نگهداری از سالمند وابسته به تخت | 6 نکته اصلی مراقبتی

اقدامات.لازم.برای.جلوگیری.از.عفونت.بیمارستانی

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

همه سالمندان نیاز به مراقبت ندارند. برخی از آن‌ها کاملا سرحال هستند و می‌توانند کارهای روزانه خود را بدون هیچ مشکلی انجام دهند، اما برخی دیگر دچار مشکلاتی می‌شوند که از بس کارهای روزانه خود بر نمی‌آیند و دچار مشکلاتی می‌شوند. این افراد معمولا وابسته به تخت هستند و نمی‌توانند از آن بیرون بیایند. نگهداری از سالمند وابسته به تخت معمولا دشوار است و هر کسی نمی‌تواند آن را انجام دهد، اما یک پرستار چه نکاتی را در مورد این بیماران باید رعایت کند؟ در ادامه به شرح تمامی این موضوعات خواهیم پرداخت.

شرایط زندگی افراد سالمند

دوران پیری آخرین مرحله زندگی است که هر فردی آن را تجربه می‌کند و دوری از آن اجتناب پذیر است. افراد سالمند معمولا زندگی متفاوت‌تری نسبت به افراد جوان دارند. آن‌ها انرژی سابق را ندارند و شرایط جسمانیشان کاملا تغییر کرده است. برخی از آنان در طول روز سطح انرژی پایینی دارند و فعالیت‌های بسیار کمی انجام می‌دهند. برخی دیگر از نظر جسمانی هیچ تغییری نمی‌کنند و مانند سابق زندگی خود را ادامه می‌دهند.

بروز بیماری‌ها چیزی نیست که به سن وابسته باشد. چه بسا افراد جوان زیادی نسبت به افراد مسن درگیر بیماری باشند. اگر افراد مسن بیماری‌های مختلفی داشته باشند، معمولا نمی‌توانند از خود مراقبت کنند و به کمک نیاز دارند. این موضوع می‌تواند احتمال داشتن پرستار را تقویت کند. نگهداری از سالمندان وابسته به تخت ممکن است به تنهایی امکان پذیر نباشد و حتما به پرستار نیاز خواهید داشت.

نگهداری از سالمند وابسته به تخت

سالمندانی که وابسته به تخت هستند، باید برای مدت زیادی در بستر بمانند. این امر می‌تواند ناشی از ناتوانی دائمی یا بیماری موقت باشد که آن‌ها از انجام کارهای روزانه خود باز می‌دارد. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که آن‌ها نیاز به مراقبت طولانی مدت دارند.

نگهداری از سالمند وابسته به تخت
سالمندانی که وابسته به تخت هستند، باید برای مدت زیادی در بستر بمانند.

وقتی که سالمندان تمام روز خود را در تخت می‌گذرانند، یعنی فعالیت بدنی کافی ندارند. ماندن در تخت به مدت طولانی می‌تواند باعث خستگی بیشتر و ایجاد مشکلات بیشتری شود که سلامتی را به خطرمی اندازند.

معمولا افرادی که زیاد در تخت می‌مانند می‌توانند این مشکلات را تجربه کنند:

  • کمر درد
  • مشکلات خواب
  • افسردگی
  • زخم بستر
  • منبقض شدن مفاصل و عضلات
  • یبوست
  • مشکلات تنفسی

در صورتی که این مشکلات به موقع درمان نشوند، می‌توانند عواقب بدتری برای فرد سالمند داشته باشند و مشکلات بیشتری برای او ایجاد کنند. چیزی که در این موقعیت مهم است، فعال نگه داشتن فرد تا از بروز مشکلات جدیدتر خودداری کنید. روند مراقبتی  و نگهداری از سالمند وابسته به تخت می‌تواند دشوار باشد.، بنابراین یک پرستار سالمند باید تمامی تلاش خود در این زمینه را پیاده سازی کند، مانند:

  1. مراقبت‌های پزشکی
  2. عفونت ریه
  3. عفونت‌های ادراری
  4. زخم بستر و جلوگیری از آن

در ادامه به توضیح کامل‌تری از این فهرست می‌پردازیم.

1. مراقبت‌های پزشکی

سالمندانی که به تخت وابسته هستند، مشکلات پزشکی زیادی را تجربه می‌کنند. علاوه بر زخم بستر که اصلی‌ترین مشکل آن‌ها به حساب می‌آید، مشکلات زیر نیز ممکن است رخم دهند که مراقبت و درمان آن‌ها بسیار ضروری خواهد بود:

2. عفونت ریه

این نوع از عفونت ریه می‌تواند در اثر مشکلات بلع و جویدن رخ دهد. اگر پزشک تشخیص دهد که سالمند قادر به خوردن و جویدن غذا نیست، لوله ای را برای این موضوع نصب می‌کنند تا از طریق آن غذا وارد بدن فرد شود. در طول این مدت بهتر است که از مایعات و برنج له شده استفاده کرد تا انتقال و هضم آن‌ها راحت‌تر باشد. اگر بیمار تنفس مشکل دار، سطح پایین اکسیژن خون یا سرفه را تجربه کند، احتمالا به عفونت ریه مبتلا شده است.

3. عفونت‌های ادراری

این عفونت‌ها یا در اثر استفاده از یک دستگاه مخصوص یا در اثر مشکلات ادراری به وجود می‌آیند. بیمارانی که مایعات کافی دریافت نمی‌کنند یا دارای مشکلات برگشت ادرار هستند معمولا عفونت اداری را تجربه می‌کنند.

4. زخم بستر و جلوگیری از آن

بسیاری از مردن نمی‌دانند که وقتی یک فرد بیش از حد روی تخت یا ویلچر قرار می‌گیرد پس از مدتی دچار زخم بستر می‌شود. زخم بستر زمانی اتفاق می‌افتد که ناحیه ای از پوست برای مدت طولانی تحت فشار قرار گرفته باشد. عدم دسترسی خون به بافت پوست منجر به ایجاد آسیب دیدگی مانند بریدگی یا کبودی خواهد شد. عوامل مختلفی برای ایجاد زخم بستر وجود دارند. دهیدراته بودن پوست آن را مستعد ایجاد زخم بستر می‌کند.

هنگام جابجایی و نگهداری از سالمند وابسته به تخت، برخورد پوست او به ملحفه‌ها یا خراشیدن پوست او روی صندلی و مکان‌های دیگر می‌تواند رخ دهد.

پیشنهاد مقاله : حمام بیمار در تخت | 4 فعالیت قبل از حمام بیمار

مراحل ایجاد زخم بستر

چهار مرحله اصلی برای ایجاد زخم بستر وجود دارد که به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • مرحله اول: زخم قرمز رنگی روی پوست به وجود می‌آید که با فشار دادن انگشت روی آن از بین نخواهد رفت.
  • مرحله دوم: برخی از نواحی پوست شروع به لایه برداری و پوسته پوسته شدن می کنند. این در حالی است که زخم می‌تواند تاول زده یا عمیق شود.
  • مرحله سوم: زخم به حالت زخم باز تبدیل شده که به لایه چربی پوست می‌رسد. عضله و استخوان هنوز قابل مشاهده نیستند.
  • مرحله چهارم: در این مرحله زخم باز به استخوان، ماهیچه و تاندون می‌رسد.
  • زخم بستر معمولا در ناطقی که استخوان‌ها بیرون زده اند ایجاد می‌شود. این مشکل می‌تواند منجر به ایجاد عفونت و درد زیادی شود و اگر درمان نشود عفونت‌های بسیار پیچیده ایجاد خواهد شد.

توانایی حرکتی در نگهداری از سالمند وابسته به تخت

معمولا سالمندانی که در بستر و تخت به سر می‌برند، دارای مشکلات حرکتی هستند. برخی از آن‌ها به دلیل فلج بوده و برخی دیگر به دلیل مشکلات دیگر ممکن است به تخت وابسته باشند. از این رو، نگهداری از سالمند وابسته به تخت توسط پرستاری باید انجام شود که از نیروی بدنی لازم برای جابجایی بیمار برخوردار باشد.

توانایی.های.سالمند
معمولا سالمندانی که در بستر و تخت به سر می‌برند، دارای مشکلات حرکتی هستند.

پرستار باید بتواند بیمار را از حالت دراز کشیده و نشسته تغییر دهد تا بتواند به او غذا دهد. همچنین باید او را به دستشویی و حمام ببرد. از طرفی امکان ایجاد زخم بستر در چنین افرادی بالاست، به همین دلیل پرستار باید مدام بیمار را در تخت جابجا کند تا دچار زخم بستر نشود.

نگهداری از سالمند وابسته به تخت به دلیل کهولت سن

جدا از مشکلات حرکتی، برخی از سالمندان به دلیل سن بالا و کهولت سن دیگر نمی‌توانند مثل سابق فعالیت فیزیکی داشته باشند و رفت و آمد کنند، به همین دلیل وابسته به تخت هستند. در هنگام مراقبت از این بیماران باید دقت کنید که اگر به آن‌ها کک کنید، می‌توانند مانند دیگران از دستشویی و حمام استفاده کنند. پس مثل بیمارانی که توانایی حرکتی ندارند، لازم نیست که از سوند یا لگن برای آنان استفاده کنید.

کافی است که با تکیه دادن آن‌ها به خود کمک کنید تا به حمام بروند و مشکلی برای آنان پیش نیاید. این سالمندان در خوردن غذا هیچ مشکلی ندارند و برخی اوقات ممکن است با داشت لرزش دست نتوانند قاشق را در دستان خود بگیرند. اگر متوجه این مشکل شدید، بهتر است که به آن‌ها در غذا خوردن کمک کنید.

استفاده از خدمات زندگی برتر در نگهداری از سالمند وابسته به تخت

وقتی که هر فرد به دوران پیری می‌رسد، ممکن است مشکلات متعددی برای او ایجاد شود. مشکلات حرکتی نیز یکی از انواع مشکلاتی است که امکان دارد برای هر فرد مسنی پیش بیاید و آن‌ها را وابسته به تخت کند. نگهداری از سالمند وابسته به تخت راحت نیست و نمی‌توانید این کار را به تنهایی انجام دهید. پس در صورت نیاز می‌توانید از موسسه پرستاری زندگی برتر استفاده کرده و با استخدام یک پرستار مجرب به این افراد کمک کنید. برای استخدام کافی است که با شماره تلفن ما تماس بگیرید.


سوالات متداول

آیا همه سالمندان وابسته به تخت هستند؟

خیر فقط برخی از آن‌ها به دلیل کهولت سن و مشکلات حرکتی به تخت وابسته می‌شوند.

نگهداری از سالمند وابسته به تخت به تنهایی امکان پذیر است؟

خیر شما نمی‌توانید این کار را به تنهایی انجام دهید و به پرستار نیاز خواهید داشت.

چگونه می‌توان از زخم بستر جلوگیری کرد؟

کافی است در روزچند دقیقه بیمار را در تخت جابجا کنید.

سالمندانی که در تخت هستند می‌توانند به دستشویی بروند؟

اگر دارای مشکلات حرکتی باشند نمی‌توانند از دستشویی استفاده کنند.

کدام بیماران را نباید در تخت جابجا کرد؟

بیمارانی که دارای مشکلات نخاعی هستند.

Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.