تجربه ناگهانی تاری دید Sudden Blurry Vision می تواند نشانه ای از یک مشکل اساسی بوده یا ممکن است فقط یک واکنش موقت نسبت به یک عامل محرک باشد. تغییر ناگهانی در بینایی هرگز یک اتفاق طبیعی نیست. اما اینکه این مشکل چقدر جدی است به عوامل مختلفی بستگی دارد.
در بسیاری از موارد، این بیماری یک واکنش موقتی است و هر مشکلی که باشد به سرعت و به صورت خود به خود حل می شود. با این حال، لازم است در این شرایط فوراً به یک چشم پزشک مراجعه نمایید تا علت اصلی مشکل مشخص شود.
این امر مخصوصاً زمانی صادق است که تغییرات در بینایی به صورت ناگهانی باشد. منظور از ناگهانی این است که ابتدا همه چیز واضح و روشن است و به راحتی قابل مشاهده می باشد و در دقیقه ای بعد متوجه شوید که در مشاهده جزئیات با مشکل مواجه هستید.
علائم تاری دید
تاری دید وضعیتی است که با عینک یا لنزهای اصلاحی قابل رفع نیست. این مشکل وضعیتی است که در آن متوجه میشوید در دیدن اشیایی که قبلا میتوانستید آنها را به راحتی ببینید مشکل دارید، و محیط پیرامون را در یک یا هر دو چشم تا حدی مبهم می بینید.
همچنین، توجه داشته باشید که ممکن است در این شرایط با دید شیری یا ابری روبرو باشید که در واقع با تاری دید تفاوت دارد. در دید ابری ، ممکن است به نظر برسد که در حال نگاه کردن به مه هستید.
یکی از دلایل این امر می تواند آب مروارید باشد، که در آن عدسی چشم مات می شود. با این حال، شروع آب مروارید یک فرآیند تدریجی است و هیچ وقت ناگهانی نیست.
علل تاری دید
تاری دید ممکن است به دلایل مختلفی بروز نماید. برخی از این موارد نسبتاً جزئی هستند، در حالی که برخی دیگر در واقع بسیار جدی هستند.
مشکلات شایعی که باعث تاری دید ناگهانی می شوند شامل موارد زیر است:
خونریزی در چشم (هایفما):
اگر به چشم ضربه بخورد، خون می تواند بین سطح شفاف (قرنیه) و قسمت رنگی چشم (عنبیه) جمع شود. اگر آسیبی به عنبیه یا مردمک وارد شود، ممکن است باعث بروز تاری دید و همچنین حساسیت به نور و درد شود.
ساییدگی قرنیه:
با این نوع خراش روی سطح قرنیه که می تواند ناشی از برخورد ناخن ها باشد، دید ممکن است به طور ناگهانی تار شود. در این شرایط چشم ها قرمز، دردناک و حساس به نور می شوند.
خشکی چشم:
لایه اشک روی سطح چشم به مرطوب نگه داشتن چشم کمک می کند. اگر این پوشش سه لایه مختل شود و رطوبتت کافی در چشم وجود نداشته باشد یا کیفیت آن عالی نباشد، نتیجه می تواند احساس سوزش یا شن و تاری دید در چشم ها باشد.
خستگی چشم:
اگر برای مدت طولانی به رایانه خود خیره شده باشید، ممکن است این اتفاق را تجربه نموده باشید. با خستگی عضلات چشم، نتیجه ممکن است تاری دید از راه دور باشد. علائم دیگری که ممکن است با فشار چشم همراه باشد عبارتند از سردرد، خشکی چشم، و حتی درد گردن و عضلات.
عفونت ملتحمه:
این بیماری که به عنوان ورم ملتحمه ویروسی (چشم صورتی)، ملتحمه باکتریایی یا آلرژیک نیز شناخته می شود، ممکن است منجر به بروز بافت ملتهبی شود که گاهی اوقات می تواند باعث تاری دید شود.
به طور معمول در اثر این مشکل پلک ها نیز متورم شده و چشم قرمز می شود. گاهی اوقات از این تورم مخاطی خارج می شود و ممکن است فرد نسبت به نور حساسیت داشته باشد.
بارداری:
نوسانات هورمونی می تواند باعث تاری و خشکی چشم شود. همچنین، پره اکلامپسی که با فشار خون بالا و تورم دست ها و پاها مشخص می شود، ممکن است باعث ایجاد تاری دید شود. تا 50 درصد از افرادی که باردار هستند ممکن است تاری دید، جرقه های نور، نقاط کور، دوبینی و حتی کوری را تجربه کنند.
مشکلات شایع بینایی مانند نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و حتی مشکلات چشمی مرتبط با پیرچشمی می تواند باعث تاری تدریجی شود. خبر خوب این است که این موارد را می توان با عینک یا لنزهای تماسی برطرف کرد.
علل جدی تاری دید ناگهانی
در حالی که دلایل زیادی برای تاری ناگهانی وجود دارد، به خاطر داشته باشید که برخی از این موارد نیاز به توجه فوری دارند و باید جدی گرفته شوند:
یووئیت:
گاهی اوقات بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس یا بیماری کرون می توانند باعث تاری دید به دلیل یووئیت شوند. در این شرایط لایه میانی چشم ملتهب می شود. چشم ممکن است قرمز، حساس به نور و حساس شود.
شبکیه جدا شده:
وقتی بخشی از شبکیه از دیواره پشتی چشم جدا می شود، سلول های عصبی در آنجا دیگر به درستی کار نمی کنند و نتیجه آن می تواند تاری دید ناگهانی باشد.
سوراخ ماکولا:
ماکولا دید مرکزی واضحی را برای دیدن جزئیات فراهم می کند. هنگامی که در این بافت مشکلی ایجاد می شود، ممکن است بینایی تار شود. در این شرایط ممکن است مایع زجاجیه در چشم از طریق سوراخ به لایه ماکولا شبکیه نشت کرده و باعث اختلال بینایی شود.
دژنراسیون ماکولا:
در این بیماری دید مرکزی دقیق مورد نیاز برای دیدن جزئیات ظریف آسیب می بیند و دید تار می شود یا از بین می رود، زیرا ماکولا به مرور دچار تخریب میشود. با جدیتر شدن این موضوع فرد دچار مشکلاتی در خواندن، رانندگی و حتی توانایی دیدن چهره افراد می شود.
نوریت بینایی:
در بیماری هایی مانند مولتیپل اسکلروزیس، سیستم ایمنی ممکن است به عصب بینایی حمله کند و باعث نوریت بینایی شود. علاوه بر تاری دید، در این شرایط بینایی ممکن است تیره شود، رنگ ها محو شده و دردی در پشت حفره چشم و هنگامی که چشمان خود را حرکت می دهید احساس شود.
آرتریت سلول غول پیکر (آرتریت تمپورال):
این مشکل شامل التهاب رگ های خونی نزدیک شقیقه ها می شود. علاوه بر مشکلات بینایی، خستگی، تب، دردهای عضلانی، از دست دادن اشتها، درد فک و حساسیت پوست سر ممکن است رخ دهد. این مشکل می تواند منجر به کوری کامل، آسیب عروق خونی یا حتی سکته شود.
سکته مغزی:
اگر این اتفاق بیفتد، مغز اکسیژن کافی دریافت نمی کند و بینایی و همچنین سایر عملکردهای بدن ممکن است مختل شود. علاوه بر تاری دید، حساسیت به نور، دو بینی و حتی از دست دادن بینایی نیز ممکن است رخ دهد.
دیابت کنترل نشده:
با افزایش قند خون، آب به داخل عدسی کشیده می شود که باعث تورم و تاری دید می شود. سطوح بالای قند می تواند عروق خونی را ضعیف کرده و به شبکیه آسیب برساند.
رگ های خونی ضعیف ممکن است خونریزی کنند، رگ های خونی ضعیف جدید رشد کنند یا حتی منجر به جدا شدن شبکیه با خطر از دست دادن دائمی بینایی همراه شوند.
چه زمانی باید به چشم پزشک مراجعه نمایید؟
اگر مشکوک هستید که با یک آسیب، جدا شدن شبکیه چشم یا سایر بیماری های جدی روبرو هستید، در تماس با چشم پزشک یا مراجعه به اورژانس تردید نکنید.
به خاطر داشته باشید که تاری دید ممکن است نشان دهنده یک سکته مغزی باشد که زندگی را تهدید می کند و نیاز به درمان اورژانسی دارد.
اغلب اوقات، تاری دید را می توان با خیال راحت خارج از اورژانس کنترل کرد. یک مطالعه در سال 2017 نشان میدهد که تقریباً 1 نفر از هر 4 نفر از کسانی که برای مشکل چشمی به اورژانس مراجعه کردهاند، مشکل جزئی مانند چشم صورتی، تورم پلک یا برآمدگی پلک داشتهاند.
درمان تاری دید ناگهانی
تصمیم گیری در مورد درمان تاری دید بسته به علت آن متفاوت است. برخی از بیماری ها را می توان با قطره های چشمی درمان کرد در حالی که برخی دیگر ممکن است به داروهای خوراکی، تزریق دارو به چشم، لیزر درمانی یا جراحی نیاز داشته باشند. برخی از روش های درمانی ممکن است برای درمان بیماری زمینه ای نیاز به ارجاع به متخصص دیگری داشته باشند.
عمل جراحي
در صورت بروز مشکلات زیر ممکن است نیاز به جراحی باشد:
شبکیه جدا شده
رتینوپاتی دیابتی
جراحت
دژنراسیون ماکولا
سوراخ ماکولا
سکته
آرتریت تمپورال
خوشبختانه، در بسیاری از موارد، تاری دید ناگهانی در واقع به دلیل مشکلات جزئی رخ می دهد. با این حال، برای اطمینان لازم است سریعا یه چشم پزشک مراجعه نمایید.
مرکز پرستاری زندگی برتر اکسین با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.
سوالات متداول
تاری دید چه علائمی دارد؟
تاری دید زمانی اتفاق میافتد که شما با عینک یا لنز هم نمیتوانید مشکل بینایی خود را رفع کنید
تاری دید به چه دلایلی رخ میدهد؟
خونریزی در چشم (هایفما)، ساییدگی قرنیه، خشکی چشم، خستگی چشم، عفونت ملتحمه، بارداری، یووئیت، شبکیه جدا شده، سوراخ ماکولا، دژنراسیون ماکولا، نوریت بینایی، آرتریت سلول غول پیکر (آرتریت تمپورال)، سکته مغزی و دیابت کنترل نشده میتواند از دلایل تاری دید باشد
چه زمانی باید به چشم پزشک مراجعه نمایید؟
اگر به پارگی شبکیه چشم خود بر اثر ضربه مشکوک هستید حتما به پزشک مراجعه کنید. شاید آسیب دیدگی چشم شما نیاز به جراحی داشته باشد