مهم ترین تغییرات پوست در دوران سالمندی

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

تغییرات پیری در پوست  Aging changes in skin گروهی از مشکلات و تحولات پوستی رایج است که با افزایش سن رخ می دهد. این تغییرات گاهی با اصلاح سبک زندگی قابل پیشگیری و درمان است .

اطلاعات کلیدی :

تغییرات پوستی یکی از بارزترین علائم پیری است. شواهدی که نشان دهنده افزایش سن هستند شامل چین و چروک و افتادگی پوست است. سفید شدن یا خاکستری شدن موها یکی دیگر از علائم بارز پیری است.

علل تغییرات پوست
تغییرات پوستی یکی از بارزترین علائم پیری است.

وظایف پوست در بدن :

پوست کارهای زیادی انجام می دهد که شامل :

حاوی گیرنده های عصبی است که به امکان می دهد لمس ، درد و فشار را احساس کنید
به کنترل تعادل مایعات و الکترولیت ها کمک می کند
به کنترل دمای بدن کمک می کند
بدن را از محیط اطراف محافظت می کند

ساختار پوست :

اگرچه پوست دارای لایه های زیادی است ، اما به طور کلی می توان آن را به سه قسمت اصلی تقسیم کرد:

قسمت بیرونی (اپیدرم) شامل سلول های پوست ، رنگدانه و پروتئین است.

قسمت میانی (درم) شامل سلول های پوست ، عروق خونی ، اعصاب ، فولیکول های مو و غدد چربی است. درم مواد مغذی را برای اپیدرم فراهم می کند.

لایه داخلی زیر درم (لایه زیر جلدی) شامل غدد عرق ، برخی از فولیکول های مو ، عروق خونی و چربی است.

هر لایه همچنین دارای بافت همبند با الیاف کلاژن برای حمایت و الیاف الاستین برای ایجاد انعطاف پذیری و استحکام است.
تغییرات پوستی به عوامل محیطی ، ترکیب ژنتیکی ، تغذیه و عوامل دیگر مربوط می شود. بزرگترین عامل موثر ، قرار گرفتن در معرض نور خورشید است.

می توانید این موضوع را با مقایسه مناطقی از بدن خود که مرتباً در معرض نور خورشید قرار دارند ، با مناطقی که از نور خورشید محافظت می شوند ، مشاهده کنید.

به نظر می رسد رنگدانه های طبیعی پوست را در برابر آسیب های ناشی از نور خورشید محافظت می کنند. افرادی که چشم آبی دارند و پوست روشن دارند تغییرات پیری پوست را بیشتر از افرادی که دارای پوست تیره تر و دارای رنگدانه بیشتر هستند ، نشان می دهند.

تغییرات پیری

با افزایش سن ، لایه بیرونی پوست (اپیدرم) نازک می شود ، حتی اگر تعداد لایه های سلولی بدون تغییر باقی بماند باز هم این اتفاق در پوست می افتد.

در پیری تعداد سلولهای حاوی رنگدانه (ملانوسیت ها) کاهش می یابد. اندازه ملانوسیت های باقی مانده افزایش می یابد. پوست در دوران پیری نازک ، رنگ پریده و شفاف به نظر می رسد. لکه های رنگدانه ای از جمله لکه های سنی یا “لکه های کبدی” ممکن است در مناطق در معرض آفتاب ظاهر شوند. اصطلاح پزشکی این مناطق لنتیگو است.

تغییرات پوست در پیری
با افزایش سن ، لایه بیرونی پوست (اپیدرم) نازک می شود.

تغییرات در بافت همبند ، قدرت و قابلیت ارتجاعی پوست را کاهش می دهد. این شرایط به الاستوز معروف است. در نواحی در معرض آفتاب (الاستوز خورشیدی) بیشتر مشهود است. الاستوز ظاهر چرمی و متاثر از آب و هوا را برای کشاورزان ، ملوانان و سایر افرادی که زمان زیادی را در خارج از خانه می گذرانند ، ایجاد می کند.

در هنگام پیری رگ های خونی پوست شکننده تر می شوند. این منجر به کبودی ، خونریزی زیر پوست (که اغلب به آن پورپورای پیری گفته می شود) ، آنژیوم گیلاس یاخال قرمز و شرایط مشابه می شود.

غدد چربی با افزایش سن چربی کمتری تولید می کنند. مردان کمترین میزان را تجربه می کنند ، بیشتر اوقات پس از 80 سالگی این حالت در مردان مشاهده می شود .

زنان به تدریج چربی کمتری را پس از یائسگی تولید می کنند. این شرایط می تواند مرطوب نگه داشتن پوست را سخت تر کند و در نتیجه باعث خشکی و خارش می شود.

در هنگام پیری لایه چربی زیر جلدی نازک می شود بنابراین عایق و روکش کمتری دارد. این امر خطر آسیب دیدگی پوست را افزایش می دهد و توانایی را برای حفظ دمای بدن کاهش می دهد. از آنجا که در سن پیری عایق طبیعی کمتری دارید ، ممکن است در هوای سرد دچار هیپوترمی شوید.

برخی از داروها توسط لایه چربی جذب می شوند. کوچک شدن این لایه ممکن است نحوه عملکرد این داروها را تغییر دهد. با گذشت زمان و شروع پیری غدد عرق، عرق کمتری تولید می کنند. این امر باعث می شود خنک نگه داشتن بدن سخت تر شود. خطر برای گرم شدن بیش از حد یا ایجاد گرمازدگی افزایش می یابد.

رویش هایی پوستی مانند زگیل ، لکه های خشن قهوه ای (کراتوز سبورئیک) و دیگر لکه ها در افراد مسن شایع تر است. همچنین لکه های خشن صورتی (کراتوز اکتینیک) رایج هستند که احتمال کمی برای تبدیل شدن به سرطان پوست دارند.

آسیب ها ناشی تغییرات پوست :

با افزایش سن ، خطر آسیب به پوست افزایش می یابد. پوست نازک تر ، شکننده تر است و مقداری از لایه چربی محافظ را از دست می دهید. همچنین ممکن است کمتر بتوانید لمس ، فشار ، ارتعاش ، گرما و سرما را حس کنید.

مالیدن یا کشیدن روی پوست می تواند باعث پارگی پوست شود. رگ های خونی شکننده به راحتی پاره می شوند. کبودی ، مجموعه های مسطح خون (پورپورا) و جمع آوری خون (هماتوم) ممکن است حتی پس از یک جراحت جزئی ایجاد شود.

زخم فشاری می تواند ناشی از تغییرات پوستی ، از دست دادن لایه چربی ، کاهش فعالیت ، تغذیه نامناسب و بیماری ها باشد. زخم ها به راحتی در سطح خارجی ساعد دیده می شوند ، اما می توانند در هر نقطه از بدن ایجاد شوند.

پوست پیری کندتر از پوست جوان ترها ترمیم می شود. بهبود زخم ممکن است تا 4 برابر کندتر انجام شود. این باعث ایجاد زخم های فشاری و عفونت می شود. دیابت ، تغییرات عروق خونی ، کاهش ایمنی و سایر عوامل نیز بر بهبود تأثیر می گذارد.

پیشنهاد مقاله: نحوه مدیریت بیماری‌های شایع در سالمندان

مشکلات رایج پوستی در سن پیری :

اختلالات پوستی در میان افراد مسن آنقدر شایع است که اغلب تشخیص تغییرات عادی از آنهایی که مربوط به یک اختلال است ، دشوار است. بیش از 90 درصد از همه افراد مسن دارای نوعی اختلال پوستی هستند.

اختلالات پوستی می تواند در اثر بسیاری از شرایط ایجاد شود ، از جمله:

بیماریهای عروق خونی مانند تصلب شرایین
دیابت
بیماری قلبی
بیماری کبد
کمبودهای تغذیه ای
چاقی
واکنش به داروها
فشار

علل دیگر تغییرات پوست:

حساسیت به گیاهان و سایر مواد
اقلیم
تن پوش نامناسب
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی صنعتی و خانگی
گرمایش داخلی

اثر نور خورشید بر پوست :

نور خورشید می تواند باعث:
از دست دادن قابلیت ارتجاعی (الاستوز)
رشد غیر سرطانی پوست (کراتوآکانتوما)
تغییرات رنگدانه ای مانند لکه های کبدیضخیم شدن پوست

همچنین قرار گرفتن در معرض آفتاب مستقیماً با سرطان های پوست از جمله سرطان سلول های پایه ، سرطان سلول سنگفرشی و ملانوم ارتباط دارد.

پیشگیری از مشکلات پوستی در سالمندی:

از آنجا که بیشتر تغییرات پوستی مربوط به قرار گرفتن در معرض آفتاب است ، پیشگیری یک فرایند مادام العمر است.
در صورت امکان از آفتاب سوختگی جلوگیری کنید.
هنگام بیرون از خانه ، حتی در زمستان ، از کرم ضد آفتاب با کیفیت خوب استفاده کنید.
در صورت نیاز از لباس محافظ و کلاه استفاده کنید.

تغذیه مناسب و مایعات کافی نیز مفید است. کم آبی بدن باعث افزایش آسیب های پوستی می شود. گاهی اوقات کمبودهای تغذیه ای جزئی می تواند باعث بثورات ، ضایعات پوستی و سایر تغییرات پوستی شود ، حتی اگر علائم دیگری نداشته باشید.

پوست را با لوسیون ها و مرطوب کننده های دیگر مرطوب نگه دارید. از صابون های دارای عطر زیاد استفاده نکنید. روغن حمام توصیه نمی شود زیرا می تواند باعث لغزش و افتادن سالمند در حمام یا دستشویی شود. پوست مرطوب سالم تر است و سریعتر بهبود می یابد.

مرکز پرستاری زندگی برتر اکسین با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.

کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان