یکی از بیماریهای رنجآوری که ممکن است در دوران سالمندی رخ بدهد، بیماری زونا است. این بیماری موجب شکل گرفت بثورات دردناک در یک ناحیه از بدن شده و فرایند درمانی مخصوص به خود را دارد. احتمالا شنیده باشید که زونا در سالمندان، شاخهای از همان ویروس آبله مرغان است که به وسیله ویروس واریسلا زوستر، فرد را مبتلا میکند. در این مطلب از مرکز خدمات پرستاری زندگی برتر قصد داریم به علائم و علل بیماری زونا در سالمندان بپردازیم. با ما همراه باشید.
بیماری زونا چیست؟
همان طور که اشاره کردیم، بیماری زونا در سالمندان، خود را به شکل تجمع بثورات پوستی عمیق نشان میدهد که بسیار دردناک بوده و شباهت زیادی به بثورات آبله مرغانی دارد. این ویروس در واقع باقی مانده همان ویروس واریسلا زوستر از ابتلای قبلی فرد به آبله مرغان است که در بدن او باقی مانده و با پیدا کردن فرصت، این بار خود را به شکل زونا در کهنسالی نشان داده است.
از این روی در پاسخ به این که علت بیماری زونا در سالمندان چیست؟ باید باقی مانده ویروس واریسلا زوستر در بدن را که یک ویروس فرصت طلب است، بدانیم.
پیشنهاد مقاله: بیماری های شایع سالمندان
درمان فوری بیماری زونا در سالمندان
اگر به دنبال درمان قطعی بیماری زونا در سالمندان هستید، باید گفت که درمان فوری برای این بیماری وجود ندارد و شما باید منتظر بمانید تا طول دوره ویروس در بدن به پایان برسد. البته میتوان از برخی داروهای ضدویروسی، برای کاهش علائم و کوتاهتر شدن دوره ابتلا، کمک گرفت. همین طور پزشک شما از برخی پمادهای تسکین دهنده خارش و درد در محل ظهور بثورات، استفاده میکند. به علاوه تجویز مسکن نیز برای کاهش درد و آرامش گرفتن سالمند، احتمالا از سوی پزشک، انجام خواهد شد.

به هر ترتیب لازم است که از فرد سالمند مبتلا به بیماری زونا، مراقبت پرستاری ویژهای به عمل آمده تا بتواند طول دوره ابتلا به این بیماری را با راحتی بیشتر پشت سر گذاشته و زودتر سلامتی خود را به دست بیاورد و شما عزیزان می توانید برای اعزام پرستار بیمار با کارشناسان مرکز زندگی برتر در ارتباط باشید.
برای درمان بیماری زونا چه بخوریم؟
برای درمان بیماری زونا، خوردنیهایی چون سیب، گلابی، کنگر فرنگی، موز، اسفناج، مارچوبه، لوبیا سبز، کاهو، سیب زمینی شیرین و آب کرفس مناسب هستند.
مراقبتهای بیماری زونا
دقت داشته باشید که بدترین اشتباه در روشهای درمان بیماری زونا در سالمندان، پوشاندن محل بثورات است. برعکس باید اجازه دهید که محل تشکیل بثورات باز بوده و در معرض هوا قرار داشته باشد. همین طور از دستکاری آنها پرهیز کرده و حتما ناحیه را تمیز نگه دارید.
پیشنهاد مقاله: 5 بیماری عفونی شایع در دوران سالمندی
زمان مراجعه پزشک در بیماران مبتلا به زونا
با مشاهده اولین بثورات پوستی، لازم است که به پزشک مراجعه داشته باشید. پزشک با دریافت سابقه پزشکی سالمند در خصوص ابتلا به آبله مرغان و بررسی وضعیت سیستم ایمنی بدن، درمانهای کمکی و تسکینی را شروع خواهد کرد. در صورت تشخیص زونا به وسیله پزشک، توصیههای لازم برای کوتاهتر کردن دوره ابتلا و همین طور کاهش درد و عوارض نیز ارائه میشود.
عوارض و خطرات بیماری زونا
مهمترین عوارض بیماری زونا، شامل موارد زیر میشود:
- تجمع درد در ناحیه بثورات
- عوارض شنوایی
- عوارض بینایی
در مورد اول به تجمع درد در ناحیه بثوات اشاره شد که در ادامه به توضیح کامل تری از این عوارض میپردازیم.
1) تجمع درد در ناحیه بثوات
اصلیترین مشکل بیماری زونا در سالمندان، همان بثورات پوستی دردناک است که با تجمع در یک نقطه، رنج بیشتری نسبت به آبله مرغان به همراه دارند. درد شدید، بزرگترین مشکلی است که سالمندان از آن در طول دوره این بیماری شکایت دارند. با شروع بیماری زونا، ابتدا درد ملایم بوده و پس از گذشت چند روز به اوج رسیده و پس از آن رفته رفته، شدت کمتری خواهد داشت. در برخی از افراد دوره بیماری طولانیتر بوده و در بعضی دیگر زودتر بهبودی حاصل میشود.
2) عوارض شنوایی
در بعضی از سالمندان، ممکن است که عوارض زونا خود را به شکل اختلالات شنوایی، نشان دهد. البته ممکن است که این عوارض شنوایی، کوتاه مدت باشند و رفته رفته، فرد بهبودی خود را به دست بیاورد.

3) عوارض بیماری
در صورتی که زونا تمرکز خود را روی ناحیه چشم گذاشته باشد، ریسک کم بینایی و حتی از دست دادن کامل بینایی نیز وجود دارد.
پیشنهاد مقاله: با شایع تری مشکلات پوستی در دوران سالمندی آشنا شوید
آیا بیماری زونا واکسن دارد؟
بله، یک واکسن برای کاهش ریسک ابتلا به زونا وجود دارد که آن را به نام شینگریکس میشناسیم. در نظر داشته باشید که این واکسن باید در افراد بالای 50 سال تزریق شود تا اثرگذاری لازم را داشته باشد. با این همه حتی با وجود تزریق واکسن، نمیتوان ریسک ابتلا به زونا در افراد که سابق بر این، به بیماری آبله مرغان مبتلا شده بودند را صفر در نظر گرفت.
سخن پایانی
همان طور که در بالا مشاهده کردید، اصلیترین علل بیماری زونا در سالمندان، همان ابتلای قبلی به ویروس آبله مرغان است. با مشاهده علائم بیماری زونا در سالمندان، باید مراجعه به پزشک انجام شده و پرستاری اصولی از سالمند به عمل بیاید. به این ترتیب میتوان درمان بیماری زونا را به شکلی بهتر و سریعتر پیش برد. شما چه تجربهای در این خصوص دارید؟
سوالات متداول
پس از مشاهده علائم بیماری زونا در سالمندان، از داروهای تسکینی و ضدویروسی و همین طور پمادهای کاهش درد و خارش استفاده میشود.
معاینه بثورات و همین طور در صورت لزوم نمونه برداری از آنها، تشخیص بیماری زونا را میسر میسازند.
بیماری زونا، نوعی از آبله مرغان است که در آن به جای پراکنده بودن بثورات پوستی در بدن، در یک ناحیه تجمع پیدا کرده و دردناک میشوند.
واکسنی به نام شینگریکس برای این بیماری وجود دارد که افراد برای افراد بالای ۵۰ سال موثر است. اما توجه داشته باشید که تزریق این واکسن احتمال ابتلا به بیماری زونا را به صفر نمیرساند.