مراقبت از گچ؛ علت خارش گچ گرفتگی چیست؟

مراقبت از آتل

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

بعد از شکستگی دست و پا از گچ گرفتی و آتل برای کاهش آسیب و درمان آن ناحیه استفاده می‌کنند. خارش زیر گچ از رایج‌ترین عوارضی است که فرد در این مدت تجربه می‌کند. علل خارش زیر گچ شامل موارد متعددی مانند خشکی پوست، عفونت و قارچ در ناحیه مذکور، خیس شدن گچ و غیره است. برای رفع خارش می‌توانید از سشوار استفاده کنید یا با مراقبت از گچ و مرطوب نگه داشتن پوست و مراقبت از گچ و آتل برای رفع خارش زیر گچ اقدام کنید.

گچ گرفتگی چیست؟

گچ گرفتی در زمانی استفاده می‌شود که استخوان دست یا پا شکسته و آسیب ببیند. در این مواقع از گچ و آتل برای کنترل آسیب و کاهش علائم شکستگی استفاده می‌شود. همچنین بعد از ای ارتوپدی از آتل استفاده می‌کنند. آتل‌بندی از صدمات ناشی از تورم جلوگیری می‌کند. بعد از کاهش تورم، ممکن است یک گچ‌گیری کامل روی اندام مصدوم، اعمال شود. معمولا شکستگی‌ها را با گچ درمان می‌کنند. اما درصورتی‌که ناحیه آسیب دیده تنها کمی متورم شده باشد؛ آتل گزینه بهتری است. آتل آزادی عمل بیشتری به فرد آسیب دیده می‌دهد. تفاوت گچ گرفتن با آتل بستن این است که گچ حمایت و محافظت بیشتری برای اندام آسیب دیده یا شکسته ایجاد می‌کند. برای گچ گرفتن از گچ یا فایبرگلاس استفاده می‌کند که به‌سادگی دست یا اندام آسیب دیده را قالب‌گیری می‌کند.

تورم در آتل یا گچ گرفتگی

بعد از شکستگی استخوان برای بهبودی از آتل و گچ استفاده می‌شود. همچنین گاهی از اتل برای کاهش صدمات ناشی از تورم استفاده می‌شود. بعد از کاهش تورم ممکن است یک گچ‌گیری کامل روی ناحیه مصدوم انجام شود. اگر ناحیه آسیب دیده کمی متورم شده باشد؛ ممکن است لازم باشد که به‌جای گچ از آتل استفاده شود. چرا که گچ در این موارد کاربردی ندارد. از مهم‌ترین مواردی که بعد از این باید به آن توجه کنید؛ مراقبت از اندام گچ گرفته است. در صورت گچ گرفتگی یا استفاده از آتل می‌توانید از خدمات پرستار بیمار برای رسیدگی به بیمار استفاده کنید.

به نقل از سایت betterhealth:

پس از برداشتن گچ
پس از برداشتن گچ، مشکلات رایج عبارتند از:
ممکن است کمی سفتی و ضعف در اندام وجود داشته باشد. این باید با انجام فعالیت های عادی خود بهبود یابد.
گاهی اوقات برای کمک به بهبودی به فیزیوتراپی نیاز است. فیزیوتراپی شامل تمریناتی برای بهبود قدرت عضلانی، تحرک مفاصل و تعادل است. این تمرینات به شما کمک می کند تا با خیال راحت به فعالیت های عادی بازگردید.
استخوان هنوز در حال بهبود است، بنابراین باید حداقل یک ماه دیگر مراقبت کنید.
ممکن است یک توده در محل شکستگی احساس کنید. این استخوان جدید است که در نهایت شکل استخوان اصلی شما را به خود می گیرد.

مراقبت از گچ گرفتگی
بعد از شکستگی استخوان برای بهبودی از آتل و گچ استفاده می‌شود.

علل خارش زیر گچ

بعد از گچ گرفتن دست و پا افراد به علل مختلف ممکن است تحریک و خارش ناحیه آسیب دیده را تجربه کنند. این خارش می‌تواند آزار دهنده باشد و باعث شود که آرامش فرد تحت شعاع قرار بگیرد و کیفیت زندگی او کاهش پیدا کند. رایج‌ترین علل گچ گرفتگی دست و پا عبارت‌اند از:

از علل احتمالی خارش دست و پا مربوط به تحریک مستقیم پوست است. زمانی که گچ روی پوست قرار بگیرد؛ ممکن است پوست تحریک شده و خارش رخ بدهد.

