راه های جلوگیری از برونشیت حاد در سالمندان

چگونه از برونشیت حاد در سالمند جلوگیری کنیم؟

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

به نظر شما بهترین روش برای جلوگیری از برونشیت وخیم در سالمندان چیست؟ برونشیت شرایطی است که در آن لوله‌های برونش که هوا را به ریه‌ها برده و برمی‌گردانند، ملتهب شده و باعث ایجاد علائمی شبیه به سرماخوردگی یا آنفولانزا در فرد می‌شوند.

اگرچه شیوع این بیماری در افراد مختلف زیاد است، اما روش‌هایی وجود دارد که به عنوان راه‌حل‌های اصلی پیشگیری از برونشیت حاد در سالمندان شناخته می‌شوند. جلوگیری از برونشیت حاد در سالمندان تنها با رعایت چند نکته امکان‌پذیر بوده که در این مطلب از مرکز خدمات پرستاری زندگی برتر به این نکات خواهیم پرداخت. انجام این موارد باعث افزایش سن و طول عمر فرد خواهد شد.

به طور کلی دو نوع مختلف برونشیت وجود دارد. برونشت حاد نوعی است که علائم آن چند روز پس از ابتلا از بین خواهند رفت و ممکن است سرفه‌ها همچنان ادامه‌دار باشند. بیشتر مواردی که عنوان می‌شود، برای جلوگیری از برونشیت وخیم در سالمندان است. در مقابل برونشیت مزمن شکل طولانی‌تر این بیماری بوده و اغلب تا پایان عمر با فرد همراه است. 75 درصد از افراد مبتلا به برونشیت مزمن یا قبلاً سیگاری بوده یا در حال حاضر سیگاری هستند. همچنین این بیماری در افراد بالای 40 سال شایع‌تر است.

علائم برونشیت حاد در سالمندان

علائم برونشیت حاد شباهت‌هایی با سرماخوردگی و آنفولانزا دارد. این علائم شامل خس خس سینه، آبریزش بینی، تب بین ۳۷ تا ۳۸ درجه سانتی‌گراد، گلودرد، احساس سرما و مور مور شدن، عطسه، خستگی، درد عضلانی و کمردرد هستند.

پیشنهاد مقاله : استخدام پرستار سالمند در منزل شرق تهران

علائم برونشیت حاد در سالمندان
علائم برونشیت حاد مانند سرماخوردگی و آنفولانزا است.

در صورت مشاهده علائمی مانند سرفه طولانی مدت در بیش از 10 روز، کاهش وزن بدون دلیل، درد قفسه سینه، مشکل تنفس، تب بالای 38 درجه و سرفه عمیق با صداهای غیر طبیعی در سالمندان، بهتر است به یک پزشک مراجعه شود.

روش تشخیص برونشیت در سالمندان

تست‌های تشخیصی برونشیت در سالمندان شامل رادیوگرافی قفسه سینه، آزمون عملکرد ریوی و گازهای خون سرخرگی است. رادیوگرافی قفسه سینه به تصویربرداری از ریه‌ها می‌پردازد و می‌تواند نشانه‌های عفونت و نارسایی قلبی را نشان دهد. همچنین، آزمون عملکرد ریوی به اندازه‌گیری حجم بازدم، عملکرد ریه و تنفس می‌پردازد. گازهای خون سرخرگی نیز با تغییرات در سطح اکسیژن و دی‌اکسید کربن، میزان اکسیژناسیون و کربوکسی‌هموگلوبین را اندازه‌گیری می‌کنند، اما برای تشخیص دقیق برونشیت نیاز به ارزیابی بیشتر و مشاوره پزشکی است.

روش های جلوگیری از ابتلا به برونشیت حاد

چگونه از برونشیت حاد در سالمند جلوگیری کنیم؟ این سوالی است که اغلب افرادی که والدین سالمند در منزل دارند، همیشه با آن روبه‌رو هستند. باید گفت که همیشه نمی‌توان از برونشیت حاد پیشگیری کرد، به‌ویژه مواردی که به دنبال عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی ایجاد شده باشد، اما می‌توان اقداماتی را برای به حداقل رساندن خطر انجام داد. به عنوان مثال باید کارهایی را انجام داد که ریه سالمندان قوی‌تر شده، دوره‌ این بیماری را راحت‌تر سپری کرده و با مشکلات و آسیب‌های جدید روبه‌رو نشود.

نکاتی برای جلوگیری از بروز بیماری برونشیت در سالمندان

  • ملتهب شدن برونش‌ها می‌تواند به دلیل یک دوره آنفولانزا باشد. بنابراین در میان مواردی که نحوه پیشگیری از برونشیت حاد در سالمندان را تعیین می‌کنند، محافظت بدن در برابر این بیماری را هم باید در نظر بگیریم.
  • ترک استعمال نیکوتین به طور قابل توجهی احتمال ابتلا به برونشیت مزمن را کاهش داده و به عنوان یکی از اصلی‌ترین راه‌های پیشگیری از برونشیت شدید در سالمندان به حساب می‌آید. دود سیگار، تحریک کننده‌ها و آلاینده‌های هوا را وارد ریه می‌کند. حتی اطرافیان فردی که سیگار می‌کشد نیز در معرض این بیماری هستند و ممکن است به مرور دچار برونشیت حاد یا مزمن شوند.
  • افراد ضعیف و کسانی که سن بالایی دارند، نباید در معرض دودهای صنعتی قرار گیرند. بنابراین زندگی در روستا یا شهرهای کم جمعیت احتمالا جزو راه‌های جلوگیری از برونشیت حاد در افراد سالمند خواهد بود.
  • برای جلوگیری از برونشیت وخیم در سالمندان باید خانه را تمیز نگه دارید. آلودگی هوا، از جمله گرد و غبار در خانه‌ای که فرد سالمند در آن زندگی می‌کند، باعث افزایش ابتلا به برونشیت خواهد شد.
  • واکسینه کردن، یکی دیگر از راه های پیشگیری از ابتلا به برونشیت حاد در سالمندان است که بدن آن‌ها را در برابر ابتلا به آنفولانزا و در مواقعی ذات‌الریه مقاوم‌تر می‌کند.

برونشیت حاد در سالمندان چگونه درمان می‌شود؟

زمانی که با توجه به علائم، متوجه شدید که فرد سالمندی به این بیماری مبتلا شده، باید به یک پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است از شما درباره زمان شروع علائم، طول مدت آن‌ها، تغییرات در شدت و تکرار علائم سوال بپرسد. اطلاعات مربوط به سابقه برونشیت قبلی، مدت زمان ماندگاری علائم، تغییرات در تنگی نفس و تأثیر علائم بر فعالیت‌های روزمره فرد قابل بررسی است. همچنین سابقه سیگاری بودن، تماس با مواد آلرژی‌زا یا تحریک‌کننده‌های تنفسی، ورزش و سوابق واکسیناسیون نیز بررسی می‌شوند.

درمان برونشیت حاد در سالمندان
برای درصد زیادی از بیماران برونشیت حاد آنتی بیوتیک تجویز می‌شود.

به جز این، پزشک در برخی موارد بررسی‌های فیزیکی را هم انجام داده و علائمی مانند خس خس در سینه، تنگی نفس و نویزهای تنفسی را چک می‌کند. در نهایت نیز ممکن است بر اساس ارزیابی اولیه، تست‌های تشخیصی را توصیه کند.

برای 60 تا 80 درصد بیماران برونشیت حاد آنتی بیوتیک تجویز می‌شود، اما از آنجایی که تا 90 درصد موارد برونشیت حاد توسط ویروس‌ها ایجاد می‌شوند، آنتی بیوتیک‌ها برای اکثر موارد برونشیت بی‌اثر بوده و در مواردی که نوع برونشیت باکتریایی است، می‌توانند موثر باشند. به جز استفاده از داروها و طی کردن روند درمان، چند راه‌حل دیگر نیز وجود دارد که به مدیریت علائم برونشیت کمک می‌کنند:

  • داشتن استراحت کافی
  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز و خوردن غذاهای مایع برای هیدراته ماندن بدن
  • استفاده از داروهای ضد سرفه
  • استفاده از بخور برای رطوبت ریه‌ها
  • استفاده از مسکن برای تسکین بدن درد و کاهش تب

برونشیت مشکل اساسی در اغلب سالمندان

در این مطلب به معرفی و روش‌های پیشگیری از برونشیت حاد در سالمندان پرداختیم و درمان‌های آن را با هم بررسی کردیم. به طور خلاصه برای جلوگیری از برونشیت حاد در سالمندان و کسانی که بدن ضعیفی دارند، باید اقداماتی مانند واکسیناسیون، رعایت بهداشت دست و استفاده از ضدعفونی‌کننده‌های دستی، دوری از عوامل تحریک کننده مانند دود سیگار و آلودگی هوا، مراقبت در برابر عفونت‌های تنفسی از طریق استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی، حفظ سلامت عمومی بدن با تغذیه سالم و ورزش و … انجام شود.

جلوگیری از برونشیت وخیم در سالمندان باید به کمک افراد جوانی که در کنار آن‌ها زندگی می‌کنند، انجام شود تا بتوانند پروسه زندگی را برای سالمندان راحت‌تر کند و شما عزیزان می توانید چهت دریافت خدمات پرستاری سالمند با مشاورین مرکز در ارتباط باشید.


سوالات متداول

مهم‌ترین مورد در پیشگیری از برونشیت حاد در سالمندان چیست؟

عدم استعمال دخانیات اصلی‌ترین عامل برای پیشگیری از این بیماری است.

آیا تقویت سیستم ایمنی در جلوگیری از ابتلا به برونشیت موثر است؟

بله، سیستم ایمنی قوی باعث می‌شود تا فرد به بیماری‌های ویروسی مبتلا نشده و در نتیجه آن احتمال بروز برونشیت در او به حداقل برسد.

چه ورزش‌هایی باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شود؟

ورزش‌هایی مانند پیاده روی، دویدن، شنا، دوچرخه‌سواری و ایروبیک که ضربان قلب را افزایش می‌دهند و تنفس شما را سریع‌تر می‌کنند، به بهبود سیستم ایمنی کمک خواهند کرد.

آیا تغذیه مناسب نیز در جلوگیری از ابتلا به برونشیت موثر است؟

بله. ترکیب تمرینات ورزشی با تغذیه سالم و متنوع، باعث تقویت سیستم ایمنی شده و احتمال ابتلا به برونشیت را به حداقل می‌رساند.

درمان برونشیت حاد در سالمندان چیست؟

برای درمان برونشیت حاد در سالمندان روش های گوناگونی وجود دارد .که می توان با استخدام پرستار بیمار در منزل روند بهبود سالمند را افزایش داد، معمولاً برای کاهش سرفه در سالمند مبتلا به این بیماری داروهای ضد سرفه به کار می رود.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان