زردی در بیشتر نوزادان وجود دارد و معمولا در روز دوم تا پنجم تولد دیده میشود. معمولا نوزادان نارس بیشتر درگیر این عارضه میشوند. زردی نوزاد معمولا خودبهخود و بعد از رشد کامل کبد رفع و درمان میشود؛ اما میتوان به کمک برخی از روشهای درمان خانگی زردی نوزاد از جمله داروهای گیاهی یا نوردرمانی و غیره علائم زردی را کنترل کرد. درمان خانگی زردی نوزاد سه روزه معمولا شامل نوردرمانی، تغییر رژیم غذایی و ماساژ است.
زردی نوزاد
زردی نوزاد بیماری است که طی آن رنگ پوست و سفیدی چشم نوزاد، به زردی میزند. این بیماری زمانی رخ میدهد که سطح بیلیروبین در خون نوزاد زیاد شده و دفع نشود. زردی نوزادان درجهبندی مختلی دارد و از خفیف تا شدید متفاوت است. معمولا بیماری زردی خفیف خودبهخود و بدون نیاز به راهکارهای درمانی پزشکی، بعد از سن 2 هفتگی نوزاد و کامل شدن رشد کبد، درمان میشود؛ اما در موارد شدید بیماری معمولا از روش نوردرمانی یا جایگزینی خون استفاده میکنند. درصورتیکه بیماری زردی بهموقع درمان شود؛ ریسک و خطر خاصی ندارد.
طول مدت درمان زردی نوزاد
علائم بیماری زردی نوزاد معمولا از 2 تا 3 روزگی تولد نوزاد شروع شده و درصورتیکه درمان خاصی صورت نگیرد؛ تا سن 2 هفتگی نوزاد ادامه دارد. در این سن رشد کبد کامل شده و زردی نوزاد درمان میشود؛ اما درصورتیکه از روشهای درمانی ماند نوردرمانی استفاده شود؛ این عارضه در عرض 3 روز درمان میشود. در طول دوره بیماری میتوانید از کمکهای پرستار کودک استفاده کنید.
زردی نوزاد از دید طب سنتی
زردی نوزاد در طب سنتی، ناشی از ناهنجاری کبد و طحال عنوان شده است. براساس این دیدگاه زردی بهخاطر زیاد شدن مقدار بیلیروبین و ناتوانی کبد در دفع این رنگدانه است. اگر کبد بهدرستی کار نکند؛ بیلیروبین در خون بیشتر شده و ظاهر زرد رنگ در پوست و چشمها ایجاد میشود. برای درمان این عارضه میتوان از راهکارهای خانگی بهره برد.
زردی معمولا 24 ساعت بعد از تولد نوزاد خودش را نشان میدهد. این عارضه ناشی از جمع شده بیلیروبین در بدن نوزاد است و میتواند تاثیر منفی روی سایر ارگانهای بدن نوزاد داشته باشد و حتی باعث تب شود. زردی حدود 60 درصد از نوزادان را درگیر میکند. درصورتیکه نوزاد یرقان دارد و بعد از 10 روز درمان نشود؛ نشانه مشکل جدی است که باید توسط پزشک پیگیری و درمان شود. زردی میتواند تاثیرات مخربی روی سیستم عصبی و مغز نوزاد داشته باشد. خوشبختانه درمان خانگی زردی نوزاد بهسادگی امکانپذیر است. در این مواقع میتوانید از خدمات پرستار کودک نیز بهرهمند شوید.
درمان زردی نوزادان با روش طب سنتی در منزل
برای درمان خانگی زردی نوزاد، روشهای مختلفی وجود دارد. این روشها با هدف کاهش بیلیروبین در خون اجرا میشوند. برخی از بهترین روشهای درمان خانگی زردی نوزاد را در ادامه میخوانیم:
1. شستشو و ماساژ دست و پا نوزاد
درمان سنتی زردی نوزاد با شستشو و ماساژ نیز امکانپذیر است. شستن دست و پای نوزاد با عرقیجات گیاهی مانند کاسنی و شاهتره از روشهای درمان خانگی زردی نوزاد در طب سنتی است. بهتر است پیش از این کار، بدن نوزاد را بهطور ملایم گرم کنید تا دمای بدن نوزاد افت نکند. برخی از افراد برای درمان زردی نوزاد در خانه یک یا دو لیوان عرق کاسنی را در آب ریخته و نوزاد را در لگن برای ده دقیقه ماساژ میدهند تا زردی نوزاد کاهش پیدا کند. این روش برای درمان زردی در طب سنتی توصیه شده است و برای ترمیم سلولهای کبد و کاهش زردی مفید است.
2. حمام درمانی به کمک عصارههای گیاهان
از روشهای دیگر کنترل زردی نوزادان، حمام درمانی به کمک عصاره گل ختمی و گل بنفشه است. این روش برای نوزادانی که زردی با درجه خفیف دارند؛ کاربرد دارد. در موارد شدیدتر میتوانید از روشهای درمانی دیگر استفاده کنید. این روش برای درمان قرمزی پشت گردن نوزاد هم کاربرد دارد.
به نقل از سایت onlymyhealth:
منیزیم همچنین یک درمان طبیعی موثر بوده است که برای درمان زردی نوزادان بسیار مفید است. بر اساس مطالعه موسسه تحقیقاتی سلامت طبیعی، دادن منیزیم به بچه ها به مدت حدود 6 هفته باعث کاهش تجمع بیلی روبین اضافی در سلولهای خونی شد. شما میتوانید چند غذای غنی از منیزیم را برای جلوگیری از مشکلات سلامتی در نوزادان اضافه کنید. با این حال، در نظر داشته باشید که در این مورد با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید و بیش از 250 میلی گرم در روز به کودک ندهید. از آنجایی که زردی در نوزادان بسیار شایع است، منیزیم را میتوان به مادران باردار یا شیرده نیز داد تا از بروز زردی جلوگیری شود.
3. قرار دادن نوزاد در معرض نور خورشید
طب سنتی برای زردی نوزاد نور خورشید را توصیه میکند. استفاده از نور خورشید نیز یکی از روشهای درمان خانگی زردی نوزاد است. کافی است نوزاد را درحالیکه برهنه است؛ در معرض نور خورشید قرار دهید. این روند از میزان بیلیروبین در پوست کم کرده و باعث میشود که بیلیروبین اضافه از بدن دفع شود. این روش درمانی را بهتر است برای چند روز ادامه دهید. همچنین پیش از انجام آن با پزشک معالج مشورت کنید.
4. اصلاح رژیم غذایی مادر
برخی از میوهها و سبزیجات برای جلوگیری از زردی نوزاد مفید هستند و به کاهش سلامت کبد و کاهش سطح بیلیروبین اضافه در بدن نوزاد کمک میکنند. همچنین انتخاب منابع پروتئینی کمچرب و مصرف مکملهای غذایی و استفاده کمتر از عرق کاسنی و شیر خشک از راهکارهای درمان خانگی زردی نوزاد سه روزه است.
درمان زردی نوزادان میتواند به با تغییر رژیم غذایی مادر انجام شود. کافی است میوهها و سبزیجاتی که حاوی ویتامینها و آنتیاکسیدانها مفید است؛ به رژیم غذایی مادر اضافه شود. مصرف منابع پروتئینی کم چرب هم توصیه میشود. چرا که پروتئین میتواند فرایند متابولیسم بیلیروبین را تشدید کند.
5. تغذیه مکرر
درمان سنتی زردی نوزاد با تغذیه مکرر نیز امکانپذیر است. تغذیه مکرر کودک باعث میشود که کودک شیر بیشتری خورده و اجابت مزاج بیشتری هم داشته باشند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند؛ روزانه 8 تا 12 بار شیر میخورند. نوادانی که شیر خشک استفاده میکنند؛ باید روزانه 30 تا 60 میلیلیتر شیر خشک مصرف کنند.
6. از مکملها استفاده کنید
نوزادانی که مشکل زردی دارند؛ در مقایسه با نوزادان دیگر به تغذیه و غذا خوردن بیشتری نیاز دارند. درصورتیکه شیر مادر کافی نباشد؛ میتوانید همزمان از شیر خشک استفاده کنید. دریافت شیر ناکافی، به کمآبی منجر شده و عملکرد روده کودکان را کاهش میدهد. درنهایت دفع بیلیروبین کمتر میشود.
برای درمان زردی نوزاد در خانه میتوانید از داروهای خانگی استفاده کنید؛ اما اگر سطح بیلیروبین همچنان افزایش پیدا میکند؛ دیگر روشهای درمان خانگی زردی نوزاد کارساز نبوده و باید نوزاد را به پزشک نشان دهید.
7. استفاده از پتوی مخصوص
والدین میتوانند از پتوهای مخصوص درمان زردی استفاده کنند. این پتوها قیمت مناسبی دارند و برای نوردرمانی هم مناسب هستند. استفاده از این پتوها درجه زردی نوزاد را کاهش میدهد.
لیست داروهای گیاهی درمان خانگی زردی نوزادان
درمان خانگی زردی نوزاد شامل استفاده از گیاهان دارویی برای درمان زردی نوزاد میشود. در ادامه بهترین گیاهان دارویی که در برای درمان زردی نوزاد در خانه میتوانید استفاده کنید را نام میبریم:
1) ترنجبین
طب سنتی برای زردی نوزاد استفاده از ترنجبین را توصیه میکند. ترنجبین خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی داشته و با عفونتها و التهاب ناشی از زردی نوزاد مقابله میکند. همچنین این گیاه برای هضم و دفع سموم موثر است. در نتیجه فرایند پردازش بیلیروبین در بدن نوزاد را بهبود داده و به کاهش این ماده در بدن کمک میکند.
این گیاه به بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و برای وضعیت عمومی بدن مفید است.
ترنجبین از طریق شیر مادر به نوزاد میرسد؛ در نتیجه درصورتیکه مادر از ترنجبین استفاده کند؛ نوزاد نیز از فواید آن بهرهمند میشود.
2) شیر خشت
شیرخشک از گیاهان دارویی مفید است که میتوانید برای درمان زردی نوزاد در خانه از آن بهره ببرید. طب سنتی برای زردی نوزاد تاکید زیادی روی این گیاه کرده است.
شیر خشت خاصیت ضدالتهاب داشته و از التهاب ناشی از زردی نوزاد جلوگیری میکند و برای حذف سموم مفید است.
شیر خشت برای تقویت عملکرد کبد و پردازش و دفع بیلیروبین از بدن مفید است.
شیر خشت برای بهبود هضم و کاهش مشکلات گوارشی کاربرد دارد.
دمنوش شیرخشت را صاف کرده و عصاره آن را در چند نوبت و هر بار یک قاشق مرباخوری به نوزاد بدهید.
شیرخشت برای درمان خانگی برای زردی نوزاد مفید است؛ اما دقت کنید که زیادهروی در استفاده از این ماده میتواند تبعات بدی در پی داشته باشد.
3) عناب
عناب یک میوه سنتی است که برای درمان خانگی برای زردی نوزاد هم میتوانید از آن استفاده کنید.
عناب تصفیه کننده خوب است و برای کاهش سموم در خون و کمک به دفع بیلیروبین کاربرد دارد. این ویژگی برای زردی نوزاد استفاده میشود.
عناب برای کمک به عملکرد کبد مفید است. این ماده نقش کلیدی در دفع و پردازش بیلیروبین دارد.
عناب همچنین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و به نوزاد برای مقابله با مشکلات ناشی از بیماری زردی کمک میکند.
برای استفاده از عناب ابتدا آن را برای 2 ساعت خیس کنید تا نرم شوند و خواص آنها آزاد شود. این کار برای بهدست آوردن عصاره عناب مفید است.
درنهایت عناب خیس خورده را بجوشانید تا عصاره آن خارج شود. درنهایت میتوانید عصاره عناب را بجوشانید تا غلیظ شود. بعد از صاف کردن عصار، آن را به مقدار کم و بهصورت قطرهای به نوزاد بدهید. همچنین میتوانید عصاره عناب را با شیر ترکیب کنید.
4) عرق کاسنی
عرق کاسنی از گزینههای درمان خانگی زردی نوزاد است. میتوانید با عرق کاسنی پوست را تمیز کنید این کار را بهصورت روزانه تکرار کنید. کافی است پوست نوزاد با عرق کاسنی مرطوب شود و نیازی نیست که از میزان زیاد این ماده استفاده کنید.
همچنین میتوانید عرق کاسنی را به آب حمام نوزاد اضافه کنید. این کار آرامشبخش بوده و به بهبود وضعیت پوست نوزاد کمک میکند.
زردی نوزاد باید چند باشد؟
تا زمانی که نوزاد در بیمارستان است؛ پزشک نوزاد را از نظر ابتلا به بیماری زردی معاینه میکند و درصورتیکه این بیماری در او وجود داشته باشد؛ درجه و شدت بیماری زردی بررسی میشود. اما زردی نوزاد باید چند باشد؟ سطح بیلیروبین در بدن نوزاد در 3 تا 5 روزگی به بیشترین میزان خود میرسد. پزشک کودک میتواند با قرار دادن یک دستگاه بیلیروبین سنج روی سر نوزاد یا خونگیری از پاشنه پای نوزاد درجه زردی نوزاد را تخمین بزند. معمولا اول از دستگاه استفاده میکنند؛ درصورتیکه سطح بیلیروبین بالا باشد؛ از آزمایش خون برای تایید نتیجه درخواست کمک میگیرند. در پاسخ به این سوال که زردی نوزاد باید چند باشد؛ میتوانید به جدول زیر رجوع کنید:
سطح بیلی روبین کل سرم (TSB) | سن نوزاد |
بالای ۱۰ میلیگرم | سن کمتر از ۲۴ ساعت |
بالای ۱۵ میلیگرم | سن ۲۴ تا ۴۸ ساعت |
بالای ۱۸ میلیگرم | سن ۴۹ تا ۷۲ ساعت |
بالای ۲۰ میلیگرم | بیشتر از ۷۲ ساعت |
علائم زردی نوزاد
حالا که میدانید زردی نوزاد چیست؛ بهتر است با علائم این بیماری هم آشنا شوید. مشخصترین علائم زردی نوزادان معمولا بیشتر شدن رنگ زرد در قفسه سینه، شکم، بازوها و پاها است. همچنین در این بیماری سفیدی چشم نوزاد به زردی میگراید. معمولا نوزادانی که پوست تیرهتر دارند؛ بیماری زردی را کمتر نشان میدهند و تشخیص بیماری در آنها دشوارتر است. معمولا نشانهها زیر از بروز بیماری زردی خبر میبرد:
- پوست نوزاد زرد یا نارنجی شده است. این تغییر رنگ از سر نوزاد شروع شده و در تمام بدن منتشر میشود.
- نوزاد تمایلی به خواب ندارد یا با اکراه بهخواب میرود.
- تغذیه نوزاد خوب نیست.
- نوزاد دمدمی مزاج شده است.
- نوزاد دفع کافی ندارد.
- نوزاد همواره با صدای بلند گریه میکند
- سر یا گردن یا پاشنه پای نوزاد به عقب و بدن نوزاد به جلو خم میشود.
- نوزاد دارای بدنه فلاپی است.
- حرکات چشم نوزاد عجیب و غیرعادی است.
برخی از علائم زردی شدید نوزاد نیز عبارتاند از:
- از دست دادن شنوایی
- اسپاسم عضلات
- کمبود توان عضلانی نوزاد
- حرکات غیرارادی و کنترل نشده نوزاد
- مشکلات نوزاد در صحبت کردن
- نگاه دائمی به بالای چشم
- مشکل در حفظ هماهنگی حرکات
- رشد نامناسب مینای دندان نوزاد
علل زردی در نوزادان
دلیل ایجاد زردی در نوزادان، جمع شدن بیلیروبین در خون است. بیلیروبین یک ماده زرد رنگ است که در زمان پاره شدن گلبولهای قرمز حامل اکسیژن در بدن به خون وارد میشود. دلیل شایع بودن زردی نوزاد این است که تعداد گلبولهای قرمز خون نوزاد زیاد بوده و این گلبولها بهسرعت تولید و پاره میشوند و همچنین در این سن معمولا کبد نوزاد کاملا شکل نگرفته است و توانایی کمتری برای خارج کردن بیلیروبین از خون دارد. بهعبارتی این بیماری تنها در نوزادان بسیار کوچک دیده میشود؛ برای مثال نوزاد نه ماهه نمیتواند مبتلا به این بیماری باشد.
زمانی که نوزاد به سن 2 هفتگی میرسد؛ توانایی کبد برای تغییر شکل بیلیروبین بیشتر میشود. بنابراین معمولا در این سن بدون هیچ کار خاصی، علائم زردی نوزاد از بین میرود. هرچند عوامل و زمینههای دیگر گاهی در بروز این بیماری دخیل هستند. برخی از عوامل دیگر نیز ممکن است زمینهساز بروز علائم زردی نوزاد باشند:
- تغذیه ناکافی و ارتباط آن با زردی
- ناسازگاری RH خون مادر و نوزاد
- ناسازگاری ABO خون مادر و نوزاد
درمان زردی نوزادان با لامپ و نوردرمانی
فتوتراپی از روشهای درمان خانگی برای زردی نوزاد است که در خانه هم میتوان از آن بهره برد. این روش هیچ عوارضی ندارد؛ چرا که لامپهای مخصوص برای درمان زردی نوزاد با اشعه آبی کار میکنند که هیچ خطر و ریسکی برای نوزاد ایجاد نمیکنند. بهاینترتیب جای نگرانی نیست. در این روش نوزاد را زیر یک پتوی نازک مخصوص قرار داده و در معرض نور میگذارند. لامپهای مخصوص به دفع بهتر و سریعتر بیلیروبین اضافی کمک میکنند.
زعفران برای زردی نوزاد ضرر دارد؟
بله؛ زعفران طعم گرم داشته و بهتر است در دوران شیردهی از مصرف آن پرهیز شود. معمولا به مادران باردار توصیه میشود که برای جلوگیری از زردی نوزاد، از خوراکیهایی با طبع سرد استفاده کنند.
تاثیر شیر خشت روی زردی نوزاد
یکی از بهترین راههای درمان زردی نوزاد، استفاده از شیرخشک است. این ماده را با ترنجبین ترکیب کرده و برای درمان زردی نوزاد استفاده میکنند. این ترکیب برای درمان تا 90 درصد زردی نوزاد مفید است. حتی اگر مادر نیز از شیر خشت استفاده کند؛ میزان زردی نوزاد به صفر میرسد. شیر خشت حاوی مانیتول و پلیساکارید است که باعث ایجاد اسهال شده و روند دفع را در نوزاد افزایش میدهد. درنتیجه دفع بیلیروبین بیشتر از بدن نوزاد میشود.
همچنین این ماده گیرندههای کبدی را در بدن نوزاد تقویت و فعال کرده و جذب سرمی بیلیروبین را کاهش میدهد. مصرف شیرخشت بهتنهایی برای درمان زردی نوزاد مفید است؛ اما مصرف این دارو همراه با ترنجبین، تاثیرگذاری بیشتری دارد. ترنجبین، طعم شیر خشت را هم بهتر میکند.
تشخیص زردی نوزاد
در 48 ساعت اول زندگی نوزاد او هر 8 تا 12 ساعت از نظر بروز بیماری زردی، چک و بررسی میشود. زمانی که نوزاد بین 3 تا 5 روز سن دارد؛ بسیار مهم است که کودک شما توسط پرستار معاینه شود؛ چرا که در این سن، نوزاد بیشترین میزان بیلیروبین را در خون خود دارد. بههمیندلیل است که اگر نوزاد تا پیش از 72 ساعت مرخص شود؛ باید تا 2 روز بعد از ترخیص معاینه شود. معمولا برای تشخیص بیماری زردی نوزادان از نورسنجی یا همان بیلیچک استفاده میکنند که آن را روی سر نوزاد قرار میدهند. همچنین خونگیری از پاشنه پای نوازد هم برای اندازهگیری بیلیروبین کاربرد دارد.