خارش پای گچ گرفته نشانه چیست؟ گاهی تغییرات سیستم ایمنی و عصبی می‌تواند باعث تحریک و خارش شود. افرادی که حساسیت بیشتری دارند؛ بیشتر خارش را تجربه می‌کنند. برای رفع خارش زیر گچ در این موارد می‌توانید از داروهای ضدحساسیت و مسکن استفاده کنید.

عوامل خارجی هم می‌تواند بروز خارش را در پی داشته باشد. برخی از افراد ممکن است به مواد شیمیایی حساسیت داشته باشند. درصورتی‌که پوست با مواد شیمیایی تماس پیدا کرده باشد؛ دچار خارش می‌شود.

همچنین در پاسخ به این سوال که خارش پای گچ گرفته نشانه چیست؛ باید گفت که در برخی از کیس‌ها عفونت‌های قارچ و باکتریایی خراش را ایجاد می‌کنند. رطوبت بین پوست و گچ، گرم ماندن ناحیه مذکور و تاریک بودن این ناحیه فضا را برای رشد قارچ و باکتری فراهم می‌کند.

علائم خارش گچ گرفتگی

علائم خارش دست و پا بعد از گچ گرفتگی در هر فرد می‌تواند متفاوت باشد. این علائم عبارت‌اند از:

  • خارش شدید
  • قرمزی و التهاب پوست
  • خشکی و ترک پوست
  • تغییر رنگ پوست
  • تجربه تنفس سخت
 رفع خارش زیر گچ
علائم خارش دست و پا بعد از گچ گرفتگی در هر فرد می‌تواند متفاوت باشد.

راهکارهای رفع خارش زیر گچ

اگر می‌خواهید بدانید که چگونه خارش زیر گچ را از بین ببریم؛ برای رفع خارش زیر گچ راهکارهای مختلفی وجود دارد که می‌توانید هر کدام را امتحان کنید:

  • استفاده از لوسیون‌ها

به کمک لوسیون‌ها و کرم‌ها می‌توانید پوست را مرطوب نگه داشته و از خشکی و خارش پوست جلوگیری کنید. بهتر است محصولاتی را استفاده کنید که برای پوست شما مناسب بوده و همچنین خاصیت ضدالتهاب داشته باشند. همچنین محصولاتی که مواد آرامش‌بخش مانند آلوئه‌ورا، کالندولا یا چای سبز دارند؛ می‌تواند برای رفع خارش زیر گچ مفید باشد.

  • استفاده از آنتی‌هیستامین‌ها

اگر می‌خواهید بدانید چگونه خارش زیر گچ را از بین ببریم؛ می‌توانید از پزشک بخواهید که آنتی‌هیستامین تجویز کند. این داروها برای کاهش علائم خارش  التهاب پوست کاربرد دارند. این روش برای درمان ورم ناشی از نیش حشرات نیز مفید است.

  • اجتناب از کارهای تحریک کننده

اگر می‌دانید که عوامل شیمیایی، آلرژن‌ها یا حساسیت به نور آفتاب باعث رفع خارش زیر گچ می‌شود؛ می‌توانید از این عوامل دوری کنید.

  • تامین رطوبت پوست

تامین رطوبت پوست تاثیر خوبی برای کاهش خارش پوست دارد. با استفاده از کرم‌های مرطوب کننده‌ای مانند گلیسیرین، هیالورونیک اسید و روغن‌های طبیعی می‌توانید رطوبت پوست را تامین کنید.

  • استفاده از کمپرس

کمپرس سرد از خارش و التهاب جلوگیری می‌کند و برای مراقبت از اندام گچ گرفته مفید است. می‌توانید پارچه‌های سرد یا کمپرس‌های یخی را روی منطقه آسیب دیده بگذارید تا به تسکین آن ناحیه کمک کند. همچنین آب سرد برای کاهش خارش مفید است.

  • کمپرس گرم برای رفع خارش زیر گچ

کمپرس گرم هم می‌تواند به تسکین خارش و التهاب پوست کمک کند. میزان حرارت نباید به‌اندازه‌ای باشد که باعث سوختن پوست شود.

  • تعویض لباس

گاهی با تعویض لباس و انتخاب لباس مناسب می‌توانید برای رفع خارش زیر گچ کاری انجام دهید. لباس‌های نرم، گشاد و همچنین لباس‌های بدون درز و بدون برچسب گزینه بهتری هستند.

  • مشاوره با پزشک

برای مراقبت از اندام گچ گرفته و رفع خارش زیر گچ با پزشک مشورت کنید. پزشک علت خارش را چک کرده و راهنمایی‌های لازم برای کنترل علائم خارش را به بیمار گوشزد می‌کند.

مراقبت از گچ
گاهی با تعویض لباس و انتخاب لباس مناسب می‌توانید برای رفع خارش زیر گچ کاری انجام دهید.

روش‌های مراقبت از گچ

زمانی که از برای درمان شکستگی یا آسیب اجزا از گچ گرفتگی استفاده می‌کنید؛ لازم است که نکاتی را برای مراقبت از گچ بدانید. با مراقبت از گچ می‌توانید از خارش هم جلوگیری کنید و در راستای رفع خارش زیر گچ کاری انجام دهید. برای مراقبت از گچ گرفتگی به موارد زیر توجه داشته باشید:

1. مراقبت از پوست

همیشه پوست ناحیه گچ گرفته را با  دست بررسی کنید. خارش زیر گچ بسیار رایج است. برای رفع خارش زیر گچ بهتر است پوست را مرطوب نگه داشته و از زخم و آسیب جلوگیری کنید. خشکی و زخم همچنین علت خارش بدن در سالمندان نیز هست. همچنین برای رفع خارش زیر گچ می‌توانید از سشوار نزدیک گچ استفاده کنید. بهتر است چیزی را بین پوست و گچ قرار ندهید. برای مثال پوست زیر گچ را با خطکش نخارانید. چرا که این کار ممکن است باعث ایجاد زخم و عفونت شود.

2. مراقبت از گچ

برای مراقبت از گچ این موارد را به یاد داشته باشید:

  • گچ را همواره خشک و تمیز نگه دارید
  • قالب گچ در عرض 48 ساعت کاملا خشک می‌شود. اجازه دهید قالب به‌طور طبیعی خشک شود و آن را از حرارت مستقیم دور نگه دارید.
  • از وارد کردن ضربه مستقیم به گچ خودداری کنید.
  • قالب را رنگ نکنید. این کار باعث بسته شدن منافذ گچ می‌شود.

3. بالا نگه داشتن اندام

اگر بخشی از بدن مانند دست یا پا را گچ گرفته‌اید؛ رفع خارش دست گچ گرفته همواره بالا نگه داشتن آن بخش برای رفع خارش زیر گچ مفید است. برای کاهش تورم و جلوگیری از رفع خارش زیر گچ ناحیه آسیب دیده را زیر بالش قرار دهید یا با بند به گردن آویزان کنید. آن بخش را تا جای ممکن بالاتر از سطح قلب نگه دارید. برای مثال در زمان دراز کشیدن یک بالش زیر آن اندام آسیب دیده قرار دهید. یا اگر دست را گچ گرفته‌اید، آن را با بند به گردن آویزان کنید.

روش‌های خشک نگه داشتن گچ

برای رفع خارش دست گچ گرفته و رفع خارش پای گچ گرفته، همواره باید تلاش کنید که گچ را خشک نگه دارید. چرا که در صورت خیس شدن گچ، کارایی آن کاهش پیدا می‌کند. اگر گچ شما در برابر آب مقاوم نیست؛ اصلا اجازه رسیدن آب را به آن ندهید. در زمان حمام با رعایت این دو مورد می‌توانید از خیس شدن گچ جلوگیری کنید.

  • با یک تا 2 کیسه پلاستیکی ناحیه گچ گرفته را بسته‌بندی و ضدآب کنید.
  • کیسه‌ها را با نوارهای لاستیکی محکم کنید.

طرز صحیح راه رفتن با پای داخل گچ

راه رفتن با پای گچ گرفته زیاد ساده نیست. اگر به مراقبت‌‌های لازم دقت نکنید؛ قطعا دوره درمان برای شما طولانی‌تر خواهد بود. اگر میزان آسیب وارد شده و شکستگی زیاد باشد؛ ممکن است پزشک معالج تا مدت زمان زیادی اجازه راه رفتن را به شما ندهد و بیمار باید در وضعیت استراحت باقی بماند. برای بخشی از بیماران تنها استفاده از صندلی چرخ‌دار برای جابه‌جایی توصیه می‌شود تا فشاری به پای گچ گرفته وارد نشود.

در برخی از موارد بهتر است که بیمار حتما از عصا یا واکر استفاده کنید تا پای آسیب دیده اصلا روی زمین قرار نگیرد

همچنین اگر پایتان را گچ گرفته‌اید؛ بهتر است زیاد با آن راه نروید. پیاده‌روی دائم و زیاد از ترمیم و درمان پا جلوگیری می‌کند. بهتر است راه رفتن را برای بیش از 15 دقیقه طول ندهید.

همچنین برای پای آسیب دیده از دمپایی مخصوص استفاده کنید. این دمپایی‌ها پهن‌تر بوده و کف بدون لغزندگی دارند.

مراقبت از گچ گرفتگی
راه رفتن با پای گچ گرفته زیاد ساده نیست.

