مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که باعث کاهش عوارض سکته مغزی و کمک به بهبودی سریعتر و بهتر بیماری میشود. در پروسه مراقبت بعد از سکته مغزی لازم است که یک محیط ایمن و راحت برای بیمار تامین کرد؛ مراقت تغذیه بیمار باشید و نیازهای شخصی و بهداشتی بیمار را رفع کنید. همراهی خانواده با بیمار برای داشتن ارتباط مستمر با او برای درمان راحتتر بسیار مهم است. در پروسه مراقبتهای بعد از سکته مغزی موارد مختلف مانند رژیم غذایی، رژیم دارویی، تمرینات توانبخشی و غیره زیر نظر قرار میگیرد. هدف از مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل این است که بیمار هرچه زودتر بتواند با چالشهای بعد از سکته مقابله کند و خودش را برای زندگی روتین آماده کند.
سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی یا stroke موقعیت خطرناکی است که طی آن بخشی از مغز خون کافی دریافت نمیکند. این موقعیت بسیار خطرناک است و ممکن است در نهایت به مرگ بینجامد. در سکته مغزی یک رگ مسدود شده و یا خونریزی در مغز رخ میدهد. زمانی که خونرسانی به مغز بهدرستی انجام نشود؛ سلولهای مغز دراثر کمبود اکسیژن بعد از چند دقیقه میمیرند. آمارها نشان میدهد که سکته مغزی دومین عامل مرگومیر است. همچنین از دلایل اصلی ایجاد معلولیتها و ناتوانیها در تمام دنیا است. سکته مغزی معمولا یک وضعیت اورژانسی بهحساب میآید و باید خیلی سریع درمان شود. بهعبارتی زمان در این عارضه اهمیت زیادی دارد. هرچه زودتر برای درمان سکته مغزی اقدام شود؛ میزان مرگ سلولها و آسیب ناشی از سکته مغزی نیز کمتر خواهد بود. اصولا اقدامات اولیه و بهموقع میتواند عوارض سکته مغزی را تا اندازه زیادی کاهش دهد.
علائم سکته مغزی
سکته مغزی با مسدود شدن عروق خونی رخ میدهد. این عارضه علائم و نشانههایی در همان زمان وقوع دارد که عبارتاند از:
- بیحسی یا ضعف ناگهانی بهویژه در یک طرف بدن
- عدم تعادل و مشکلات در راه رفتن و سرگیجه
- برهم خوردن تعادل بدن بهطور ناگهانی
- بروز حالت تهوع، استفراغ و سکسکه
- مشکل در بلع
- تغییر ناگهانی در دید یک یا هر دو چشم
- سردردهای ناگهانی و شدید با علت ناشناخته
- گیجی
- صحبت کردن مبهم
- مشکل در گفتار
- فلج شدن اندامها
اقدامات مهم در حین سکته مغزی
زمان، در بروز سکته مغزی زمان اهمیت زیادی دارد. در این رویداد، مهمترین مسئله این است که خیلی سریع اقدام کرده و جلو بروز علائم شدیدتر سکته را بگیرید. خلاصهای از کارهایی که در زمان سکته مغزی باید انجم دهید با عبارت FAST مشخص میشود.
- Facial drooping افتادگی صورت
- Arm weakness ضعف بازو
- Slurred speech لکنت زبان
- Time to call for emergency help زمان تماس با اورژانس
با مشاهده هر سه یا یکی از علائم فوق، خیلی سریع با اورژانس تماس بگیرید.
سکته معمولی درد ایجاد نمیکند؛ درنتیجه ممکن است که فردی که دچار سکته مغزی شده باشد؛ تصور کند که نیازی به کمک و تماس با اورژانس ندارد. بااینحال با مشاهده علائم سکته باید خیلی سریع به اورژانس اطلاع دهید و زمان را از دست ندهید. از طرفی از جمله عوارض سکته مغزی، بیشتر شدن احتمال بروز دوباره سکته است. درنتیجه در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل باید این نکته را به یاد داشته و دقت بیشتر روی وضعیت بیمار داشته باشید تا در صورت تکرار سکته، خیلی سریع به اورژانس اطلاع دهید.
به نقل از سایت flintrehab:
سکته مغزی زمانی اتفاق میافتد که خون رسانی به مغز یا درون مغز دچار اختلال شود. سکته مغزی منجر به کمبود اکسیژن و مواد مغذی ضروری خواهد شد که باعث میشود مغز آسیب ببیند.
بسته به مناطقی از مغز که آسیب دیده، مناطق سالم ممکن است تعدادی از تغییرات فیزیکی، شناختی، عاطفی و رفتاری را تجربه کنند. این اثرات از نظر شدت متفاوت هستند، برخی از آن ها اثرات بسیار خفیفی را تجربه می کنند، در حالی که دیگراعضا ممکن است محدودیت های قابل توجهی داشته باشند که نیاز به مراقبت های تمام وقت دارند.
پس از بستری شدن در بیمارستان، بسیاری از افراد دچار سکته مغزی به خانه باز می گردند. در حالی که توانایی های آن ها ممکن است بهبود یافته باشد، بسیاری از آنها هنوز محدودیت های عملکردی خواهند داشت. با آگاهی داشتن از این موضوع، برای مراقبین آن ها ضروری است که تسلط کافی از نحوه مراقبت از بیمار سکته مغزی در خانه داشته باشند تا از عزیزانشان که مبتلا به بیماران سکته مغزی شده اند به بهترین شکل حمایت و پرستاری کنند.
بعد از سکته مغزی چه کنیم؟
مراقبت از بیمار سکته مغزی در خانه نیاز به رعایت اصول و شرایط خاصی است. دراین بیماران رژیم غذایی، ورزشی، دارویی و غیره باید مرتبا چک شوند؛ علائم حیاتی بررسی شوند و بیمار برنامه روزانه برای تمرین، پیادهروی و غیره داشته باشد. بهداشت شخصی بیمار نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. از مهمترین اصول مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل عبارتاند از:
نگهداری از بیمار سکته مغزی در خانه
اگر تصمیم دارید که مراقبت بعد از سکته مغزی را در خانه انجام دهید؛ این کار به توجه و مراقبت ویژه نیاز دارد. در این پروسه فضای خانه باید ایمنسازی شود؛ تمام افراد خانواده در جریان مشکل فرد قرار گرفته و برای درمان و بهبودی او تلاش کنند. ایمن ماندن در خانه پس از سکته مغزی در سالمندان شامل بهبود فضای خانه برای حرکت راحتتر این افراد است.
فرد بیمار را برای توانبخشی روزانه تشویق کنید
خیلی از بیماران بعد از سکته مغزی دچار برخی از اختلالات حرکتی میشوند. این افراد با تمرینات توانبخشی باید میزان آسیب را به حداقل برسانند. در مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل بسیار مهم است که این بیماران را برای داشتن تمرینات توانبخشی تشویق کنید.
بیمار را وابسته نکنید؛ اما همواره حامی او باشید
در مراقبت از بیمار سکته مغزی در سالمندان میزان و شیوه کمک شما به بیمار از اهمیت بالایی برخوردار است. درصورتیکه میبینید بیمار برای انجام کاری تلاش میکند؛ به او کمک کنید؛ اما درعینحال اجازه دهید که او کارهای ساده و روزمره را بهتنهایی انجام دهد. بهاینترتیب زودتر میتوانید شاهد بهبودی او باشید. با انجام این تمرینات توانبخشی میتوانید امیدوار باشید که طول عمر بعد از سکته مغزی افزایش پیدا کند.
برای راهنمایی با مددکاران اجتماعی و پزشک صحبت کنید
مددکار اجتماعی بخش مهمی از تیم بهبود سکته مغزی هستند. اگر در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل به هرگونه مشکلی برخورد کردید؛ خیلی سریع با مددکاران اجتماعی تماس بگیرید. آنها میتوانند همواره اطلاعات مهمی در خصوص پوشش بیمه، شیوه ترخیص بیمار، اصول مراقبت از بیمار سکته مغزی و غیره را در اختیار شما قرار دهند.
برای ایجاد تغییرات در خانه و بهبود شرایط، با کاردرمانگر صحبت کنید
بیماران سکته مغزی بهخاطر مشکلات حرکتی همواره ممکن است بیفتند و سقوط کنند. ایمنسازی تخت و نصب میله روی دیوار برای کمک به حرکت و همچنین مرتب کردن خانه و جمع کردن وسایل غیرضرروی میتواند راه رفتن را برای بیمار سادهتر کند. در پروسه مراقبتهای بعد از سکته مغزی، مرتب و تمیز نگه داشتن خانه را مد نظر قرار دهید. این عمل هرچند چندان مرتبط بهنظر نمیرسد؛ اما اهمیت زیادی دارد.
سوابق عوارض جانبی دارو را یادداشت کنید
بهطور معمول داروهایی که برای بیماران سکته مغزی تجویز میشود؛ انواع و اشکال مختلفی دارند. برای مثال داروهای کنترل کلسترول یا رقیقکننده خون جز این داروها هستند. متاسفانه همه داروها عوارض جانبی متعددی دارند؛ بههمین خاطر است که فرد بیمار ممکن است در طی مصرف برخی از داروها، دچار آلرژی شود. بهتر است در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل تمام علائم و نشانههای بعد از مصرف دارو را یادداشت کنید تا درصورت بروز هرگونه مشکل، بتوانید خیلی سریع پزشک را در جریان قرار دهید.
ایمان داشته باشید که همه چیز درست میشود
استراحت در فضای خانه زمانی که فضا آرام و مثبت باشد؛ برای بهبود بیمار بسیار مفید است. البته بهبود بیمار پروسه خطی ندارد و گاهی بیمار در مدت کمی بهبود پیدا میکند و چند روز بعد ممکن است اوضاع او دوباره وخیم شود. این شرایط طبیعی بوده و الگوی بهبودی بیمار همواره شامل نوسانات مختلف است. در این شرایط بهتر است ایمان و روحیه خود را حفظ کنید.
از مصرف مکملها اضافی پرهیز کنید
گرچه تبلیغات در خصوص مکملهای سکته مغزی ممکن است اغوا کننده باشد و تصور کنید که مصرف این مکملها در مراقبتهای بعد از سکته مغزی میتواند مفید باشد؛ اما بهتر است در مصرف آنها جانب احتیاط را نگه دارید. همواره پیش از مصرف هرگونه مکمل و دارویی با پزشک مشورت کنید. برخی از مکملها خطر سکته مغزی را افزایش میدهند و طول عمر بعد از سکته مغزی را کاهش میدهند.
با پشتکار از پس تمام چالشها بربیایید.
از دیگر نکاتی که در خصوص مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل باید بدانید؛ این است که روند بهبودی بیشتر قربانیان سکته مغزی بعد از سه ماه، با کندی مواجه میشود. تغییرات عصبی بعد از چندین ماه تثبیت پیدا میکند؛ اما بهبود عملکرد برای یک عمر و دهها سال هم امکانپذیر است. مغز دهها سال بعد از سکته مغزی میتواند خودش را ترمیم کرده و بهبود پیدا کند؛ بنابراین از کند شدن روند بهبودی دلسرد نشوید و حتی با بالا بردن آگاهی خود در این بیماری، از علائم عادی این بیماری آگاه شوید. درصورت نیاز میتوانید از کمک پرستار در منزل هم استفاده کنید.
ایمنی را جدی بگیرید
بلند شدن از زمین برای بیماران سکته مغزی سخت و دشوار است؛ بنابراین احتمال سقوط این بیماران هم بالا است. اگر بیمار سقوط کرد؛ بهدنبال مراقبتهای پزشکی باشید و در خصوص تغییرات و ایمنسازی خانه تجدید نظر کنید. تشکهای ضد لغزش ضروری هستند. همیشه پیش از بیرون رفتن از خانه مطمئن بوده که وسایل خانه در حالت ایمن قرار داشته و ایمنی بیمار کاملا تامین شده باشد. در این پروسه همچنین میتوانید از خدمات پرستار بیمار هم بهرهمند شوید.
از حالات مختلف روحی بعد از سکته مغزی پشتیبانی کنید
از بعد از سکته مغزی، بیمار دچار نوسانات و تغییرات روحی و عاطفی زیادی میشود که باید از آنها آگاه باشید. نوسانات خلقی مانند طغیانهای ناگهانی یا گریه و خنده میتواند نشانهای از آسیبدیدن عصبهای مغز باشد که با دارودرمانی میتوان آنها را بهبود داد.
همچنین اضطراب، افسردگی یا غم و اندوهی که به طور طبیعی بعد از سکته مغزی رخ میدهد؛ از رایجترین حالات روانی بیمار است. بهتر است شرایط بیمار ار درک کرده و درک درستی از حال و هوای چالشبرانگیز او داشته باشید.
مراقب خودتان باشید
افرادی که مراقبت از بیمار را برعهده دارند؛ ممکن است سلامت خودشان را فراموش کنند. درحالیکه مراقبت از سلامتی خودتان از اهمیت زیادی برخوردار است. مراقبت دائمی از بیمار خستگیهای جسمی و روحی زیادی برای شما در پی دارد. بهتر است با داشتن یک روتین مناسب از ورزش، تغذیه سالم، و استراحت کافی، از بروز مشکلات سلامتی جلوگیری کنید. همچنین اگر احساس میکنید که مسئولیتهای زیادی برعهده شما قرار گرفته است؛ از سایر اعضا خانواده یا پرستار بیمار بخواهید که به شما در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل مک کنند.
اسناد پزشکی را منظم نگه دارید
در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل بهتر است اسناد و مدارک پزشکی را مرتب نگه دارید. هر بار که به پزشک مراجعه میکنید؛ گزارشهای پزشکی را دریافت کرده و بهترتیب زمان مراجعه به پزشک مرتب کنید.
پیگیری علائم سکته مغزی
علائم سکته مغزی مانند فلج یک طرف بدن، مشکلات گفتاری یا فهم، اختلال در بینایی، سردردهای ناگهانی، گیجی و نداشتن تعادل، حالت تهوع و استفراغ غیره را مد نظر داشته و در صورت لزوم با اورژانس تماس بگیرید.
گفتاردرمانی بعد از سکته مغزی
یکی از مراقبتهای بعد از سکته مغزی، گفتاردرمانی است. چرا که بعد از این عارضه، بیمار سکته مغزی ممکن است دچار مشکلات گفتاری شود. زمان برگشت تکلم در سکته مغزی هم مشخص نیست. با برخی از تمرینات میتوان به بهبود تکلم بعد از سکته مغزی کمک کرد:
- تحریک شناختی برای تقویت توجه، حافظه، درک و تفکر بیمار
- تمرینات تقویتی گفتاری و تمرینات زبانی
- تمرینات خواندنی مانند تمرینات تکرار کلمات و جملات، روخوانی از متنها و نوشتن و سخنرانی
- استفاده از ابزار ارتباطی برای برقراری ارتباط با اطرافیان
- فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی
مراقبتهای بعد از سکته مغزی خفیف
سکته مغزی خفیف معمولا نوعی از سکته است که علائم آن شدت کمتری داشته و سکته برای مدت زمان کمتری ماندگاری دارد. لازم است که بلافاصله بعد از سکته خفیف به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است بعد از این سکته پزشک داروهایی مانند ضد آتروم تجویز کند. داروها و دستورات پزشک باید با دقت دنبال شوند. همچنین از مراقبتهای بعد از سکته مغزی خفیف این است که سبک زندگی را تغییر دهید. مواردی مانند فشار خون، کاهش مصرف سیگار، کاهش مصرف الکل، داشتن تغذیه سالم و فعالیتهای بدنی منظم میتواند به بهبود سریعتر کمک کند. داشتن تمرینات سبک مانند شنا، پیادهروی یا دوچرخهسواری هم میتواند مفید باشد.
عوارض بیماران سکته مغزی
بیماری سکته مغزی عوارض متعددی دارد. بهنسبت اینکه چقدر از بخشهای مغز دچار کمبود اکسیژن شده باشند و یا خدمات پزشکی در چه مدت زمان بعد از سکته به بیمار ارائه شده باشد؛ عوارض و شدت آنها متفاوت خواهد بود. از عوارض رایج بعد از سکته مغزی عبارتاند از:
- سختی در تکلم یا بلع: سکته مغزی ممکن است روی کنترل عضلات دهان و گلو تاثیر منفی بگذارد و باعث شود که تکلم، بلعیدن و خوردن سختتر شود.
- فلج شدن یا کاهش تحرک ماهیچهها: فلج شدگی از عوارض رایج بعد از سکته مغزی است. بعد از بروز سکته عضلات یک طرف بدن بهخصوص در صورت دچار لمس شدگی و فلج شدگی میشوند.
- مشکلات فکری و از دست دادن حافظه: خیلی از افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند؛ مشکلات حافظه را تجربه میکنند. دیگر افراد ممکن است اختلالاتی در تفکر، استدلال، قضاوت و ادراک داشته باشند.
- مشکلات عاطفی: سکته مغزی معمولا با افسردگی و تنشهای روحی همراه است.
- درد: اعضایی از بدن که بعد از سکته مغزی، بیشترین آسیب را دیدهاند؛ معمولا دچار بیحسی، درد یا احساسات غیرعادی دیگر میشوند. برای مثال اگر سکته مغزی باعث شود که دست راست دچار بیحسی و لمس شدگی شود؛ ممکن است گاهی احساس سوزنسوزن شدن ناخوشایندی را در دست چپ احساس کنید.
- تغییرات رفتاری: کسانی که دچار سکته مغزی شدهاند؛ معمولا گوشهگیر میشوند. این افراد ممکن است نظافت و کارهای روزانه خود را بهسختی انجام دهند و برای انجام آنها به کمک نیاز داشته باشند.
نکات مهم در پرستاری از بیمار سکته مغزی
با رعایت و به یاد داشتن برخی از نکات میتوانید پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل بهتر اجرایی کنید:
- روی زمانبندی مصرف داروها نظارت کافی را داشته باشید.
- عوارض جانبی داروها را بررسی کرده و روی آن نظارت داشته باشید.
- در روند جابهجایی بیمار نظارت داشته و مراقب باشید.
- رژیم غذایی بیمار را چک کنید.
- تنشهای عاطفی بیمار را درک کنید.
- درصورتیکه بیمار تمام مدت در تخت استراحت میکند؛ روند جابهجا کردن بیمار برای جلوگیری از زخم بستر را رعایت کنید.
- لازم است روزانه چند بار حرکات توانبخشی با بیمار تمرین شود.
طول عمر بیمار سکته مغزی در منزل
طول عمر بیمار پس از سکته مغزی به عوامل مختلف مانند شدت سکته بستگی دارد. برخی بیماران که سکته شدیدی را تجربه کردهاند، متاسفانه در روزهای پس از سکته فوت میکنند. البته تعداد افرادی که پس از سکته مغزی به زندگی خود ادامه میدهند، بیشتر از افرادی که جان خود را از دست دادهاند. اگر فرد پس از سکته مغزی بلافاصله به بیمارستان منتقل شده و درمانهای اورژانسی لازم را دریافت کند، با احتمال بیشتری زنده میماند. از سوی دیگر رعایت نکردن سایر نکات مهم برای نگهداری از بیمار مغزی و مواردی همچون عدم مراقبتهای پزشکی، طول عمر بیمار پس از سکته مغزی را کاهش میدهد.
نحوه جابجایی بیمار سکته مغزی
درصورتیکه بیمار هنوز توانایی راه رفتن دارد؛ در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل به مواردی مانند برطرف کردن موانع و ایجاد سطح غیرلغزنده برای راه رفتن سادهتر بیمار توجه کنید.
درصورتیکه بیمار تمام مدت روی تخت است؛ بهتر است او را به پهلو خوابانده و یک بالش بین پاهای بیمار قرار دهید تا پاها بیش از اندازه خم نشده و جریان خون بهتر انجام شود.
بیمارانی که تمام مدت در تخت هستند؛ باید برای زخم بستر چک شوند و هر 2 ساعت یکبار پوزیشن خوابیدن آنها تغییر کند.
تغذیه مناسب در مراقبتهای بعد از سکته مغزی
از دیگر نکاتی که در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل باید به آن توجه داشته باشید؛ تغذیه بیمار است. در ادامه مهمترین موارد در خصوص تغذیه بیمار را عنوان میکنیم:
- مصرف آب و مایعات کافی
- مصرف مقدار کافی فیبر
- محدودیت مصرف نمک
- داشتن رژیم غذایی کامل شامل میوه، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، گوشت، ماست، محصولات لبنی، تخممرغ و غیره
- کنترل میزان مصرف چربی و کلسترول
- محدودیت مصرف قند و شکر
سخن آخر
بیماری که دچار سکته مغزی میشود؛ معمولا عوارضی مانند مشکلات حرکتی، مشکلات تکلم، مشکل در بلع و غیره را تجربه میکنند. مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل باید طوری باشد که تمام ناتوانیهای بیمار را پوشش داده و در زندگی بهتر به او کمک کند. بیماری که دچار سکته قلبی میشود؛ به نظارت روی مصرف دارو، نظارت روی رژیم غذایی و رژیم فعالیت و تحرک و همچنین کمک در داشتن زندگی سادهتر نیاز دارد. مراقبتهای بعد از سکته مغزی باید طوری باشد که فرد بتواند با تنشهای بعد از سکته مغزی کنار آمده و خودش را برای یک زندگی راحتتر آماده کند.
سوالات متداول
1. سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی به معنای عدم خونرسانی به مغز در اثر پارگی یا مسدود شدن رگهای خونی است که موجب مرگ سلولهای مغزی در آن بخش میشود.
2. علائم سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی با علائمی همچون بی حسی یا فلج صورت و دست و پا، مشکلات بینایی، مشکلات تکلم، از دست دادن هوشیاری، عدم تعادل در حین راه رفتن و سردردهای ناگهانی و شدید همراه است.
3. نحوه نگهداری از بیمار سکته مغزی در منزل چگونه است؟
برای نگهداری از بیمار سکته مغزی در منزل باید به نکات مختلفی همچون وضعیت روحی، رژیم غذایی، فعالیتهای توانبخشی، اجرا برنامه دارویی، عوارض دارو، امنیت بیمار، تغییرات بیمار، عوارض سکته و غیره توجه داشته باشید.
4. آیا در پروسه مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل، تغذیه بیماران هم اهمیت دارد؟
بله؛ تغذیه باید سالم و متعادل باشد تا به بهبودی وضعیت بیمار کمک کند.
5. چطور میتوان از عوارض سکته مغزی جلوگیری کرد؟
از عوارض جانبی سکته مغزی نمیتوان کاملا جلوگیری کرد؛ اما با رعایت دستورات پزشک، چک کردن علائم حیاتی و کنترل فشار و قند خون، داشتن تغذیه سالم و ورزش و مدیریت استرس میتوان شدت عوارض بعد از سکته را کاهش داد.
6. آیا بعد از سکته مغزی میتوان رابطه جنسی برقرار کرد؟
بله؛ تا مدتی بعد از سکته مغزی میتوانید رابطه جنسی برقرار کنید.
7. چگونه میتوان یک پرستار بیمار سکته مغزی درخواست کرد؟
موسسه پرستاری زندگی برتر میتواند یک پرستار حرفهای برای نگهداری و مراقبت از بیمار سکته مغزی را اعزام کند. کلیه پرستاران این مرکز آموزشهای لازم را دریافت کرده و کاملا قابل اعتماد هستند.
8. هزینه پرستار بیمار سکته مغزی چقدر است؟
هزینه پرستاری از بیمار شما پس از سکته مغزی به خدمات ارائه شده توسط پرستار بستگی دارد. با توجه به تواناییهای بیمار و شدت سکته، مراقبتهای مختلفی از بیمار انجام میشود. همچنین ساعات حضور پرستار در منزل نیز بر هزینه آن تاثیرگذار است.
9. بعد از سکته خفیف چه باید کرد؟
بعد از سکته خفیف، برای بهبود سریعتر و کاهش خطر سکتههای آینده، باید به پزشک مراجعه کنید، استراحت کافی داشته باشید و درمانهای تجویز شده را دنبال کنید. تغییرات در سبک زندگی مانند تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم نیز باید انجام شود.