درمان گزش حشرات و اقدامات لازم در هنگام نیش حشرات

گزش حشرات درمان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

نیش حشرات عارضه‌ای است که ممکن است برای هرکس رخ بدهد. این عارضه معمولا باعث ایجاد علائم خفیف ماند تورم، قرمزی و خارش روی پوست شده و خیلی زود درمان می‌شود. درصورتی‌که تورم یا خارش محل گزیدگی آزاردنده باشد با برخی از ترفندهای خانگی یا دارویی می‌توان برای درمان نیش حشرات اقدام کرد. همچنین با شناخت واکنش‌های آلرژیک و نیش حشرات سمی می‌توانید از موقعیت‌های اورژانسی مطلع شده و درصورت نیاز به اورژانس مراجعه کنید.

نیش حشرات و انواع آن

نیش و گزش حشرات برای همه ما بارها و بارها رخ می‌دهد. شاید در زمان گزش متوجه این عارضه نشویم؛ اما زمانی که اثر زخم باقی می‌ماند؛ متوجه می‌شویم که دچار گزش حشرات شده‌ایم. معمولا در اثر نیش حشرات یک زخم و اثر قرمز و متورم باقی می‌ماند. انواع حشرات وجود دارند که ممکن است به دلایل مختلف پوست انسان را نیش بزنند. این نیش باعث جوش و قرمزی و حساسیت می‌شود. از انواع حشراتی که پوست انسان را نیش می‌زنند؛ عبارت‌اند از ساس، کنه، پشه، گال و شپش. نیش حشرات معمولا بی‌خطر بوده و خیلی زود درمان می‌شود. حتی برای درمان گزش حشرات نیاز به راهکار خاصی ندارید و در بیشتر موارد جای نیش خودبه‌خود بهبود پیدا می‌کند. هرچند برخی از حشرات مانند مورچه‌های آتشین یا زنبور‌های معمولی و زنبور سرخ ممکن است نیش دردناک و آزاردهنده‌ای داشته باشند. نیش این حشرات در برخی از موارد باعث آلرژی می‌شود. برای مثال برای درمان نیش عنکبوت سمی و درمان نیش زنبورعسل نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارد.

انواع نیش حضرات به نسبت علائم و نشانه‌هایی که دارند؛ با هم متفاوت هستند. معمولا نیش حشرات باعث ایجادب برجستگی قرمز دردناک و خارش و سوزش می‌شود. برخی از انواع گزش حشرات تاول و جوش ایجاد می‌کند.

 گزش حشرات
انواع نیش حضرات به نسبت علائم و نشانه‌هایی که دارند؛ با هم متفاوت هستند.

گزش حشره عفونی

نیش حشرات معمولا به‌صورت خارش‌دار، گرد قرمز یا صورتی نشان داده می‌شوند. این وضعیت معمولا نشان‌دهنده این است که نیش حشرات بی‌خطر بوده است؛ اما گاهی ممکن است حشرات آلوده بوده و نیش حشرات به‌صورت عفونی ایجاد شود. برخی از حشرات آلوده به برخی از بیماری‌ها هستند. برای مثال ویروس زیکا که در نیش برخی از حشرات وجود دارد؛ به‌خصوص برای خانم‌های باردار خطرناک است. همچنین ویروس نیل غربی، مالاریا یا انسفالیت سوارکاری غربی برای بیشتر مردم باعث بروز بیماری‌های شبیه به آنفولانزا می‌شود.

ویروس نیل غربی به جز ایجاد جای نیش، می‌تواند باعث بروز علائمی مانند درد بدن، تب، استفراغ، اسهال و بثورات پوستی شود. همچنین مننژیت یا آنسفالیت هم در این افراد بروز می‌کند. در این موارد می‌توانید از خدمات پرستار بیمار بهره‌مند شوید.

نشانه‌های نیش حشرات

پیش از اینکه راهکارهای درمان گزش حشرات را بشناسید؛ لازم است که با نشانه‌ها و علائم نیش حشرات آشنا شوید:

  • ساس‌ها نشانه یک گاز گرفتگی را روی پوست جای می‌گذارند که قرمز و خارش‌دار است و در موارد نادر باعث ایجاد آلرژی می‌شود.
  • زنبورها باعث ایجاد یک برجستگی قرمز رنگ همراه با سفیدی روی پوست می‌شوند.
  • پشه‌ها برجستگی‌های خارش‌دار صورتی رنگ روی پوست ایجاد می‌کنند که در موارد نادر یک واکنش آلرژیک ایجاد می‌کند.
  • نیش عنکبوت علائم جزئی مانند قرمز شدن پوست، ورم و درد در محل گزش یا علائم جدید ایجاد می‌کند.
  • کنه‌ها ناقل بیماری لایم هستند و نیش آن‌ها باعث ایجاد بثوراتی می‌شود.
  • گزش کک باعث ایجاد خارش روی پوست می‌شود. این حشره معمولا مچ یا ساق پا را نیش می‌زند.
آیا نیش حشرات قابل درمان است؟
نیش حشرات معمولا به‌صورت خارش‌دار، گرد قرمز یا صورتی نشان داده می‌شوند.

به نقل از سایت mayoclinic:

بیشتر نیش ها و نیش های حشرات خفیف هستند و در خانه قابل درمان هستند. آنها ممکن است باعث خارش، تورم و سوزش شوند که طی یک یا دو روز از بین می روند. برخی از نیش ها یا نیش ها می توانند باکتری ها، ویروس ها یا انگل های بیماری زا را منتقل کنند. نیش زنبورها، جلیقه زرد، زنبورها، هورنت ها و مورچه های آتشین ممکن است باعث واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی) شود.

اقدامات لازم در هنگام گزش حشرات

نیش حشرات معمولا علائم و خطراتی ایجاد نمی‌کند؛ اما در برخی از موارد فرد ممکن است واکنش‌های شدیدی به گزش حشرات نشان دهد. همچنین ممکن است سم حشره یا عنکبوت وارد بدن مصدوم شود. در زمان گزش حشرات، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • مطمئن شوید که مصدوم در وضعیت امنی قرار دارد و در صورت بروز حمله، کمترین آسیب را متحمل می‌شود.
  • با اورژانس تماس بگیرید.
  • مطمئن شوید که مصدوم به نیش حشره خاصی حساسیت نداشته باشد. درصورت حساسیت، از داروهای آنتی‌هیستامین استفاده کنید.
  • برخی از حشرات نیش خود را در بدن مصدوم جا می‌گذارند. به‌دنبال نیش بوده و آن را جدا کنید. در این حین مراقبت باشید که کیسه سم فشرده نشود. برای برداشتن نیش، از پنس یا موچین استفاده کنید.
  • محل گزش حشرات را با آب و صابون تمیز کنید.
  • با کمپرس سرد از تورم ناحیه نیش‌زدگی جلوگیری کنید.
  • تا 30 دقیقه بعد از نیش زدگی مراقبت باشید که مصدوم واکنش حساسیت‌زا را تجربه نکند.

عوارض خطرناک نیش حشرات

گزیدگی حشرات معمولا بدون خطر است و تنها با گذشت زمان درمان می‌شود؛ اما در برخی از موارد گزیدگی حشرات می‌تواند باعث بروز مشکلات و خطراتی بشود. درصورتی‌که علائم گزیدگی با گذشت زمان شدت بگیرد؛ ممکن  شرایط خطرناک است. همچنین درصورت مشاهده واکنش‌های آلرژیک باید با مراقبت‌‌های اورژانس تماس بگیرید. درصورتی‌که علائمی مانند مشکلات تنفسی، سرگیجه یا تورم صورت و دهان و لب را مشاهده کردید؛ باید با اورژانس تماس بگیرید.

جلوگیری از نیش زدن حشرات

برای جلوگیری از نیش حشرات در درجه اول سعی کنید در مکان‌هایی که حشرات زیادی دارد؛ نروید یا از کفش و جوراب و پوشش مناسب استفاده کنید. همچنین شما می‌توانید از داروهای دور کننده حشرات نیز کمک بگیرید. از دیگر کارهایی که در خصوص درمان گزش حشرات باید انجام دهید این است که با نیش انواع حشرات بومی منطقه مورد نظر آشنا شده و بدانید که در صورت گزیدگی کدام حشره باید به پزشک مراجعه کنید.

درمان گزش حشرات
جهت جلوگیری از نیش حشرات سعی کنید در مکان‌هایی که حشرات زیادی دارد؛ نروید.

درمان گزش حشرات

گزش حشرات به‌خصوص در فصول گرم سال از مشکلات رایجی است که با آن‌ها سرو کار داریم. درمان گزش حشرات معمولا تنها با صبر کردن خودبه‌خود انجام می‌شود؛ اما برخی از ترفندهای دارویی یا خانگی یا ترفندهای طب سنتی وجود دارند که می‌توانند برای کاهش علائم گزش مفید باشند.

درمان خانگی گزش حشرات

نیش حشرات معمولا علائم خفیفی دارد و در عرض چند روز خود به خود درمان می‌شود. همچنین با انجام برخی از کارها در خانه می‌توانید به درمان نیش حشرات سرعت بدهید:

  • برای درمان ورم ناشی از نیش حشرات درصورتی‌که گزش حشرات در ناحیه بازو است؛ آن را بالا نگه دارید.
  • برای درمان ورم ناشی از نیش حشرات از آنتی‌هیستامین‌ها و مسکن‌ها استفاده کنید.
  • از خاراندن جای نیش و ترکاندن جوش‌ها و تاول‌ها خودداری کنید.
  • درصورتی‌که خارش و التهاب این ناحیه آزاردهنده است؛ می‌توانید از کرم‌های استروئیدی و یا بی‌حسی موضعی برای تسکین ناراحتی استفاده کنید.
  • می‌توانید از پماد هیدروکوتیزون برای نیش حشرات با دوز 0.5 یا 1 درصد استفاده کنید. همچنین استفاده از خمیر جوش‌شیرین یا لوسیون کالامین برای چند بار در روز برای درمان نیش و گزش حشرات مفید است.

درمان طب سنتی گزش حشرات

برای درمان گزش حشرات می‌توانید از داروهای خانگی و طبیعی بهره ببرید. این داروها شامل روغن درخت چای، روغن اسطوخودوس، بلغور جو دوسر، پیاز تازه یا خمیردندان است که به‌صورت موضعی روی نیش حشرات استفاده می‌شود. برخی از بهترین گزینه‌های طب سنتی برای درمان گزش حشرات عبارت‌اند از:

  • آلوئه‌ورا برای درمان گزش حشرات

آلوئه‌ورا نوع لیتراس می‌تواند خاصیت ضدالتهابی و التیام‌دهنده داشته باشد. این گیاه برای کاهش التهاب ناشی از نیش پشه مفید است و می‌تواند ناحیه مذکور را تسکین بدهد.

نیش حشرات
برای درمان گزش حشرات می‌توانید از داروهای خانگی و طبیعی بهره ببرید.
  • عسل

عسل نیز برای درمان زخم‌ها مفید است. استفاده از عسل روی نیش حشرات برای کاهش التهاب و جلوگیری از عفونت مفید است. استفاده از عسل همچنین می‌تواند برای تسکین ناحیه گزش حشرات کاربرد داشته باشد.

  • آویشن

آویشن خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد؛ بنابراین می‌تواند برای درمان عفونت پوست اطراف ناحیه گزش کاربرد داشته باشد. برای استفاده بیشتر از آویشن، می‌توانید برگ‌ها را مستقیما روی ناحیه گزش بگذارید یا با دمنوش برگ‌های آویشن یک محلول غلیظ درست کنید.

  • بابونه

بابونه یک گیاه طبیعی و رایج برای درمان بیماری است. زمانی‌که چای بابونه را روی پوست بمالید؛ می‌توانید التهاب ناشی از گزش حشرات را تسکین بدهید.

  • بلغور جو دوسر

بلغور جو نیز برای درمان گزش حشرات کاربرد دارد. این ماده خوراکی باعث درمان خارش  تورم ناشی از گزش حشرات می‌شود. چراکه خواص ضد تحریک کننده دارد. کافی است با آرد بلغور جو و آب یک خمیر درست کرده و روی ناحیه گزش حشرات بمالید.

درمان ورم ناشی از نیش حشرات

ورم ناشی از گزش حشرات در اثر جمع شدن خون در آن ناحیه ایجاد می‌شود. برای درمان گزش حشرات و درمان ورم ناشی از گزش حشرات می‌توانید از کمپرس سرد و گرم برای پخش شدن خون استفاده کنید. همچنین انواع داروهای ضدالتهاب در این زمینه می‌توانند برای شما مفید باشند.

استفاده از داروهای آنتی‌هیستامین بدون نسخه نیز برای درمان نیش حشرات مفید است. داروهای استروئیدی خوراکی هم به درمان ورم ناشی از گزیدگی کمک می‌کند.

نیش حشرات در کودکان
ورم ناشی از گزش حشرات در اثر جمع شدن خون در آن ناحیه ایجاد می‌شود.

درمان خارش گزش حشرات

برای درمان گزش حشرات و درمان خارش گزش حشرات می‌توانید از انواع ترکیبات مسکن و آرامش‌زا استفاده کنید. راهکارهای زیر برای درمان خارش ناشی از نیش حشرات مفید است:

  • استفاده از آلوئه‌ورا برای درمان خارش گزش حشرات مفید است.
  • پوست موز برای کاهش خارش ناشی از نیش حشرات مفید است.
  • ماساژ یخ بلافاصله بعد از نیش، از خارش جلوگیری می‌کند.
  • نمک با خنک کردن ناحیه مذکور برای درمان خارش گزش حشرات کاربرد دارد.
  • خمیردندان خارش را سرکوب می‌کند.
  • خمیر آب و جوش‌شیرین بعد از 15 دقیقه خارش را سرکوب می‌کند.
  • آبلیمو جای گزش و خارش را تسکین می‌دهند.
  • الکل نیز برای تسکین خارش مفید است. کافی است کمی الکل را روی پنبه ریخته و روی محل گزیدگی بزنید.

زمان مراجعه به پزشک در گزش حشره

نیش حشرات در بیشتر موارد سمی و خطرناک نیست و درمان گزش حشرات تنها نیاز به صبوری دارد. علائمی مانند سفت شدن قفسه سینه، مشکلات تنفسی، مشکلات بلع، یا ورم صورت در مواردی رخ می‌دهد که یک حشره سمی مانند عنکبوت‌های سمی شما را نیش زده باشد. در این مواقع باید فورا به اورژانس مراجعه کنید. نیش عنکبوت می‌تواند باعث ابتلا به کزاز شود.

سخن آخر

نیش حشرات معمولا خطرناک نبوده و خودبه‌خود درمان می‌شود. به‌عبارتی درمان نیش حشرات تنها به زمان نیاز دارد و با گذشت زمان این عارضه درمان می‌شود. هرچند برای کاهش تورم و خارش در این ناحیه می‌توانید از ترفندهایی مانند داروهای ضدالتهاب یا کمپرس سرد و گرم استفاده کنید. همچنین درصورتی که علائم تهدید کننده مانند تورم صورت یا مشکلات تنفسی را مشاهده کردید؛ باید با اورژانس تماس بگیرید.

سوالات متداول

1. آیا نیش حشرات خطرناک است؟

نیش حشرات در حالت عادی خطرناک نیست و تنها باعث تحریک پوست، خارش و تورم می‌شود. اما درصورتی‌که علائم آلرژیک، خارش و تورم را مشاهده کنید؛ باید با اورژانس تماس بگیرید.

2. آیا نیش حشرات قابل درمان است؟

درمان نیش حشرات تنها به زمان نیاز دارد و با گذشت زمان درمان می‌شود؛ اما می‌توان به کمک برخی از ترفندها تورم و خارش و دیگر علائم نیش حشرات را بهبود داد.

3. کدام روش برای التیام نیش حشرات بهتر است؟

آن را با یک تکه یخ، یک پارچه شستشوی سرد، لوسیون کالامین، یک خمیر جوش شیرین یا یک پماد هیدروکورتیزون بدون نسخه آرام کنید. برای نیش پشه یا سایر نیش های جزئی، لوسیون کالامین را امتحان کنید.

4. چه آنتی بیوتیک هایی برای نیش حشرات استفاده می شود؟

بیشتر نیش یا نیش حشرات نیازی به آنتی بیوتیک ندارند. انتخاب اول برای آنتی بیوتیک فلوکلوکساسیلین است.

5. برای نیش حشرات چه تزریقی انجام می شود؟

تزریق اپی نفرین همراه با درمان فوری پزشکی برای درمان واکنش های آلرژیک تهدید کننده زندگی ناشی از نیش یا نیش حشرات، غذاها، داروها، لاتکس و علل دیگر استفاده می شود.

6. برای درمان رفع خارش نیش حشرات چه کنیم؟

از آنتی هیستامین های خوراکی و کورتیکواستروئیدهای موضعی برای درمان خارش نیش حشرات استفاده کنید.

Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل زندگی برتر
درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل، فرم زیر را تکمیل کرده و برای ما ارسال نمایید؛ کارشناسان زندگی برتر اکسین، در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.