سرطان چیست؟ درمان و نشانه های حتمی سرطان

سرطان چیست؟ درمان و نشانه های حتمی سرطان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

بیماری سرطان جز آن دسته از بیماری ها است که سبب درگیر شدن تمامی اعضای خانواده می شود. این بیماری درمان دارد اما می تواند در صورت بی توجهی به ان بسیار خطرناک باشد.این بیماری مواد مضر را به خون منتقل کرده و می تواند سبب مشکلاتی مانند لخته شدن خون و افرایش سطح کلسیم در بدن می شود. سرطان خون در کودکان می تواند به دلیل ضعف سیستم ایمنی آن ها سخت تر  باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در موسسه پرستار بیمار با انواع مختلف این بیماری و جوانب مختلف ابتلا به آن شما را آشنا کنیم تا در صورت درگیر شدن به آن بتوانید با دید بهتری با آن مواجه شوید؛ پس با ما همراه باشید.

سرطان چیست؟

در  جواب به این سوال که سرطان چیست می توانیم بگوییم که سرطان عبارت است از رشد غیر عادی و سریع تر از سلول های عادی بدن. این بیماری می تواند در جای خود بسیار جدی و خطرناک باشد. تومور بدخیم می تواند به بافت های اصلی بدن آسیب زنند و سبب گسترش بیماری در تمام بدن شود. سرطان‌ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. تومورهای بدخیم (سرطان):

به تومورهایی گفته می شود که به بافت های مجاور حمله کرده و در تمام نقاط بدن گسترش می باید. سرطان خون در کودکان را می تواند جزبیماری سرطان بدخیم شدید دسته بندی کرد.

  1. تومورهای خوش‌خیم:

این بیماری می تواند برای شما مشکلاتی به وجود آورند اما معمولا غیر سرطانی بوده است.

سرطان چیست و چه نشانه هایی دارد
سرطان به معنای رشد سریع و غیر عادی سلول های بدن است.

معرفی انواع سرطان

سلول‌های سرطانی ممکن است در مناطق مختلف بدن و در اثر موارد مختلفی به وجود بیاید. هر قسمت از بدن که سلول ها رشد سریع تری از سلول‌های عادی داشته باشند علامات سرطان بروز پیدا خواهد کرد. علائم سرطان‌های بدخیم با پیشرفت بیماری در سرطان‌های مختلف متفاوت است.

  1. سرطان ریه
    یکی از سرطان‌های شایع در افراد سیگاری است که علامات سرطان آن سرفه‌های مداوم و سختی در تنفس است.
  2. سرطان پستان
    در بیشتر اوقات در زنان رخ می دهد و عوامل ژنتیکی و هورمونی بسیار در آن تاثیرگذار است.
  3. سرطان پروستات
    در بروز علائم این سرطان سن یکی از فاکتور‌های مهم می باشد. از نشانه‌های حتمی سرطان پروستاتیت مشکل در دفع ادرار است.
  4. سرطان کولورکتال
    این نوع سرطان عموما در روده بزرگ و راست روده ایجاد شده و در دفع و عادات روده ای اختلال ایجاد می کند.
  5. سرطان کبد
    این سرطان از طریق عفونت ‌های ویروسی یا کبد چرب ایجاد می شود. مصرف الکل و همچنین سیروز کبدی سبب ایجاد این نوع سرطان می شود.
  6. سرطان پوست (ملانوم)
    قرار گرفتن طولانی مدت در بابر نور خورشید و اشعه ماورا بنفش می تواند سبب بروز نشانه‌های سرطان شود. علامات سرطان پوست شامل تغییر شکل یا رنگ پوست است.
  7. سرطان معده
    هلیکوباکتروپیلوری و رژیم‌ ‌های نامتعادل سبب بروز علامات سرطان معده می شود. معده درد و کاهش وزن از نشانه ‌های رایج این بیماری است.
  8. سرطان لوزالمعده
    این نوع سرطان از دسته سرطان‌هایی است که دیر تشخیص داده می شود و عموما علائم سرطان بدخیم لوزالمعده درد شکمی و کاهش وزن است.
  9. سرطان رحم
    این بیماری عموما در زنان بالای 50 سال با خونریزی های غیر عادی رخ می دهد.
  10. سرطان تخمدان
    به دلیل عدم وجود علائم خاص در مراحل اولیه، معمولاً در مراحل پیشرفته تشخیص داده می‌شود.
  11. سرطان مثانه
    معمولاً با خون‌ریزی ادراری و درد در حین ادرار کردن همراه است.
  12. سرطان سر و گردن
    این نوع بیماری همانند سرطان دهان شامل حفره دهان، گلو و ناحیه صورت است و به سیگار کشیدن و مصرف الکل مرتبط است.
  13. سرطان تیروئید
    این سرطان معمولاً با توده یا تغییرات در غده تیروئید شناسایی می‌شود.
  14. سرطان روده کوچک
    نادرتر از سایر سرطان‌های روده بوده و می‌تواند نشانه‌هایی از درد شکمی و سوء هاضمه ایجاد کند.
  15. سرطان مغز
    می‌تواند از بافت مغز یا غده‌های اطراف شروع شود و با سردردهای مکرر و مشکلات بینایی همراه باشد.
  16. سرطان خون (لوسمی)نوعی سرطان خون است که از مغز استخوان شروع می‌شود و ممکن است باعث خستگی، کبودی و عفونت‌های مکرر شود.از دسته سرطان‌های رایج در کودکان است.
  17. سرطان لنفوم
    نوعی سرطان سیستم لنفاوی است که معمولاً باعث تورم غدد لنفی می‌شود.
  18. سرطان مایودس (میلودیسپلاستیک سندروم)
    نوعی سرطان خون است که معمولاً با تولید غیرطبیعی سلول‌های خونی همراه است.
  19. سرطان استخوان
    می‌تواند در هر قسمتی از بدن ایجاد شود و معمولاً با درد و تورم در ناحیه آسیب‌دیده شناخته می‌شود.
  20. سرطان کبد
    معمولاً به دلیل هپاتیت B و C یا مصرف الکل ایجاد می‌شود و می‌تواند شامل علائمی چون زردی و درد شکم باشد.
معرفی انواع سرطان
سرطان ریه در اثر مصرف مداوم و طولانی سیگار و مشتقات آن ایجاد می شود.

