یکی از مواردی که بعد از تولد نوزاد باید مورد توجهی والدین قرار بگیرد، زدن واکسن فرزند است. نوزادان برای اینکه رشد صحیح داشته باشند. همچنین برای در امان ماندن از برخی بیماریها باید واکسن بزنند. به این نکته توجه داشته باشید ک هر واکسن باید در سن خاصی زده شود. اگر واکسنی در سن مورد نظر زده نشود تبعات بدی را به همراه دارد و ممکن است در بزرگ سالی مشکلات غیر قابل جبرانی را برای کودک ایجاد کند. ما در این مقاله از زندگی برتر سعی داریم تا در مورد واکسن کودک و آشنایی با برنامه واکسیناسیون کودکان صحبت کنیم. شما هم اگر در خانه یا اطراف خودتان یک کودک دارید یا پرستار کودک هستید که به سلامتی آن اهمیت میدهید، تا انتها با ما همراه باشید.
آیا جدول واکسیناسیون کودکان ۱۴۰۲ تغییراتی داشته است؟
برنامه واکسیناسیون طی دهها تحقیق و بررسی بر روی بیماریهای مزمن و کشف واکسنهای مقابله با بیماری به وجود آمده است. این برنامه همواره در حال بهبود است و متخصصان زیادی در ایران و جهان هستند که بر روی این بیماریها تحقیق میکنند تا افراد کمتری در سر تا سر جهان به آن دچار شوند. جدول واکسیناسیون کودکان ۱۴۰۲ مثل سالهای قبل میباشد و نوزادان نو پا بسته به سن و وزنشان از این واکسنها استفاده میکنند. در ادامه جدول واکسیناسیون کودکان برای شما آوردهایم. اگر شما هم در خانه کودکی دارید که باید واکسن بزند این جدول را مشاهده کنید تا واکسن مورد نیاز سن فرزندتان را ببینید.
پیشنهاد مقاله : مدیریت و پیشگیری از بیماری های عفونی در منزل
برنامه واکسیناسیون کودکان
همان طور که گفتیم واکسنها برای ایمنی و محافظت از کودک در برابر بیماریها زده میشود. واکسنها از سلولها ضعیف شده یا مردهی عوامل بیماریزا به وجود میآیند. اگر به تازگی صاحب فرزند شدهاید یا اطرافتان به تازگی نوزادی متولد شده است میبینید که روزهای زدن واکسن یکی از سختترین روزها برای والدین است. نوزاد بعد از زدن واکسن بیتابی و بی قراری زیادی میکند حای عوارضی مانند درد و تب دارد. اما باید بدانید که زدن واکسن کودکان و نوزادان یکی از مهمترین کارهایی است که شما باید انجام دهید. در ادامه میخواهیم دربارهی جدول واکسن کودکان و اینکه چه واکسنی در چه سنی باید زده شود صحبت کنیم. ترتیب و زمان زدن واکسن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
بدو تولد
اولین واکسنی که باید به نوزاد تزریق شود در زمان تولد و بعد از معاینهی اولیه میباشد. در این هنگام حدود نیم میلی لیتر واکسن ب.ث.ژ به صورت زیر جلدی به نوزاد تزریق میشود. این واکسن برای ایمنی فرزند شما در برابر بیماریهای سل و هپاتیت ب میباشد. واکسن دیگری که در بدو تولد به صورت خوراکی به کودک خورانده میشود، واکسن فلج اطفال است.
دو ماهگی
در این سن بار دیگر بدن کودک باید در برابر بیماریهای هپانیت ب و سل مقاوم شود. همچنین یک واکسن مهم دیگر به نام واکسن پنج گانه در سن دو ماهگی به نوزاد تزریق میشود. واکسن پنج گانه بدن کودک را در برابر بیماریهای کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، دیفتری و هموفیلوس آنفلوانزا تیپ ب ایمن میکند.
چهار ماهگی
در سن چهار ماهگی باید دز جدیدی از واکسنهای پنج گانه، فلج اطفال و به بدن کودک تزریق شود.
شش ماهگی
در این سن باید یک دز دیگر از واکسن پنج گانه و فلج اطفال به بدن کودک تزریق شود. همچنین یک دز از واکسن هپاتیت ب در این سن به کودک تزریق میشود.
دوازده ماهگی
در این سن واکسن ام ام آر به کودک تزریق میشود. این واکسن برای ایمنی بدن فرزند شما در برابر بیماریهای سرخک، سرخجه و اوریون تزریق میشود. مقدار این واکسن نیم میلی لیتر است که به صورت زیر جلدی به بدن کودک تزدیق میشود.
هجده ماهگی
در این سن بدن کودک دلبند شما با دزهایی از واکسن فلج اطفال، ام ام آر و سه گانه واکسینه میشود.
چهار تا شش سالگی
در بین سالهای چهار تا شش سالگی باز هم بدن کودک را با واکسنهای فلج اطفال و سه گانه در برابر بیماری ایمن میکنند. زدن واکسن سه ماهگی بعد از شش سالگی ممنوع است. بعد از سن شش سالگی باید به کودک واکسن دوگانه تزریق شود. واکسن دوگانه باید هر ده سال به بدن فرد تزریق شود تا از ابتلا به بیماری کزاز و دیفتری جلوگیری شود.
پیشنهاد مقاله : درمان بیماری های تنفسی کودکان در منزل
جدول واکسیناسیون جدید
برای آشنایی بیشتر شما با فرایند واکسیناسیون، در ادامه یک جدول واکسیناسیون جدید را به شما معرفی خواهیم کرد:
برنامه واکسیناسیون کودکان | بر اساس شرایط اپیدمیولوژیک کشور |
بدو تولد | سل (یا ب ث ژ)، فلج اطفال |
دو ماهگی | قطره فلج اطفال، واکسن پنج گانه |
چهار ماهگی | قطره فلج اطفال، واکسن پنج گانه |
شش ماهگی | قطره فلج اطفال، واکسن پنج گانه |
12 ماهگی | سرخجه، سرخک، اوریون |
18 ماهگی | دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، سرخک، سرخجه، اوریون، قطره فلج اطفال |
شش سالگی | قطره فلج اطفال، سیاه سرفه، دیفتری، کزاز |
واکسنهای دیفتری، کزاز و سیاه سرفه که با هم تزریق میشوند، با نام واکسن ثلاث شناخته میشوند. علاوه بر این واکسنهای سرخک، سرخجه و اوریون که با نام ام ام آر(MMR) نیز شناخته میشوند، با هم تزریق میشوند.
پیشنهاد مقاله : 3 اصل درباره پرستار کودک تازه متولد شده
کلام پایانی
در این مقاله از سایت زندگی برتر اکسین در مورد یکی از مهمترین کارهایی که در دوران نوزادی و کودکی لازم است انجام شود، صحبت کردیم. همچنین در این مقاله برنامه جامع واکسیناسیون کودکان را بیان کردیم. با مطالعه این مقاله، شما علاوه بر آگاهی از نوع واکسنهای تزریقی و خوراکی، به سلامت کودک خود نیز کمک خواهید کرد.