بیماری دوربینی چشم Farsightedness یکی از بیماریهای شایع چشم است و در بزرگسالان و کودکان دیده میشود. این بیماری باعث میشود افراد اجسام دور را واضح ببینند اما اجسام نزدیک را تار ببینند. عوامل ژنتیکی، افزایش سن، آسیبهای چشمی، عفونت و کمبود ویتامین در بدن میتوانند عاملی برای ایجاد بیماری دوربینی یا هایپروپیا باشند. این بیماری قابل پیشگیری نیست اما درمان آن از طرق گوناگون امکان پذیر است.
اگر احساس میکنید چشم شما دچار بیماری دوربینی شده است، ابتدا باید نحوه تشخیص، علائم و عوامل این بیماری را بشناسید تا پس از تشخیص بیماری بهترین روش درمان را انتخاب کنید. شما میتوانید جهت رفع بیماری دوربینی در چشم از خدمات پرستار بیمار نیز بهرهمند شوید.
دوربینی چشم چیست؟
بیماری دوربینی چشم که با نامهای Hyperopia یا Farsightedness نیز شناخته میشود، یک بیماری رایج چشمی است و اختلالات دید ایجاد میکند. افرادی که دچار مشکل دوربینی یا هایپروپیا هستند، اجسامی که در فاصله دورتر وجود دارد را به طور واضح و بدون تاری میبینند. این افراد برای دیدن اجسام نزدیک دچار مشکل تاری دید ناگهانی میشوند. دلیل این موضوع این است که شکست نور در چشم به درستی انجام نمیشود و اجسام نزدیک چشم تار نشان داده میشوند.
این بیماری غالبا ماهیچه و عدسی چشم کودکان و بزرگسالان را درگیر میکند. با افزایش سن و در سنین پیری ممکن است افراد قادر به مراقبت از چشم و درمان این بیماری نباشند. در چنین مواردی پیشنهاد میکنیم از خدمات پرستار در منزل جهت درمان بیماری دوربینی کمک بگیرید.
علت دوربینی چشم
در ساختار چشم انسان قرنیه و عدسی مسئول وضوح دید هستند. این دو عضو اساسی نور ورودی را شکست میدهند و تصاویر را به وضوح روی شبکیه ایجاد میکنند. زمانی که قرنیه و عدسی چشم دچار اختلال شده باشند، دید چشم دچار مشکل میشود. اگر کره چشم کوچک شود و خمیدگی قرنیه کاهش پیدا کند، احتمال بروز مشکل دوربینی وجود دارد. در نتیجه فرد تصاویر را تار و مبهم میبیند.
به نقل از وبسایت my.clevelandclinic.org :
چه چیزی باعث دوربینی می شود؟ علل شایع دوربینی عبارتند از:
داشتن کره چشم نسبتا کوتاه (از جلو به عقب). ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی این را “کاهش طول محوری” می نامند.
داشتن قرنیه صاف تر از حد انتظار.
ممکن است تعجب کنید، چرا مهم است که کره چشم من کوتاه باشد یا قرنیه من صاف باشد؟ پاسخ به روشی مربوط می شود که چشم شما نور را می شکند (خم می کند) تا به شما اجازه دیدن بدهد.قرنیه لایه شفاف و بیرونی چشم شماست. این “پنجره” نور را هنگام ورود به چشم شما خم می کند و به آن کمک می کند تا روی شبکیه شما، لایه نازکی از بافت در پشت چشم شما فرود بیاید. قرنیه شما کمی خمیده است. این انحنا نوری را که وارد چشم شما می شود در زاویه مناسب خم می کند تا به شبکیه چشم شما برسد. اما اگر قرنیه شما خیلی صاف باشد، یا اگر فاصله بین جلو و پشت چشم شما خیلی کم باشد، این تعادل ظریف از بین می رود.
در نتیجه، نور وارد چشم شما می شود اما به هدف خود (شبکیه چشم) برخورد نمی کند. درعوض، پرتوهای نور کمتر متمرکز هستند، یعنی پشت شبکیه شما فرود می آیند. این باعث می شود اشیاء از نزدیک تار به نظر برسند. گاهی اوقات، سایر قسمتهای چشم شما میتوانند به شما کمک کنند تا به وضوح ببینید. اما با درجات بالاتر دوربینی، چشمان شما ممکن است به کمک عینک یا روش های دیگر برای تمرکز نیاز داشته باشند.
دوربینی (دوربینی) نمونه ای از عیب انکساری است. عیوب انکساری تغییراتی در بینایی شما هستند که به دلیل مشکلاتی در نحوه خمش نور چشم شما رخ می دهد. این شرایط بسیار رایج و قابل کنترل هستند. نکته کلیدی دیدن یک ارائه دهنده است تا بتواند چشمان شما را ارزیابی کند و تعیین کند که برای بهبود بینایی شما به چه چیزی نیاز دارید.
علت ضعیف شدن دوربین چشم
علت دوربینی چشم بسته به شرایط زندگی یک فرد میتواند متغیر باشد. اختلالات بینایی گاهی به علت افزایش سن و بروز بیماریهایی مثل آب مروارید اتفاق میافتند. این اختلالات همچنین ممکن است از عوامل ژنتیکی، بیماریهای عصب چشم، آسیب چشم، عفونت چشم نوزادان و کودکان و افراد بزرگسال کمبود ویتامینهایی مثل ویتامین A در بدن و عدم استراحت دادن به چشم تاثیر بپذیرند. افرادی که قصد درمان دوربینی را دارند، میبایست ابتدا به یک پزشک ماهر مراجعه کنند تا علت اصلی بیماری آنها مشخص شود. سپس راهکار مناسب درمانی را جهت رفع بیماری چشم خود انتخاب کنند.
علائم دوربینی چشم
مهمترین نشانه بیماری دوربینی احساس ضعف و ناراحتی چشم حین مطالعه است. افرادی که پس از دورههای طولانی میخواهند متونی از فاصله نزدیک را بخوانند، با خستگی چشم یا ضعف چشم مواجه میشوند. علاوه بر این، بیماری دوربینی در چشم علائم دیگری هم دارد:
- احساس ضعف چشم حین یادداشت یا کار با کامپیوتر
- احساس درد یا سوزش چشم و قرمزی چشم کودک
- باز و بسته کردن مکرر چشم به علت درد
- ایجاد خستگی مداوم در چشم
- سردرد
تشخیص مشکل دوربینی چشم
پس از اینکه بیماران متوجه دوربین بودن چشم خود شوند و علت دوربینی چشم را بدانند، باید با انجام معاینات مختلف این بیماری را مشخص کنند. مهمترین راهکارها و تستهای تشخیص بیماری دوربینی در چشم موارد زیر هستند:
- تست دوربینی چشم با حدت بینایی یا (Visual Acuity Test): تست حدت بینایی میزان کیفیت دید شما در فواصل مختلف را مورد ارزیابی قرار میدهد. در طول آزمایشات حدت بینایی چشم پزشک از شما میخواهد متون نمایش داده شده را بخوانید.
- تست میدان دیداری یا (Visual Field Test): با استفاده از این تست میدان دیداری شما مشخص میشود. میدان دیداری یک فرد همان ناحیهای است که چشمان فرد قادر به تمرکز روی آن هستند.
- آزمایش تونومتری برای دوربینی چشم: با آزمایش تونومتری میزان فشار چشم اندازهگیری میشود. اگر میزان فشار چشم از حد معمول کمتر یا بیشتر باشد، مشکلات و بیماریهای مختلف چشم شناسایی میشوند.
- تست انکسار (Refraction Test): آزمایش انکسار ذهنی یک آزمایش پرکاربرد برای تعیین شدت بیماری و اختلالات چشم است. اگر افراد دوربین پس از تشخیص بیماری خود نیازمند عینک باشند، آزمایشات انکساری از چشم گرفته میشوند. در این آزمایشات از دستگاه فوروتر جهت بررسی تاثیر لنزهای مختلف بر بینایی افراد استفاده میشود.
- رتینوسکوپی (Retinoscopy) برای دوربینی چشم: جهت آنالیز نحوه انعکاس نور از شبکه چشم آزمایشات رتینوسکوپی انجام میشوند. متخصصان چشم با استفاده از این آزمایشات عیوب انکساری چشم را شناسایی میکنند. همچنین این آزمایش جهت تعیین نسخه عینک کودکان کاربرد دارد.
- آزمایش گشاد کردن مردمک چشم (Pupil Dilation): برای انجام این آزمایش پزشک ابتدا قطره سیکلوپلژیک را وارد چشم شما میکند. پس از ریختن این قطره مردمک چشم کمی بازتر میشود و پزشک میتواند قسمت شبکیه و عصب بینایی چشم را معاینه کند. در نتیجه بیماری دوربینی چشم به آسانی تشخیص داده میشود.
تست دوربینی چشم
امروزه تستهایی که جهت تشخیص و تعیین بیماریها و اختلالات چشم انجام میشوند، انواع مختلفی دارند. پزشکان در اولین قدم تستهای بینایی را جهت تعیین قدرت بینایی افراد انجام میدهند. تشخیص جهت نشانهها از دور و خواندن حروف و تشخیص اشکال مختلف از جمله این تستها هستند. علاوه بر آن پزشکان از تستهای انکساری و لنزهای گوناگون جهت تشخیص دوربین چشم استفاده میکنند. چنانچه از طریق تستهای اولیه امکان تشخیص بیماری دوربینی وجود نداشته باشد، چشم پزشکان از روشهای تشخیص هوشمند جهت تشخیص اختلال دوربینی در چشم بیماران کمک میگیرند.
درمان دوربینی چشم
معمولا به منظور اصلاح و درمان بیماری دوربینی در چشم از روشهای اصلاحی انکساری و لنزهای تجویزی استفاده میشود. از طریق این روشها میزان تمرکز نور در شبکیه چشم اصلاح خواهد شد. مهمترین و پرکاربردترین روشهای درمان این اختلال بینایی موارد زیر هستند:
- استفاده از لنزهای تجویزی برای درمان دوربینی چشم
علت دوربینی چشم هرچه که باشد با استفاده از لنزهای تجویزی میتوان این بیماری را برطرف کرد. این لنزها انحنای کم قرنیه چشم یا مشکل کوچک بودن کره چشم را اصلاح میکنند و باعث متمرکز شدن نور در شبکیه چشم میشوند. عینک و لنزهای تماسی متداولترین لنزهای تجویزی هستند. این محصولات ساده و ایمن در طرحهای مختلف و با مواد گوناگون تولید میشوند و بهترین روش برای اصلاح اختلالات دوربینی در چشم هستند.
- درمان دوربینی چشم با جراحی انکساری
روش پرکاربرد دیگری که جهت درمان بیماریهای دید چشم مورد استفاده قرار میگیرد، روش جراحی انکساری است. در این روش جراحان انحنای قرنیه چشم را تغییر میدهند و مشکلات بینایی را برطرف میکنند. تکنیک جراحی لیزیک، تکنیک جراحی لازک و تکنیک جراحی PRK برای رفع اختلالات دوربینی در چشم بزرگسالان و کودکان کاربرد دارند.
درمان دوربینی چشم در طب سنتی
به طور کلی تغذیه سالم و غنی سلامت اندامهای مختلف بدن به خصوص چشم را به دنبال دارد. اگر شما مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، مواد معدنی و ویتامینها را مصرف کنید، دوربینی چشم برطرف خواهد شد. به عقیده طب سنتی مصرف برخی از گیاهان دارویی از جمله آلوئهورا، زعفران و گل گاو زبان در کنار مصرف مواد غذایی نیز ماهی و آجیل و سبزیجات سلامت هر چه بیشتر چشم را به همراه دارند.
عوارض مشکل دوربینی چشم
دوربین بودن چشم علاوه بر اینکه موجب تاری دید و عدم وضوح اشیا میشود، عوارض دیگری را برای کودکان و بزرگسالان به همراه دارد. مهمترین عوارض این بیماری موارد زیر هستند:
چشم ضربدری: در برخی از بیماران، دوربینی موجب ایجاد اختلال چشم ضربدری میشود. این اختلال با کمک عینک قابل برطرف شدن است.
کاهش کیفیت زندگی: یکی از عوارضی که دوربین بودن چشم ایجاد میکند، کاهش محدوده دید افراد و کاهش کیفیت زندگی آنها است. زیرا دوربین بودن چشم انجام بسیاری از فعالیتهای روزانه را با اختلال مواجه میسازد.
خستگی چشم: مشکل دوربینی خستگی چشم را به دنبال دارد زیرا این اختلال باعث میشود شما جهت حفظ تمرکز چشمان خود مدام به چشم فشار وارد کنید. در این صورت هم دچار سردرد و هم دچار خستگی چشم میشوید.
راه های جلوگیری از دوربین چشم
در حال حاضر روش تایید شدهای برای پیشگیری از دوربین بودن چشم وجود ندارد. با این حال رعایت برخی از نکات مهم باعث میشود چشم شما سالم بماند و دچار اختلالات بیماری نشود. برخی از نکات مهم جهت جلوگیری از اختلال دوربینی چشم عبارتند از:
- از آنجایی که بیماریهایی مثل دیابت و بیماری فشار خون مستقیما بینایی افراد را تحت تاثیر قرار میدهند، بهتر است به فکر رفع این بیماریها باشید.
- برای محافظت از چشمان خود زمانی که در فضای باز هستید، از عینک آفتاب مرغوب استفاده کنید. زمانی هم که فعالیتهایی همچون جوشکاری را انجام میدهید و احتمال آسیب دیدن چشم وجود دارد، عینکهای محافظ را مورد استفاده قرار دهید.
- هر چند وقت یکبار وضوح دید اشیا را بررسی کنید و اگر اختلالاتی در دید دقیق وجود داشت، سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
- سبک زندگی خود را تغییر دهید و از مواد غذایی همچون میوهها، ماهی و سبزیجات در رژیم غذایی استفاده کنید. همچنین اگر به سیگار و الکل اعتیاد دارید، بهتر است این مواد را از زندگی خود حذف کنید تا سلامت چشم شما تضمین شود.
- بعد از انجام فعالیتهایی همچون مطالعه، کار با گوشی، نقاشی و کار با کامپیوتر بهتر است جهت رفع خستگی چشم خود به مدت ۲۰ ثانیه به یک جسم دورتر نگاه کنید. همچنین باید این فعالیتها را در مکانی انجام دهید که نور آن مناسب است.
- به طور منظم به چشم پزشک مراجعه کنید و چشمان خود را معاینه نمایید. در صورت لزوم میتوانید از لنزهای اصلاحی جهت جلوگیری از پیشرفت بیماری دوربین بودن چشم کمک بگیرید.
در این مطلب به معرفی اختلال دوربینی چشم پرداختیم و علل و علائم این بیماری را برایتان معرفی نمودیم. بیماری دوربینی زمانی اتفاق میافتد که عدسی و قرنیه چشم با مشکل مواجه شوند و چشم قادر به متمرکز کردن نور در شبکیه نباشد. بیماریهای مختلف چشم، افزایش سن، ژنتیک، کمبود ویتامینهای بدن و عفونتهای چشم میتوانند عامل ضعف چشم و ایجاد بیماری دوربینی باشند. افرادی که احساس میکنند بیماری دوربینی دارند، باید به پزشک مراجعه کنند.
چشم پزشک از طریق راهکارهای تشخیصی این بیماری را شناسایی میکند و پس از آن تکنیکهای درمانی گوناگون همچون جراحیهای انکساری یا لنزهای تجویزی را جهت رفع بیماری دوربینی تجویز مینماید. اگر شما یا اطرافیان شما دچار بیماری دوربینی شدهاید و نمیتوانید امورات روزمره خود را به خوبی انجام دهید، پیشنهاد میکنیم از خدمات پرستاری در منزل مرکز خدماتی زندگی برتر بهرهمند شوید.
سوالات متداول
علت دوربینی چشم چیست؟
بیماری دوربینی زمانی اتفاق میافتد که کره چشم کوتاه شود و قرنیه و عدسی چشم با مشکل مواجه شوند.
آیا دوربینی چشم قابل درمان است؟
بیماری دوربینی در چشم یک بیماری قابل درمان است. با استفاده از تکنیک جراحی یا استفاده از عینک و لنز میتوانید دوربینی را درمان کنید.