پیشگیری از زردی در اطفال
زردی نوزادان را میتوان با رعایت برخی از راهکارها کنترل نمود. درواقع شیردهی مکرر به نوزاد یکی از راهکارهای کاهش و کنترل علائم زردی نوزاد است. با تغذیه مکرر، حرکت منظم روده افزایش پیدا میکند. در این شرایط نوزاد میتواند بیلیروبین اضافه را از بدن خود دفع کند. اگر کودک با شیر مادر تغذیه شود؛ باید در طی هفته اول 8 تا 12 بار شیر بخورد.
عوارض و عوامل خطرساز برای زردی نوزادان
بیماری زردی نوزاد همیشه خطرناک نیست. از طرفی درجه بیماری را میتوان از روی میزان بیلیروبین موجود در خون، مشخص کرد. زردی نوزاد درجهبندی دارد و این درجه شدت زردی را مشخص میکند. اما زردی نوزاد باید چند باشد؟ نوزادانی که زردی با درجه 12 یا کمتر را نشان میدهند؛ یعنی زردی خفیف دارند و نیازی به مراجه به پزشک نیست؛ چرا که این بیماری خودبهخود درمان میشود.
درمواقعی که درجه زردی نوزاد به 13 تا 15 میرسد؛ برای درمان حتما باید به پزشک مراجعه کرد و کودک را در دستگاه فتوتراپی قرار داد. درمواقعیکه زردی نوزادان به 15 یا بالاتر برسد؛ به معنی این است که زردی نوزاد خطرناک است و باید در بیمارستان بستری شود. گاهی حتی لازم است که خون نوزاد را عوض کنند و از خون اهدایی برای او استفاده کنند.
خوردن گوجه برای زردی نوزاد مفید است؟
گوجه سرشار از لیکوپن است که یک آنتیاکسیدان قوی بوده و برای سمزدایی بدن و بهبود زردی مفید است. آب گوجهفرنگی آبپز را گرفته و روزانه مصرف کنید. این کار برای جلوگیری و درمان زردی نوزاد مفید است.
بیماری زردی نوزادان از بیماریهای شایع و رایج نوزاد است. این بیماری به کمک روشهای سنتی قابل درمان است. بااینحال بهتر است پزشک متخصص وضعیت نوزاد را بررسی کند. استفاده از روشهایی مانند قرار دادن نوزاد در مواجهه با نور خورشید یا لامپهای مخصوص یا کمک گرفتن از داروهای گیاهی برای کاهش علائم بیماری زردی کاربرد دارند. این روشها برای کاهش علائم زردی نوزاد استفاده میشوند.
چه نوزادانی در معرض زردی هستند؟
آمارها نشان میدهد که بیماری زردی شایع شده است و بیش از 50 درصد از نوزادانی که در زمان مقرر متولد میشوند؛ دچار بیماری زردی نوزاد هستند؛ اما برخی دیگر از نوزادان بیش از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند:
- نوزادان دوم به بعد که خواهر یا برادرانشان در کودکی به این بیماری دچار شدهاند.
- فاویسم از بیماریهای ژنتیکی نوزادان است که معمولا در نوزادان پسر دیده میشود. نوزادانی که به فاویسم مبتلا هستند؛ بیش از دیگر نوزادان در معرض زردی قرار دارند.
- نوزادانی که پیش از زمان مشخص شده، برای زایمان متولد میشوند و نارس هستند؛ بهخاطر عدم کامل شدن کبد، بیشتر در معرض بروز این بیماری هستند.
- معمولا نوزادان دارای گروه خونی A و B که از مادرانی با گروه خونی O متولد شدهاند؛ بیشتر در معرض بیماری زردی قرار دارند.
