ممکن است به دلایل مختلف، هر فردی در دوران زندگی خود، دچار برخی از بیماریهای روانی شود؛ اما روان پریشی در سالمندان با احتمال بیشتری همراه است. به علاوه بیماری روانی دوران سالمندی، معمولا شامل موارد خاصی شده و بعضی از بیماریها بیشتر در افراد مسن شایع هستند. در این مطلب قصد داریم نگاهی به شایع ترین بیماری روانی در سالمندان بیندازیم. اگر شما نیز مایل هستید که نسبت به این اختلالات و بیماریها، آگاهی بیشتری به دست بیاورید؛ تا انتهای این مطلب از مرکز پرستاری زندگی برتر با ما همراه باشید.
مهمترین بیماریهای روان پریشی در سالمندان
از جمله اختلالات و بیماریهای روانی در سالمندان، موارد زیر را داریم:

افسردگی
یکی از سادهترین و در عین حال نگران کنندهترین بیماریهای روانی در سالمندان، افسردگی است. پیشروی این بیماری روحی در سالمند، باعث میشود تا وضعیت روانی و جسمی او، به شدت تحت تاثیر منفی قرار بگیرد. عوامل مختلفی که یکی از سادهترین آنها، بالا رفتن سن فرد است، موجب افسردگی در سالمند میشوند. به جز آن، فوت همسر، برخی از بیماریهای جسمی (به ویژه بیماریهای حرکتی یا قطع عضو)، تنهایی و …، ممکن است باعث شروع افسردگی در سالمند شده یا به آن دامن بزنند.
پیشنهاد مقاله: پیرگوشی در سالمند | علائم و روش درمان کم شنوایی
در صورتی که بیماری روانی دوران سالمندی به عنوان افسردگی، به موقع تشخیص داده شود؛ معمولا به درمان خوب پاسخ خواهد داد. پس اهمیت زیادی دارد که علت بی حوصلگی در سالمندان را به موقع تشخیص داده و علت و عامل آن را حتما پیگیری کنید.
اختلال اضطراب
اختلال اضطراب نیز مانند افسردگی، ممکن است افراد را در هر سنی گرفتار کند، اما آمار حاکی از آن است که سالمندان (و افراد بالای 50 سال)، بیشتر به این اختلال دچار میشوند. عوامل مختلفی موجب بروز اختلال اضطراب، به عنوان یک بیماری روان پریشی در سالمندان شده که بخش زیادی از آنها ممکن است از گذشته نشأت بگیرند. همین طور اتفاقات تلخ ناگهانی که ذهن سالمند قادر به تحمل آنها نبوده، افکار تهاجمی ناگوار و موارد مشابه، میتوانند اختلال اضطراب را به وجود بیاورند.
این اختلال برای فرد مبتلا بسیار رنج آور بوده و لازم است که حتما فرد تحت نظر پزشک و معالجات او قرار بگیرد. لازم به توضیح است که اختلال اضطراب خود، چند شاخه شده و ممکن است سالمند را درگیر اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب پس از سانحه، وسواس فکری، اختلال هراس و … کند. بسته به این که علائم بیماری روانی شدید در سالمند چه باشند، هر یک از این اختلالات تشخیص داده میشوند.
پیشنهاد مقاله: خواص مصرف امگا 3 برای سالمندان و روش صحیح مصرف آن
اختلال دو قطبی در سالمندان

متاسفانه بسیاری مواقع دیده شده که اختلال دو قطبی در سالمند تشخیص داده نشده و علائم آن به پیری و کهولت سن ربط داده میشوند. این در حالی است که تغییرات خلقی شدید را باید حتما حتی در سالمندان نیز جدی گرفت. حتی این اختلال در سالمند ممکن است خود را با تحریک پذیری بالاتر از حد معمول و مورد انتظار، نشان دهد. دقت داشته باشید که اگر سالمند قدرت ادراک خود را تا حدودی از دست داده و کمی گیجی دارد، ریسک مبتلا شدن به عارضه اختلال دو قطبی برای او وجود دارد. اختلال دو قطبی در سالمندان، به سهم مساوی مردان و زنان را درگیر کرده و اگر چه شایع ترین بیماری روانی در سالمندان نیست، اما عوارض طولانی مدت و غالبا شدیدی دارد.
آلزایمر
آلزایمر را باید شایع ترین بیماری روانی دوران سالمندی بدانیم. این نوع روان پریشی در سالمندان، هم برای خود فرد و هم برای اطرافیان که مسئولیت نگهداری از سالمند را دارند، به شدت آزاردهنده خواهد بود. بیمار سالمند مبتلا به آلزایمر به یک پرستار سالمند شبانه روزی نیاز دارد تا پیوسته از او مراقبت کند. ممکن است در این دوران پزشک برای فرد، قرص بی قراری سالمندان را تجویز کند، اما حتما مراقبتهای لازم نیز در کنار آن، ضرورت دارد.
از جمله نشانههای بیماری آلزایمر در سالمندان، تغییر در خلق و خو و شخصیت فرد، فراموش کردن جای قرار دادن وسایل، ناامیدی و مستأصل بودن، از دست دادن زمان و مکان و موارد مشابه است. حتی گاهی اوقات ممکن است اگر علت بی حوصلگی در سالمندان را دنبال و پیگیری کنید، به شروع آلزایمر برسید. در نظر داشته باشید که معمولا آلزایمر یک بیماری پیشرونده بوده و از مراحل ابتدایی شروع شده و رفته رفته شدت پیدا میکند.
پیشنهاد مقاله: آب آوردن ریه و درمان عفونت ریه در سالمندان
کلام آخر
در بالا به شایع ترین بیماری روانی در سالمندان اشاره کردیم. شما با دانستن علائم بیماری روانی شدید در سالمند، میتوانید به عنوان نزدیک شخص به او، در تشخیص موثر باشید. تشخیص سریع روان پریشی در سالمندان و مراجعه به موقع به پزشک و کمک گرفتن از پرستار سالمند، میتواند عوارض را به حداقل رسانده و روند درمان را تسریع کند. به جز مواردی که به عنوان بیماری روانی دوران سالمندی در این مطلب معرفی کردیم، شما چه بیماریها و اختلالات دیگری را میشناسید که ممکن است سالمندان را درگیر کند؟ حتما این موارد را در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران ما به بحث و اشتراک بگذارید.
اختلالات و بیماریهای روانی در سالمندان مانندافسردگی، اختلال اضطراب، آلزایمر میباشد.
آلزایمر، شایع ترین بیماری روانی دوران سالمندی است. این نوع روان پریشی در سالمندان، هم برای خود فرد و هم برای اطرافیان که مسئولیت نگهداری از او را دارند، به شدت آزاردهنده خواهد بود
یکی از سادهترین و در عین حال نگران کنندهترین بیماریهای روانی در سالمندان، افسردگی است. پیشروی این بیماری روحی در سالمند، باعث میشود تا وضعیت روانی و جسمی او، به شدت تحت تاثیر منفی قرار بگیرد.
اگر سالمند قدرت ادراک خود را تا حدودی از دست داده و کمی گیجی دارد، ریسک مبتلا شدن به عارضه اختلال دو قطبی برای او وجود دارد. اختلال دو قطبی در سالمندان، به سهم مساوی مردان و زنان را درگیر کرده.