تاثیرات و عوارض داروهای شیمیایی سبب شده، که تمایل به گیاهان دارویی بیش از پیش شود. مردم ترجیح می دهند که از گیاهان دارویی استفاده کنند. استفاده از گیاهان دارویی از قدیم تا کنون در جامعه وجود داشته است. استفاده از این گیاهان، نهتنها بهعنوان یک منبع قدرتمند برای درمان، بلکه بهعنوان بخشی از فرهنگ و دانش محلی در بسیاری از جوامع به شمار میآید. با پیشرفت علم و تکنولوژی، توجه به خواص دارویی گیاهان و استفاده از آنها در صنعت داروسازی و پزشکی افزایش یافته است. گیاهان دارویی سرشار از ترکیبات مفید مانند آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی هستند که میتوانند به بهبود شرایط سلامتی، پیشگیری از بیماریها و حمایت از سیستم ایمنی بدن کمک کنند. برخی از داروهای گیاهی سبب کاهش دمای طبیعی بدن انسان و کاهش استرس و آرامش فرد می شوند. در این مقاله، موسسه پرستار در منزل زندگی برتر به بررسی انواع گیاهان دارویی، خواص و کاربردهای آنها در درمان بیماریها، و نقش آنها در پزشکی سنتی و مدرن خواهیم پرداخت. هدف ما از این بررسی، افزایش آگاهی در خصوص ارزش این منابع طبیعی و ترویج استفاده آگاهانه و مسئولانه از آنها در راستای بهبود سلامت جامعه است.
آشنایی با مفیدترین گیاهان دارویی
ممکن است نتوان از گیاهان دارویی برای درمان بیماریهای سخت استفاده کرد، اما می توان برای کاهش عائم از آن ها استفاده کرد. عوارض داروهای گیاهی به مراتب کمتر از داروهای شمیایی است.
1. زنجبیل (Ginger)
زنجبیل یکی از گیاهان دارویی پرخاصیت است که دارای خواص ضد التهاب، تسکیندهنده دردهای عضلانی و مفصلی، بهبود هضم و کاهش تهوع است شما می توانید این گیاه را به صورت تازه، پودر یا چای مصرف کنید.
2. زردچوبه (Turmeric)
یکی از ادویههای پرمصرف در تهیه غذا است که عنوان گیاه درمانی هم قابل استفاده است. خواص گیاه دارویی زردچوبه عبارت است ازخواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی، تقویت عملکرد مغز، و کمک به کاهش خطر بیماریهای قلبی . شما می توانید به صورت ادویه در غذاها یا به صورت چای آن را مصرف کنید.
3. آویشن (Thyme)
آویشن جز دسته گیاهان دارویی است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان عفونتهای تنفسی کمک کند. نحوه استفاده از این گیاه بهصورت خشک یا تازه در غذاها و نوشیدنیها است.
4. ریحان (Basil)
این گیاه عموما در درمان بیماریهای افسردگی استفاده می شود. ریحان دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی، بهبود هضم و کاهش استرس است و نحوه استفاده از آن به صورت تازه در سالاد و غذاها یا بهصورت چای است.
5. مریمگلی (Sage)
مریم گلی در بسیاری از متون قدیمی برای درمان حالت تهوع استفاده می شده است. اما شما می توانید از این گیاه برای بهبود عملکرد حافظه، کمک به هضم و استفاده خاصیت ضد عفونیکننده استفاده کنید. نحوه استفاده از آن بهصورت دمکرده یا پودر در غذاها است.
6. بابونه (Chamomile)
یکی از گیاهان دارویی که به عنوان مسکن استفاده می شود. خواص بابونه به عنوان یک گیاه دارویی کوهی تسکیندهنده اضطراب و استرس، بهبود خواب و کمک به کاهش دردهای قاعدگی است. بابونه را می توان بهصورت چای یا عصاره مصرف نمود.
7. گل گاوزبان (Borage)
گل گاوزبان جز آن دسته از گیاهان کوهی می باشد که دارای خواص ضد التهاب، تقویت کننده پوست و پیگیری مشکلات تنفسی و همچنین خواص آرام بخشی است. نحوه استفاده ازگل گاوزبان بهصورت دمکرده و نوشیدنی می باشد.
8. هویج (Carrot)
هویج سرشار از ویتامین A و آنتیاکسیدانها، برای بهبود بینایی و سلامت پوست. شما می توانید هویج را به صورت خام، پخته یا به صورت آب هویج استفاده کنید.
9. مردمک (Lemon Balm)
از ویژگی ها و خواص این گیاه می توان به کاهش اضطراب و استرس، بهبود کیفیت خواب و تسکین مشکلات گوارشی اشاره کرد. نحوه استفاده آن بهصورت چای یا ضماد است
10. سیر (Garlic)
سیر به عنوان یکی از چاشنی های غذا دارای خواص تقویت سیستم ایمنی، دارای خواص آنتیبیوتیکی و ضد التهابی است. شما می توانید آن را به صورت پخته یا خام همراه با غذا مصرف کنید. از سیر به عنوان یکی از گیاهان درمانی یاد می شود.
خواص گیاهان دارویی
عموما گیاهان دارویی کوهی دارای طبعی گرم هستند و در علم طب سنتی از گیاهان گرم به عنوان منبع پیشگیری و درمان بیماریها نام برده می شود.گیاهان دارویی می توانند به صورت عصاره، دمنوش،ادویه استفاده شوند که هرکدام خواص خاص خود را دارند. در بخش قبل به تفکیک فواید گیاهان دارویی گفته شد در ادامه میخواهیم هر خواص گیاهان دارویی را برای شما عنوان کنیم:
نام گیاه | خواص گیاه |
زردچوبه و زنجبیل | خواص ضد التهابی |
زعفران و ریحان | خواص آنتیاکسیدانی |
سیر و آویشن | بهبود سیستم ایمنی |
بابونه و لیمو عمانی | تسکیندهندهی اضطراب و استرس |
نعناع و زنجبیل | بهبود هضم |
زردچوبه و سیر | حمایت از سلامت قلب |
آویشن | خواص ضد میکروبی |
به نقل از سایت betterhealth:
طب گیاهی استفاده از گیاهان برای درمان بیماریها و بهبود سلامت و تندرستی است.
گیاهان دارویی میتوانند با سایر داروهای دارویی تداخل داشته باشند پس باید با احتیاط مصرف شوند.
همیشه در مورد هرگونه نگرانی سلامتی به پزشک معمولی خود مراجعه کنید و در مورد داروهای گیاهی که مصرف میکنید یا قصد مصرف آن را دارید به او بگویید.
هرگز بدون مشورت با پزشک عمومی خود، مصرف داروهای خود را به نفع گیاهان قطع نکنید.
در خرید داروهای گیاهی از طریق اینترنت دقت کنید. داروهای گیاهی غیرقابل کنترل، مانند برخی از داروهای سنتی، ممکن است با کیفیت و استاندارد داروهای تحت نظارت تولید نشوند.
معایب گیاهان دارویی
با وجود مزایا و خواص بسیار زیاد گیاهان دارویی ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آیا داروی گیاهی عوارض دارد؟ بله، مصرف بی رویه آنها ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. عموما داروهای گیاهی برای درمان بیماری ها بهتر است به عنوان مکمل به کار روند. عوارض گیاهان دارویی ممکن است سبب بروز مشکلات جدی و غیر قابل جبران برای افراد شود. از عوارض داروهای گیاهی گرم می توان موارد زیر را نام برد:
- عوارض جانبی
از تاثیر داروهای گیاهی می توان به بروز حساسیت، مشکلات گوارشی، یا مشکلات پوستی اشاره کرد.
- تداخل دارویی
گیاهان دارویی ممک است با داروهای تجویزی پزشک تداخل داشته باشد. از معایب گیاهان دارویی می توان به افزایش یا کاهش اثرات دارو اشاره کرد. به خصوص در افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند.
- عدم استانداردسازی
کیفیت و ترکیب دقیق گیاهان دارویی ممکن است به دلیل عدم نظارت و استانداردسازی در تولید متغیر باشد. این امر میتواند منجر به مصرف دوزهای ناخواسته یا مواد ناخالص شود.
- مصرف غیر منطقی
برخی افراد به دلیل باورهای نادرست ممکن است گیاه درمانی را بهعنوان یک درمان جایگزین برای شرایط جدی بهکار ببرند، که میتواند عواقب خطرناکی داشته باشد.
- طیف وسیع اثرات
اثرات گیاهان دارویی در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد، و برخی افراد ممکن است به اندازه دیگران به آنها پاسخ ندهند.
- عوامل فردی
برخی از افراد ممکن است به مواد فعال موجود در گیاهان دارویی حساسیت یا عدم تحمل داشته باشند، که میتواند به عوارض ناخواسته منجر شود.
برای استفاده از انواع گیاهان دارویی در صورت داشتن بیماری زمینه ای و همچنین مصرف داروهای خاص با پزشک متخصص یا پزشک طب سنتی مشورت کرد تا از عوارض داروهای گیاهی جلوگیری کرد.
چه زمانی از گیاهان دارویی استفاده کنیم؟
شما می توانید برای مشکلات مختلف از گیاهان دارویی استفاده کنید. اما باید توجه داشته باشید هیچ گاه گیاهان دارویی در بیماریهای جدی جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی نیست. و مصرف زیاد آن ممکن فرد را دچار عوارض گیاهان دارویی کند. در ادامه زمانهایی که می توانیم از گیاهان دارویی کوهی استفاده کنیم را برای شما معرفی می کنیم:
- درمان بیماری هایی ککه در شرایط خفیف قرار دارند
- پیشگیری از بیماریها و تقویت سیستم ایمنی
- بهبود کیفیت خواب یا رفع مشکلات بی خوابی
- مدیریت استرس و اضطراب
- تقویت حافظه و افزایش تمرکز و عملکرد مغز
- زمانی که به صورت طبیعی به درمان نیاز دارید
- در روند بهبود پس از بیماری
- تقویت ایمنی بدن
داروهای گیاهی آرامبخش
از تاثیر داروهای گیاهی می توان مدیریت استرس و کاهش اضطراب و بهبود کیفیت خواب اشاره کرد. این گیاهان را می توان به صورت دمنوش یا چایی استفاده کرد. طعم مطبوع این گیاهان سبب سهولت استفاده از آنها شده است. اما باید توجه داشته باشید زیاده روی در استفاده از آن ها ممکن است خطرناک باشد. از سری گیاهان دارویی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بابونه: فنجانی از چای بابونه میتواند به آرامش ذهن و کاهش اضطراب و استرس کمک کند و به خواب بهتر کمک کند.
- سنبلالطیب: این گیاه به عنوان یک آرامبخش طبیعی شناخته میشود و میتواند در کاهش استرس و اضطراب و بهبود خواب مفید باشد.
- مریمگلی: مریمگلی میتواند به بهبود حالات روحی و کاهش اضطراب کمک کند.
- لیمو عمانی (لیمو خشک): عطر این گیاه میتواند موجب آرامش بخشی و کاهش استرس شود. نوشیدنی تهیهشده از لیمو عمانی میتواند خاصیت آرامبخشی داشته باشد.
- گل گاوزبان: این گیاه معمولاً برای تسکین اضطراب و بهبود خواب مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند به آرامش کمک کند.
- نعناع فلفلی: نعناع فلفلی میتواند به کاهش تنش و اضطراب کمک کند و در ایجاد حس آرامش مؤثر باشد.
- لافنتر (اسطوخودوس): استفاده از روغن اسطوخودوس به عنوان عطر یا چای میتواند در کاهش استرس و اضطراب مؤثر باشد و به بهبود خواب کمک کند.
- موسیر: چای موسیر به عنوان یک آرامبخش طبیعی شناخته میشود و به کاهش استرس و اضطراب کمک میکند.
داروی گیاهی برای رفع استرس
عموما شما می توانید از جوشانده گیاهان دارویی برای رفع استرس و افزایش آرامش خود استفاده کنید. دارو گیاهی می تواند به کاهش سطح استرس بدن و افزایش سطح انرژی کمک کرده و سبب بهبود روحیه شود . از طرفی این گیاهان می توانند به کاهش تنش ناشی از فعالیتهای روزانه نیز کمک کنند. گیاهان زیادی هستند که سبب رفع استرس می شوند که عبارت است از:
- سنبلالطیب
- مریمگلی
- بابونه
- گل گاوزبان
- اسطوخودوس
- نعناع فلفلی
- جین سینگ
- رزماری
- منتا
- چای سبز
سخن پایانی
گیاهان دارویی با خواص بی نظیر می توانند به عنوان یکی از مکملهای دارویی در پیشگیری و درمان بیماری استفاده شوند. یکی از تاثیر داروهای گیاهی، کاهش استرس و اضطراب است و به افزایش انرژی درونی بدن کمک می کند. گیاهان دارویی را می توان به صورت خام، دم کرده، به صورت ادویه یا ترکیب با غذا استفاده کرد. استفاده از این گیاهان در مقادیر زیاد می تواند سبب بروز علائم عوارض گیاهان دارویی برای مصرف کننده شود و مشکلات زیادی را برای او ایجاد کند.
سوالات متداول
1. کدام گیاهان دارویی جنبه آرامبخشی دارد؟
چای سبز، سنبل الطیب، گل گاو زبان از گیاهان آرامش بخش هستند.
2. چه افرادی نباید از گیاهان دارویی استفاده کنند؟
افراد دارای بیماری زمینهای و افرادی که دارو خاصی مصرف میکنند.
3. آیا میتوان از دارو گیاهی برای درمان بیماری استفاده کرد؟
میتوان بیماریهای سطحی را با گیاهان دارویی درمان کرد. اما برای بیماریهای جدی را باید با دارو درمان کرد.
4. گیاهان دارویی چیست؟
گیاهان دارویی عبارت است از گیاهانی که در طبیعت رشد میکند و از آن برای درمان بیماریها استفاده میشود.