مشکلات گوارشی سالمندان

مشکلات گوارشی سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

سیستم بدن از جمله سیستم گوارشی در طول زندگی افراد تغییرات زیادی را تجربه می کند. از جمله سیستم های بدن که با افزایش سن خصوصاً سالمندان را تحت تاثیر قرار می دهد گوارش است. مشکلات سیستم گوارشی در افراد سالمند می ‌تواند به سوء تغذیه، ضعف سیستم ایمنی و سایر عوارض ناشی از آن آن منجر شود. در ادامه و در مقاله پیش رو از زندگی برتر به بررسی مشکلات گوارشی سالمندان می پردازیم.

مشکلات سیستم گوارشی سالمندان

اگر بخواهیم نگاهی بر مشکلات گوارشی سالمندان داشته باشیم اولین مرحله و مشکل از دهان آغاز می شود. چرا که تمامی نواحی سیستم گوارشی بدن تحت تاثیر آنزیم های ترشح شده از دهان می باشد. هرگونه تغییر در ترشح آنزیم ها می تواند سیستم گوارشی را تضعیف و یا حتی تخریب کند. تغییراتی که در سیستم گوارش به وجود می‌آید عبارتند از:

  • کاهش اشتها و ذائقه در فرد سالمند
  • کم شدن تعداد جوانه های چشایی
  • کاهش جذب آهن، کلسیم، فولیک اسید و ب۱۲
  • اختلال در بلع غذا
  • رفلاکس معده به مری
  • ضعیف شدن دیواره روده

همانگونه که گفته مشکلات دهانی به کاهش ترشح بزرگ و مشکلات دندانی در سالمندان منجر می شود. در واقع مسئله جویدن و بلع غذا را با سختی مشکل مواجه می‌کند. به همین دلیل کاهش ترشحات آنزیمی معده و روده هضم و جذب مواد غذایی را کاهش می دهد که این مسئله خود منجر به مشکلات گوارشی سالمندان می شود.

بیماری های گوارشی سالمندان

رفلاکس معده یکی از مشکلات گوارشی سالمندان

از جمله دیگر مشکلاتی که ناراحتی هایی را برای سالمندان به وجود می آورد رفلاکس معده است. این مشکل به دلیل مصرف مواد غذایی با حجم بالا، غذاهای چرب، دخانیات و مواد نوشیدنی کافئین دار می باشد. البته یکی دیگر از مشکلات کاهش ترشح اسید معده است. این مورد در مشکلات گوارشی سالمندان و عوارض مختلفی را به دنبال خواهد داشت.

در صورتی که اسید معده به اندازه کافی ترشح نشود محیط مناسب برای رشد باکتری فراهم می گردد. همین موضوع احتمال اینکه سالمند را دچار زخم معده و بیماریهای مربوط به معده کند افزایش می دهد. همچنین کاهش ترشحات معده جذب ویتامین ب ۱۲ را با اختلال مواجه می کند و باعث به وجود آمدن عارضه کم خونی در فرد سالمند می گردد.

اختلال در عملکرد لانگرهانس از مشکلات گوارشی سالمندان

از دیگر مشکلات گوارشی افراد سالمند اختلال در عملکرد جزایر لانگرهانس و تغییر در سطح خون می باشد. این مسئله سلامتی فرد سالم را با خطر جدی مواجه می‌کند و این امر در مورد افراد مبتلا به بیماری دیابت از اهمیت بالاتری برخوردار است.

مشکلات مربوط به اسهال

اسهال از دیگر مشکلات گوارشی سالمندان می باشد که در این افراد شایع است. خود نیز علل مختلفی از جمله ابتلا به عفونت و مصرف خودسرانه مسهل ها و دیورتیک ها دارد. تغییر در عادات غذایی نیز می تواند در به وجود آمدن این عارضه دخیل باشد.

مصرف نادرست مواد غذایی مشکلاتی مثل پوکی استخوان را نیز پدید می آورد. ترش کردن و نفخ زیاد معده در سالمندان به دلیل تغییرات سیستم گوارشی نیز آرزوی بسیار شایع است.

تکنیک های جلوگیری از مشکلات گوارشی سالمندان

اکنون که تا حدودی در مورد مشکلات گوارشی سالمندان آگاهی یافت این چند نکته را یادآوری می کنیم تا از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری شود:

  • فرد سالمند باید در رژیم غذایی خود از مصرف برخی مواد غذایی مانند غذاهای پرنمک و همچنین با نیترات اجتناب کند.
  • باید مواد غذایی آنتی اکسیدان دار به رژیم غذایی اضافه شود.
  • مصرف میوه و سبزیجات در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود. کلم بروکلی از رشته باکتری های سرطان زا جلوگیری می کند و مانع از ایجاد تومور و زخم معده می گردد.
  • فرد سالم باید برنامه منظم برای فعالیت های بدنی از جمله ورزش های سبک و پیاده روی در زندگی روزمره خود داشته باشد. اگر سالمند دارای پرستار بیمار یا پرستار سالمند است باید اینکار با پرستار هماهنگ شود.
  • استفاده از مواد غذایی پروبیوتیک به سالمندان در جهت رفع یبوست کمک فراوانی می‌کند. همچنین مانع از ایجاد بیماری توسط باکتری ها میشود.
  • فرد سالم باید از خوردن غذاهای پر ادویه و فلفل داره باعث تحریک بیش از حد معده می شود جلو گیری کند. افراد سالمند بهتر است از ماهی به خاطر داشتن امگا ۳ بیشتر استفاده کنند.

سخن آخر

در این نوشته از وبسایت موسسه پرستاری زندگی برتر ما به بررسی مشکلات گوارشی سالمندان پرداختیم. نکته مهم تر اینکه مصرف غذاهای آبکی مانند انواع سوپ ها و آش ها در صورتی که از لحاظ پزشکی منع نداشته باشد برای فرد سالمند مفید است. همچنین مصرف مایعاتی مانند آب آشامیدنی آبمیوه های طبیعی و غیر برای فرد سالمند همراه با مزایای بسیاری است. البته بهتر است که در این زمینه با پزشک مشورت شود.

رسول اتحادی
رسول اتحادی
اینجانب رسول اتحادی، هشت سال به عنوان پرستار سالمند و پرستار کودک فعالیت کرده‌ام. کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی دارم و در دوران تحصیل در دانشگاه، مقالات بسیار زیادی را در حوزه سلامت و پزشکی ترجمه کرده‌ام. تا حد امکان در سمینار های بهداشت و درمان شرکت می‌کنم و عاشق تحقیق و تحلیل دانش در حوزه سلامت و بهداشت و درمان هستم.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.