اولین علائم سرطان

از نشانه های سرطان که باید در صورت تداوم بروز باید به آن ها دقت کرد و اهمیت داد عبارت است از مواردی که در زیر خواهیم گفت البته لازم به ذکر است که مشاهده این علامات به معنی ابتلا به سرطان نیست و در بیشتر موارد به عنوان هشدار به کار می رود:

  1. تعریق شبانه شدید علائم سرطان بدخیم: تبی که از بین نمی‌رود، ممکن است از نشانه‌های سرطان لنفوم، سرطان خون، کلیه و کبد باشد. اگر تعریق در شب بسیار شدید باشد یا تب غیرمعمول داشته باشید، حتما باید بررسی شود.
  2. خستگی: اگر همیشه و بدون دلیل احساس خستگی می‌کنید، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید، چرا که احساس خستگی طولانی مدت یکی از علائم سرطان است.
  3. خونریزی یا کبودی بی دلیل یکی از سیزده نشانه سرطان: کبودی‌های غیرمعمول که بدون دلیل روی بدن ایجاد می‌شوند و همچنین هرگونه خونریزی واژینال غیرقابل توضیح بین قاعدگی، بعد از رابطه جنسی یا بعد از یائسگی نیز ممکن است جزء علائم بیماری سرطان باشد.
  4. دردهای غیر قابل توصیف: درد، یکی از عوامل هشداردهنده بیماری در بدن ما است که برای هرفردی ممکن است ایجاد شود، اما درد غیرقابل توضیح یا مداوم در هر نقطه از بدن می‌تواند یکی از نشانه‌های سرطان باشد.
  5. کاهش وزن ناگهانی نشانه اولیه سرطان: اگر بدون رژیم، ورزش یا مصرف دارو، مقدار قابل توجهی از وزن خود را از دست دادید، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.
  6. توده یا تورم غیرمعمول در هر عضوی از بدن: اصلی ترین نشانه های سرطان را می‌توانیم وجود توده‌ها در نظر بگیریم. وجود توده‌ یا تورم در هر قسمت از بدن نیز باید جدی گرفته شود. البته گاهی این توده‌ها به دلیل وجود کیست است، اما در هر صورت باید معاینه آن را سریعا انجام دهید. توده‌های سرطانی معمولاً درد ندارند.
  7. از دست دادن اشتها از اولین نشانه های سرطان: بسیاری از بیماری‌ها، از افسردگی گرفته تا آنفولانزا، ممکن است باعث کاهش اشتها شوند، اما سرطان نیز باعث تغییر متابولیسم بدن شما شده و باعث می‌شود اشتهای خود را از دست بدهید. همچنین سرطان‌های معده، لوزالمعده، روده بزرگ و تخمدان نیز می‌توانند روی معده شما فشار آورده و باعث شوند احساس سیری بیش از حد داشته باشید.
  8. خون در مدفوع: سرطان‌ها ممکن است باعث ایجاد خون در مدفوع شوند، اما این خونریزی می‌تواند به دلایل دیگری از جمله زخم، هموروئید یا عفونت هم بروز کند. خونی که در مدفوع باشد، از دستگاه گوارش به وجود آمده است. مهم نیست که علت این عارضه چیست، در هر صورت خون در مدفوع باید بررسی شده و برای یافتن دلایل آن آزمایشاتی مانند کولونوسکوپی انجام شود.
  9. خون در ادرار از نشانه های حتمی سرطان: وجود خون در ادرار باید جدی گرفته شود. سرطان کلیه یا مثانه ممکن است باعث بروز این عارضه شود، اما این موضوع حتمی نیست و برخی از عفونت‌ها، سنگ کلیه و بیماری‌های کلیوی نیز باعث ایجاد خون در ادرار خواهند شد.
  10. سرفه‌های طولانی: سرماخوردگی یا آنفولانزا می‌تواند باعث بروز سرفه شود اما اگر این سرفه‌ها ادامه دار بوده و علائمی مانند درد قفسه سینه، کاهش وزن، گرفتگی صدا، خستگی و تنگی نفس را به همراه داشته باشد، باید حتما به یک پزشک مراجعه کنید. این موضوع در افراد سیگاری بیشتر دیده می‌شود.
  11. تغییرات پوستی در بدن: نشانه مهم بیماری سرطان پوست، ایجاد تفاوت در ظاهر و وجود زخم است که در طولانی مدت خوب نشده و رنگی متفاوت نسبت به پوست بدن به خود می‌گیرد. همچنین در این شرایط ممکن است حاشیه عجیبی را در لک‌های ایجاد شده ببینید.
  12. تورم غدد لنفاوی و علائم سرطان بدخیم: توده‌هایی که در کنار گردن ایجاد می‌شوند، به احتمال زیاد ناشی از گلودرد استرپتوکوکی یا عفونت‌های دیگر هستند، اما در موارد نادر، سرطان‌هایی مانند لنفوم یا لوسمی نیز می‌توانند باعث تورم غدد لنفاوی شوند. همچنین سرطان سینه گسترش یافته هم باعث تورم غدد لنفاوی زیر بغل می‌شود. اگر تورم در عرض یک هفته یا بیشتر از بین نرفت، به پزشک مراجعه کنید.
اولین علائم سرطان
اصلی ترین نشانه های سرطان را می‌توانیم وجود توده‌ها در نظر بگیریم.

به نقل از سایت clevelandclinic:

چه چیزی باعث سرطان می شود؟
سرطان یک اختلال ژنتیکی است. اما این لزوماً به معنای ارثی بودن آن نیست. زمانی اتفاق می‌افتد که ژن‌هایی که فعالیت سلولی را مدیریت می‌کنند، جهش می‌یابند (تغییر می‌کنند). آنها سلول های غیر طبیعی ایجاد می کنند که تقسیم و تکثیر می شوند و در نهایت نحوه عملکرد بدن شما را مختل می کنند.
این سلول ها خوشه های سرطانی یا تومور ایجاد می کنند. سلول‌های سرطانی ممکن است از تومورها جدا شده و از طریق سیستم لنفاوی یا جریان خون به مناطق دیگر بدن شما بروند. (ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی به این متاستاز می گویند.)

علائم هشدار دهنده سرطان

نشانه های سرطان ممکن است در مراحل مختلفی ظاهر شوند. برخی از علائم، مانند توده بدون درد در سینه، در همان مراحل اولیه قابل تشخیص بوده و نیازمند مراجعه فوری به پزشک است. علائم دیگر مانند کاهش وزن یا تب، معمولاً در مراحل پیشرفته‌تر سرطان ظاهر می‌شوند. همچنین نشانه های جدی سرطان روده مانند تغییرات در فعالیت روده، خونریزی رکتال، مشکل بلع و دیگر نشانه‌های سرطان نیز گاهی در مراحل پیشرفته‌تر دیده خواهند شد.

