اصول اساسی نگهداری از سالمند در منزل

نگهداري از سالمند در منزل

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

سالمندان به‌واسطه نیازهایی که دارند؛ باید مراقبت دائمی و تمام وقت دریافت کنند. برخی از خانواده‌ها تصمیم به نگهداري از سالمند در منزل می‌گیرند. نگهداري از سالمند در منزل مزایای زیادی دارد. این روش باعث کاهش هزینه‌ها، کاهش نگرانی‌های خانواده، حفظ ارتباط سالمند با اعضای خانواده و کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر می‌شود. برای نگهداري از سالمند در منزل لازم است که همه اعضا خانواده نحوه برخورد با سالمند و نیازهای اساسی او را شناخته و مد نظر بگیرند. با رعایت تمام اصول و نکات نگهداري از سالمند در منزل می‌توانید این کار را به یک تجربه خوب تبدیل کنید.

مراقبت و نگهداری از سالمند در منزل

سالمندان معمولا با ناتوانی‌ها و مشکلات جسمی متعددی مواجه هستند. با بالا رفتن سن این افراد دچار مشکلات حرکتی از جمله آرتروز، لنگ زدن پا و مواردی ازاین‌دست می‌شوند. بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان، آلزایمر، زوال عقل و غیره سالمندان را در معرض خطر قرار داده و باعث می‌شود این افراد آسیب‌پذیر باشند و نیاز به توجه و مراقبت همیشگی داشته باشند. از طرفی سالمندان برای کنترل علائم بیماری‌ها، لازم است که مرتب برخی از داروها را مصرف کنند. نظارت بر مصرف درست و به‌موقع داروها هم از دیگر مواردی است که باید در زندگی روتین سالمندان مورد توجه قرار بگیرد. خانواده‌هایی که تصمیم می‌گیرند از سالمندان در داخل خانه نگهداری کنند؛ بهتر است که از خدمات پرستار سالمند در منزل برای مراقبت از آن‌ها بهره‌مند شوند. استخدام یک پرستار سالمند به معنی استفاده از خدمات و مهارت‌های تخصصی پزشکی و اورژانسی برای کنترل سلامت سالمند است.

مراقبت از سالمند در منزل
سالمندان معمولا نیاز به توجه و مراقبت همیشگی دارند.

19 اصل اساسی در مراقبت از سالمندان

مراقبت از سالمندان نیاز به رعایت برخی از اصول و نکات کلیدی دارد. برای اینکه بتوانید به‌خوبی از پس این مهم بربیایید؛ بهتر است اصول کلیدی را در این زمینه مد نظر بگیرید.

1. مسائل روحی روانی

بهتر است به‌شدت مراقب شرایط روحی سالمندان باشید. سالمندان معمولا آسیب‌پذیر و تحریک‌پذیر هستند. در این سن آن‌ها نیاز به توجه و مراقبت زیادی دارند. به‌یاد داشته باشید که نگهداری از سالمند تنها نظارت بر شرایط فیزیکی نیست؛ بلکه شما باید شرایط روحی آن‌ها را هم درنظر بگیرید. سالمندان به توجه مداوم نیاز دارند. همچنین باید مطمئن شوید که تنش و استرس از آن‌ها دور باشد.

2. مسائل جسمی، نحوه برخورد با سالمند

از مهم‌ترین اصول نگهداری از سالمند در منزل این است که تفاوت‌ها و شرایط جسمی سالمندان را در نظر داشته باشید. سالمندان در این سن شنوایی، بینایی، لامسه و حواس کمتری دارند و در بسیاری از زمینه‌ها ممکن است مانند قبل نباشند. بهتر است در خصوص هر سالمند از محدودیت‌های او باخبر باشید. برای مثال ممکن است مجبور شوید با برخی از سالمندان با صدای بلند حرف بزنید؛ چرا که شنوایی ضعیف‌تری دارند.

درحالی‌که برخی دیگر شنوایی خوبی دارند و در لحاظ دیگر دچار مشکلات سلامتی هستند. برای مراقبت اصولی از سالمندان بهتر است از تمام جزئیات و به‌خصوص مشکلات سلامتی آن‌ها باخبر باشید.

به نقل از سایت georgetownhomecare:

مراقبت از والدین سالمند در خانه معمولاً اولین گام در برنامه مراقبت بلندمدت سالمندان است. این رویکرد می تواند باعث صرفه جویی در هزینه ها و ایجاد حس آشنایی و راحتی شود. همچنین به اعضای خانواده زمان می دهد تا ارزیابی کنند که آیا مراقبت در منزل یا مراقبت مبتنی بر تسهیلات مناسب تر است.
اغلب، مسئولیت مراقبت از سالمندان در خانه بر عهده خانواده و دوستان است.
برای برخی از کودکان بزرگسال، این افزایش وابستگی پس از بازنشستگی و خروج فرزندانشان از لانه رخ می دهد. برای دیگران – که از آنها به عنوان “نسل ساندویچی” یاد می شود – زمانی شروع می شود که هنوز بچه در خانه دارند.

3. ثابت و مستمر بودن روند مراقبت

مراقبت از سالمند یک وظیفه همیشگی و ثابت است. سالمندان در تمام ساعات شبانه‌روز برای چک کردن علائم حیاتی، نظارت بر مصرف داروها، کمک به انجام کارهای روتین از جمله کارهای اداری و غیره به کمک نیاز دارند. درصورتی‌که تصمیم دارید به نگهداري از سالمند در منزل بپردازید؛ باید این موضوع را در نظر بگیرید که ممکن است این تصمیم به‌هم خوردن برنامه‌های عادی زندگی شما و مهمانی‌ها  مسافرت‌ها و غیره منجر شود.

مراقبت از سالمند در منزل
از مهم‌ترین اصول نگهداری از سالمند در منزل این است که تفاوت‌ها و شرایط جسمی او را در نظر داشته باشید.

4. بهبودی در جو خانواده

فضای خانواده تاثیر زیادی در روحیه سالمند دارد. فضای خانواده باید صمیمی، با رعایت ادب و احترام و دوستی متقابل باشد. درصورتی‌که تصمیم‌ به نگهداری از سالمند در منزل را دارید؛ باید مطمئن شوید که همه اعضا خانواده با این تصمیم موافق بوده و با شما همراهی می‌کنند.

5. مهارت‌های ارتباطی

از وظایف نگهداري از سالمند مراقب سالمند این است که در ارتقا و بهبود مهارت‌های ارتباطی سالمند تلاش کند. سالمندان ممکن است با کهولت سن و از دست دادن برخی مهارت‌ها و توانایی‌ها مانند شنوایی، امکان برقراری ارتباط با دیگران را نداشته باشند. در این حالت مراقبت سالمند باید تلاش کند که مهارت‌های ارتباط متناسب با توانایی‌های فعلی سالمند را به او آموزش بدهد.

6. ایجاد حس همکاری با سالمند

سالمندان همواره به حس مفید بودن نیاز دارند. طوری رفتار کنید که هیچ کدام از سالمندان احساس منزوی بودن و بدون فایده بودن نداشته باشند. بهتر است آن‌ها را در انجام کارها شریک کنید و بخشی از مسئولیت‌های خانه را به آن‌ها واگذار کنید. مراقبت بیش از اندازه و نگرانی‌های بی‌مورد برای سالمند و منزوی کردن آن‌ها در خانه، درنهایت نتیجه خوبی نخواهد داشت.

7. اطلاع همیشگی از وضعیت سالمند

توجه دائمی به سالمند از مهم‌ترین اصول در نگهداری سالمند در منزل است. شما همیشه و در همه حال باید از وضعیت سلامتی سالمند، نیازهای روتین او و مواردی از این دست آگاه باشید.

8. تشویق به ورزش و پیاده‌روی برای سالمند

سالمندان به فعالیت‌های بدنی نیاز دارند. هرچند ناتوانی‌های جسمی و دردها و مشکلات بدنی ممکن است انگیزه این کار را در آن‌ها از بین ببرد. از مهم‌ترین وظایف پرستار سالمند این است که سالمند را به ورزش کردن و داشتن فعالیت بدنی مستمر تشویق کند. ورزش‌های ساده و سبک مانند پیاده‌روی یا یوگا گزینه خوبی برای سالمندان هستند.

دفتر خدمات نگهداری از سالمند در منزل
سالمندان به فعالیت‌های بدنی نیاز دارند.

9. مصرف دارو

از مهم‌ترین اصول در نگهداری از سالمند در منزل نظارت بر مصرف داروها است. معمولا سالمندان باید به‌طور منظم برخی از داروها را مصرف کنند. عدم مصرف به‌موقع داروها مشکلاتی مانند ضعف بینایی، مشکلات حافظه و مصرف مواد مخدر را در سالمندان به همراه دارد.

10. همراهی سالمند

سالمندان به همراهی شما در تمام زمینه‌ها نیاز دارند. اجازه بدهید آن‌ها همه چیز را با شما درمیان بگذارند و تصور نکنند که وقت و زمان کافی برای آن‌ها ندارید. سعی کنید برنامه‌های تفریحی و مهمانی‌های خود را با آن‌ها هماهنگ کنید و ترتیبی بدهید که زمان مشترک بیشتری با هم بگذرانید. همچنین همراهی سالمند در موقعیت‌هایی سخت مانند جلسات پزشکی یا کارهای اداری، به محکم‌تر شدن روابط شما کمک می‌کند.

11. شرکت در دورهمی‌ها و کارهای گروهی

شروع سالمندی با ناتوانی‌های فیزیکی همراه است. کاهش اعتمادبه‌نفس، کم شدن دایره دوستان و آشنایان و غیره ممکن است سبب شود که سالمند درنهایت انگیزه کمتری برای بیرون رفتن داشته باشد. اما یکی از اصول نگهداری از سالمند در منزل این است که نگذارید ارتباط سالمند با محیط بیرون قطع شود. برخی از افراد مسن فکر می‌کنند که پیری به‌معنی انتهای زندگی است و ترجیح می‌دهند که روزهای باقی‌مانده را به‌تنهایی در خانه سپری کنند. این تصمیم به مرو زمان باعث ناراحتی، افسردگی و دیگر بیماری‌ها می‌شود. تلاش کنید تا جای ممکن افراد مسن را در گردهمایی‌ها و مجالس دعوت کرده و آن‌ها را تنها نگذارید. به‌خصوص سالمندانی که به‌تنهایی زندگی می‌کنند؛ به این اصل بیشتر نیاز دارند. بهتر است آن‌ها در گروه فعالیت‌های گروهی مانند بازی‌های گروهی، خرید یا پیاده‌روی با دیگر سالمندان شریک کنید.

12. رعایت ادب و احترام

مراقبت از سالمندان گاهی یک کار سخت و طاقت‌فرسا و خسته کننده است؛ اما به‌هیچ‌عنوان این سختی نباید باعث شود که شما احترام را فراموش کرده و رفتار بی‌ادبانه‌ای داشته باشید.

13. داشتن لحن پیشنهادی نه دستوری به سالمند

رفتار مناسب و درست با سالمندان اهمیت زیادی دارد. هر برخورد اشتباه می‌تواند تا مدت‌ها باعث ناراحتی و نشخوار افکار در افراد سالمند شود. دقت کنید که این افراد غرور زیادی دارند؛ از طرفی به‌واسطه ناتوانی‌هایی که برای آن‌ها پیش آمده است؛ دچار محدودیت‌های زایدی هستند. رفتار شما همواره باید محترمانه، دوستانه و صمیمانه باشد. درصورتی‌که قرار است در کاری آن‌ها را همراهی کنید؛ دقت کنید که لحن شما باید پیشنهادی باشد و همواره سالمند خودش حق انتخاب داشته باشد.

نگهداری سالمندان
در نگهداری از سالمندان رفتار مناسب و درست با سالمندان اهمیت زیادی دارد.

14. غذا خوردن سالمندان در جمع

لرزش دستان، کم‌سو شدن چشم و مواردی ازاین‌دست، می‌تواند باعث شود که سالمند شرایط خوبی در زمان غذا خوردن نداشته باشد و ترجیح بدهد که در تنهایی غذا بخورد. این روند اصلا خوب نیست و به‌مرورزمان باعث می‌شود که فرد سالمند به یک فرد گوشه‌گیر تبدیل شود که احساس تنهایی می‌کند. برای جلوگیری از این وضعیت، روی غذا خوردن اعضا خانواده در کنار هم اصرار داشته باشید و این زمان را به فرصتی برای ایجاد ارتباط نزدیک‌تر بین اعضا خانواده تبدیل کنید.

15. کمک به پیدا کردن دوستان جدید برای سالمند

داشتن دوست و همراه و افراد دیگری که با فرد سالمند نقاط اشتراک داشته باشند؛ اهمیت زیادی دارد. از هر فرصتی برای پیدا کردن دوستان و آشنایان جدید و صرف اوقات با آن‌ها استقبال کنید. برای پیدا کردن دوست می‌توانید از فعالیت‌های گروهی مانند پیاده‌روی یا خرید یا مهمانی‌ها بهره‌ ببرید.

16. صادق بودن با سالمند در تمامی جهات مراقبتی

سالمندان معمولا توانایی جسمی کمی دارند؛ اما بهره هوشی و عقلی آن‌ها هنوز سر جایش است. از طرفی صادق نبودن همواره همه چیز را پیچیده‌تر می‌کند. بهتر است در تمام مراحل با سالمند صادق باشید و اجازه بدهید که او در جریان همه چیز قرار بگیرد.

17. مراقبت در حین رانندگی سالمند

ما می‌دانیم که وقتی فرد به سنین کهنسالی برسد؛ رانندگی برایش دشوار است. در این سنین، واکنش فرد کندتر شده، بدن سفت شده و چشم‌ها ضعیف می‌شوند. به‌همین دلیل بهتر است مراقب سلامتی آن‌ها باشید و در حین انجام کارهای دشواری مانند رانندگی آن‌ها را همراهی کنید.

18. دقت در ناتوان بودن جسمی سالمند

یکی از وظایف مراقب سالمند این است که ناتوانی‌ها و مشکلات سالمند را شناسایی کند. لازم است که مراقب سالمند بداند که دقیقا در کدام ابعاد سالمند از ناتوانی رنج می‌برد. شناخت دقیق از ناتوانی‌های سالمند باعث می‌شود که بتوانید به بهترین شکل نگهداري از سالمند در منزل را انجام دهید.

نگهداري سالمند
یکی از وظایف مراقب سالمند این است که ناتوانی‌ها و مشکلات سالمند را شناسایی کند.

19. درک و همدلی با سالمندان

سالمندان به درک شدن و توجه بیشتر نیاز دارند. آن‌ها در شرایط سختی به سر می‌برند و مدارا کردن با آن‌ها از مهم‌ترین نکاتی است که باید به یاد داشته باشید.

مزایای مراقبت سالمند در منزل

نگهداري از سالمند در منزل همواره مزایای متعددی دارد. سالمند در خانه خود و در کنار اعضا خانواده راحت‌تر است. از مهم‌ترین مزایا نگهداري از سالمند در منزل عبارت‌اند از:

  • مقرون‌به‌صرفه بودن هزینه‌ها

حتی اگر استخدام پرستار برای مراقبت سالمند در منزل نیاز داشته باشید؛ بازهم از نظر اقتصادی به‌صرفه‌تر است؛ چرا که هزینه نگهداری سالمند در مراکز درمانی بسیار زیاد است و بیشتر خانواده‌ها توانایی پرداخت این هزینه‌ها را ندارند.

  • به خواسته سالمند نگهداري از او در منزل

بیشتر سالمندان به ترک کردن خانه خود و هم‌خانه شدن با غریبه‌ها تمایلی ندارند. به‌خصوص اگر این افراد عاطفی‌تر هستند و وابستگی بیشتری به خانه، خاطرات یا اعضای خانواده دارند؛ بهتر است در خانه از آن‌ها مراقبت شود.

  • داشتن استقلال

در خانه حتی اگر از پرستار و مراق سالمند هم استفاده کنید؛ سالمند باز هم احساس می‌کند که مانند روال سابق زندگی می‌کنند و احساس استقلال بیشتری دارند.

  • مراقبت اختصاصی از سالمند

زمانی که اعضا خانواده و آشنایان در مراقبت از سالمند، دخیل هستند؛ می‌توانند با شناخت بهتر و دقیق‌تر از سالمند این کار را انجام دهند. در نتیجه مراقبت از سالمند اختصاصی و متناسب با شرایط خود سالمند خواهد بود.

مراقبت از افراد سالمند
نگهداری از سالمند در منزل همواره مزایای متعددی دارد.
  • کاهش نگرانی اعضا خانواده سالمند

با نگهداري از سالمند در منزل دیگر نگرانی در خصوص وضعیت سالمند ندارید و در تمام مدت او را نزد خودتان دارید. کافی است قیمت پرستار سالمند را جویا شده و از یک پرستار پاره‌وقت یا تمام‌وقت برای سالمند بهره ببرید. به‌این‌ترتیب نگرانی در خصوص تنها ماندن سالمند در خانه نخواهید داشت.

  • ثابت ماندن نقش سالمند در خانه

نگهداري از سالمند در منزل باعث می‌شود که آن‌ها در دایره اعضا خانواده باقی بمانند و ارتباط‌شان با اعضا خانواده حفظ شود. این کار همچنین باعث سرحال ماندن و مشغول ماندن آن‌ها می‌شود و همچنین احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر در این افراد کمتر است.

نکات مهم در نگهداری سالمند

برای نگهداري از سالمند در منزل لازم است که به چند نکته اساسی توجه داشته باشید:

  • محیط خانه همواره باید تمیز و ساکت باشد
  • برای جلوگیری از ایجاد عفونت یا آلرژی، از ملحفه‌های تمیز و مرتب برای سالمند استفاده کنید و منابع گردوغبار و کپک را از بین ببرید.
  • فرش‌ها و موکت‌ها را در جای خود با چسب بچسبانید؛ چرا که بلند شدن لبه فرش می‌تواند خطر سقوط را برای سالمند ایجاد کند.
  • به جایی سرامیک از فرش و موکت استفاده کنید؛ چرا که سطوح لغزنده سرامیک احتمال افتادن سالمند را افزایش می‌دهند.
  • مبلمان خانه را طوری بچینید که مانع زیادی در مسیر راه رفتن سالمند وجود نداشته باشد.
  • تخت‌ها ارتفاع مناسبی داشته باشند تا سالمند بتواند به‌سادگی روی آن‌ها بنشینند و بلند شوند.
  • سطوح خراب و معیوب خانه را پیدا کرده و تعمیر کنید.
  • رژیم غذایی سالمند را بررسی کرده و از مصرف غذاهای مضر جلوگیری کنید.
  • تاریخ انقضا مواد خوراکی را چک کنید.
  • مطمئن شوید که پله‌ها و نرده‌ها فضای ایمن داشته باشند.
  • دمای خانه باید همواره چک شود و متعادل نگه داشته شود تا باعث بروز بیماری نشود.
  • به سالمندان برای استفاده از ابزار مدرن از جمله گوشی موبایل یا ابزار کمک درمانی آموزش بدهید تا از دنیای تکنولوژی جا نمانند.
  • برای بررسی علائم حیاتی سالمند ابزار مناسب را تهیه کنید و این کار را مدام و به‌درستی انجام دهید.
  • شرایط برای دیدارهای گروهی و دورهمی سالمندان با افراد هم سن‌وسال خودشان فراهم کنید.
  • شرایطی برای تفریح و سرگرمی سالمند در نظر بگیرید. تفریح کردن در بالا نگه داشتن روحیه سالمند موثر است.
مراقبت از سالمند در منزل
برای نگهداری از سالمند تاریخ انقضا مواد خوراکی را مدام چک کنید.

خدمات نگهداری از سالمند سلامت اول

هدف بیشتر خانواده‌ها از استخدام پرستار سالمند این است که وی یک همراه همیشگی و همدم داشته باشد. اما خدماتی که پرستار سالمند از سلامت اول در خانه ارائه می‌دهد؛ شامل طیف وسیعی از خدمات است. در یک نگاه کلی، خدمات پرستار سالمند عبارت‌اند از:

  • توجه به رژیم غذایی و سبک زندگی سالمند
  • ارائه خدمات پرستاری برای سالمندان ویلچری
  • ایجاد یک محیط آرام و ایمن برای نگهداری از سالمندان
  • کمک به داشتن تحرک بیشتر
  • توجه به مصرف درست و به‌موقع داروها
  • کمک به انجام فعالیت‌های روزمره مانند عوض کردن لباس، شستن لباس، استحمام و غیره
  • کنترل فشار خون، قند خون و علائم حیاتی سالمند
  • عوض کردن سوند، پانسمان و بخیه
  • هم‌صحبتی
  • توجه به رژیم غذایی و زندگی سالم

سخن آخر

سالمندان به‌واسطه مشکلات حرکتی یا ذهنی که به آن دچار می‌شوند؛ به نگهداری و مراقبت دائمی نیاز دارند. این افراد ممکن است با مشکلات روحی مانند افسردگی یا عدم اعتمادبه‌نفس یا مشکلات جسمی مانند آرتروز و پوکی استخوان و غیره درگیر باشند. همه این موارد سبب می‌شود که نگهداري از سالمند در منزل از اهمیت زیادی برخوردار باشد. سالمندان نیاز به مراقبت همیشگی دارند. برخی از خانواده‌ها تصمیم می‌گیرند برای کنترل هزینه‌ها، نزدیکی با سالمند، حفظ ارتباط با سالمند و مسائلی ازاین‌دست، در خانه از آن‌ها پرستاری کنند. درصورتی‌که تصمیم به این کار بگیرید؛ لازم است شرایط خوبی برای نگهداری سالمند در خانه فراهم کنید. همه اعضا خانواده باید با این تصمیم همراهی کرده و طریقه رابطه درست با سالمند را بدانند.

سوالات متداول

1. چه افرادی نیازمند خدمات نگهداري از سالمند در منزل هستند؟

سالمندانی که درگیر مشکلات روانی مانند آلزایمر هستند یا ناتوانی‌های حرکتی دارند؛ یا به‌خاطر تنها ماندن در خانه به مراقبت اصولی نیاز دارند؛ باید خدمات نگهداری سالمند در منزل را دریافت کنند.

2. هزینه پرستاری از سالمند در منزل چقدر است؟

قیمت پرستاری از سالمند به عوامل زیادی مانند ساعت کار پرستار، خدماتی که دریافت می‌کنید، وضعیت جسمانی و روحی پرستار و محدوده محل سکونت او بستگی دارد.

3. چرا نگهداري از سالمند در منزل بهتر است نگهداری از آن‌ها در خانه سالمندان است؟

نگهداري از سالمند در منزل باعث می‌شود که آن‌ها استقلال بیشتری داشته باشند و بتوانند مراقبت اختصاصی را از نزدیکان خود دریافت کنند. در این حالت خانواده نگرانی کمتری داشته و هزینه‌های مادی و معنوی هم کاهش پیدا می‌کند.

4. خدمات ویژه نگهداری سالمند در منزل شامل چه مواردی می‌شود؟

مراقبت از سالمندان نیاز به خدمات ویژه‌ای دارد. به طور مثال باید به امور مالی و شرایط خانه رسیدگی شود. اوقات فراغت سالمند با ورزش، گفتگو، فعالیت‌های فرهنگی پر شود و مهم تر از همه به مسائل پرستاری، بهبودی جسمی و دارویی نیز رسیدگی شود.

Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
4 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.