- در مواردی که RH خون مادر منفی و RH خون نوزاد مثبت باشد؛ احتمال بروز بیماری زردی نوزادان بیشتر میشود. اگر مادر در طول بارداری آمپول روگام را تزریق کرده باشد؛ این احتمال منتفی میشود.
سخن آخر
زردی نوزاد بیماری است که طی آن بیلیروبین در بدن نوزاد جمع شده و علائمی مانند زردی پوست و چشم ایجاد میشود. به کمک روشهای درمان خانگی زردی نوزاد میتوان این عارضه را درمان نمود. یک رژیم غذایی سالم و متعادل، مصرف داروهای گیاه، استفاده از نوردرمانی، استفاده از نور خورشید و غیره راههای درمانی هستند که برای کاهش زردی نوزاد کاربرد دارند. این روشهای درمانی علائم زردی را کنترل میکند و بعد از مدتی با رشد کامل کبد، زردی خودبهخود درمان میشوند.
سوالات متداول
1. درمان زردی نوزاد چند روز طول میکشد؟
اگر از روشهای درمان خانگی زردی نوزاد استفاده میکنید؛ نمیتوانید زمان دقیق درمان را مشخص کنید؛ چرا که میزان زردی در هر کودک متفاوت است. در مواردی که نوزاد زردی خفیف دارد؛ معمولا این عارضه در عرض 3 روز درمان میشود. اما کودکانی که زردی شدیدتر را تجربه میکنند؛ ممکن است تا چند روز تحت درمان باشند.
2. در کدام شرایط میتوان از روشهای درمان خانگی زردی نوزاد استفاده کرد؟
در مواردی که زردی نوزاد کم و خفیف باشد؛ استفاده از روشهای خانگی مقدور است؛ اما اگر بیماری شدت پیدا کند؛ لازم است روشهای دارویی و پزشکی را استفاده کنید.
3. چرا زردی نوزاد رخ میدهد؟
زردی نوزاد زمانی رخ میدهد که بیلیروبین در بدن نوزاد جمع شود. این ماده باید از طریق کبد به صفرا تبدیل شود و از طریق مدفوع دفع شود. تا زمانی که کبد نوزاد نارس است؛ ممکن است بهخوبی از پس این کار برنیاید. در نتیجه بیلیروبین در بدن نوزاد جمع شده و زردی ایجاد میشود.
4. در کدام نوزادان، احتمال بروز زردی بیشتر است؟
درصورت تولد زودرس، گروه خونی ناسازگار در مادر و کودک، اختلالات خونی و عفونتهای مادرزادی، بروز این بیماری محتملتر است.
5. زردی نوزاد تا چه میزان شایع است؟
طبق شواهد موجود از هر 10 نوزاد، 6 نفر از آنها درجات مختلفی از زردی دارند. این عارضه در بین نوزادان نارس بیشتر مشاهده میشود.
6. زردی نوزاد معمولا در کدام سن بیشتر مشاهده میشود؟
معمولا علائم این بیماری تا 2 روز بعد از تولد ایجاد شده و تا زمانی که نوزاد به سن 2 هفتگی میرسد؛ ادامه پیدا میکند. در 72 ساعت اول زندگی نوزاد، بارها او را از نظر بروز زردی معاینه میکنند تا در صورت نشان دادن علائم بیماری، درمانهای لازم را دریافت کند.
7. آیا علت و زمینه بروز زردی نوزاد میتواند استفاده از شیر مادر باشد؟
در برخی از کیسها زمانی که مادر تغذیه نامناسبی دارد؛ تغذیه نوزاد از شیر مادر میتواند علائم بروز زردی نوزادان را افزایش دهد؛ اما در این مواقع لازم نیست که شیردهی نوزاد را قطع کنند.
8. چه زمانی باید برای درمان زردی نوزاد، به پزشک مراجعه کرد؟
- سطح بیلیروبین پیش از ترخیص از بیمارستان بالا باشد.
- در مواردی که نوزاد تولد زودرس داشته و بیش از 2 هفته زوردتر از زمان مقرر به دنیا آمده باشد.
- درصورت بروز بیماری زردی در 24 ساعت اول زندگی