آنفولانزا در نوزادان Influenza in children یک بیماری عفونی ویروسی است که در فصول زمستان و پاییز بدن کودکان و نوزادان را با خود درگیر میکند. علائمی همچون تب، سرفه، خستگی و عفونت دستگاه تنفس مهمترین نشانههای آنفلونزا کودکان هستند. این بیماری آشنا و قدیمی اگر به موقع کنترل و درمان شود، مشکلی را برای کودکان ایجاد نمیکند.
در صورتی که از درمان آنفلونزا در نوزادان و کودکان غافل شوید، این بیماری مقدمهای برای بیماریهای جدی در بدن کودک و نوزاد خواهد شد. شما میتوانید زیر نظر پرستار کودک و پزشک خصوصی آنفلونزا کودکان را درمان نمایید اما قبل از آن بهتر است علائم، علل و روشهای درمانی این بیماری را بشناسید.
آنفولونزا در کودکان چیست؟
آنفولانزا در نوزادان و کودکان یک بیماری مسری و قابل انتقال است که از طریق عفونتهای ویروسی ایجاد میشود. این بیماری از راههای تنفس و تماس با سطح آلوده وارد بدن کودکان شده و بلافاصله ریه را درگیر کرده و تحت تاثیر قرار میدهد. معمولا آنفولانز حدود یک الی دو هفته طول میکشد و با علائم مختلفی متناسب با میزان مقاومت بدن هر کودک نمایان میشود.
این بیماری جزو بیماریهای شایع در فصول سرد سال است و در مواقع شدید منجر به مرگ یا عفونت ریه در بدن کودکان میشود. به همین دلیل والدین میبایست از طریق خدمات پرستار در منزل یا خدمات پزشک تخصصی بیماری آنفولانزا بدن کودکان را سریعا درمان کنند یا حتی با راهکارهای ویژه از بروز این بیماری جلوگیری نمایند.
عوامل موثر بر بروز آنفولانزا در نوزادان و کودکان
شناخت عوامل موثر در ابتلا به بیماری آنفولانز در اطفال جزو اقدامات مهم در جهت پیشگیری از بروز این بیماری است. در کل علت اصلی ایجاد بیماری آنفولانزا در بدن نوزاد و کودک ویروس نوع a و b و c است. اگر کودک شما با فرد بیمار در تماس باشد، اگر در محیطهایی حضور پیدا کنید که فرد مبتلا به آنفلونزا در آن حضور دارد و اگر به راهکارهای پیشگیری از آنفلونزا در کودکان و نوزادان توجهی نشود، خطر ابتلا به این بیماری در کودک بالا است.
آنفولانزا در کودکان چگونه منتشر می شود؟
آنفولانزا در نوزادان به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. وقتی فرد مبتلا به آنفولانزا سرفه ، عطسه یا صحبت می کند ، ویروس از طریق هوا پخش می شود. در صورت تنفس ویروس یا لمس چیزی (مانند اسباب بازی) که حاوی ویروس آنفلوآنزا است و سپس مالدین به بینی ، چشم یا دهان ، نوزاد می تواند به آنفولانزا مبتلا شود. افراد مبتلا به آنفولانزا ممکن است بتوانند دیگران را از 1 روز قبل از بیمار شدن تا 5 تا 7 روز پس از آن آلوده کنند. افرادی که بسیار مبتلا به آنفولانزا هستند یا کودکان خردسال ممکن است بتوانند آنفولانزا را به مدت طولانی تری منتقل کنند ، به خصوص اگر هنوز علائم داشته باشند.
به نقل از وبسایت hopkinsmedicine :
ویروس آنفولانزا اغلب از طریق عطسه یا سرفه از کودکی به کودک دیگر منتقل می شود. این ویروس همچنین می تواند برای مدت کوتاهی روی سطوح زنده بماند. این شامل دستگیره در، اسباب بازی، خودکار یا مداد، صفحه کلید، تلفن و تبلت و میز است. همچنین می توان آن را از طریق ظروف غذا خوردن و نوشیدن مشترک منتقل کرد. کودک شما می تواند با لمس چیزی که توسط فرد آلوده لمس شده و سپس دست زدن به دهان، بینی یا چشم های او به ویروس آنفولانزا مبتلا شود.
افراد 24 ساعت قبل از شروع علائم بیشتر به آنفولانزا سرایت می کنند و در حالی که علائم بیشتر فعال هستند. خطر ابتلا به دیگران اغلب حدود روز 5 تا 7 بیماری پایان می یابد. از آنجایی که آنفولانزا می تواند قبل از شروع علائم پخش شود، تشخیص ویروس آنفولانزا آسان است. این امر به ویژه در مورد کودکانی که اغلب سطوح زیادی را لمس می کنند و سپس دهان، بینی یا چشمان خود را لمس می کنند، صادق است.
علائم آنفولانزا در نوزادان
علائم آنفولانزا در نوزادان دو الی چهار روز بعد از نفوذ ویروس در بدن پدیدار میشوند. این بیماری خود را به شکل گلودرد، سرفههای خشک شدید، تب شدید، سردرد، دردهای عضلانی در بدن کودکان، لرزش بدن، بیحالی و خستگی نشان میدهد. علائم آنفلونزا گاها تا دو هفته بدن بیمار را با خود درگیر میکنند.
لازم به ذکر است آنفولانزا در بدن کودکان و نوزادان سریع تشخیص داده نمیشود؛ زیرا علائم آن با نشانههای بسیاری از بیماریها یکسان است. ممکن است عفونت باکتریایی یا ویروس سرما خوردگی علائم فوق را در بدن کودک و نوزاد ایجاد کرده باشد و اثری از آنفلونزا در بدن دیده نشود. برخی از علائم و نشانه های آنفولانزا در بچه ها به صورت زیر می باشد:
- خستگی زیاد یا خواب آلودگی
- سرفه کردن
- تب در کودکان ، لرز یا لرزش بدن. همه آنفلوانزا تب ندارند.
- سردرد، یا درد عضلات یا بدن
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- گلو درد
- استفراغ یا اسهال
علایم آنفولانزا در نوزادان اغلب به سرعت ظاهر می شود. تب و اکثر علائم و نشانه های دیگر می تواند یک هفته یا بیشتر طول بکشد. در حالی که نوزاد نمی تواند به شما بگوید چه احساسی دارد، نوزادانی که آنفولانزا دارند اغلب بیمارتر ، بی حال تر و ناراحت تر از نوزادانی هستند که سرماخوردگی دارند. اگر نوزاد حتی در صورت تزریق واکسن آنفولانزا به آنفولانزا مبتلا است، با پزشک تماس بگیرید.
نشانه آنفولانزا در نوزادان دو ماهه
نوزادان و کودکان زیر ۶ ماه کمتر از سایر کودکان به آنفلونزا مبتلا میشوند. ممکن است این بیماری در بدن نوزادان همچون یک بیماری معمولی نمود کند و با مشکلات دستگاه تنفسی، استفراغ، شکم درد و اسهال همراه باشد. از آنجایی که سیستم ایمنی بدن نوزادان زیر ۶ ماه ضعف زیادی دارد و هنوز به تکامل نرسیده است، احتمال بروز تب در نوزادان و تشنج کردن نوزادان پس از ابتلا به ویروس آنفولانزا بالا است. همچنین نوزادان ممکن است در اثر گسترش ویروس در بدن خود دچار بیحالی، خستگی و اختلالات خواب و بی خوابی در کودکان شوند..
درمان آنفولانزا در نوزادان
بسیاری از والدین پس از اینکه متوجه بیماری نوزادان خود میشوند، میپرسند آنفولانزا در نوزادان چگونه درمان میشود؟ جهت درمان این بیماری در بدن نوزادان میبایست به شدت علائم، سن نوزاد، وضعیت سلامت عمومی و نوع علائم توجه داشت؛ زیرا هدف از درمان آنفلونزا رفع علائم بیماری و افزایش سلامت کلی بدن نوزاد است.
نوزادان باید به میزان کافی استراحت کنند و از شیر مادر به خوبی تغذیه نمایند. اگر سن نوزاد به گونهای است که میتوان علاوه بر شیر مادر مایعات دیگری را به نوزاد داد، حتما مایعات مورد نیاز بدن نوزاد را تامین کنید. همچنین شما میتوانید روشهای زیر را برای رفع آنفلونزا در نوزادان مورد استفاده قرار دهید:
- درمان آنفولانزا در نوزادان با استفاده از داروهای ضد ویروسی مخصوص نوزادان
داروهایی همچون تامیفلو که جزو داروهای ضد ویروسی برای رفع آنفولانزا هستند، به برطرف شدن و کاهش علائم این بیماری کمک زیادی میکنند. این داروها خواص آنتیاکسیدانی دارند.
- مصرف تببر و مسکن برای درمان آنفولانزا در نوزادان
برای کاهش دردهای ناشی از آنفولانزا در کودکان و پایین آوردن تب در نوزادان و درمان سریع استفراغ بچه از داروهای گروه استامینوفن استفاده میشود. بهتر است این داروها را جایگزین آسپرین کنید تا سلامت بدن نوزاد شما تضمین شود و خطرات جدی برای کودک و نوزاد ایجاد نشود.
- مصرف داروهای ضد سرفه برای بهبود آنفولانزا در نوزادان
اگر نوزاد شما سرفههای شدید دارد، میتوانید داروهای ضد سرفه را برای کاهش سرفه و بهبود عملکرد دستگاه تنفس نوزاد خریداری نمایید. این داروها عملکرد سیستم تنفس را بهبود میدهند.
آنفولانزا در نوزادان و کودکان چگونه درمان می شود؟
پزشک ممکن است داروی ضد ویروسی برای پیشگیری یا درمان آنفولانزا در نوزادان تجویز کند. ضد ویروس دارویی است که عفونت های ناشی از ویروس ها را از بین می برد. آنتی ویروس ها می توانند آنفولانزای نوزاد را ملایم تر کرده و به کودک کمک کنند تا سریعتر احساس بهتری داشته باشد. داروهای ضد ویروسی همچنین می توانند از عوارض جدی آنفولانزا مانند عفونت ریه به نام ذات الریه جلوگیری کنند.
داروهای ضد ویروس در صورت استفاده در عرض 2 روز پس از داشتن علائم ، بهترین عملکرد را خواهد داشت . همه کودکان زیر 5 سال در معرض خطر بالای ابتلا به آنفولانزا هستند، به ویژه کودکان زیر 2 سال. کودکانی که زودرس متولد شده اند یا دارای بیماریهای مزمن مانند آسم یا بیماری سلول داسی شکل هستند نیز در معرض خطر زیادی هستند.
درمان خانگی آنفولانزا در کودکان
اولین راهکار درمانی برای برطرف کردن آنفولانزا در نوزادان و کودکان راهکارهای خانگی هستند. زمانی که کودک شما به آنفولانزا مبتلا میشود، علائم همچون بیحالی پیدا میکند و قوای جسمانی خود را از دست میدهد. پس باید به خوبی استراحت کند و آب، سوپ یا چای را به طور مداوم مصرف نماید.
جهت درمان گلودرد میتوان آب نمک قرقره کرد، برای برطرف کردن علائم آنفولانزا میتوان از انواع دمنوش همچون دمنوش زنجبیل همراه با عسل استفاده نمود و جهت کاهش تب بدن کودکان میتوان از روش پاشویه نوزاد بهره برد. چنانچه تکنیکهای درمان خانگی آنفولانزا در بدن کودکان پاسخگو نبودند و علائم بیماری را از بین نبردند، میبایست سریعا به پزشک مراجعه شود. پزشکان با تجویز داروهای مخصوص و آنتیبیوتیک این بیماری را درمان میکنند.
بهترین دارو برای آنفولانزا در کودکان
برای درمان آنفولانزا در نوزادان میتوانید از داروی استامینوفن جهت برطرف کردن گلودرد و سردرد کودکان استفاده کنید. داروهایی مثل شربت سوسپانسیون، شربت پلاروکا، قرص روکشدار کلد بایوفت گرین نیچر، شربت فیتوگریپ جزو آن دسته از داروهای ایدهآلی هستند که برای درمان این بیماری و دل درد کودکان توصیه شدهاند. برای خرید بهترین دارو مخصوص درمان آنفولانزا در بدن کودکان بهتر است با یک پزشک مشورتهای لازم را داشته باشید و در صورتی که پس از مصرف یک داروی خاص بدن کودک حساسیت نشان داد، استفاده از دارو را قطع کنید.
داروی ضد ویروس آنفولانزا برای کودکان
در برخی موارد پزشک با توجه به شرایط جسمانی کودک داروهای ضد ویروسی و آنتی ویروسهای مخصوص آنفولانزا در نوزادان و کودکان را تجویز میکند. باید توجه داشت که مصرف سر خود چنین داروهایی میتواند به بدن کودک آسیب برساند. پس مصرف آنها تنها با تجویز پزشک امکانپذیر است. داروهایی مثل شربت بایوکل، شربت ادویل، شربت پروپولیس پلاس ساپلاس و شربت برون کلد هلث اید جزو داروهای کاربردی هستند که متناسب با سن و سال کودک تجویز میشوند. این داروها به سرعت ویروس آنفلونزا را از بین برده و نقش موثری در سلامت جسم کودکان دارند.
سه دارو در ایالات متحده برای پیشگیری یا درمان آنفولانزا در کودکان تأیید شده است
سه دارویی که برای درمان آنفولانزا در نوزادان و بچه ها در مواقع حاد توسط ایالت متحده پیشنهاد شده و علاوه بر درمان می تواند از آن جلوگیری نماید به صورت زیر می باشد:
- Oseltamivir (Tamiflu®) برای کودکان تا 2 هفته. این دارو به صورت کپسول یا مایع عرضه می شود.
- Zanamivir (Relenza®) برای کودکان حداقل 5 سال. این دارو پودری است که کودک از طریق دهان استنشاق می کند. برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند مانند آسم توصیه نمی شود.
- پرامیویر (Rapivab®) برای کودکان حداقل 2 سال. این دارو از طریق سوزن به ورید (که IV نیز نامیده می شود) تزریق می شود.
اگر فرزند شما آنفولانزا دارد، به او کمک کنید تا استراحت زیادی داشته باشد و مایعات فراوان بنوشد. شاید او نمی خواهد زیاد غذا بخورد. سعی کنید به او وعده های غذایی کوچک بدهید تا بدنش ضعیف نشود.
در آنفولانزا بچه ها چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
کودکان و نوزادان بعد از ابتلا به انفولونزا هر گونه از علائم و نشانه های زیر را داشتند باید سریعا به پزشک مراجعه کنید:
- گریه زیاد که آرام نشود
- رنگ مایل به ابی لب یا صورت
- تنفس سریع، مشکل در تنفس، درد قفسه سینه
- تب در نوزادان زیر 12 هفته، تب بسیار بالاتر از دمای طبیعی بدن در نوزادان یا کودکان بزرگتر ، یا تب همراه با بثورات پوستی
- تب یا سرفه که بهتر می شود اما پس از آن دوباره برمی گردد و بدتر می شود
- داشتن تشنج به طوری که تمام بدن یا قسمتهای بدن بدون کنترل حرکت می کنند
- عدم نوشیدن مایعات کافی یا عدم تولید ادرار به اندازه معمول
- بیدار نشدن یا هوشیار نبودن یا عدم برقراری ارتباط با شما هنگام بیداری
- درد شدید عضلانی. ممکن است آنقدر شدید باشد که کودک نتواند راه برود
- استفراغ شدیدی که متوقف نمی شود
راه های پیشگیری از آنفولانزا در کودکان و نوزادان
بیماری آنفلونزا جزو بیماریهای جدی در نوزادان و کودکان است و هر ساله بدن بسیاری از کودکان را درگیر میکند. اگر نگران سلامت کودک و نوزاد خود هستید، باید روشهای پیشگیری از ورود این ویروس به بدن کودکان را بدانید که موارد زیر هستند:
- یکی از مهمترین راههای پیشگیری از آنفولانزا در نوزادان و کودکان دریافت واکسن است. البته تزریق واکسن به تنهایی موثر نیست. برای جلوگیری از انتشار ویروس باید به راههای پیشگیری دیگر نیز توجه داشت.
- کودکان باید همواره دستان خود را با صابون و آب شستشو دهند تا هر گونه عفونت موجود در کف دست از بین برود. اگر آب و صابون در دسترس کودک نبود، از ضد عفونی کننده استفاده نمایند.
- به هنگام عطسه یا سرفه افراد مبتلا به آنفلونزا کودکان را از محیط آلوده دور کنید.
- به کودک آموزش دهید از ماسک استفاده کند تا احتمال ابتلا به بیماری آنفلونزا کاهش پیدا کند.
عوارض آنفولانزا در نوزادان و کودکان
عوارض آنفولانزا در نوزادان و کودکان زیر 5 سال عبارتند از:
- بدتر شدن بیماری مزمن مانند بیماری قلبی یا آسم
- مشکلات مغزی مانند انسفالوپاتی که هر نوع بیماری مغزی است که بر ساختار مغز یا نحوه عملکرد مغز تأثیر می گذارد.
- کم آبی بدن این بدان معناست که آب کافی در بدن کودک وجود نخواهد داشت .
- پنومونی و آب آوردن ریه
- مشکلات سینوسی و عفونت گوش. سینوس ها فضاهای خالی هوایی درون استخوان های اطراف بینی هستند. عفونت سینوسی می تواند زمانی رخ دهد که مایع در سینوس ها جمع شود.
- مرگ
آنفولانزا در کودکان نوعی بیماری مسری است که از طریق ویروس نوع a و b وc در بدن نوزاد ایجاد میشود. این ویروس پس از ۲ الی ۴ روز در بدن گسترش یافته و با علائمی همچون سرفه خشک، گلو درد، تب، خستگی و بیحالی و لرز نمود پیدا میکند. برای درمان این بیماری در بدن کودکان میتوان از انواع داروهای مخصوص کودکان استفاده کرد و راهکارهای خانگی را به کار بست. توجه داشته باشید با توجه به نکات پیشگیری از ابتلا به آنفلونزا در بچهها کودک خود را نسبت به این بیماری ایمن خواهید کرد. شما میتوانید از خدمات درمانی مرکز زندگی برتر برای درمان آنفولانزا در نوزادان بهرهمند شوید.
سوالات متداول
نشانههای آنفولانزا در نوزادان چیست؟
آنفلونزا ممکن است در بدن نوزادان با علائمی همچون خستگی، خس خس کردن، اسهال، تب شدید، عطسههای شدید، استفراغ و درد نمود میکند. در صورتی که علائم شدید شوند و هر گونه ناراحتی در کودکان ایجاد شود، باید به پزشک مراجعه نمایید.
دوره کمون بیماری آنفولانزا در کودکان چقدر است؟
دوره کمون یا دوره نهفتگی بیماری آنفلونزا در بدن نوزادان و کودکان بین ۲ الی ۴ روز است. پس از دوره کمون علائم بیماری یکی پس از دیگری خود را نشان میدهند و بدن کودک را ضعیف میکنند.
درمان خانگی آنفلونزا در کودکان چیست؟
برای درمان خانگی آنفلونزا در بدن کودکان باید مایعات زیادی مصرف شود، کودک از غذاهایی مثل سوپ و آش استفاده کند، استراحت کودک کافی باشد و داروهای گروه استامینوفن مصرف شود.
آنفلونزا در نوزادان چه علائمی دارد؟
تب، لرز،بدن درد، آبریزش بینی، عفونت چشم نوزاد و گلو درد از علائم اصلی آنفولانزا در نوزادان می باشد.
چگونه از انفلونزا در کودکان جلوگیری کنیم؟
تزریق واکسن انفلونزا و عدم تماس با فرد مبتلا از بهترین راه های پیشگیری می باشد.
آیا فرزند و نوزاد شما هر سال به واکسن آنفولانزا نیاز دارد؟
بله / مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (که CDC نیز نامیده می شود) و آکادمی اطفال آمریکا (که AAP نیز نامیده می شود) توصیه می کنند که همه افراد 6 ماه به بالا هر سال واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. به خصوص برای کودکان زیر 5 سال مهم است که هر ساله این کار انجام شود زیرا آنها بیشتر از بچه های بزرگتر دچار مشکلات جدی سلامتی ناشی از آنفولانزا می شوند.