روزئولا roseola در کودکان یک بیماری ویروسی است که بیشتر در کودکان خردسال رخ میدهد. علامت اصلی این بیماری تب ناگهانی و شدید است که چند روز طول میکشد. بعد از کاهش تب، لکههای صورتی یا قرمز رنگ روی پوست کودک ظاهر میشود. این لکهها معمولاً در ناحیه شکم، سینه و پشت دیده میشوند و ممکن است به سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کنند.
این جوشها معمولاً بدون درد یا خارش هستند و پس از چند روز، خود به خود ناپدید میشوند. این بیماری که از طریق تماس با بزاق فرد مبتلا منتقل میشود، معمولاً بدون عوارض جدی بهبود پیدا میکند. طبیعتا پرستار کودک میتواند در پروسه درمان، کمکهای زیادی به شما بکند.
بیماری روزئولا چیست؟
مریضی روزئولا که گاهی به عنوان بیماری ششم شناخته میشود، یک بیماری ویروسی شایع و نسبتاً خفیف است که بیشتر در کودکان سه تا چهار ساله دیده میشود. عامل این بیماری یک ویروس از خانواده ویروسهای تبخال است اما با نوعی که از طریق رابطه جنسی منتقل میشود تفاوت دارد.
این بیماری به سادگی از طریق بزاق یا ذرات تنفسی مانند عطسه یا سرفه کودکی که به ویروس آلوده است، به دیگران منتقل میشود. همچنین، ممکن است از طریق تماس دهانی-مدفوعی مانند زمانی که کودک پس از استفاده از دستشویی دستهایش را به درستی نشوید نیز گسترش یابد. از آنجا که ویروس میتواند پیش از بروز علائم به دیگران سرایت کند، پیشگیری از ابتلا به آن مشکل است. با این حال، میتوان با شستوشوی مکرر دستها هنگام بروز تب در کودکان، از گسترش بیماری جلوگیری کرد.
در طول دوره تب، بهتر است کودک را در خانه نگه دارید و از تماس او با دیگران جلوگیری کنید. ۲۴ ساعت پس از کاهش تب، حتی اگر جوشهای پوستی باقی مانده باشند، کودک میتواند بدون نگرانی در جمع حضور یابد. نکته مثبت این است که کودکانی که یک بار به این بیماری مبتلا میشوند، معمولاً در برابر آن ایمنی پیدا میکنند و دوباره به آن دچار نمیشوند. طبیعتا تشنج در کودکان مبتلا به این بیماری، ممکن است به دلیل تب بالا نیز رخ دهد.
بیماری سنجاقک در کودکان
بیماری سنجاقک در کودکان یا ویروس روزئولا که به شدت مسری است، از طریق راههای تنفسی و تماس با ترشحات یا بزاق فرد مبتلا منتقل میشود. این بیماری معمولاً در نتیجه تماس کودکان با یکدیگر گسترش مییابد. با این حال، بزرگسالان به دلیل داشتن آنتیبادیهای مرتبط با این ویروس، اغلب به این بیماری مبتلا نمیشوند. این موضوع نشان میدهد که بیشتر بزرگسالان در گذشته با این ویروس مواجه شدهاند و بدن آنها در برابر آن مقاوم شده است.
در حالی که بیماری سنجاقک اغلب در کودکان به عنوان یک بیماری گذرا تلقی میشود اما ممکن است برخی از بزرگسالان که در گذشته با ویروس تماس نداشتهاند نیز به آن مبتلا شوند. یک بار ابتلا به این بیماری، بدن را به تولید آنتیبادیهایی وا میدارد که از فرد در برابر عفونتهای بعدی محافظت میکنند.
علت بیماری روزئولا در کودکان
ویروس روزئولا عمدتاً توسط هرپس انسانی نوع ۶ ایجاد میشود. لازم به ذکر است که ویروس هرپس انسانی نوع ۷ نیز میتواند باعث بروز این بیماری شود. این ویروسها مشابه سایر ویروسهای تنفسی، از طریق تماس با ترشحات بزاق یا ذرات تنفسی فرد آلوده به دیگران منتقل میشوند. به این معنا که اگر کودکی در تماس با عطسه یا سرفه فرد مبتلا قرار گیرد، ممکن است به این بیماری دچار شود.
