با رسیدن افراد به سنین سالمندی تغییرات زیادی نحوه زندگی و سلامت بدنشان را تهدید میکند. کهولت سن دلیل اصلی برای ابتلای سالمندان به بیماریهایی همچون پارکینسون، فشار خون، بیماریهای قلبی و همچنین پوکی استخوان است. طبق تحقیقات انجام شده 8 درصد از مردان و همچنین 5 درصد از زنان در سنین پیری به یک بیماری خاص استخوانی به نام پاژه مبتلا میشوند. در این مقاله از خدمات پرستاری زندگی برتر با بیماری پاژه استخوان در سالمندان بیشتر آشنا شده و علائم، مشکلات و روشهای درمانی آن را معرفی میکنیم. اگر شما هم در اطراف خود سالمند مبتلا به این بیماری دارید، پیشنهاد میکنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
پیشهاد مقاله : خواص مصرف امگا 3 برای سالمندان و روش صحیح مصرف آن
آشنایی با بیماری پاژه استخوان در سالمندان
بیماری پاژه استخوان در سالمندان دومین بیماری شایع استخوانی در سالمندان پس از بیماری پوکی استخوان به شمار میرود. این بیماری که در پزشکی به عنوان یک اختلال استخوانی حاد شناخته میشود، میتواند باعث تغییر شکل استخوانها، درد و حتی شکستگی در آنها شود. و معمولا در سالمندان هنگام مبتلا به این بیماری به شدت نیاز به پرستار بیمار در منزل خود احتیاج پیدا میکنند.
این عارضه دردناک قابلیت انتقال در تمام استخوانها را داشته و بیش از همه استخوانهای میانی یعنی استخوان لگن و ستون فقرات را درگیر میکند. علاوه بر این بیماری پاژه استخوان در سالمندان ممکن است روی استخوان جمجمه بیمار نیز تاثیر گذاشته و باعث بروز شکستگی و تغییر شکل این استخوان شود.

طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی حدود 2 تا 3 درصد از افراد مسن بالای سن 55 سال در معرض ابتلا به این بیماری مزمن استخوانی هستند. شاید این سوال را بپرسید که بیماری پاژه استخوانی در سالمندان چگونه باعث تغییر شکل استخوانها میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که این بیماری استخوانی با ایجاد اختلال در رشد و عملکرد سلولهای استخوانی باعث رشد غیرطبیعی استخوانها میشود.
علائم پاژه استخوانی در سالمندان
پس از آشنایی با بیماری پاژه استخوان در سالمندان، مهمترین سوالی که مطرح خواهد شد این است که از کجا بفهمیم به بیماری پاژه استخوانی مبتلا شدهایم؟ برای این که پاسخ این سوال را بدانید، باید با علائم ابتلا به این بیماری آشنا شوید. از جمله علائم پاژه استخوانی در سالمندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تبهای مکرر
- نارسایی حاد قلبی
- احساس ضعف شدید در ناحیه آسیب دیده
- سردردهای مزمن
- آرتروز مفاصل
- درد شدید استخوانها
- تغییر شکل اندامها به دلیل تغییر در بافت استخوانی
- اختلال در حرکت و حفظ تعادل
- وجود ورم و درد شدید مفصلها
- ایجاد شکستگی استخوانها با کوچکترین ضربه
- بیحسی دستها و پاها به همراه گزگز کردن
- به وجود آمدن انحنای غیرطبیعی در ستون فقرات
- تغییر شکل در استخوان جمجمه
- به وجود آمدن اختلالات شنوایی در صورت درگیر شدن استخوان جمجمه
- پرانتزی شدن شکل استخوان پاها
- درد در مفاصل مجاور استخوانهای درگیر
- تاخیر در ترمیم و بهبود استخوانهای آسیب دیده
علاوه بر علایم این بیماری، یکی دیگر از مواردی که مخاطبان سایت زندگی برتر از ما سوال میکنند علت ابتلای به آن است. در ادامه علتهای ابتلا به بیماری پاژه استخوان در سالمندان را بررسی خواهیم کرد.
پیشهاد مقاله : پوکی استخوان در سالمندان
فاکتورهای دیگری که باعث پاژه استخوانی در سالمندان میشود
با این که علت دقیق ابتلا به بیماری پاژه استخوان در سالمندان ناشناخته است، بسیاری از پزشکان دلیل ابتلا به آن را وراٍثت عنوان کردهاند. بر اساس نظر متخصصان فاکتورهای دیگری که به عنوان علت ابتلا به این بیماری باید مورد بررسی قرار بگیرند عبارتند از:
- عدم تعادل هورمونی
- جهش ژنتیکی
- عفونت
- آسیبهای استخوانی فرد در گذشته
3 روش برای درمان بیماری پاژه استخوان در سالمندان

اگر بخواهیم روشهای درمانی موثر در درمان و بهبود عوارض ناشی از ابتلا به بیماری پاژه استخوان در سالمندان را مورد بررسی قرار دهیم، میتوانیم آنها را در سه دسته کلی زیر طبقهبندی کنیم:
- تغییر در سبک زندگی
- داروهای مسکن و ضد التهاب
- جراحی
انتخاب روش درمانی مناسب برای هر بیمار با توجه به شدت بیماری و همچنین نواحی استخوانی درگیر در او بستگی دارد.
تغییر در سبک زندگی
در صورتی که پرستار سالمند هستید و سالمندتان به تازگی به این بیماری مبتلا شده است، باید هر چه زودتر برای درمان او اقدام کنید. در صورتی که بیماری در مراحل اولیه خود باشد، پزشک تغییر در سبک زندگی را برای درمان هر چه سریعتر شما توصیه خواهد کرد. در واقع با ایجاد تغییر در برنامه غذایی و انجام حرکات ورزشی خاص این بیماری از پیشرفت آن جلوگیری کرده و آن را درمان خواهید کرد.
داروهای مسکن و ضدالتهاب
در صورتی که استخوانها و همچنین مفاصل دچار تورم شده و برای بیمار ایجاد درد کرده باشند، پزشک داروهای مسکن و ضدالتهاب لازم را برای کنترل و بهبود عوارض این بیماری برای شما تجویز خواهد کرد.
از جمله داروهای موثر بر بهبود علائم بیماری پاژه میتوان موارد زیر را نام برد:
- داروهای کورتیکو استروئید برای کاهش ورم مفاصل
- بیس فوسفوناتها برای کاهش رشد غیرطبیعی استخوانها
- مکملهای ویتامین و کلسیم برای کمک به تقویت استخوانها
- مسکن کلسی تونین
پیشهاد مقاله : مراقبت های پیشگیرانه سالمندان
جراحی
همانطور که گفتیم از جمله نشانههای ابتلا به بیماری پاژه استخوان در سالمندان تغییر شکل استخوانها به دلیل رشد غیرطبیعی بافتهای استخوانی است. در صورتی که بیمار دچار شکستگی یا هر گونه تغییر شکل در استخوان شده باشد، از جراحی برای درمان او استفاده خواهد شد.
کلام پایانی
در این مقاله از سایت زندگی برتر یکی از شایعترین بیماریهای استخوانی در سالمندان را مورد بررسی قرار دادیم. این بیماری در ابتدای ابتلا ممکن است علایم روشنی نداشته باشد. پیشنهاد میکنیم در صورت مشاهده هر یک از این علائم و همچنین بدتر شدن آنها در سالمندتان، هر چه سریعتر باید به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این در این مقاله 3 روش موثر در درمان بیماری پاژه استخوان در سالمندان و بهبود عوارض ناشی از آن را هم بررسی کردیم.
سوالات متداول
بیماری پاژه استخوان در سالمندان یک بیماری شایع استخوانی است و بعد از بیماری پوکی استخوان به شمار میرود. این بیماری در پزشکی به عنوان یک اختلال استخوانی حاد شناخته میشود، میتواند باعث تغییر شکل در استخوانها، درد شدید و حتی شکستگی در آنها شود.
این بیماری استخوانی با ایجاد اختلال در رشد و عملکرد سلولهای استخوانی باعث رشد غیرطبیعی استخوانها میشود.
از علائم این بیماری میتوان تبهای مکرر، نارسایی حاد قلبی، احساس ضعف شدید در ناحیه آسیب دیده و سردردهای مزمن را میتوان نام برد.
در صورتی که بیمار دچار شکستگی یا هر گونه تغییر شکل در استخوان شده باشد، از جراحی برای درمان او استفاده خواهد شد.
مرادی
دلیل اصلی برای ابتلای سالمندان به بیماریهایی همچون پارکینسون چیست؟
parisa
سلام
ژنتیک و عوامل محیطی دو عامل برای ابتلا به بیماری پارکینسون شناخته شدهاند