشد.

3. چطور مصرف سدیم را در کودکانمان کاهش دهیم؟

تغذیه سالم را الگوی خود قرار دهید. از رژیم غذایی و توصیه های متخصصان تغذیه و مربیان اصلاح سبک زندگی به عنوان راهنما استفاده کنید. از مشاور تغذیه کمک بگیرید.

4. آیا مصرف سدیم جایگزین دارد؟

جایگزین‌های نمک که به جای سدیم پتاسیم دارند می تواند برای برخی افراد جایگزین سالمی باشد زیرا پتاسیم یک ماده معدنی مهم است که به کاهش فشار خون کمک می‌کند.

Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.