به نقل از وبسایت mayoclinic :
روزئولا توسط یک ویروس ایجاد می شود، معمولاً ویروس هرپس انسانی 6 یا گاهی اوقات ویروس هرپس انسانی 7. این بیماری از طریق تماس با بزاق فرد آلوده، مانند هنگام مصرف فنجان یا از طریق هوا، مانند زمانی که فرد مبتلا به روزئولا سرفه می کند، منتقل می شود. یا عطسه می کند ممکن است حدود 9 تا 10 روز طول بکشد تا علائم پس از قرار گرفتن در معرض یک فرد آلوده ایجاد شود.
روزئولا پس از 24 ساعت از بین رفتن تب دیگر مسری نیست. برخلاف آبله مرغان و سایر بیماری های ویروسی دوران کودکی که به سرعت گسترش می یابند، روزئولا به ندرت منجر به شیوع در سراسر جامعه می شود. عفونت اغلب در بهار و پاییز رخ می دهد.
علائم روزئولا
اگر کودکی در معرض تماس با فرد مبتلا به روزئولا قرار گیرد و به ویروس آلوده شود، معمولاً یک یا دو هفته طول میکشد تا علائم و نشانههای عفونت ظاهر شوند. ممکن است کودک به روزئولا مبتلا شود، اما علائم و نشانههای آن خیلی خفیف باشد که به راحتی قابل مشاهده نباشد. علائم روزئولا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تب
روزئولا معمولاً با تب ناگهانی و شدید، اغلب بیشتر از 103 فارنهایت (39.4 درجه سانتیگراد) شروع میشود. برخی از کودکان نیز ممکن است همراه با یا قبل از تب، گلودرد، آبریزش بینی یا سرفه داشته باشند. کودک همچنین ممکن است همراه با تب، غدد لنفاوی گردن کودک متورم شود. تب سه تا پنج روز طول میکشد.
- راش
هنگامی که تب فروکش کرد، معمولاً بثورات پوستی ظاهر می شود، اما نه همیشه. بثورات شامل لکههای صورتی کوچک است. این لکه ها عموماً صاف هستند، اما ممکن است برخی از آنها برجسته شوند. ممکن است یک حلقه سفید در اطراف برخی از نقاط وجود داشته باشد.
بثورات معمولاً از قفسه سینه، پشت و شکم شروع می شود و سپس به گردن و بازوها گسترش مییابد. ممکن است به پاها و صورت برسد یا نرسد. راش، که دارای خارش ناراحت کننده نیست، میتواند از چند ساعت تا چند روز قبل از محو شدن باقی بماند. سایر علائم و نشانه های روزئولا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تحریک پذیری در نوزادان و کودکان
- اسهال خفیف
- کاهش اشتها
- پلک های متورم
نشانه بیماری روزئولا
علائم بیماری روزئولا در کودکان به شدت و شکلهای مختلفی ظاهر میشود و این موضوع به سیستم ایمنی و رعایت بهداشت فردی بستگی دارد. یکی از نشانههای رایج این بیماری، ضایعات پوستی مانند کهیر است. کودکان معمولاً پس از ابتلا به این ویروس، در یک یا دو هفته اول هیچ علامتی نشان نمیدهند. با این حال، در این دوره بدون علامت ویروس میتواند از طریق عطسه، سرفه یا صحبت کردن به دیگران منتقل شود. هنگامی که تب و بثورات پوستی ظاهر میشوند، کودک دیگر ناقل ویروس نیست.
