قلب درد و همه چیز راجب درد قلب

قلب درد

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

درد قلب، یکی از مشکلات شایع بوده که در اکثر اوقات به قلب ارتباطی نداشته و به دلیل فشارهای عصبی و استرس است. قلب درد، می‌تواند به دلایل مختلفی مانند مبتلا شدن به برخی از بیماری‌های قلبی، گوارشی و ریوی ایجاد گردد که در بیشتر موارد خطری برای فرد به وجود نمی‌آورد. به‌طورکلی، قلب درد در اشکال مختلفی ازجمله درد ناگهانی، درد تیر کشنده، درد سنگین و درد مداوم اتفاق می‌افتد. ولی بهتر است بدانید این دردها نگران کننده و جدی نیست.

ولی با توجه به این‌که ممکن است این دردها نشانه بیماری‌های قلبی مانند سکته قلبی بوده؛ باید در سریع‌ترین زمان ممکن برای درمان آن‌ها اقدام نمایید. بسیاری از افرادی که به بیماری‌های قلبی مبتلا هستند نیاز به مراقبت در خانه دارند. پرستار بیمار در منزل، دارای وظایفی بوده که می‌تواند از وخیم شدن حال بیمار جلوگیری نماید.

علت های قلب درد چیست؟

علت‌ درد قلب در افراد مختلف به دلیل بروز نشانه‌های متفاوت با هم فرق دارند؛ مثلا زمانی که قلب فردی بزرگ شود، علت آن مربوط به عفونت و استرس است. به‌طورکلی از مهم‌ترین علل درد قلب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری‌ها و مشکلات قلبی: یکی از مهم‌ترین علت قلب درد، مربوط به درد قفسه سینه و مشکلات قلبی از جمله آنژین، پریکاردیت، حمله قلبی، دایسکشن آئورت و غیره است. در این مواقع باید به سرعت برای درمان کردن بیماری خود به پزشک مراجعه کنید.
  • بیماری‌های ریوی: برخی از بیماری‌های ریوی مانند پلورزی و آمبولی ریوی، به صورت درد در قفسه سینه ظاهر می‌شوند.
  • مشکلات گوارشی: مشکلات گوارشی همانند اسید معده، سوزش معده، سوءهاضمه، اختلال در بلع و هم‌چنین مشکلات کیسه صفرا باعث ایجاد درد در قفسه سینه می‌شوند.
  • دردهای عضلانی: یکی دیگر از علت‌های درد قلب، دردهای عضلانی مانند آسیب دیدن دنده، التهاب در غضروف متصل کننده دو استخوان سینه است که به صورت درد در قفسه سینه خود را نشان می‌دهد.
  • حمله عصبی یا پانیک: یکی دیگر از دلایلی که می‌تواند باعث ایجاد درد در قلب شود، حمله عصبی است. از مهم‌ترین علائم حمله عصبی در هنگام ایجاد قلب در می‌توان به درد همراه با تیر کشیدن، احساس بی‌حسی و درد مداوم اشاره نمود.
  • اضطراب: قلب دردی که به دلیل استرس و ترس است؛ در قسمت چپ و هم‌چنین در بالای قفسه سینه تجربه می‌شود. به‌طورکلی این درد نقطه‌ای باعث تنگی نفس در فرد می‌گردد.

علت های قلب درد

علت درد قلب در جوانان

علت‌های مختلف زیادی برای درد قلب نوجوانان وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به مشکلات قلبی و ریوی اشاره کرد. به‌طورکلی، علت قلب درد در جوانان را می‌توان به دو دسته تقسیم‌بندی کرد:

علت‌های شایع قلب درد

مهم‌ترین دلیل درد در قفسه سینه جوانان، اختلال در دیواره قفسه سینه است. دیواره قفسه سینه از چربی، پوست، استخوان و عضلات تشکیل شده و از قلب، عروق اصلی، ریه‌ها، عروق اصلی و هم‌چنین مری محافظت می‌کند؛ و هم‌چنین، استخوان‌های دیواره قفسه سینه از اجزایی مانند جناغ، دنده‌ها و ستون فقرات تشکیل شده است. با توجه به این‌که اجزای تشکیل دهنده دیواره قفسه سینه زیاد است، به همین دلیل برای ایجاد درد در قفسه سینه جوانان، دلایل زیادی ممکن است دخالت نمایند.

  • یکی از دلایلی که می‌تواند باعث ایجاد درد قفسه سینه در جوانان شود، بیماری کوستوکوندریت (Costochondritis) است. این بیماری، باعث التهاب غضروفی شده که وصل کننده دنده‌ها به استخوان جناغ است. این بیماری به صورت درد خنجری در قفسه سینه ظاهر شده و با کشیدن نفس عمیق، شدت پیدا می‌کند.
  • یکی دیگر از علت درد قفسه سینه در جوانان، تروما و آسیب به دنده‌ها است؛ و یا این‌که جراحت عضلاتی به دلیل ایجاد سندرم‌های مزمن مانند فیبرومیالژیا بوده که دلیلی برای درد قلب جوانان است.
  • یکی دیگر از دلایل ایجاد قلب درد در جوانان، مری بوده که به علت رفلاکس اسید معده سوزش‌هایی در مری ایجاد شده که به (GERD) معروف است. این بیماری دارای علائمی از جمله آروغ زدن‌های مکرر سوزش سر دل و ایجاد درد قفسه سینه بوده و که بیشتر بعد از خوردن غذا و یا در زمان دراز کشیدن در شب اتفاق می‌افتد.
  • از عوامل شایع دیگر قلب درد در جوانان، مربوط به مسائل روان‌تنی (Psycho somatic) است. مسائل روان‌تنی شامل استرس، حملات پانیک و اضطراب بوده و سبب ایجاد درد در قفسه سینه می‌شوند. حملات پانیک دارای علائمی مانند تعریق، ضربان قلب بالا، تنگی تنفس، احساس تهوع، گیجی و هم‌چنین ترس از مرگ است.

به نقل از mayoclinic علت های مرتبط با قلب هنگام درد قفسه سینه:

آنژین: این درد قفسه سینه ناشی از جریان خون ضعیف به قلب است. این اغلب به دلیل ایجاد پلاک های ضخیم بر روی دیواره های داخلی شریان ها است که خون را به قلب می رساند. این پلاک ها شریان ها را باریک می کنند و خون رسانی به قلب را به ویژه در حین فعالیت بدنی محدود می کنند.
حمله قلبی: حمله قلبی به دلیل مسدود شدن جریان خون به عضله قلب، اغلب به دلیل لخته شدن خون، ایجاد می شود. آنژین می تواند اصلی ترین علامتی باشد که در طول حمله قلبی احساس می شود.
تشریح آئورت: این وضعیت تهدید کننده زندگی شامل شریان اصلی منتهی به قلب به نام آئورت می شود. اگر لایه‌های داخلی این رگ خونی جدا شوند، خون بین لایه‌ها فشار می‌آورد و می‌تواند باعث پارگی آئورت شود.
التهاب کیسه اطراف قلب که پریکاردیت نامیده می شود: این وضعیت معمولا باعث درد شدید می شود که هنگام تنفس یا دراز کشیدن بدتر می شود.

علت‌های کمتر شایع قلب درد

  • یکی از عوامل کمتر شایع ایجاد قلب درد در جوانان پنوموتوراکس است. با بسته شدن ریه‌ها به طور ناگهانی، در قفسه سینه درد ایجاد شده و باعث ایجاد کوتاهی نفس می‌گردد.
  • از عوامل دیگر قلب درد خنجری در جوانان پریکاردیت است که باعث ایجاد التهاب در غشای احاطه کننده قلب می‌گردد.
  • مسائل ژنتیکی و یا ارثی مانند جهش فاکتور V لیدن که باعث آمبولی ریه می‌گردد؛ هم از دلایل ایجاد قلب درد در جوانان است. در این بیماری، در عروق خونی یک لخته ایجاد شده و به ریه‌ها می‌ریزد؛ و همین باعث می‌شود که در قفسه سینه درد ایجاد شود.
  • یکی دیگر از بیماری‌های ارثی که می‌تواند باعث ایجاد درد در قفسه سینه گردد، بیماری کاردیومیوپاتی هایپر تروفیک است. به این صورت که به طور غیر طبیعی عضله قلب ضخیم شده و عمل انقباض قلب به خوبی انجام نمی‌گیرد؛ و همین می‌تواند باعث ایجاد قلب درد در جوانان شود.

علت درد قلب در جوانان

قلب درد چه زمانی خطرناک و کشنده است؟

وجود درد در قلب و هم‌چنین ناحیه قفسه سینه، می‌تواند نشان دهد که شما به بیماری قلبی و عروقی خطرناکی مبتلا هستید. در این صورت شما باید برای درمان فوری اقدام کنید. ولی با توجه به این‌که همه‌ی دردها، علائم و نشانه بیماری‌های قلبی نبوده می‌توانید با شناخت نشانه‌ها و علائم و هم‌چنین راه‌های پیشگیری از درد قلب خطرات آن را کاهش دهید.

اگر شما هم در خانه فردی را دارید که به بیماری‌های قلبی مبتلا است باید بدانید که این فرد نیاز به مراقبت توسط پرستار در منزل دارد. تا بتواند از برخی مشکلات جلوگیری نماید. در ادامه، نشانه‌های درد قلب را که می‌تواند شما را تهدید کند به شما می‌گوییم که در صورت مواجه شدن با این موارد، باید هرچه زودتر به اورژانس مراجعه نمایید:

  • یکی از نشانه‌های خطرناک و کشنده علائمی مانند درد قلبی شدید و مداوم در گردن، شانه‌ها، پشت، چانه و بازوها است.
  • ایجاد تنگی نفس، احساس خفگی، سرگیجه داشتن و یا عدم هوشیاری
  • داشتن علائم خطرناکی مانند عرق سرد کردن، پایین آمدن فشارخون و تپش قلب سریع و نامنظم
  • داشتن تهوع شدید، استفراغ کردن، سوزش معده و یا احساس گرسنگی شدید
  • داشتن علائمی مانند افسردگی، ترس، اضطراب و احساس مرگ نزدیک

علائم و نشانه‌های قلب درد

در صورتی که دردهای ایجاد شده در قفسه سینه شما به شکل زیر است، نشان دهنده وجود مشکلات قلبی است. این علائم عبارت‌اند از:

  • درد در قفسه سینه همراه با فشار، سوزش و گرفتگی نشانه مشکلات قلبی است.
  • ایجاد درد بسیار شدید در گردن، پشت بدن، یک یا هر دو دست مخصوصا دست چپ، فک و شانه‌ها
  • زمانی که درد بیشتر از چند دقیقه طول بکشد، دردی که با انجام فعالیت‌های بدنی شدیدتر ‌شود و هم‌چنین درد رفت و برگشتی از علائم وجود مشکلات قلبی است.
  • ایجاد عرق سرد، تنگی نفس، احساس سرگیجه و ضعف، حالت تهوع یا استفراغ و تپش قلب

علائم و نشانه‌های قلب درد

علائم قلب درد در زنان

به‌طورکلی، نشانه‌های قلب درد در زنان متفاوت‌تر از علائم مردان است. زنان، اغلب حمله قلبی در زنان و یا قلب درد در آن‌ها به صورت وارد شدن حجم سنگینی از فشار به قفسه سینه رخ می‌دهد؛ که این درد به بازوها، شانه‌ها، فک و یا گردن آن‌ها انتقال پیدا می‌کند. هم‌چنین ممکن است در برخی از موارد دیگر، قلب درد به صورت بروز علائمی مانند استفراغ، حالت تهوع و شکم درد خود را نشان دهد. از سایر علائم اولیه حمله قلبی در زنان می‌توان به مواردی مانند احساس خستگی و ضعف، ایجاد سرگیجه، تنگی نفس و تعریق بیش از حد اشاره نمود.

قلب درد در کدام قسمت بدن است؟

قلب درد بیشتر در قفسه سینه یعنی از گردن تا بالای شکم است. ولی به‌طورکلی، ممکن است قلب درد می‌تواند به سایر اندام‌های بدن ازجمله دست چپ، فک، شانه، بازوها سرایت کند. این نوع درد بیشتر به شکل تیر کشیدن، سوزش و احساس فشار در قفسه سینه ظاهر می‌شود.

قلب درد از چیست؟

علت قلب درد در افراد مختلف مانند زنان، مردان و جوانان متفاوت است. ولی به‌طورکلی علت قلب درد را به دو دسته بیماری‌های قلبی و بیماری‌های غیرقلبی تقسیم می‌کنند. از بیماری‌های قلبی که می‌تواند باعث ایجاد قلب درد شود می‌توان به افتادگی دریچه میترال اشاره نمود که خطر جدی ایجاد نکره و به راحتی می‌توانند درمان گردند. هم‌چنین از بیماری‌های غیر قلبی که می‌تواند باعث درد قلب شود، می‌توان به حمله‌های عصبی، وحشت‌زدگی و پانیک اشاره نمود.

درد قلب نشانه چیست؟

درد قلب، همیشه نشانه‌ای از وجود مشکل در قلب نیست و گاهی بعضی از دردها ثانویه هستند؛ یعنی، قلب سالم بوده و مثلا دردی که حاصل زخم معده است به قفسه سینه منتقل شده و باعث ایجاد درد در قلب می‌شود؛ بنابراین قلب درد به 2 دسته دردهای اولیه که از خود قلب شروع می‌گردند و دردهای ثانویه تقسیم‌بندی می‌شود:

دردهایی که از خود قلب شروع می‌شوند:

  • وجود مشکلات قلبی و عروقی که باعث ایجاد درد در سمت چپ قفسه سینه می‌شوند.
  • ایجاد حمله قلبی که به دلیل انسداد شریان کرونری رخ می‌دهد.
  • ایجاد پارگی در عروق کرونر
  • ایجاد التهاب در پرده دور قلب که به آن پریکاردیت نیز گفته می‌شود.
  • کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک یا ایجاد ضخامت و سفتی در دیواره بطن‌ها
  • پارگی آئورت
  • افتادگی دریچه میترال
  • آنوریسم آئورت یا ضعیف و نازک شدن دیواره آئورت همراه با تشکیل حباب خونی

درد ثانویه:

  • زخم معده
  • وجود مشکلات گوارشی
  • رفلاکس معده به مری و یا ورود اسید معده به مری که باعث ایجاد سوزش سر دل می‌شود.
  • اسپاسم ماهیچه‌های مری

علت‌های کمتر شایع قلب درد

نحوه تشخیص قلب درد

بهتر است بدانید، ایجاد درد در قفسه سینه همیشه نشان دهنده وجود مشکلات قلبی یا حملات قلبی نبوده اما به دلیل این‌که بیماری‌های قلبی دارای اهمیت زیادی هستند؛ پزشکان متخصص آن را جدی می‌گیرند. برای تشخیص قلب درد، آزمایش‌های قلبی تجویز شده که از مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

الکتروکاردیوگرام:

یکی از آزمایش‌هایی که برای تشخیص قلب درد مورد استفاده قرار می‌گیرد، تست نوار قلب است؛ که در آن فعالیت الکتریکی قلب بررسی می‌گردد. به این صورت که در این آزمایش الکترودهای چسبنده‌ای که به بدن بیمار و مانیتور متصل هستند را بر روی قفسه سینه و هم‌چنین گاهی به دست و پا متصل می‌کنند. تا بتواند فعالیت‌های قلب را ارزیابی نماید. با استفاده از این روش، در صورتی که مشکلی در عضله قلب دیده شود، سیگنال‌های الکتریکی الگوی منظم نداشته و می‌تواند وقوع یک حمله قلبی را به شما اطلاع دهد.

آزمایش خون:

یکی دیگر از آزمایش‌هایی که برای تشخیص قلب درد استفاده می‌شود؛ آزمایش خون است؛ که در آن سطح پروتئین و یا آنزیم‌هایی که با عضله قلب در ارتباط هستند اندازه گرفته می‌شود. در صورت عمیق بودن آسیب وارد شده به عضله قلب، میزان پروتئین‌ها و هم‌چنین آنزیم‌ها در خون  افزایش خواهد یافت.

رادیوگرافی قفسه سینه:

رادیوگرافی، می‌تواند تصاویری از وضعیت ریه‌ها، قفسه سینه، قلب و عروق خونی به را به پزشک نشان دهد. هم‌چنین در رادیوگرافی، وجود انواع مشکلات ریه همانند کلاپس ریه یا ذات‌الریه نشان داده می‌شود.

سی‌تی اسکن (CT):

با استفاده از سی‌تی اسکن، می‌توان لخته خون موجود در ریه (آمبولی ریه) و هم‌چنین پارگی آئورت را تشخیص داد.

درمان فوری قلب درد

یکی از راه‌هایی که باعث درمان فوری قلب می‌شود؛ عمل جراحی، آنژیوپلاستی و استنت­گذاری است. با آنژیوپلاستی می‌توان علاوه بر کاهش درد در قلب، خطر حمله‌های قلبی را نیز کاهش داد. هم‌چنین با استفاده از این روش، خطر مرگ برای فرد بیمار تا حد زیادی کم می‌شود. برخی مواقع در بیماران قلبی، مثلا در وضعیت استراحت قلب، دردهایی به وجود می‌آید که در این صورت باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید؛ زیرا با این کار می‌توانید از ایجاد خطراتی که باعث تهدید جان شما می‌شوند جلوگیری کنید.

درمان فوری قلب درد

درمان خانگی درد قلب

علاوه بر روش‌هایی که در بالا ذکر شد؛ برای درمان نمودن درد قلب در خانه می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد:

1. تغییر در سبک زندگی:

یکی از مهم‌ترین کارها برای این‌که بتوانید درد قلب را تسکین دهید، تغییر در سبک زندگی است. با استفاده از یک تغذیه سالم که در آن استفاده از سبزیجات، میوه‌ها و هم‌چنین غلات کامل را در اولویت قرار دهید می‌تواند به کاهش درد قلب شما کمک کند. هم‌چنین در کنار این مواد بهتر است از مصرف نمک، قند و چربی‌های اشباع شده پرهیز کنید؛ و با انجام ورزش روزانه می‌توانید علاوه ‌بر کاهش وزن خود به سلامت قلب خود کمک کنید.

2. مدیریت استرس:

استرس و اضطراب می‌تواند باعث ایجاد قلب درد شود. شما با استفاده از فعالیت‌هایی مانند مدیتیشن، یوگا و هم‌چنین تمرینات تنفس عمیق می‌توانید استرس خود را مدیریت نمایید و به سلامت قلب خود کمک کنید.

3. کاهش مصرف دخانیات و الکل:

از مهم‌ترین عوامل بروز قلب درد، مصرف دخانیات و الکل است. با کاهش و یا ترک کردن این مواد خطر ایجاد بیماری‌های قلبی را کاهش دهید.

4. استفاده از دمنوش‌ها و گیاهان دارویی:

استفاده از گیاهان دارویی همانند زنجبیل، هاوتورنو سیر می‌توانید به سلامت قلب خود کمک کنید.

برای قلب درد چی خوبه؟

برای قلب درد استفاده از انواع مواد مانند بادام، جوش‌شیرین، سیر، سرکه و آسپرین می‌تواند مفید واقع گردد. با استفاده از این مواد شما می‌توانید به کاهش درد در قفسه سینه کمک کنید و به سلامت قلب خود کمک نمایید. هم‌چنین با استفاده از کمپرس سرد و ماساژ می‌توانید درد قلبی را کاهش داده و احساس آرامش و سبکی را تجربه نمایید.

رابطه بین قلب درد و درد دست چپ

به علت کاهش فشارخون و اکسیژن، در عضلات قلب، دردی در قلب به وجود می‌آید. از علائمی که نشان دهنده درد دست ناشی از مشکلات قلبی است می‌توان به تعریق بیش از حد، تنگی نفس، تهوع، درد در قفسه سینه و استفراغ اشاره کرد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید در اولین فرصت به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید. اگر درد دست چپ شما ناشی از بیماری‌های قلبی است، باید از آن جلوگیری نموده و سبک زندگی خود را تغییر دهید. هم‌چنین شما می‌توانید به نگه داشتن فشارخون خود در وضعیت نرمال تا حد زیادی از ایجاد درد قلب و دست چپ جلوگیری کنید.

رابطه بین قلب درد و درد دست چپ

نحوه جلوگیری از درد قلب

با رعایت کردن نکات زیر می‌توان تا حد زیادی از درد قلب جلوگیری کرد:

  • ترک سیگار و الکل: از مهم‌ترین عامل قلب درد سیگار و مشروبات الکلی است که با ترک و یا کاهش آن‌ها می‌توان به کاهش درد قلب کمک کرد.
  • ویزیت سالانه: شما می‌توانید به صورت سالانه به پزشک مراجعه نموده و با انجام آزمایش‌هایی مانند خون، میزان کلسترول خون و امکان ابتلا به دیابت را بررسی کند.
  • ورزش: با انجام ورزش‌های هوازی به صورت روزانه می‌توانید از ایجاد قلب درد جلوگیری کنید.
  • کنترل بیماری‌ها: می‌توانید با کنترل کردن بیماری‌های دیابت و یا فشارخون بالا از ایجاد درد قلب جلوگیری نمایید.
  • مصرف آسپرین:با تجویز پزشک می‌توانید از آسپرین برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی استفاده کنید.
  • تغذیه سالم: با داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل که حاوی میوه و سبزی‌ها است و هم‌چنین با کاهش مصرف نمک و چربی‌ها می‌توانید از ایجاد قلب درد جلوگیری کنید.
سوالات متداول

برای قلب درد شدید چه کنیم؟

در صورت انجام هر کاری درد قلب شما شدیدتر شد و بهبود پیدا نکرد حتما باید به اورژانس مراجعه کنید.

چرا قلب درد می‌گیرد؟

قلب درد علاوه بر استرس و اضطراب می‌تواند به دلیل بیماری‌های گوارشی، بیماری‌های ریوی و حمله‌های عصبی ایجاد شود.

درد قلب نشانه چیست؟

درد قلب نشانه فشارخون بالا، دیابت، حمله قلبی و افسردگی است.

علت قلب درد یهویی چیست؟

از علت درد قلب یهویی می‌توان به استرس، اضطراب و حمله پانیک اشاره نمود.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
رسول اتحادی
رسول اتحادی
اینجانب رسول اتحادی، هشت سال به عنوان پرستار سالمند و پرستار کودک فعالیت کرده‌ام. کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی دارم و در دوران تحصیل در دانشگاه، مقالات بسیار زیادی را در حوزه سلامت و پزشکی ترجمه کرده‌ام. تا حد امکان در سمینار های بهداشت و درمان شرکت می‌کنم و عاشق تحقیق و تحلیل دانش در حوزه سلامت و بهداشت و درمان هستم.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفا برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفا برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.