معرفی بیماری های شایع در سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

با افزایش سن و ورود به سنین سالمندی، بدن با چالش‌های جدید روحی و جسمی مواجه می‌شود. در این سنین هر بیماری زمینه‌ای که از دوران جوانی و میانسالی در بدن فرد بوده، بولد می‌شود و در کنار بیماری‌های شایع سالمندی مثل دیابت، کلسترول بالا، افسردگی، آلزایمر، پارکینسون، آب مروارید، انواع سرطان، مشکلات تیروئید، مشکلات کبدی و کلیوی، کمر به نابودی فرد می‌بندد.

البته نیاز به نگرانی نیست؛ چراکه امروزه علم پیشرفت‌های چشمگیری در درمان انواع بیماری های سالمندی داشته؛ و پیشگیری، همیشه روشی کارآمدتر از درمان است!

معرفی بیماری های شایع در سالمندان
معرفی بیماری های شایع در سالمندان

اگر می‌خواهید با آگاهی بیشتر خود در مورد سندروم های سالمندی، مراقبت بهتری از والدین پیرتان داشته باشید و همچنین دوره سالمندی خود را راحت‌تر سپری کنید، شناخت علائم بیماری های خطرناک در سالمندان برایتان مفید و موثر واقع می‌شود. با خواندن این نوشته از مجموعه بزرگ خدمات پرستاری زندگی برتر، شایعترین بیماری‌ها در سالمندان را بشناسید و مراقب سلامت روحی و جسمی سالمندان پیرامونتان باشید. با شناخت و تشخیص زودهنگام این بیماری‌ها می‌توانید آنها را به کنترل خود درآورده و عوارضشان را به طور چشمگیری کاهش دهید.

پیشنهاد مقاله : 5 بیماری عفونی شایع در دوران سالمندی

سندروم های سالمندی را بشناسید

معادل فارسی اصطلاح “سندروم”، “نشانگان” است و سندروم های سالمندی نه یک بیماری خاص، بلکه مجموعه‌ای از بیماری‌ها و علائم‌ را شامل می‌شوند. همانطور که سازمان بهداشت جهانی مقرر کرده، دوران سالمندی از ۶۵ سالگی آغاز می‌شود و از این سنین، فرد بیشتر در معرض ابتلا به انواع بیماری های سالمندی است. بی‌شک یکی از اولین و شایعترین سندروم‌هایی که فرد سالمند را درگیر می‌کند، سندروم سالخوردگی، سندروم پیری و یا سندروم سارکوپنی است. این سندروم وقتی ایجاد می‌شود که توان فرد از لحاظ جسمی و حرکتی تحلیل رفته و زندگی، کیفیت سابق را نداشته باشد.

خوب است بدانید اگرچه در گذشته آثار مرگبار سندروم های سالمندی از ۴۰ سالگی آغاز می‌شد. اما پیشرفت پزشکی، تکنولوژی‌های جدید و دسترسی بیشتر به خدمات درمانی سبب شده امید به زندگی در سالمندان افزایش پیدا کند. اما به‌هرحال هنوز هم آمار مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های سالمندی بالا است و سالمندان باید به فکر پیشگیری و درمان آن‌ها باشند. آمیزه‌ای از علائم بیماری های خطرناک در سالمندان را تحت عنوان سندروم های سالمندی می‌شناسند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بی تعادلی و سقوط

معرفی سندروم های سالمندی رایج را از سندروم سقوط شروع می‌کنیم! سقوط، یکی از سندروم‌های عجیب و البته دردناک سالمندان است که تحت تاثیر بی تعادلی، ضعف ماهیچه‌ها، بیماری های روانی شایع در سالمندان و مشکلات بینایی رخ می‌دهد. همچنین مصرف انواع داروها و مواد اعتیادآور می‌تواند تشدید کننده این اختلال باشد.

  • سندروم‌های سالمندی تحت تاثیر مصرف زیاد داروها؛ اعتیاد دارویی

مصرف داروهای زیاد و متنوع می‌تواند موجب ایجاد علائم بیماری های خطرناک در سالمندان شود. همچنین اعتیاد به دارو یکی از مشکلات مصرف داروهای زیاد است که زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

  • دمانس یا زوال عقل

دمانس یا زوال عقل انواع متعددی دارد که آلزایمر رایجترین نوع آن در سالمندان است. این اختلال نوعی بیماری عصبی پیشرونده است که توانایی فکر و قضاوت را در فرد تضعیف می‌کند و ضعف حافظه را نیز به دنبال دارد.

  • افسردگی

متاسفانه افسردگی یا depression  از بیماری های روانی شایع در سالمندان است که علائم جسمی و روحی متعددی دارد. این بیماری تحت تاثیر مشکلات فرد در دوران پرچالش سالمندی ایجاد می‌شود و حوادثی چون از دست دادن دوست، فرزند و یا همسر می‌تواند آن را تشدید کند.

  • سوء تغذیه

سوء تغذیه سالمندان علائم متعددی دارد و موجب ایجاد مشکلات زیادی می‌شود.

  • کاهش توده عضلانی و ضعف عضلات

از سن ۲۵ سالگی به بعد هر سال حدود ۱ تا ۱.۵ درصد از توده عضلانی افراد تحلیل می‌رود و موثرترین راه برای پیشگیری از ضعف عضلات در سالمندی، رعایت سبک زندگی سالم در جوانی است. تجربه ثابت کرده افرادی که در جوانی و نوجوانی خود ورزش مداوم و رژیم غذایی سالم را رعایت می‌کردند، کمتر دچار ضعف عضلات در سالمندی شده‌اند.

پیشنهاد مقاله : 12 بیماری شایع در فصل پاییز و روش های پیشگیری از آنها

معرفی بیماری های شایع در سالمندان
بیماری های مزمن شایع سالمندان

افزون بر این‌ها انواع زخم و مشکلات ادراری جزو بیماری‌های رایج سالمندان به شمارمی‌روند.

بیماری های مزمن شایع سالمندان

حال که با سندروم‌های سالمندی رایج آشنا شدیم، خوب است بیماری های مزمن شایع سالمندان را نیز بشناسیم. اگر نمی‌دانید بیماری مزمن چیست، خوب است به این نکته اشاره کنیم که انواع بیماری های سالمندی به دو دسته بیماری‌های حاد و مزمن تقسیم می‌شوند. بیماری‌های حاد آن‌هایی هستند که به‌طور ناگهانی و شدید خود را بروز می‌دهند و با استفاده از داروها و روش‌های درمانی سریعا بهبود می‌یابند.

اما در مقابل، بیماری‌های مزمن علائم آرام و تدریجی دارند و کنترل آن‌ها نیز چندان راحت و سریع نمی‌باشد. آلزایمر و پارکینسون از جمله بیماری های مزمن شایع سالمندان هستند که منشا عصبی دارند و در طی زمان پیشروی می‌کنند. و از نمونه‌های دیگر این بیماری‌های مزمن می‌توان به مشکلات مزمن ریوی، کلیوی و قلبی عروقی اشاره کرد‌.

بیماری های روانی شایع در سالمندان

با اینکه بیماری‌های روحی و روانی تاثیرات زیادی بر وضع جسمانی و کیفیت زندگی افراد دارند؛ اما همچنان مردم اهمیت چندانی به آن نمی‌دهند. به‌طوری‌که فکر می‌کنند برای مشکل جسمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. اما مراجعه به روانپزشک و روانشناس و یا گرفتن پرستار سالمند برای درمان مشکلات روحی، کاری مسخره و بیهوده است!

اگر والدین سالمندی دارید، باید مراقب بیماری های روانی شایع در سالمندان هم باشید و تنها به سلامت جسم فرد توجه نکنید. سبک زندگی شادی را برای فرد بسازید و با شناخت بیماری های روانی شایع در سالمندان، علائم را موشکافانه پیگیری و درمان کنید. از جمله بیماری های روانی شایع در سالمندان می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • تمایل به انزوا و گوشه‌گیری
  • روانپریشی
  • زوال عقل و فراموشی
  • اختلالات رفتاری
  • اختلالات اضطرابی
  • افسردگی
  • وسواس فکری و عملی
Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.