گاهی اوقات علائم بیماری آنقدر خفیف هستند که والدین و معلمان متوجه آن نمیشوند. دو علامت اصلی این بیماری، تب و کهیر هستند. تب معمولاً به طور ناگهانی بالا میرود و تا 39.4 درجه میرسد و ممکن است 3 تا 5 روز ادامه یابد. در برخی کودکان، تب با علائمی مانند سرفه، آبریزش بینی و گلودرد همراه است. همچنین، تورم غدد لنفاوی گردن نیز ممکن است مشاهده شود.
کهیر یکی دیگر از علائم شایع این بیماری است که اغلب بعد از تب ظاهر میشود. این بثورات پوستی ابتدا در ناحیه قفسه سینه، پشت و شکم دیده میشود و سپس به گردن، بازوها و گاهی صورت و پاها گسترش مییابد. کهیر میتواند باعث خارش، تورم و التهاب در سراسر بدن کودک شود.
درمان خانگی تب روزئولا در کودکان
برای مدیریت تب روزئولا در خانه، چند نکته مهم وجود دارد. اول از همه، اطمینان حاصل کنید که کودک مقدار زیادی مایعات مینوشد تا از کمآبی بدن جلوگیری شود. همچنین، استراحت کافی نقش مهمی در بهبود سریعتر کودک دارد. یکی از روشهای موثر برای کاهش تب، استفاده از دستمال خیس و پاشویه نوزاد با آب ولرم است که میتواند به خنک کردن بدن کمک کند. همچنین، لباسهای خنک و راحت برای کودک انتخاب کنید تا احساس راحتی بیشتری داشته باشد و تب بهتر کنترل شود.
راه های جلوگیری از روزئولا
از آنجایی که هیچ واکسنی برای پیشگیری از روزئولا وجود ندارد، بهترین کاری که می توانید برای جلوگیری از انتشار روزئولا انجام دهید این است که کودک خود را در معرض فرد آلوده قرار ندهید. اگر کودکی مبتلا به روزئولا شده است باید تا زمانی که تب از بین برود، او را در خانه و دور از کودکان دیگر نگه دارید.
اکثر افراد در سنین مدرسه آنتی بادی هایی علیه روزئولا دارند که باعث می شود در برابر عفونت دوم مصون باشند. با این حال، اگر یکی از اعضای خانواده به ویروس مبتلا شد،لازم است مطمئن شوید که همه اعضای خانواده دستهای خود را به طور مکرر بشویند تا از سرایت ویروس به افرادی که مصون نیستند، جلوگیری شود.
بزرگسالانی که هرگز در کودکی به روزئولا مبتلا نشدهاند، ممکن است بعداً در زندگی مبتلا شوند، اگرچه این بیماری در بزرگسالان سالم خفیف است. با این حال، بزرگسالان آلوده می توانند ویروس را به کودکان منتقل کنند.
عوارض خطرناک روزئولا و سنجاقک در بچه ها
نوزادان نسبتا بزرگتر در معرض بیشترین خطر ابتلا به روزئولا هستند، زیرا هنوز زمان کافی برای تولید آنتیبادیهای خود علیه بسیاری از ویروسها را نداشتهاند. در حالی که جنین در رحم، آنتی بادی هایی از مادر دریافت می کنند که او را در نوزادان تازه متولد شده از ابتلا به عفونتهایی مانند روزئولا محافظت میکند. اما این ایمنی با گذشت زمان کاهش می یابد. شایع ترین سن ابتلای کودک به روزئولا بین 6 تا 15 ماهگی است.
- تشنج در کودکان
گاهی اوقات یک کودک مبتلا به روزئولا با افزایش سریع دمای بدن تشنجی را تجربه می کند. اگر این اتفاق بیفتد، کودک شما ممکن است برای مدت کوتاهی هوشیاری خود را از دست بدهد و دست ها، پاها یا سر خود را برای چند ثانیه تا چند دقیقه تکان دهد. او همچنین ممکن است به طور موقت کنترل مثانه یا روده را از دست بدهد.
اگر کودک تشنج کرد، به دنبال مراقبت های اورژانسی باشید. تشنجهای مرتبط با تب در کودکان خردسال، اگرچه ترسناک هستند، معمولاً کوتاه مدت هستند و به ندرت مضر هستند. عوارض روزئولا نادر است. اکثریت قریب به اتفاق کودکان و بزرگسالان سالم مبتلا به روزئولا به سرعت و به طور کامل بهبود می یابند.
- سیستم ایمنی بدن
روزئولا در افرادی که سیستم ایمنی آنها به خطر افتاده است، مانند افرادی که اخیرا پیوند مغز استخوان یا عضو دریافت کرده اند، نگرانی بیشتری دارد. از آنجایی که برخی از کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند به طور کلی در برابر ویروس ها مقاومت کمتری دارند، معمولاً موارد شدیدتری از عفونت را ایجاد می کنند و سخت تر می توانند با این بیماری مبارزه کنند. افراد با سیستم ایمنی ضعیف که به روزئولا مبتلا می شوند ممکن است عوارض بالقوه جدی ناشی از عفونت، مانند ذات الریه یا آنسفالیت، یک التهاب بالقوه تهدید کننده زندگی در مغز را تجربه کنند.
چه زمانی برای بیماری روزئولا باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر تب و دمای طبیعی بدن کودک بالا برود یا به سرعت بالا بیاید، ممکن است دچار تشنج (تشنج ناشی از تب) گردد. با این حال، معمولاً زمانی که متوجه دمای بالای بدن کودک می شوید، خطر تشنج احتمالی قبلاً از بین رفته است. اگر کودک تشنج غیرقابل توضیحی داشت، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
در شرایط زیر سریعا به پزشک مراجعه نمایید :
کودک تب بیش از 103 فارنهایت (39.4 درجه سانتیگراد) دارد.
کودک روزئولا دارد و تب بیش از هفت روز طول می کشد.
بثورات بعد از سه روز بهبود نمی یابند.
اگر سیستم ایمنی کودک به خطر افتاده است و با فردی که مبتلا به روزئولا بوده در تماس باشد با پزشک اطفال تماس بگیرید.
بیماری روزئولا در کودکان چند روز طول میکشد؟
بیماری روزئولا در کودکان معمولاً بین سه تا هفت روز طول میکشد. این دوره شامل مراحل مختلفی است که با تب ناگهانی و بالای کودک آغاز میشود. تب ممکن است به مدت چند روز ادامه داشته باشد و سپس به طور ناگهانی کاهش یابد. پس از کاهش تب، بثورات پوستی صورتیرنگی روی بدن کودک ظاهر میشود که این مرحله نیز چند روز به طول میانجامد. در مجموع این بیماری معمولاً طی یک هفته یا کمتر بهبود مییابد اما در برخی موارد ممکن است روند بهبودی کمی طولانیتر شود.
در این مقاله از زندگی برتر، اصلیترین نکات درباره ویروس روزئولا را بررسی کردیم. این بیماری ویروسی، شایع و معمولاً خفیف محسوب میشود و عمدتاً کودکان زیر چهار سال را مبتلا میکند. این بیماری به وسیله ویروسهای هرپس انسانی نوع ۶ یا ۷ ایجاد میشود و از طریق ترشحات تنفسی و بزاق فرد آلوده به دیگران منتقل میشود. نشانههای اصلی این بیماری شامل تب ناگهانی و بالای کودک به مدت چند روز و سپس ظهور بثورات پوستی صورتیرنگ است که معمولاً از قفسه سینه و شکم شروع میشود و به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابد.
سوالات متداول
بیماری روزئولا چند روز طول میکشد؟
این بیماری به طور معمول ۳ الی ۷ روز به طول میانجامد.
اصلیترین علت بروز این بیماری چیست؟
اصلیترین علت بروز این بیماری ویروس هرپس انسانی است.
علت روزئولا در نوزادان چیست؟
ویروس هرپس انسانی هلت اصلی بیماری سنجاقک در کودکان و بچه ها می باشد.
بهترین درمان خانگی روزئولا کدام است؟
استراحت و آرامش در دوران بیماری، بهترین درمان برای روزئولا می باشد.