کاهش وزن در سالمندان؛ علت لاغری مفرط در افراد پیر

کاهش وزن در سالمندان؛ علت لاغری مفرط در افراد پیر

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

لاغری در سالمندان Weight loss in the elderly به طور ناگهانی بنا بر علل مختلفی رخ می‌دهد. عدم مراقبت از سالمندان در این شرایط توسط پرستار سالمند و یا خانواده وی بر رفاه و کیفیت زندگی آن‌ها تأثیر منفی می‌گذارد. اگر سالمندی که در کنار شما زندگی می‌کند و به طور ناگهانی ۵ درصد از وزن خود و یا بیشتر از آن را در یک دوره ۶ ماهه از دست بدهد، باید به دنبال علت بروز این وضعیت باشید. در این مقاله، قصد داریم به دلایل لاغری در افراد سالمند و درمان آن بپردازیم.

لاغری مفرط در سالمندان به چه معناست؟

کاهش وزن در سالمندان به دنبال انزوای اجتماعی و احساس تنهایی در فرد رخ می‌دهد. در این شرایط سالمند تمایلی به پخت‌وپز غذا ندارد و در نهایت، کاهش وزن را تجربه می‌کند. کاهش وزن را می‌توان از علائم اصلی افسردگی و یا دیگر بیماری‌های روانی هم دانست. مصرف مواد مخدر و الکل نیز می‌تواند باعث کاهش وزن در افراد سالمند شود. لاغری مفرط به حالتی گفته می‌شود که در آن سالمند در عرض ۶ ماه و بدون هیچ علتی، حدود ۵ درصد از وزن خود را از دست بدهد. از دیگر دلایل لاغری مفرط در سالمندن می‌توان به بیماری‌هایی همچون تیروئید، دیابت، بیماری‌های قلبی، پارکینسون و بیماری‌های دستگاه گوارش اشاره کرد.

علت لاغری در سن بالا

همان‌گونه که اضافه وزن در سالمندان می‌تواند باعث نگرانی شود، لاغری در سن بالا نیز نگران‌کننده است. برخی از افراد به غلط تصور می‌کنند که لاغری با افزایش سن امری طبیعی است اما این عارضه حاکی از بروز یک بیماری و یا سوء تغذیه در سالمندان است. علل لاغری در سالمندان عبارتند از:

  • دارو: مصرف برخی از دارو‌ها باعث می‌شود که سالمندان لاغری مفرط را تجربه کنند.
  • بی‌تحرکی: عدم داشتن تحرک کافی باعث می‌شود که سالمندان اشتهای خود را برای صرف غذا از دست بدهند و در نتیجه کاهش اشتها، لاغری مفرط را تجربه خواهند کرد.
  • کم آبی بدن: کم آبی بدن نیز می‌تواند منجر به کم‌اشتهایی در سالمندان شود. سالمندان در این سن و سال مایعات کمی مصرف می‌کنند و علت آن به مصرف دارو‌هایی مرتبط می‌شود که در این دوران مصرف می‌کنند.

علت کاهش وزن در سالمندان

همچون دیگر بیماری‌ها، با شناسایی علل کاهش وزن در سالمندان می‌توانید از بروز عوارض احتمالی آن به طور جدی پیشگیری کنید. طی چند سال گذشته و بعد از همه‌گیری کرونا، بسیاری از خانواده در برگزاری جشن‌ها و فعالیت‌های اجتماعی خود محدودیت‌هایی قائل شدند و همین مسئله باعث شد که انسان‌ها انزوای اجتماعی را تجربه کنند. این مسأله بیشتر از همه سالمندان را تحت تأثیر قرار داد. تنهایی و انزوا علاوه بر کاهش اشتها باعث می‌شود که افراد تمایلی به تهیه وعده‌های غذایی هم نداشته باشند و این امر منجر به کاهش وزن در آن‌ها خواهد شد.

علت کاهش وزن در سالمندان

دلیل لاغر شدن ناگهانی سالمندان

کاهش وزن در سالمندان آن هم به طور ناگهانی بدون این که تغییری در سبک زندگی آن‌ها ایجاد شده باشد، خطری جدی محسوب می‌شود و حاکی از مشکلی اساسی در بدن است. در صورتی که در طول ۶ تا ۱۲ ماه بدون هیچ دلیل خاصی متوجه کاهش وزن در سالمند شدید، باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. دلایل لاغر شدن ناگهانی سالمندان عبارتند از:

  1. دیابت عامل لاغری مفرط افراد پیر
    دیابت نوع ۱ از علل کاهش وزن ناگهانی در سالمندان به حساب می‌آید. در سالمندانی که به دیابت نوع ۱ مبتلا هستند، گلوکز خون بالا می‌رود و کلیه هنگام ادرار گلوکز بدون استفاده را دفع می‌کند. با خارج شدن قند از بدن، کالری هم دفع شده و همین مسأله باعث لاغری در سالمندان می‌شود.
  2. پرکاری تیروئید
    پرکاری و کم کاری تیروئید از بیماری‌هایی است که در آن هورمون تیروئید بیش از اندازه تولید می‌شود. این هورمون مسئول کنترل متابولیسم و سوخت‌وساز بدن است. در صورتی که غده تیروئید بیش از حد فعالیت داشته باشد، کالری به سرعت سوزانده می‌شود و حتی اگر اشتهای سالمند خوب باشد باز هم کاهش وزن را تجربه می‌کند.
  3. لاغری زیاد سالمندان با بیماری التهاب روده
    التهاب روده از جمله مشکلات گوارشی به شمار می‌رود که بیماری کرون و کولیت اولسراتیو از شایع‌ترین آن هاست. به دنبال این بیماری، هورمون گرسنگی و هورمون سیری در فرد مختل شده و سالمند با از دست دادن اشتهای خود، کاهش وزن را تجربه خواهد کرد.
  4. بیماری انسدادی مزمن ریه دلیل اصلی لاغری ناگهانی سالمندان
    این بیماری باعث می‌شود که کیسه‌های هوایی موجود در ریه آسیب ببینند و سالمند نتواند به راحتی نفس بکشد. در نتیجه این بیماری، سالمند از سرفه، خلط و دیگر مشکلات تنفسی رنج می‌برد. این بیماری در مراحل پیشرفته باعث می‌شود تا سالمند به سختی تنفس‌کند و همین مسأله باعث سوختن کالری بیشتر و کاهش وزن خواهد شد.

راه‌های درمان لاغری مفرط در سالمندان

اگر متوجه شدید که سالمند تحت مراقبت شما تحت تأثیر هر یک از مواردی که در بالا ذکر شد قرار گرفته و اشتهای خود را از دست داده و در حال کاهش وزن است، می‌توانید از راهکار‌هایی که در ادامه آورده شده‌اند برای درمان لاغری در سالمندان استفاده کنید:

  • دنبال کردن یک برنامه منظم روزانه و صرف غذا در زمانی مشخص به سالمند در به دست آوردن اشتها و جلوگیری از لاغری مفرط کمک خواهد کرد.
  • تهیه وعده‌های غذای کوچک ۵ بار در روز در رساندن مواد مغذی به بدن سالمند مؤثر است.
  • فینگرفود و یا غذا‌های انگشتی نیز می‌توانند در جلوگیری از لاغری مفرط در افراد سالمند مؤثر باشند.
  • اگر سالمند در جویدن غذا با مشکلاتی مواجه می‌شود، می‌توانید از غذا‌هایی مثل سوپ، میلک شیک و آبمیوه‌های طبیعی استفاده کنید.
  • از تمرینات ورزشی منظم و روزانه غافل نشوید.
  • در خوردن صبحانه کوتاهی نکنید.
  • پروتئین را در وعده روزانه خود بگنجانید.
  • ارتباط با دوستان و خانواده را بیشتر کنید زیرا باعث تقویت روحیه و افزایش اشتهای سالمندان می‌شود.
  • زمینه‌ای را مهیا کنید تا سالمند بتواند خواب سالم و باکیفیتی داشته باشد.
  • مصرف قند را تا حد امکان محدود نمایید.

راه‌های درمان لاغری مفرط در سالمندان

لاغری در سالمندان از دیگر مشکلاتی است که باعث می‌شود خانواده و اطرافیان فرد نگران شوند. چنانچه سالمند در عرض ۶ تا ۱۲ ماه و بدون دلیل مشخصی، ۵ درصد از وزن خود را از دست بدهد باید شرایط را با پزشک معالج در میان بگذارید و اقدامات لازم را برای جلوگیری از کاهش وزن انجام دهید. بیماری‌هایی همچون پرکاری تیروئید، التهاب روده و مشکلات گوارشی می‌توانند باعث کاهش اشتها و در نهایت کاهش وزن در سالمند شوند. با تشخیص و درمان به موقع لاغری در افراد سالمند و دنبال کردن راهکارهایی که توسط زندگی برتر ارائه شده، می‌توانید به آن‌ها کمک کنید تا زندگی خود را با انرژی بیشتری بگذرانند.


سوالات متداول

منظور از لاغری در سالمندان چیست؟

چنان‌چه سالمند در عرض 6 ماه و بدون دلیل خاصی بیش از 5 درصد وزنش را از دست بدهد، پزشک باید علت را جستجو کند و اقدامات درمانی را آغاز نماید.

آیا افسردگی جزو علل کاهش وزن در سالمندان محسوب می‌شود؟

به دنبال افسردگی، سالمند اشتهای خود را از دست می‌دهد و بدین ترتیب کاهش وزن را تجربه خواهد کرد.

مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.