طرز صحیح خواب با وجود آتل

برای خواب با آتل بهتر است دقت کنید که ناحیه آسیب دیده حتما بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد. برای این منظور می‌توانید چند بالش زیر آن قرار دهید. همچنین طوری بخوابید که وزن بدن روی اندام آسیب دیده نیفتد. از این گذشته تلاش کنید که آن بخش حرکت نداشته باشد.

زمان مراجعه به پزشک در گچ گرفتگی

بعد از گچ گرفتن یکی از اندام، در صورت مشاهده هر کدام از موارد زیر، به پزشک مراجعه کنید:

  • زخم زیر گچ
  • قرمز شدن پوست یا صورتی شدن اطراف گچ
  • سختی حرکت دادن انگشتان
  • خشک نشدن قالب
  • ترک یا لکه‌های غیرطبیعی در گچ
  • درد و تورمی که خوب نمی‌شود.
  • بی‌حسی، گزگز شدن، سوزش در بازو یا پای آسیب دیده
  • تب
  • بیش از حد سفت یا شل بودن گچ

نکات مهم در مراقبت از بیمار داخل گچ

برای مراقبت از اندام گچ گرفته یا سلامت گچ به نکات زیر توجه کنید:

  • در 72 ساعت اول به‌هیچ عنوان نباید گچ خیس شود.
  • اندامی که گچ گرفته‌اید را بالا نگه دارید تا تورم کمتری داشته باشد.
  • در زمان راه رفتن با گچ بازو، انگشتان خود را بالاتر از سطح آرنج نگه دارید.
  • هنگام نشستن با گچ پا، پای خود را درحالی‌که بالاتر از لگن قرار دارد؛ بالا نگه دارید.
  • تمام قسمت‌هایی که با گچ پوشانده نشده است؛ مانند شانه، زانو و انگشتان دست را ورزش دهید.
  • روی گچ هیچگونه فشاری وارد نکنید.
  • گچ را گرم نکنید چرا که حرارت گچ بیشتر از پوست بالا می‌رود و ممکن است شاهد سوختگی پوست باشید.
  • پوست را نخراشید یا چیزی زیر آن قرار ندهید.

سخن آخر

خارش زیر گچ می‌تواند ناشی از عوامل داخلی یا خارجی باشد. خارش شدید زیر گچ با علائمی مانند قرمزی و التهاب پوست، خشکی  ترک پوست، تغییر رنگ پوست و تنفس سخت همراه است. برای رفع خارش زیر گچ لازم است که مراقبت از پوست و گچ را مد نظر قرار دهید. در زمان خارج می‌توانید به کمک سشوار برای رفع خارش زیر گچ اقدام  کنید. دقت کنید که خاراندن پوست با وسایلی مانند خط‌کش و غیره درست نیست و ممکن است باعث زخم و عفونت شود.

سوالات متداول

1. طول درمان دست و پای گچ گرفته چقدر است؟

میزان ماندن اندام آسیب دیده در گچ به میزان و شدت آسیب بستگی دارد. این زمان معمولا بین 4 تا 6 هفته طول می‌کشد. در موارد شکستگی و آسیب شدیدتر لازم است که برای چند ماه گچ را نگه دارید.

2. چگونه از ناحیه گچ گرفتگه مراقبت کنیم؟

گچ را تمیز نگه دارید و از وارد شدن خاک یا شن و ماسه در داخل گچ گیری خودداری کنید. پودر یا لوسیون را روی یا نزدیک گچ نزنید. هنگام غذا خوردن گچ را بپوشانید. از فرو کردن چیزی داخل گچ، حتی برای نواحی خارش دار خودداری کنید.

3. چگونه گچ را تمیز نگه داریم؟

بیشتر نظافت و نگهداری را می توان با اسفنج انجام داد. اما باید در نظر داشته باشید خود گچ را به هیچ عنوان خیس نکنید.

4. آیا با گچ می توان دوش گرفت؟

گچ خود را خیس نکنید. این باعث ضعیف شدن آن می شود و استخوان شما دیگر به درستی حمایت نمی شود. هنگام حمام یا دوش گرفتن می توانید از یک کیسه پلاستیکی برای پوشاندن گچ استفاده کنید. سعی کنید از نوار چسب یا نوار لاستیکی برای مهر و موم کردن کیسه در بالا و پایین استفاده کنید تا آن را تا حد امکان ضد آب کند.

5. آیا با وچود گچ پا می‌توان راحت خوابید؟

بله، شما باید شکستگی خود را در ساعات بیداری به درستی مراقبت کنید و در هنگام خواب با رعایت پوزیشن هایی که ناحیه گچ در امان باشد بخوابید.

Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.