احتمالا تا به حال اسم بیماری پسوریازیس یا بیماری سوریازیس را شنیده باشید. اما واقعا بیماری پسوریازیس چیست؟ علل و انواع این بیماری چه چیزی است؟ یا راه های درمان پسوزیاریس چیست؟ در معرفی این بیماری باید بگوییم که پسوریازیس با نامهای صدفک یا صدف پوستی نیز شناخته میشود، یکی از بیماریهای خودایمنی پوستی است. در این بیماری سرعت تکثیر سلولهای پوستی افزایش پیدا کرده و تا حد 10 برابر سلولهای طبیعی پوستی نیز میرسد. برای درک بیشتر این بیماری، باید این نکته را بگوییم که در حالت طبیعی سلولهای پوستی هر 10 تا 30 روز یک بار عوض میشوند. این در حالی است که با ابتلای افراد به این بیماری، تعویض سلولهای پوستی با سلولهای جدید هر 3 تا 4 روز اتفاق میافتد. اگر خودتان یا عزیزانتان به این بیماری مبتلا شدهاید، احتمالا سوالهایی در مورد چیستی، علل، انواع و انواع شیوه درمان پسوریازیس دارید. برای اطلاع از پاسخ هر یک از این سوالات تا انتهای این مقاله از مرکز خدمات پرستاری زندگی برتر با ما همراه باشید.
بیماری پسوریازیس چیست؟
بیماری پسوریازیس یا صدفک نوعی اختلال پوستی است که باعث افزایش 10 برابری تکثیر سلولهای پوست میشود. همانطور که گفتیم تعویض سلولهای پوستی جدید به جای سلولهای مرده به طور طبیعی هر 10 تا 30 روز اتفاق میافتد. اما سلولهای پوستی بیماران مبتلا به پسوریازیس خیلی سریعتر از حالت عادی و در هر 3 تا 4 روز جایگزین میشوند.
این اختلال پوستی باعث ایجاد لکههای قرمز رنگ ناهموار روی پوست میشوند که روی آنها با لایهای از پوستههای سفید پوشیده میشود. این لکهها بیشتر روی پوست سر، زانو، کمر و آرنجها بیماران مشاهده شدهاند، ولی در هر نقطه از سطح پوست بدن میتوانند ایجاد شوند. سوالی که این بیماران و خانوادههای آنها را نگران میکند، واگیردار بودن این بیماری است. پسوریازیس واگیردار نبوده و از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا نمیکند، ولی نقاط مختلف بدن بیمار را درگیر میکند.
نکته جالب توجه در مورد این بیماری، درمان کامل آن است. پزشکان معتقدند که افراد مبتلا به پسوریازیس پس از ابتلا به این بیماری، دورهای را باید طی کنند. گذراندن این دوره از بیماری پسوریازیس به معنای فروکش کردن و یا حتی درمان کامل آن پس از چند هفته یا چند ماه است. البته در مراقبت از بیماران پسوریازیس باید این نکته را در نظر داشته باشید که فروکش کردن علائم آن مثل خارش و درد، لزوما به معنار درمان نیست. چرا که ایت بیماری ممکن است برای مدتی فروکش کرده و پس از مدتی مجددا عود کند.
معرفی انواع پسوریازیس
با توجه به بافت ناحیه درگیر در این بیماری، انواع پسوریازیس متفاوت است. انواع پسوریازیس عبارتند از پوسچولر، معکوس، مفصلی، اریترودرمیک، قطرهای یا خالدار، ناخن، پلاکی و پسوریازیس بافت سر.
پیشنهاد مقاله: هر آنچه که لازم است در مورد پسوریازیس دهانی بدانید
چگونه پسوریازیس را درمان کنیم؟
تا اینجا به این سوال پاسخ دادیم که پسوریازیس چیست؟ سوالی که مطرح میشود این است که بهترین شیوه درمان پسوریازیس چیست؟ تا به امروز درمانی قطعی برای بیماری پسوریازیس پیدا نشده است اما با بعضی از روشها میتوان علائم و عوارض آن را کاهش داد. از جمله راه های درمان پسوریازیس عبارتند از:
- دارو درمانی
- استفاده از کرمها و پمادهای آنترالین، رتینوئیدها موضعی و …
- نور درمانی یا فوتوتراپی
- استفاده از درمانهای طبیعی و خانگی مثل استفاده از ژل آلوئه ورا به صورت موضعی، پانسمان مرطوب
علل ابتلاء به پسوریازیس چیست؟
پزشکان مهمترین علت تاثیرگذار در ابتلا به پسوریازیس داشتن سابقه ژنتیکی یا خانوادگی در ابتلا به آن شناخته میدانند. مشاهدات و تحقیقات در مورد این بیماری نشان دادهاند که میانگین سن افراد مبتلا به آن بین ۱۵ تا ۳۵ سال است. اگر بخواهیم بگوییم که مهمترین علل پسوریازیس چیست؟
- سابقه ژنتیکی ابتلا به این بیماری
- استرس زیاد و فشار روانی بالا
- مصرف سیگار
باید موارد زیر را نام ببریم:
1) دسابقه ژنتیکی ابتلا به این بیماری
سابقه خانوادگی پسوریازیس تاثیر مستقیمی بر ابتلای افراد به این بیماری دارد.
2) استرس زیاد و فشار روانی بالا
داشتن استرس زیاد تاثیر مستقیمی بر کاهش ایمنی سیستم دفاعی بدن میشود. بنابراین استرس بیش از حد و همچنین فشار روانی بالا خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش میدهد.
3) مصرف سیگار
کشیدن سیگار علاوه بر این که ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد، حتی باعث افزایش شدت این بیماری نیز میشود.
علاوه بر مواردی که در مورد علل پسوریازیس گفتیم، برخی محرکها تاثیر زیادی در بروز این بیماری دارند. از جمله این محرکها میتوان به عفونت، خشکی پوست در اثر بریدگی، گزش، خراشیدن و یا آفتاب سوختگی.
پیشنهاد مقاله: با شایع تری مشکلات پوستی در دوران سالمندی آشنا شوید
آیا پسوریازیس، سرطان است؟
پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است که با تضعیف سیستم ایمنی بدن، باعث ابتلای افراد به بیماریهای مختلف میشود. بیماری سرطان هم که در اثر تضعیف سیستم ایمنی بدن به وجود میآید، ممکن است این بیماران را مبتلا کند. تحقیقات نشان دادهاند که افراد مبتلا به نوع حاد پسوریازیس، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطانهای ریه و ملانوم قرار دارند شما عزیزان میتوانید برای استخدام پرستار بیمار با مشاورین مرکز در تماس باشید.
شاید برخی از افراد به خاطر علائم این بیماری، آن را با سرطان اشتباه بگیرند در حالی که این تصور کاملا اشتباهی است. بنابراین باید به این سوال پاسخ دهیم که تفاوت سرطان با پسوریازیس چیست؟ از جمله تفاوتهای بیماری پسوریازیس یا سرطان میتوان به دو مورد زیر اشاره کرد:
- در بیماری پسوریازیس بافت قرمز رنگ با پوستههای سفید رنگ در اطراف مفاصل به وجود میآید. این در حالی است که بیماری سرطان باعث به وجود آمدن بافت محکم و ضخیم روی پوست میشود.
- علائم در پسوریازیس، ممکن است فروکش کرده و پس از مدتی دوباره عود کند. اما در بیماری سرطان، رشد سلولها بدون کاهش علائم در طول زمان رشد کرده و تغییر پیدا میکنند.
بنابراین پسورازیس سرطان نیست و حتی باعث ابتلا به این بیماری نمیشود. اما شخصی که به پسوریازیس مبتلا میشود، به خاطر کاهش ایمنی بدن خود، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان قرار داد.
تشخیص پسوریازیس چگونه انجام می شود؟
از آنجایی که انواع پسوریازیس شباهت زیادی به اگزما دارند، ممکن است در تشخیص آن به اشتباه بیفتید. پزشک با بررسی علائم و نشانههای بیمار با تجویز آزمایشات لازم، نوع بیماری شما را تشخیص میدهد. در صورتی که قسمتهای زیادی از بدن شما آسیب دیده باشد، پزشک از پوست شما نمونهبرداری انجام خواهد داد. پس از انجام نمونهبردایهای لازم، برای تشخیص نوع بیماری از آزمایشهای میکروسکوپی استفاده میشود.
پیشنهاد مقاله: انواع بیماری های مزمن، علائم و روش های درمان آن
کلام پایانی
در این مقاله از سایت زندگی برتر به این سوال پاسخ دادیم که پسوریازیس چیست؟ علاوه بر این علل و شیوه درمان پسوریازیس را بررسی کردیم. گفتیم که برای درمان این بیماری، پزشک با توجه به نوع و شدت آن، از روشهای مختلف استفاده میکند. علاوه بر این به خاطر شباهت این بیماری با اگزما، تشخیص درست آن اهمیت زیادی پیدا میکند. برای تشخیص دقیق این بیماری، آزمایشات مختلفی انجام میشود و در صورت لزوم از بافت آسیبدیده بیمار نمونهبرداری انجام میشود. بهتر است برای کاهش علائم بیمار خود و انجام انواع روش درمان پسوریازیس برای او از مراقبتهای تخصصی پرستاری در منزل استفاده کنید. موسسه زندگی برتر یکی از معتبرترین مراکز خدمات پرستاری در منزل است که انواع خدمات پرستار در منزل را برای بیماران پسوریازیس ارائه میکند.
سوالات متداول
پسوریازیس چیست؟
یک بیماری التهابی پوستی است که سیستم ایمنی بدن فرد را تضعیف میکند. لکههای قرمز پوستی با پوستههای سفید از جمله نشانههای این بیماری است.
انواع بیماری پسوریازیس کدامند؟
انواع این بیماری با توجه به نوع بافتی که آسیب دیده است، عبارتند از پوسچولر، معکوس، مفصلی، اریترودرمیک، قطرهای یا خالدار، ناخن، پلاکی و پسوریازیس بافت سر.
آیا پسوریازیس درمان قطعی دارد؟
خیر. روش درمانی قطعی برای این بیماری وجود نداشته و فقط میتوان برای کاهش عوارض و درد ناشی از آن از روشهای مختلفی استفاده کرد.
بیماری پسوریازیس چگونه تشخیص داده میشود؟
در ابتدا از برخی آزمایشها برای تشخیص پسوریازیس استفاده میشود. در صورتی که بافتهای آسیب دیده از این بیماری زیاد باشد، نمونهبرداری انجام میشود.