پرستاری در دستهی مشاغل درمانی قرار گرفته و میتوان آن را در میان شغلهای سخت قرار داد. اغلب افرادی که به این رشته علاقه دارند، به خوبی با سختیها و مشکلاتی که در مسیرشان وجود دارند، آشنا بوده و در مورد معایب و مزایای آن اطلاعات کافی را به دست آوردهاند. اما در این مطلب نیز ما قصد داریم تا به معرفی نقاط ضعف شغل پرستاری سالمند و هرگونه خدمات مراقبتی پرداخته و آنها را بررسی کنیم.
آیا پرستاری شغل سختی است؟
وظایف اصلی پرستاران چیست؟
همه ما شغل پرستاری را میشناسیم و تقریبا میدانیم که یک پرستار در محیط بیمارستان چه کاری انجام میدهد و وظیفه اصلی او چیست. اما میخواهیم در اینجا اشاره کوتاهی را به برخی از وظایف پرستاران داشته باشیم، تا بتوانیم درک بهتری را از مشکلات جامعه پرستاری در بیمارستان های ایرانی داشته باشیم:
- توجه به خواستههای بیمار و همراهان او
- ایجاد ارتباط درست و بهموقع بین بیمار و پزشک
- مراقبت کردن تخصصی از بیماران و کنترل داروهای او
- غذا دادن به بیمار ناتوان
- نظارت و بررسی مشکلات تیم پرستاری
- بررسی روشهای مختلف در انتخاب بهترین راهکارهای بهبود بیماران
- آموزش موارد خاص به بیماران برای مراقبت از آنها
- درمان مشکلات و پانسمان آنها مانند زخم بستر
- انجام تزریقات در بیمارستان و گاها در منزل
نقاط قوت شغل پرستاری
قبل از آنکه بخواهیم به معرفی مشکلات شغل پرستاری بپردازیم، بهتر است چند نمونه از نقاط قوت شغل پرستاری را به شما معرفی کنیم:
- روابط اجتماعی
- همدلی
- انعطافپذیری
- توجه به جزئیات
- قدرت تحمل بالا
- توانایی حل مشکل
- چالش های شغل پرستاری
چالش های شغل پرستاری
همیشه سبک زندگی یک پرستاری سالمند متفاوت است. او باید خود را با شیفتهایی که برایش در نظر گرفته میشود، وفق بدهد. قسمت دیگری از این چالشها به ارتباطات بیماران با آنها، ایمنی که یک پرستار باید از آن بهرهمند باشد و تجهیزاتی است که باید در دسترس باشد و متاسفانه در بسیاری از مناطق محروم کشورمان آنها را نمیبینیم و یکی از واقعیت های شغل پرستاری در ایران است. میخواهیم در ادامه به بررسی برخی از نقاط ضعف شغل پرستاری بپردازیم که مطمئنا هر فردی در طول فعالیت خود در این شغل با آن روبهرو بوده است:
1. تنشهای روحی
اولین و بزرگترین سختی های شغل پرستاری، مربوط به روح و روان آنهاست. مطمئنا فضای بیمارستان در برخی از بخشها شاد و سرگرم کننده نبوده و گاهی انرژیهای منفی باعث میشود تا تنشهای روحی بسیار زیادی برای کارکنان این قسمتها ایجاد شود. بسیاری از پرستارانی که در بخشهای مراقبت ویژه، تصادفات، اورژانس و … هستند، با مشکلاتی مانند سردرد، بیخوابی، افسردگی و … روبهرو هستند.
2. فشار کاری و استرس ناشی از آن
پرستارانی که در بخشهای مختلف بیمارستان کار میکنند، مسئولیت بالایی را به دوش دارند و گاهی باید در یک ساعت مشخص به چندین بیمار رسیدگی کنند. این کار موجب بروز استرس و فشار عصبی در آنها خواهد شد و جزو یکی از مشکلات شغل پرستاری است. در این واقع این موضوع یکی از واقعیت های پرستاری در ایران و در تمام کشورهای دیگر است.
3. شیفتهای طولانی
هر پرستاری باید به صورت شیفتی در بخشی که برایش در نظر گرفته شده کار خود را انجام دهد. گاهی شیفتهای طولانی و نیاز به سرپا ایستادن برای مدت زمان طولانی و مراقبت از بیمارانی که حال خوشی ندارند، فشارهای زیادی را به آنها به خصوص به پرستاران آنکال وارد میکند و این یکی از بزرگترین سختی های شغل پرستاری است.
قرار گرفتن در معرض بیماریها
در برخی از بخشهای بیمارستان افرادی نگهداری میشوند که دارای بیماریهای مسری هستند. این موضوع را به خوبی در دوران کرونا درک کردیم که چگونه پرستاران در تماس مستقیم با این بیماران بودند و جان خود را برای مراقبت از آنها به خطر انداختند. ابتلای یک پرستار بیمار به انواع بیماری و همچنین درگیر کردن خانواده او جزو سختی های شغل پرستاری است که ممکن است با آن روبهرو شود.
مشکلات ناشی از مواد سمی
در بیمارستانها به طور مدام از مواد ضدعفونی کننده قوی استفاده میشود. این ترکیبات گاهی میتواند روی تنفس، پوست و چشم پرستاران تاثیر گذاشته و گاهی باعث ایجاد مشکلات جدی در آنها خواهد شد و این موضوع یکی دیگر از مشکلات شغل پرستاری است . به عنوان مثال داروهای سیتوتوکسیک، گازهای بیهوشی، جیوه، فرمالدئید، اکسید اتیلن، لاتکس و گلوتارآلدئید در میان این ترکیبات قرار میگیرند.
مشکلات پرستاری در ایران بر اثر برخورد اشعه
در بخشی از بیمارستان مانند قسمت مربوط به رادیولوژی، عکسبرداری، جراحی و … نیز پزشکان به منظور چک کردن بیمار، از اشعههای مختلف استفاده میکنند که ممکن است برای پرستاران نامناسب باشد. این امواج باعث میشود تا نرخ ابتلا به سرطان، بیماریهای استخوان و حتی ناباروری در پرستاران بیشتر شود.
تنشهای ارتباط با بیماران و پزشکان
دیگر چالش های شغل پرستاری که این افراد با آن روبهرو میشوند، مربوط به تنشهایی است که در ارتباط با بیماران دارند. چرا که در اثر مواقع بیماران، مشکلات خود را به دلیل عدم توجه پرستاران میدانند. البته پزشکان نیز به دلیل انتظارات بالایی که از پرستاران بخش خود دارند، ممکن است در ارتباط با آنها سختگیرانهتر رفتار کنند و این موضوع تنشهایی را برای آنها به دنبال خواهد داشت.
حالا با تمام واقعیت های پرستاری در ایران آشنا هستید
در این مقاله از مرکز خدمات پرستاری زندگی برتر در باره چالش های شغل پرستاری و پرستار در منزل بودن به طور جامع صحبت شد، مطمئنا شغل پرستاری با وجود تمام چالشهایی که دارد، برای برخی افراد بسیار شیرین است. اگر تجهیزات و ایمنی یک پرستار در حین کار تامین شود، بقیه مشکلات پرستاری در ایران قابل حل بوده و تنها با کمی تمرین و قرار گرفتن در موقعیت مشابه، عادی خواهد شد. افرادی هستند که با عشق و علاقه زیاد خود به پرستاری این شغل را از سالیان پیش انتخاب کرده و هنوز هم با همان رغبت و میل اولیه مشغول به فعالیت هستند. بنابراین همه چیز برای انتخاب این شغل به خود شما بستگی دارد. اگر چالش های شغل پرستاری را میتوانید مدیریت کنید، ورود شما را به این رشته پرچالش تبریک میگوییم.
سوالات متداول