حساسیت به رنگ مو Allergy to hair color در واقع نوعی واکنش ایمونولوژیک محسوب میشود که به علت استعداد ژنتیکی در فرد رخ میدهد. پوست برخی از افراد هنگام تماس با مواد خاصی همچون رنگ مو دچار قرمزی، تورم، التهاب و یا پوسته پوسته میشود. از آن جایی که رنگ مو حاوی مواد شیمیایی همچون PPD و یا پارافنیلن دی آمین است، به عنوان محرک و آلرژن عمل کرده و باعث میشود پرستار در منزل علائم و نشانههایی را در پوست فرد مشاهده کند. در این مقاله، قصد داریم به علائم آلرژی به رنگ مو و درمان آن بپردازیم.
حساسیت به رنگ مو چیست؟
در بیشتر رنگ موها مادهای به نام پارافنیلن دی آمین وجود دارد که باعث میشود افرادی که پوست حساسی دارند به آن واکنش نشان داده و به اصطلاح اگزما را تجربه کنند. در چنین شرایطی، ممکن است فرد بر روی پوست خود علائمی همچون قرمزی را مشاهده کند و یا در ناحیه پوست سر خود سوزش داشته باشد. برخی از افراد که دارای پوست حساستری هستند نیز با تورم صورت و گردن مواجه میشوند و در موارد شدیدتر نیز التهاباتی در ناحیه پا، دست، پلک و لب مشاهده میشود.
فرد در صورت حساسیت به رنگ مو میتواند علائم مختلفی را از خود نشان دهد که ممکن است چند روز یا حتی چند هفته ادامه داشته باشد. معمولاً برای کاهش علائم از داروهای آنتی هیستامین استفاده میشود. در صورت مشاهده هر یک از علائم، حتماً باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
چرا برخی افراد به رنگ مو حساس هستند؟
برخی افراد مستعد واکنش پوستی به نام درماتیت تماسی هستند. این بدان معناست که پوست آنها ممکن است در تماس با یک ماده خاص دچار قرمزی، خشکی، پوسته پوسته، برآمده، تاول زدن پوست سالمند یا تحریک (التهاب) شود. این ماده ممکن است محرک باشد، به طور مستقیم به پوست آسیب برساند، یا یک آلرژن باشد و باعث ایجاد یک واکنش آلرژیک شود که روی پوست تأثیر می گذارد. بسیاری از رنگ های موی دائمی و برخی از انواع رنگ مو نیمه دائمی حاوی ماده شیمیایی به نام پارافنیلن دیامین (PPD) هستند که یک محرک و آلرژن شناخته شده است. رنگ های تیره تر حاوی سطح بالاتری از PPD هستند.
علت آلرژی و حساسیت به رنگ مو
مادهای شیمیایی به نام PPD که در محصولات دیگری همچون جوهر چاپ و یا خالکوبی مورد استفاده قرار میگیرد، در رنگ مو نیز وجود دارد. این ماده علت حساسیت به رنگ مو محسوب میشود و بیشتر در رنگ مو با تناژ تیره یافت میشود. علائمی همچون خارش، سوزش در ناحیه پوست سر به مدت کوتاه و یا حتی چند هفته به وجود میآید و سپس از بین میرود.
البته مواد دیگری همچون آمونیاک، هیدروکسیندول، ایزاتین و متیل آمینوفنول هم باعث میشوند که افراد نسبت به رنگ مو حساسیت نشان دهند. بیشتر شرکتهای تولیدکننده رنگ مو، ترکیباتی که در ساخت این محصولات به کار گرفته میشود را قید میکنند. درصد این مواد شیمیایی در رنگهای تیره بیشتر بوده و در نتیجه فرد حساسیت بیشتری به رنگ مو نشان میدهد.
علت ورم پیشانی بعد از دکلره
یکی از حساسیتهای شایعی که خانمها درگیر آن میشوند، حساسیت به رنگ مو و دکلره است. برای دکلره کردن و به اصطلاح بیرنگ کردن مو، از چندین ماده شیمیایی استفاده میشود. این مواد پودری است که هیپوکلریت کلسیم نامیده میشود و عامل سفید و یا بیرنگ کردن مو به حساب میآید.
حساسیت پوستی و ورم پیشانی از جمله عوارضی است که بعد از دکلره مشاهده میشود. از دیگر علائم دکلره کردن مو میتوان به احساس درد، قرمزی، تاول و یا سوختگی با اسید در پوست سر اشاره کرد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، باید در اسرع وقت به پزشک معالج مراجعه کرده و روند درمان را آغاز کنید.
علائم حساسیت به رنگ مو
علائم حساسیت به رنگ مو با توجه به میزان آسیبپذیری افراد در مقابل این ماده متفاوت است. برخی از افراد حساسیت بسیار ناچیزی را تجربه میکنند، اما متأسفانه این حساسیت در برخی از افراد بسیار شدید بوده و لازم است که فرد حتماً یک دوره درمان جدی را پشت سر بگذارد. علائم آلرژی به رنگ مو عبارتند از:
- حساسیت پوستی بسیار کم که خود را به صورت قرمزی، تورم، خارش و التهاب در کف سر و پیشانی و پلک نشان میدهد.
- حساسیت پوستی در حد متوسط که به صورت التهاباتی بر روی دست، صورت، گوش و یا کف سر نشان داده میشود.
- حساسیت پوستی که به صورت کهیر ظاهر میشود و با علائم دیگری همچون عطسه، حالت تهوع و تنگی نفس همراه است.
- حساسیت وخیم که به دنبال آن راه تنفسی فرد مسدود شده و باید در سریعترین زمان به اورژانس مراجعه شود. اگرجه این نوع حساسیت بسیار نادر است با علائمی همچون تورم در ناحیه دست و پا، احساس سبکی سر، درد در ناحیه شکم، کاهش فشار خون و خس خس سینه همراه است.
به نقل از وبسایت healthline :
تفاوت بین حساسیت و حساسیت به PPD یا سایر مواد رنگ مو وجود دارد. حساسیت ممکن است باعث علائم درماتیت تماسی، مانند سوزش و سوزش یا قرمزی و خشکی پوست شود. اگر به رنگ مو حساسیت دارید، علائم شما می تواند از خفیف تا جدی متغیر باشد. علائم ممکن است بلافاصله رخ دهند یا تا 48 ساعت طول بکشد تا ظاهر شوند.
علائم حساسیت به رنگ مو عبارتند از:
- احساس سوزش یا سوزش در پوست سر، صورت یا گردن
- تاول یا جوش
- خارش یا تورم پوست سر و صورت
- تورم پلک ها، لب ها، دست ها یا پاها
- بثورات خشمگین و قرمز در هر نقطه از بدن
گاهی اوقات، حساسیت به رنگ مو باعث بروز آنافیلاکسی می شود. این واکنش نادر یک اورژانس پزشکی است و می تواند کشنده باشد. علائم آنافیلاکسی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- واکنش های پوستی مانند سوزش، سوزش، تورم و بثورات
- تورم گلو و زبان
- مشکل در تنفس
- غش کردن
- حالت تهوع
- استفراغ کردن
اگر شما یا شخصی که می شناسید به نظر می رسد دچار شوک آنافیلاکتیک شده اید، با 911 تماس بگیرید یا فورا به اورژانس بروید.
درمان حساسیت و آلرژی به رنگ مو
در صورت مشاهده علائم حساسیت به رنگ مو، لازم است که سریعاً نسبت به درمان اقدام کنید. در این قسمت بهترین راهکارها را برای درمان حساسیت و آلرژی به رنگ مو پیشنهاد میکنیم. چنانچه علائم شما شدت زیادی داشت، مراجعه به پزشک را در اولویت قرار دهید.
- قرص برای درمان حساسیت به رنگ مو: بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. قرص های درمان حساسیت به رنگ مو شامل دو دسته از قرص های آنتی هیستامین می شود. دسته اول قرص هایی هستند که سریع اثر میکنند و خواب آور هم هستند و شامل دیفن هیدرامین، کلرفنیلامین، پرومتازین، هیدروکسی زین و دسته دوم دیر تر اثر میکنند و خواب آورهم نیستند و شامل سیتریزین، لوراتادین، فکسوفنادین، امترازین، دسلوراتادین می شوند.
- محلول پراکسید هیدروژن دو درصد: این محلول در خنثی کردن PPD و غیرفعال کردن آن مؤثر است. البته در برخی از مواقع که به ندرت نیز رخ میدهد، ممکن است این محلول باعث افزایش آلرژی شود که در این شرایط بهتر است محلول را سریع بشویید. سعی کنید تا این حساسیت را در سریعترین زمان درمان کنید از بروز علائم حمله قلبی در زنان جلوگیری کنید.
- کرمها و نرمکنندهها: در صورتی که بعد از رنگ مو به علائمی همچون سوزش و خارش شدید را مشاهده کردید، میتوانید از کرمهای فاقد الکل استفاده کنید. با استفاده از این محصولات شاهد برطرف شدن تورم و خارش خود خواهید بود.
- استفاده از آنتیهیستامینها: آنتیهیستامینها در کاهش سوزش، خارش و آلرژی ناشی از رنگ مو کمککننده هستند و باعث میشوند قرمز و تورم کاهش یابد.
درمان ورم صورت بر اثر حساسیت به رنگ مو
در صورتی که به دنبال حساسیت به رنگ مو صورت شما ورم کرد، بدون اتلاف وقت سر خود را با آب گرم و شامپویی بسیار ملایم شستشو دهید. بعد از شستشو، باید بر روی سر نرمکننده یا مرطوبکننده مالیده شود. در این شرایط، استفاده از آنتی هیستامین در کاهش التهاب، قرمزی و خارش پوست سر کمککننده است.
درمان ورم پیشانی بعد از رنگ مو
یکی از موادی که میتوان به منظور کاهش حساسیت به رنگ مو و درمان ورم پیشانی از آن استفاده کرد، گلاب است. گلاب به کاهش التهاب و قرمزی پوست صورت و سر کمک میکند. البته، استفاده از آنتی هیستامینها نیز برای درمان ورم پیشانی کمککننده هستند.
درمان خانگی ورم صورت بعد از دکلره
ورم صورت بعد از دکلره یکی از مشکلاتی است که بسیاری از بانوان که از پوست حساسی برخوردار هستند را درگیر میکند. در این شرایط بهتر است خونسردی خود را حفظ کرده و با دنبال کردن چندین راهی که در ادامه آورده شدهاند، ورم صورت خود را که بعد از دکلره به وجود آمده درمان کنید.
- روغن زیتون در کاهش خارش و سوزش ناشی از حساسیت به رنگ مو مؤثر هستند.
- مقدار کمی از عسل را بر روی قسمتهایی که متورم شدهاند بمالید.
- روغن نارگیل با خواص مرطوب کنندگی میتواند خارش و سوزش را تا حد زیادی کاهش دهد.
- روغن کنجد از دیگر راهکارهای خانگی است که میتواند التهاب ناشی از آلرژی را به طور شگفتانگیزی کاهش دهد.
امپول ضد حساسیت به رنگ مو
یکی از آمپولهایی که برای درمان حساسیت به رنگ مو میتوانید از آن استفاده کنید، بتامتازون است. این دارو در دسته کورتیکواسترئیدها قرار دارد و به عنوان یک داروی کورتون شناخته میشود. با تزریق این آمپول شیری رنگ میتوانید تا حد زیادی از التهاب و تورم ناشی از آلرژی به رنگ مو بکاهید. البته، این دارو نباید به صورت خودسرانه تزریق شود و حتماً با پزشک مشورت کنید.
راه های جلوگیری از حساسیت به رنگ مو
برای جلوگیری و پیشگیری از آلرژی و حساسیت به رنگ مو می توانید موارد زیر را رعایت کنید:
- انجام تست قبل از رنگ مو
همیشه قبل از استفاده از رنگ موی دائمی یا نیمه دائمی، تست پچ انجام دهید، حتی اگر از برند معمولی خود استفاده می کنید. این کار معمولاً شامل مالیدن مقدار کمی از محلول رنگ در پشت گوش یا قسمت داخل آرنج است. برای انجام این کار دستورالعمل های داخل پاکت رنگ را دنبال کنید. اگر بعد از تست پچ دچار تحریک یا احساس ناخوشی شدید، از محصول استفاده نکنید.
- جلوگیری از حساسیت به دکلره با کلینیک آلرژی
همچنین میتوانید یک آزمایش تست آلرژی را در کلینیک آلرژی انجام دهید تا متوجهه شوید که به کدام مواد شیمیایی حساس هستید. سپس می توانید برچسب محصولات را بررسی کنید و از محصولات حاوی این مواد شیمیایی خودداری کنید. با این حال، کلینیک ممکن است تمام مواد شیمیایی رنگ مو را مورد آزمایش قرار ندهد.
- سایر اقدامات احتیاطی
اگر هیچ واکنشی از تست آلرژیک نشان ندادید، می توانید به استفاده از رنگ مو ادامه دهید، اما مطمئن شوید که:
رنگ را بیش از زمان توصیه شده روی پوست قرار ندهید _ هنگام استفاده از رنگ از دستکش استفاده کنید _ پس از رنگ کردن موهای خود را کاملا آبکشی کنید _ دستورالعمل های ارائه شده در پاکت رنگ را به دقت دنبال کنید
حساسیت به رنگ مو یکی از انواع آلرژی است که اغلب بانوان را درگیر میکند. از علائم آلرژی به رنگ مو که در سایت زندگی برتر نیز به آنها اشاره شد، میتوان به قرمزی، خارش، التهاب در ناحیه سر، صورت، گردن و حتی لبها اشاره کرد. در موارد وخیمتر، فرد ممکن است با مشکلات تنفسی مواجه شود. در صورت مشاهده هر یک از علائم ناشی از آلرژی، بهترین کار مراجعه به پزشک و شروع روند درمان است تا از بروز آسیبهای احتمالی دیگر جلوگیری شود.
سوالات متداول
آیا علائم حساسیت به رنگ مو در تمامی افراد یکسان است؟
خیر. هر فردی بسته به میزان آسیبپذیری و حساس بودن پوست میتواند علائم متفاوتی را تجربه کند.
بهترین راهکار برای پیشگیری از آلرژی به رنگ مو کدام است؟
بهترین راه این است که کمی از رنگ مو را بر روی قسمتی از پوست خود تست کنید و در صورت عدم بروز آلرژی نسبت به رنگ کردن موی خود اقدام نمایید.
برای حساسیت به رنگ مو چه قرصی بخوریم؟
قرص را هرگز بدون مشورت پزشک مصرف نکنید. دو دسته از قرص های آنتی هیستامین هستند دسته اول سریع اثر میکنند و خواب آورند و معروف ترین آنها پرومتازین است. دسته دوم دیر تر اثر میکنند و خواب آور نیستند و معروف ترین آنها امترازین است.