تشخیص زودهنگام سرطان باعث می‌شود تا شانس درمان بالاتر رود. بنابراین بهتر است با مشاهده اساسی‌ترین علائم سرطان که در مدت 2 هفته بهبود نیافته‌اند، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام شود.

علت و دلایل سرطان

عوامل مختلفی در بروز سرطان تاثیر گذار است. سرطان یک بیماری پیچیده است و عوامل زیادی می تواند در ایجاد آن تاثیر گذار باشد و سبب بروز نشانه های سرطان شود. این عوامل به دسته‌های زیر تقسیم می شود:

  • عوامل ژنتیکی: بسیاری از نشان‌های سرطان در افراد دارای سابقه خانوادگی بروز می کند.
  • عوامل محیطی
  • عادات سبک زندگی
  • عفونت‌ها
  • اشعه
  • سن
  • نقص در سیستم ایمنی
نشانه های سرطان
سرطان خون از مغز استخوان شروع می‌شود.

اگر چه واژه سرطان ممکن است ترسناک به نظر بیاید. اما در دهه اخیر برای این بیماری درمان‌های زیادی پیدا شده و دیگر مرگبار و کشنده نیست. اگر بتوانیم نشانه های سرطان را در مراحل اولیه بروز بیماری تشخیص دهیم می توانیم به راحتی آن را درمان کنیم. شیمی درمانی یکی از درمان های متداول در درمان بوده که عوارض شیمی درمانی بسیار زیاد است. سرطان‌های خوش خیم عموما درمان خاصی نیاز ندارند و با کنترل بیماری علامات سرطان رفع خواهد شد . علائم سرطان بدخیم پایدار تر از سرطان خوش خیم است و نیاز به درمان‌های اختصاصی دارد.

سوالات متداول

1. علائم اصلی سرطان سینه کدام است؟

فرو رفتگی نوک سینه، بزرگ شدن یکی از سینه‌ها، وجود توده قدیمی که بزرگتر می‌شود، احساس درد در اندام تناسلی و کاهش وزن بی‌دلیل را می‌توانیم در میان این علائم ببینیم.

2. آیا ممکن است نشانه های سرطان مربوط به یک بیماری عادی باشد؟

بله. همیشه این علائم نشان دهنده سرطان نیست. تنها مزیت آگاهی داشتن از این موارد، مراجعه زودهنگام به پزشک و تشخیص آن است.

3. چه چیزهایی ریسک ابتلا به سرطان را بالاتر می‌برد؟

نداشتن زندگی سالم، رژیم غذایی نامناسب، قرار گرفتن در معرض استرس، آلودگی و از همه مهم‌تر وجود اقوامی که دچار سرطان شده‌اند.

4. آیا زخمی که در دهان ایجاد شود نیز می‌تواند جزو علامت‌های سرطان باشد؟

زخم‌های معمولی اصولا بعد از دو هفته بهبود پیدا می‌کنند. اگر این مشکل ادامه‌دار بود، حتما باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

5. در صورتی که علائم سرطان مشخص نباشد چه باید کرد؟

می‌توانید باغربالگری و تشخیص کنسر قبل ازبروزو گسترش کنسر شناسایی کرده و سرطان را به موقع درمان نمایید.

6. آیا سرطان سینه فقط در بانوان ایجاد می‌شود؟

خیر سرطان سینه به صورت نادر در مردان هم ایجاد می‌شود.

7. چه عواملی سبب بروز بیماری سرطان ریه می‌شود؟

مصرف مداوم از قلیان و سیگار ممکن است سبب بیماری سرطان ریه شود.

8. آیا سرطان درمان دارد؟

در دهه های گذشته بیماری سرطان به سختی درمان می‌شد. اما امروز با شیمی درمانی و پرتو درمانی به راحتی قابل درمان است.

9. آیا تمامی سلول‌های سرطانی سبب سرطان می‌شوند؟

برخی از سلول‌های سرطانی خوش خیم هستند و زیاد به درمان خاصی نیاز ندارند و فقط باید روند بیماری را کنترل کرد.

10. علائم و نشانه های خطرناک سرطان چیست؟

کاهش وزن ناگهانی، وجود خون در ادرار و مدفوع از خطرناک ترین علائم سرطان می باشد.

4/5 - (4 امتیاز)
Picture of مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفا برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
بیماری ام اس
بیماری ام اس و روش های درمان
فرایند پرستاری آسم
فرایند پرستاری آسم
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفا برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.