مراقبت پرستاری در لوله گذاری

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

برخی از بیماران که در بیمارستان بستری می شوند به علت نوع  بیماری ممکن است سطح هوشیاری خود را از دست بدهند که نتیجه آن عارضه های متعددی را به همراه دارد. در چنین مواقعی پزشک تصمیم می گیرد که برای تغذیه بیمار و حتی خروج مایعات از بدن اقدام به لوله گذاری غذایی و تخلیه ادرار و یا تخلیه ریه و مجاری آن می کند. در نوشته پیش رو در مورد مراقبت پرستاری در لوله گذاری توضیحاتی خواهیم داد.

ضرورت لوله گذاری برای بیمار

همانگونه که گفته شد یکی از ضروریات حیاتی برای بیمارانی که در حالت درصد  بیهوشی بالایی هستند می باشد. لوله های مورد استفاده برای این نوع بیماران در سه بخش ریوی، معده و خروج مایعات از بدن  می باشد. هر کدام خصوصیات خاص خود را دارد. احتیاج به قرار دادن توسط پزشک دارد.

در کنار آن مراقبت از این نوع بیماران نیز احتیاج به آموزش های خاصی داشته تا بیمار با مشکل مواجه نگردد. بیمارانی که در حوادث یا بر اثر سکته و ضربات مغزی دچار این عارضه می شوند بهترین روش دارورسانی، تغذیه، خروج مایعات و حتی اکسیژن رسانی  بدن از همین لوله گذاری ها استفاده می گردد. در ادامه در مورد چگونگی مراقبت پرستاری در لوله گذاری توضیحاتی خواهیم داد.

تنوع لوله گذاری

همانگونه که گفتیم لوله گذاری ها برای بیمار تنوع متفاوتی دارد که عبارتند از:

لوله تغذیه

یک دستگاه پزشکی است که برای تغذیه افراد بیمار که از طریق دهان دچار مشکل هستند مورد استفاده قرار می گیرد. این دشواری ممکن است بخاطر بلعیدن و یا یک سطح آگاهی تغییر یافته است. البته این نکته لازم به یادآوری است که استفاده از لوله تغذیه انواع متفاوتی دارد و در وضعیت های مختلف برای افراد متفاوت می باشد. این لوله برای تامین تعذیه، دارو، مایعات و نهایتا برای تخلیه باد شکم ضرورت دارد.

در مورد لوله تغذیه ذکر این نکته ضروری است که برای لوله گذاری نبایستی تعجیل شود و در این مورد تشخیص پزشک ارجحیت دارد. مراقبت پرستاری در لوله گذاری توسط پرستار بیمار باید با دستور پزشک باشد.

لوله گذاری تنفسی

یکی از رایج ترین موارد استفاده از لوله ها نوع تنفسی آن می باشد که بیشتر در اتاق عمل و اورژانس در موارد ضروری برای تنفس راحت بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.

لوله گذاری تراشه

این لوله گذاری در اتاق عمل و برای شناسایی بیماری های داخلی و توسط پزشک به کار گرفته می شود. این نوع لوله گذاری موقت و از طریق دهان و یا بینی و یا مقعد صورت می پذیرد که هر کدام کارایی و خاصیت خاص خود را دارد.

مراقبت پرستاری در لوله گذاری

  • مراقبت ها در این موارد از قبل از لوله گذاری صورت می پذیرد که به شرح زیر می باشد:
  • یک هفته قبل از لوله گذاری بیمار بایستی داروهای رقیق کننده خون مانند اسپرین را کنار گذاشته و مصرف نکند.
  • حداقل هشت ساعت قبل از لوله گذاری نبایستی از خوردن غذا و یا نوشیدن به صورت کامل خودداری شود.
  • درصورتی که بیمار از دندان مصنوعی استفاده می کند برای لوله گذاری بایستی دندان مصنوعی از دهان خارج گردد.
  • مراقبت پرستاری در لوله گذاری بعد از این کار نیز عبارتند از:
  • بایستی دقت کافی شود که لوله در جای مناسب باشد و به درستی در داخل معده جای گرفته باشد‌.
  • نسبت به چرخش لوله در همه طرف اطمینان داشته باشید.
  • پای بیمار بایستی به سمت بالا قرار بگیرد و آنرا تکان دهید تا از انعقاد خون جلوگیری شود.

مشکلات برای بیمار

مشکلاتی که برای بیمار لوله گذاری شده بر خلاف مراقبت پرستاری در لوله گذاری ممکن است پیش بیاید می تواند چالش برانگیز باشد. پرستار اینگونه بیماران بایستی به این نکته توجه کنند که مشکلات زیر ممکن است برای بیمار لوله گذاری شده پیش بیاید که عبارتند از:

مشکلات برای بیمار

بروز اسهال

برخی عوامل مانند حساسیت، چربی برخی از غذاها، انتقال سریع غذا به معده و در نهایت آلوده و یا فاسد بودن برخی غذاها موجب بوجود آمدن ابن مشکل می گردد.

نفخ شکم

یکی دیگر از مشکلاتی که برای بیمار لوله گذار ممکن است پیش بیاید و پرستار مراقب بایستی به آن توجه ویژه داشته باشد نفخ شکم بیمار است که بر اثر ورود غذا به همراه مواد غذایی به معده و یا حجم زیادی غذاها و سرد بودن غذا ممکن است مشکل نفخ را بوجود بیاورد که برای بیمار ممکن است همراه با درد شدید باشد.

یبوست شدید

از مواردی که ممکن است برای بیمار بوجود بیاید و پرستار بیمار بایستی به آن توجه داشته باشد و برای بیمار مشکل عدیده می باشد یبوست می باشد. بهترین کار عدم مصرف لبنیات و مصرف سبزیجات و میوه می باشد. مراقبت پرستاری در لوله گذاری شامل این موارد هم می شود.

حالت تهوع و استفراغ

پربودن و یاخالی بودن بیش از حد معده، سرعت ورود غذا تخلیه سخت مواد غذایی از جمله عواملی هستند که موجب لوجود آمدن حالت تهوع و استفراغ در بیمار در نتیجه درد بسیار شدید و امکان بوجود آمدن زخم در معده و یا در مسیر دهان تا معده شود. پرستار مراقب در این مورد بایستی احتیاط کند تا بیمار دچار مشکل نگردد.

ورود مواد غذایی به ریه

مشکلی که پرستار مراقب بایستی به آن توجه داشته باشد و خیلی خطرناک می باشد امکان ورود غذا به ریه می باشد که بایستی احتیاط شود این مشکل برای بیمار بوجود نیاید.

انسداد لوله

در مراقبت پرستاری در لوله گذاری بایستی به این نکته توجه داشت که ممکن است لوله ورودی به معده دچار انسداد گردد و عواملی مانند تکه های درشت غذا و یا پیچ خوردن لوله ورودی ممکن است باعث این امر شود.

سخن آخر

در این نوشته ما به بررسی مراقبت پرستاری در لوله گذاری پرداختیم. مراقبت پرستاری از این بیماران احتیاج به تخصص خاص دارد و حتما نظارت و رسیدگی توسط پرستار آموزش دیده و مجرب انجام پذیرد. اگر فرد بیماری در منزل دارید که لوله گذاری را انجام داده است بهتر است حتما نظارت کاملی از سوی پزشک و پرستار مراقب صورت پذیرد‌.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان