اگزوما چیست؟ علائم و روش درمان

اگزوما چیست؟

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

اگر خودتان یا فرزندتان دچار بثورات پوستی به همراه خشکی، قرمزی و التهاب در نواحی خاصی از پوست شده‌اید، احتمالا به اگزوما مبتلا شده‌اید. در این مقاله از مرکز پرستاری زندگی برتر می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که اگزوما چیست؟ و علل و نشانه های اگزوما کدامند؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری التهابی پوستی تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

آشنایی با مفهوم اگزوما یا اگزوما پوستی

اگزوما پوستی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی است که باعث بروز خشکی، خراش و قرمز شدن پوست بیمار می‌شود. این بیماری که در برخی از کشورها با عنوان درماتیت پوستی نیز شناخته می‌شود، گاهی باعث بروز ضایعات پوستی نیز می‌شود. مبتلایان به این بیماری اغلب کودکان هستند اما با این حال پزشکان برای ابتلای به این بیماری سن خاصی را عنوان نکرده‌اند.

تنها چیزی که برای ابتلا به این بیماری می‌توان گفت، این است که افراد با سابقه آلرژي بیشتر از دیگران در معرض ابتلای به اگزما هستند. حساسیت‌های غذایی، خشکی پوست و همچنین مواد حساسیت‌زایی که در هوا وجود دارد، می‌توانند باعث بروز نشانه های اگزوما در افراد شوند. البته افرادی هم که سابقه تشخیص اگزوما در خانواده خود دارند، احتمالا به این بیماری مبتلا خواهند شد. با این حال اگزوما یک بیماری التهابی پوستی است که واگیردار نبوده و گزارشی از مرگ افراد در اثر ابتلا به آن گزارش نشده است.

اگزوما پوستی
اگزوما پوستی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی است که باعث بروز خشکی پوست می‌شود.

این بیماری معمولا از پوست صورت شروع شده و پس از آن دست‌ها و پاها را درگیر می‌کند. بثورات پوستی اگزوما در بزرگسالان بیشتر در دست‌ها و پاها و در کودکان و نوجوانان معمولا در آرنج و زانو دیده شده است. پرستاری از بیمار در منزل بسیار مهم است.

علائم اگزوما چیست؟

حالا که به این سوال پاسخ دادیم که اگزوما چیست؟ ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که نشانه های اگزوما چیست؟ یا این که راه‌های تشخیص اگزوما کدامند؟ اگر بخواهیم علائم اگزوما را بیان کنیم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • خارش شدید و قرمزی پوست
  • ترشح مایعات داخل تاول‌های پوستی اگزوما
  • برآمدگی‌های کوچک بر روی پوست در نواحی بثورات
  • ایجاد زخم و ابتلا به عفونت پوستی
  • ظاهر شدن دانه‌های پوستی به خاطر تاول‌های اگزوما
  • زبر شدن قسمت‌هایی از پوست که زخم های اگزوما دارد
  • ضخیم شدن پوست در نوه مزمن اگزوما پوستی
  • پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه بثورات اگزوما

حالا که متوجه شدید مهم‌ترین علائم اگزوما چیست، باید مهم‌ترین علل اگزوما را نیز مورد بررسی قرار دهیم. بنابراین شما با مراقبت بیشتر از خود و فرزندان‌تان، خطر ابتلا به آن را می‌توانید کاهش دهید.

همچنین بخوانید: بیماری ام اس؛ علائم، نشانه ها و روش های مقابله با آن

5 دلیل ابتلا به اگزوما

همانطور که در قسمت‌های قبلی نیز گفتیم، تا به حال موارد خاصی به عنوان علل اگزوما از طرف متخصصان پوست اعلام نشده است. اما اگر بیماران مبتلا به این بیماری را مورد بررسی قرار دهیم، به موارد مشترگی دست پیدا می‌کنیم که در بین همه آن‌ها مشترک بوده است. بنابراین اگر هر یک از این موارد را به عنوان علل اگزوما در نظر بگیریم، می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  1. حساسیت‌های غذایی
  2. خشکی بیش از حد پوست
  3. استرس و اضطراب بیش از حد
  4. قرار گرفتن در برابر محرک‌های شیمیایی

در ادامه به توضیح کامل تری از این مطالب می‌پردازیم.

ابتلا به اگزوما
تحقیقات نشان داده‌اند که افراد با سابقه حساسیت‌های غذایی، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به اگزوما هستند.

1) حساسیت‌های غذایی

تحقیقات نشان داده‌اند که افراد با سابقه حساسیت‌های غذایی، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به اگزوما هستند. البته مصرف بعضی مواد غذایی در صورت ابتلا به این بیماری، باعث تشدید علائم اگزوما می‌شود. از جمله مهم‌ترین موادغذایی تشدید کننده اگزوما می‌توان به انواع آجیل، شیر گاو، غذاهای دریایی، سویا، تخم مرغ و گندم اشاره کرد.

2) خشکی بیش از حد پوست

خشکی پوست در اثر سرما یا گرمای بیش از حد یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند فرد را به اگزومای پوستی مبتلا کند. عدم مراقبت روزانه، شستشوی بیش از حد بدن با آب گرم و کمبود رطوبت هوا نیز عامل ابتلا به خشکی پوست و سپس اگزوما هستند.

3) استرس و اضطراب بیش از حد

استرس و اضطراب شدید باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و دیگر قسمت های بدن شده و باعث بروز و تشدید اگزوما می‌شود.

4) قرار گرفتن در برابر محرک‌های شیمیایی

استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی همچون سفید کننده یا وایتکس باعث بروز خشکی شدید پوستی و در نتیجه ابتلا به اگزوما پوستی می‌شود. قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی همچون رنگ‌ها و عطرها نیز می‌تواند از عوامل ایجاد یا تشدید این بیماری شود.

تعریق، قرار گرفتن در دمای بسیار بالا یا بسیار پایین، اختلالات هورمونی، ابتلا به عفونت و مصرف دخانیات از دیگر دلایل ابتلا به اگزوما هستند.

هر آنچه نیاز است درباره اگزوما بدانید

تا اینجا در مورد چیستی، علل و این که نشانه های اگزوما چیست، صحبت کردیم. اما حالا باید بگوییم که بهترین روش درمانی برای اگزوما چیست؟ مهم‌ترین کاری که باید انجام دهید این است که تشخیص اگزوما را در سریع‌ترین زمان ممکن داشته باشید.

بهترین روش درمان اگزوما پوستی این است که ترکیبی از روش‌های دارودرمانی و مراقبتی را به کار بگیرید. در ادامه هر آنچه نیاز است درباره اگزوما بدانید را برای شما بیان خواهیم کرد:

  • خشک کردن دست‌ها پس از هربار شستشو و استفاده از مرطوب کننده
  • پوشیدن دستکش‌های نخی به صورت روزانه برای پیشگیری از تحریک پوست دست‌ها
  • استفاده از دستکش‌های پلاستیکی در مواقع آشپزی یا قرار گرفتن در معرض انواع شوینده‌های شیمیایی
  • عدم شستشوی لباس‌ها و ظرف‌ها با دست و در صورت ضرورت استفاده از دستکش‌های بلند برای عدم رسیدن آب و مواد شوینده به دست‌ها
  • استفاده از پمادها پوستی برای کاهش عوارض اگزوما
  • مصرف میوه‌ها و مکمل ویتامین سی
  • خوردن غذاهایی که پرپتاسیم و سرشار از امگا3 هستند
  • عدم استفاده از لباس‌های با الیاف مصنوعی برای جلوگیری از تحریک بثورات

زمان مراجعه به پزشک

معمولا رعایت نکاتی که گفتیم در درمان عوارض اگزما و بهبود آن موثر هستند. با این حال اگر بیمارتان دچار تغییرات ناگهانی پوستی شد، سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. در صورت بروز تب بالا، قرمزی و حرارت پوست، تاول‌های چرکی و تبخال در نواحی اگزما به پزشک مراجعه کنید.

کلام پایانی

در این مقاله از سایت زندگی برتر در مورد چیستی، نشانه‌ها و علائم اگزوما صحبت کردیم. همچنین مهم‌ترین نکاتی که برای بهبود عوارض آن لازم است بدانید را بیان کردیم. در صورتی که برای مراقبت از بیمار مبتلا به اگزومای خود نیاز به مراقبت بیشتری دارید، با کارشناسان ما در تماس باشید.


سوالات متداول

بیماری اگزوما چیست؟

اگزوما نوعی بیماری التهابی پوستی با خارش شدید، زخم، تاول و قرمزی پوست است.

مهم‌ترین علائم اگزوما چیست؟

خارش شدید و قرمزی پوست، تاول‌های آبکی، دانه‌های پوستی، برآمدگی‌های کوچک روی پوست و … .

مهم‌ترین علل اگزوما چیست؟

داشتن حساسیت غذایی، آلرژی پوستی، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خورنده، شستشوی زیاد پوست با آب خیلی گرم

در صورت ابتلا به اگزوما، چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت بروز عفونت‌های پوستی، تب بالا، ایجاد تاول‌های چرکی پوست، ایجاد دانه‌های پوستی شبیه به تبخال در نواحی اگزوما

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان