در دهههای اخیر، سرم تراپی یکی از روشهای درمانی موثر و پرکاربرد بوده است، که توانسته تا حد زیادی مشکلات مربوط به ضعف و بی حالی و همچنین تزریق داروهای مختلف و خدمات زیبایی و سلامت به عنوان مثال تزریق پی آر پی را حل کند. روش های درمانی و دارویی به سرعت در حال گسترش هستند. سرم تراپی یکی از فیلدهای بسیار مهم از تزریقات در منزل می باشد. شما برای سهولت استفاده از تزریقات و یا همچنین فرار از شلوغیهای همیشگی مراکز درمانی می توانید با موسساتی که خدمات پرستار بیمار را ارائه می دهند، هماهنگ کرده و از خدمات آنها استفاده کنید. در این مراکز سرمتراپی به صورت هدفمند و تحت نظارت متخصصین سلامت انجام میشود و میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک شایانی کند. در این مقاله، به بررسی اصول اساسی، کاربردها و مزایای سرمتراپی خواهیم پرداخت و به نقش این روش در ارائه خدمات درمانی و ارتقاء سلامت عمومی جامعه اشاره خواهیم کرد. همچنین، به چالشها و مضرات احتمالی آن نیز پرداخته خواهد شد تا خوانندگان با دیدی جامعتر نسبت به این روش آشنا شوند.
سرم تراپی چیست؟
اصطلاح سرم تراپی به عملی اطلاق می شود که در آن بیمار مقدار زیادی آب بدن را از طریق اسهال یا مشکلات دیگر از دست داده و پزشک مجبور می شود از سرم، به عنوان روش درمان استفاده کند. درسرم تراپی مایعات، الکترولیتها، داروها و مواد مغذی از طریق ورید به داخل بدن بیمار وارد میشود. این روش معمولا در بیمارستانها، کلینیکها و مراکز درمانی انجام میشود و میتواند برای درمان و مدیریت شرایط پزشکی مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
عموما سرم تراپی برای موارد زیر استفاده می شود:
- جایگزینی مایعات: برای بیمارانی که دچار کمآبی بدن هستند یا نمیتوانند آب و مواد غذایی را بهطور خوراکی دریافت کنند.
- کمک در تزریق داروها: در مواقعی که نیاز به تجویز سریع دارو وجود دارد، مثل داروهای ضدعفونیکننده، داروهای شیمی درمانی و مسکنها.
- تأمین مواد مغذی: در بیماریهایی که نیاز به تغذیه ویتامینی یا معدنی خاصی دارند یا در مواقعی که تغذیه خوراکی ممکن نیست.
به نقل از سایت shafagostarshiraz:
سرم دارویی مایع حاوی مقادیر متفاوتی الکترولیت است که به عنوان تزریق داخل وریدی برای درمان یا پیشگیری از بسیاری از بیماری ها برای افراد استفاده میشود. تزریق داخل وریدی یک روش درمانی ساده، ایمن و متداول است که به دلیل ورود سریع و مستقیم به جریان خون و اندام ها باعث جذب بالای 90 درصد میشود و همواره یکی از مناسب ترین روش های تزریق به شمار میرود. در ادامه قصد داریم چند نمونه از مزایای مهم آن را به اختصار بیان کنیم.
وسایل موردنیاز برای تزریق سرم در منزل
پیشنهاد می شود برای تزریق سرم، از مراکز درمانی استفاده شود. اما اگر میخواهید که تزریقات را در منزل انجام دهید، باید یک سری از وسایل را آماده کنید تا نحوه تزریق سرم به درستی و با رعایت نکات ایمنی انجام شود تا ضمن اینکه سرم تراپی به درستی انجام شود به بهبود بیماری شما کمک کند.
- سرم
نوع و حجم سرم (مانند سرم نرمال سالین، دکستروز، یا هر نوع خاص دیگری) بر اساس تجویز پزشک.
- خط وریدی یا به اصطلاح عامه ست سرم (IV Catheter)
این لوله بهمنظور انتقال مایعات از سرم به داخل ورید استفاده میشود.
- الکل ضدعفونیکننده
شامل الکل ایزوپروپیل (70%) یا مواد ضدعفونیکننده دیگر برای تمیز کردن محل تزریق.
- دستکش پزشکی
برای حفظ بهداشت و جلوگیری از عفونت.
- سوزنهای تزریقی
برای خارج کردن محتویات سرم (انواع مختلفی موجود است: آنژیوکت، اسکالپ وین، cv line )
- دستگاه پمپ تزریق (اختیاری)
در صورت نیاز به کنترل دقیق مقدار تزریق، این دستگاه میتواند استفاده شود.( عموما برای بیماران فشار خونی استفاده می شود.)
- لوازم جانبی
باند یا نوار چسب برای ثابتکردن خط وریدی، گاز استریل، و قوطی زباله برای دور انداختن وسایل یکبار مصرف.
مراحل سرم تراپی در منزل
سرمتراپی در منزل به دلیل نیاز به دقت و رعایت نکات بهداشتی و ایمنی انجام شود. زیرا هنگام سرم تراپی اگر نکات بهداشتی رعایت نشود امکان احتمال عفونت وجود دارد به همین دلیل باید تحت نظارت پزشکی انجام شود. در اینجا مراحل کلی سرمتراپی در منزل ارائه شده است:
1. مرحلهی اول آماده سازی
قبل از هر چیزی، نیاز به روشی مشخص برای تزریق سرم و همچنین تجویز پزشک برای نوع و مقدار سرم دارید. نوع و مقدار سرم تزریقی بر اساس سن، جنسیت متفاوت است.
2. جمعآوری وسایل مورد نیاز
تمامی وسایل لازم برای تزریق (مانند سرم، خط وریدی، سوزن، دستکش، و مواد ضدعفونیکننده) را آماده کنید.
3. تمیز کردن و ضدعفونی کردن فضا
یک محل مناسب برای انجام تزریق انتخاب کنید. سپس تخت یا میز تزریق را ضد عفونی کنید.
4. آمادهسازی بیمار
بیمار را در وضعیتی راحت قرار دهید، بهطوری که دسترسی به محل تزریق آسان باشد.
5. ضد عفونی کردن محل تزریق
با استفاده از پنبه یا گاز آغشته به الکل، محل تزریق (معمولاً رگهای وریدی در ساعد یا پشت دست) را بهدقت ضدعفونی کنید. با دقت، رگ وریدی مناسب را انتخاب کنید. سوزن را به آرامی و با زاویه مناسب (معمولاً 15 تا 30 درجه) وارد رگ کنید و سپس خط وریدی را در درون رگ قرار دهید. ست سرم را به سرم متصل کنید و از بسته بودن آن اطمینان حاصل کنید.
6. تدبیر دوز و سرعت تزریق
اگر از پمپ تزریق استفاده میکنید، جریان را بر اساس تجویز پزشک تنظیم کنید. اگر نه، میتوانید با استفاده از کالیپرروی لوله، سرعت تزریق را کنترل کنید.
7. انتظار برای پایان سرم
نحوه قطع سرم به اینگونه است که با قطع سرم ابتدا چسب را از دست جدا کرده و سپس آنژیوکت را خارج کرده و محل تزریق را برای جلوگیری از کبود شدن با پنبه خشک فشار دهید.
انواع سرم هایی که در منزل میتوان تزریق کرد
تمامی سرم ها برای تزریق به دستور و نظارت پزشک نیاز دارند، اما اگربیماری دارید که نمی توانیدآن ر ا تا مراکز درمانی ببرید و می خواهید در منزل سرم تزریق کنید. بهتراست ،سرم هایی باشد، که خطر کمتری دارند. سرم هایی که می توان در خانه تزریق کرد عبارت است از :
- سرم نرمال سالین 0.9% Sodium Chloride))
- سرم دکستروز (Dextrose)
- سرم رینگر لاکتات
- سرم های تقویتی
نکات مهم در نحوه تزریق سرم
سرم تراپی جز فرایندهای درمانی پزشکی به شمار می رود که برای انجام آن باید دقت لازم را انجام داد و تمامی مراحل را با در نظر گرفتن نکات آن انجام داد اگر سرم تراپی در منزل یا بیمارستان و مراکز درمانی انجام شود پرستار باید نکاتی از قبیل موارد زیر را درنظر بگیرند:
- توجه به دوز مناسب تزریق
- هواگیری سرم هنگام تزریق
- ضدعفونی کردن محل تزریق و لازم مورد استفاده
- اطلاع از بیماری های زمینه ای موجود
- بررسی تداخلات دارویی
تزریق سرم در منزل برای کودکان
از آنجایی که سلامت کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و عموما سرم برای کودکان زمانی تجویز می شود که کودک آب زیادی از دست داده است. این کمبود آب بدن ممکن است در پی بیماری اسهال و یا استفراغ باشد. در این زمان ممکن است برای شما سرم تجویز کند. برای تزریق سرم در منزل شما باید از موسسات و افراد ماهر در زمینه رگ گیری کودکان استفاده کنید زیرا در سنین پایین رگ ها ضعیف تر هستند و به مراتب نحوه تزریق سرم در آن ها متفاوت و رگ گیری از آن ها سخت تر است.
علت پیدا نشدن رگ در بدن؟
ممکن است شما اصطلاح بد رگ بودن را در هنگام تزریق سرم شنیده باشید. گاهی اوقات افرادی که چاق هستند ممکن است رگ در قسمتهای پایین تر قرار داشته باشد و به خوبی رویت نشود و پرستار به سختی بتواند رگ را بگیرد اما در برخی از موارد رگ پیدا نمی شود عواملی وجود دارد که ممکن است سبب پیدا نشدن رگ شود که عبارت است از:
- افت فشار خون
- آسیب به دیواره رگ و انقباض عروقی
- آسیب به انتیما عروق
- عروق شکننده
- چربی زیاد روی رگ
- پوزیشن نامناسب رگ برای دست یابی به آن
مزایای تزریق سرم در منزل
اگر چه توصیه می شود که حتما تزریقهای درمانی برای جلوگیری از مشکلات تداخل دارویی و …. در مراکز درمانی انجام شود، اما سرم تراپی در منزل اگر زیر نظر موسسات برتر و پرستاران ماهر انجام شود، علاوه بر اینکه مشکلی ایجاد نمی کند بلکه می تواند مزایای زیادی از قبیل موارد زیر را داشته باشد:
- مناسب برای سالمندان و افرادی که توانایی جابه جایی ندارند
- آرامش بیشتر بیمار حین تزرق
- ذخیره زمان و انرژی
- قرار نگرفتن در معرض دیگر ویروس ها
- صرفه جویی در هزینه
چه کسانی تزریق سرم در منزل را انجام می دهند؟
شما با شرکت در کلاس های آموزش تزریق سرم در منزل می توانید این کار را به راحتی انجام دهید. اما برای اطمینان بیشتر می توان از موسسات و شرکت هایی که از پرستارهای ماهر برای سرم تراپی در منزل استفاده می کنند، استفاده کنید.
سخن آخر
سرم تراپی یکی از راحت ترین و در عین حال بهترین روش درمانی می باشد که در چند دهه اخیر توسط پزشکان استفاده می شود. عموما سرم تراپی در مراکز درمانی انجام می شود و تعداد افراد کمی هستند که کلاسهای آموزش سرم زدن را رفتند و می توانند سرم تراپی در منزل را انجام دهند. اما پیشنهاد ما به شما این است که اگر برای تزریق سرم به مراکز درمانی استفاده نمی کنید از شرکتهایی کمک بگیرید که خدمات تزریق سرم در منزل را انجام می دهند.
سوالات متداول
1. چه سرم هایی را میتوان در منزل تزریق کرد؟
سرم های تقویتی و سرم هایی که برای جبران آب از دست رفته بدن تزریق می شود، قابلیت تزریق در منزل دارد.
2. آیا تزریق سرم در منزل برای کودکان ممنوعیت دارد؟
بهتر است انجام نشود، اا اگر توسط افراد ماهر و مطمئن انجام شود مانعی ندارد.
3. سرم تراپی در منزل برای چه کسانی توصیه می شود؟
افرادی که توانایی رفتن به مراکز درمانی را ندارند و افرادی که با بیماری زمینه ای ممکن است در شلوغی مراکز درمانی به بیماری دیگری مبتلا شوند.
4. مزیت سرم تراپی چیست؟
سرم میتواند در زمان کم مقدار زیادی از آب و املاح از دست رفته را جبران کند.