اضافه وزن در کودکان | 2 عامل اصلی چاقی در کودکان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

در نوشته پیش رو در مورد اضافه وزن در کودکان و علل و عوامل آن و راههای پیشگیری و کنترل آن توضیحاتی خواهیم داد.

یکی از دغدغه های مهم و به حق والدین در مورد کودکان اضافه وزن آنها می باشد که می تواند تاثیر مستقیم در سلامت کودک در حال و آینده داشته باشد. در برخی موارد متأسفانه در دوران بزرگسالی اثر خود را نشان داده و موجب بروز بیماری های متعدد از جمله بیماری های قلب و عروق می گردد.

اضافه وزن یا چاقی چیست؟

در تعریف اضافه وزن و چاقی بایستی گفت که به اضافه شدن و ذخیره بیش از حد چربی در بدن چاقی گفته می شود. اضافه وزن ممکن است در هر سن و سالی آغاز شود. شاید فردی را در کودکی ببینید که لاغر اندام بوده و در بزرگسالی دچار عارضه چاقی می گردد و یا برعکس.

اما مشکل عمده در این است که اگر کودک عادت به پرخوری کرده و اضافه وزن پیدا کند کنترل آن سخت تر خواهد بود. بنابراین توصیه می گردد که در دوران کودکی نسبت به این مسئله حساسیت بیشتری به خرج داده و این مسئله جدی تر گرفته شود.

عوامل چاقی و اضافه وزن در کودکان

در مورد اضافه وزن و چاقی در کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود:

عامل ژنتیکی

یکی از عوامل موثر که در چاقی کودک تاثیر بسزایی دارد عامل ژنتیک می باشد. والدینی که چاق هستند فرقی تمی کند چه پدر و یا مادر احتمال انتقال این عارضه به کودک بسیار بالاست.

معمولا والدین خصوصا پدران اگر چاقی بیش از حد داشته باشند و یا دچار بیماری دیابت یا دیگر بیماری ها باشند احتمال اضافه وزن در کودکانشان بسیار مؤثر می باشد که در بهترین حالت باعث می گردد کودک در حد نرمال وزن خط مرز چاقی را داشته باشند.

نحوه و سبک زندگی عامل اضافه وزن در کودکان

امروزه سبک زندگی در جامعه خود باعث اضافه وزن در کودک می شود. عدم تحرک، زندگی اآپارتمان نشینی، وجود بازی های دیجیتال و حذف بازی های فیزیکی بخاطر نبود محل بازی، استفاده بیش از حد تنقلات موجب اضافه وزن در کودکان حتی بزرگسالان شده است.

متاسفانه عادت به غذاهای پر کالری و فست فودی با چربی بالا، غذاهای رستورانی و تنقلات مضر مانند چیپس ها و دیگر موارد همگی در چاقی کودک موثر می باشد.

راهکارهایی برای جلوگیری از اضافه وزن در کودکان

در صورتی که احساس می کنید کودکتان به سمت اضافه وزن و چاقی می رود در وهله اول بهتر است از برنامه های خودساختت و رژیم های بیهوده جدا پرهیز کنید. به پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید. با توصیه هایی که در زیر گفته می شود می توانید با عارضه چاقی در کودک خود مقابله کنید. این راهکارها عبارتند از:

راهکارهایی برای جلوگیری از اضافه وزن در کودکان

اصلاح عادت غذایی خانواده

برای این که کودک تان از چاقی رنج نبرد و بتوان راه درستی را پیش برد اصلاح ساختاری غذایی خانواده مهم می باشد. این بدین معنی است که در کنار کودک کلیه اعضای خانواده نیز از یک رژیم غذایی مناسب پیروی کنند و با استفاده از یک برنامه صحیح این روند را بهبود بخشند.  در این برنامه غذابی تمامی افراد خانواده بایستی سهیم باشند.

مصرف سبزیجات برای بهبود اضافه وزن در کودکان

مصرف سبزیجات می تواند در برنامه رژیم غذایی بسیار موثر باشد. اگر کودک تان دچار اضافه وزن و چاقی گردیده است در روز حداقل به مصرف دو واحد میوه یا سبزی نیاز دارد. این گروه از مواد غذایی به علت داشتن فیبر بالا ضمن چربی سوزی در کاهش یبوست کودکان نیز مؤثر می باشند.

عدم مصرف نوشیدنی های مضر

مصرف بی رویه نوشیدنی ها و آب میوه های صنعتی به علت داشتن قند بیش از حد برای بزرگسالان و خصوصا برای کودکان مضر می باشد. ضمن زمینه سازی برای دچار شدن به بیماری دیابت فرایند چاقی خصوصا در کودکان را سرعت می بخشد.

بنابراین برای دوری از ضرر و زیان ناشی از مصرف این نوشیدنی ها بهتر است از آب میوه های طبیعی و در منزل استفاده کنیم. البته ذکر این نکته ضروری است که مصرف شیر کاکائو و شیرهای طعم دار به علت داشتن قند نیز مضر می باشند. به جای استفاده از این نوشیدنی ها بهتر است کودکان خود را به مصرف آب و دوغ های کم نمک خانگی تشویق نمائید.

پرهیز از خوردن تنقلات مضر و اضافه وزن در کودکان

امروزه تنقلات زیادی در سطح جامعه و بازار توزیع می گردد. مانند انواع چیپس، پفک، اسنک و دیگر موارد. به علت استفاده از رنگ مصنوعی و مواد افزودنی دیگر و نوع تهیه باعث برخی عوارض خصوصا چاقی در کودکان می شوند. ضمن اینکه باعث اختلالات تغذیه و سیری در بزرگسالان و در کودکان نیز عاملی برای چاقی محسوب می گردند. به همین دلیل توصیه جدی همه پزشکان و متخصصین تغذیه بر این می باشد که از خوردن تنقلات جدا پرهیز شود.

مصرف حبوبات در رژیم غذایی و اضافه وزن در کودکان

حبوبات معمولا دارای فیبر بالا و منبع خوبی از ویتامین ها،  پروتئین ها و املاح معدنی می باشند. ضمن اینکه فاقد هر گونه چربی مضر هستند. توصیه متخصصان تعذیه این است که در رژیم غذایی کودک حتما مصرف حبوبات گنجانده شود.

عدم مصرف چربی ها

معمولا کودکان دوست دارند در کنار غذای روزانه از انواع سس ها مانند سس مایونز، سیب زمینی سرخ کرده مصرف کنند و یا غذاهایی مانند سوسیس و کالباس را به عنوان شام یا نهار مصرف کنند. این نوع عذاها سرشار از چربی بوده و مصرف آن باعث چاقی کودکان خواهد شد.

خوردن تنقلات سالم و کاهش اضافه وزن در کودکان

به جای مصرف تنقلات کاذب مانند انواع چیپس و پفک کودک را عادت دهید تا از تنقلات سالم مانند انواع مغز ها و یا میوه های خشک استفاده کند. البته نکته مهم در مورد مصرف مغزها نیز نباید اصراف و زیاده روی شود. زیرا ممکن است باعث چاقی گردد.

سرو صحیح غذا برای کودک

بهتر است موقع غذا خوردن کودک محیطی آرام را برای اوفراهم کنید و بگذارید بدون دغدغه غذای خود را بخورد. ضمن این که به هیچ وجه از کودکتان نخواهید حتما غذای خود را تمام کند و یا کودکتان را به خوردن هر غذایی مجبور نکنید. استخدام پرستار بچه می تواند به مدیریت این شرایط کمک بسیاری کند.

سخن آخر

در این نوشته ما به بررسی اضافه وزن در کودکان پرداختیم.  همانگونه که گفتیم استفاده از نکات کاربردی گفته شده می تواند شما را در کنترل رژیم غذایی کودک یاری کند. ضمن اینکه در کنار این برنامه ها خواب مناسب می تواند در کنترل وزن کودک مفید باشد و یا ورزش و بازی نیز می تواند به تنظیم وزن کودک کمک کند.

ساعاتی در هفته را برای تفریح و بازی کودک اختصاص دهید. اگر در آپارتمان زندگی می کنید حتما او را به پارک برده تا بازی و جنب جوش کافی داشته باشد. او را به دوچرخه سواری علاقه مند کنید. چرا که انجام این کار باعث می شود کودک کالری های اضافی و جمع شده در بدن را بخوبی بسوزاند.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان