ذهن آگاهی Mindfulness نوعی مدیتیشن است که در آن بر آگاهی شدید از آنچه در لحظه حال احساس می کنید تاکید دارد. در ذهن آگاهی فرد تلاش می کند که بدون تفسیر یا قضاوت بر لحظه اکنون تمرکز می کند.
تمرین تمرکز حواس شامل روشهای تنفس، تصویرسازی ذهنی هدایتشده و سایر تمرینها برای آرام کردن بدن و ذهن و کمک به کاهش استرس است.
در زندگی امروزی افراد به شتاب ،عجله و عدم توجه به لحظه اکنون عادت نموده اند در حالیکه توجه بیشتر به لحظه حال ، به افکار و احساسات و آگاهی از دنیای اطراف می تواند به سلامت روانی کمک نماید.
برخی از افراد این آگاهی را “ذهن آگاهی” می نامند. ذهن آگاهی می تواند به ما کمک کند از زندگی بیشتر لذت ببریم و خود را بهتر درک کنیم. خوشبختانه می توان از برای بهره مندی از ذهن آگاهی این روش را آموخت و آن را در زندگی به کار گرفت.
ذهن آگاهی چیست؟
بر طبق نظر متخصصان تمرکز حواس به این معناست که هر لحظه مستقیماً بدانیم که در درون و بیرون ما چه می گذرد. هرچند که ممکن است در اثر استرس از توجه به لحظه ها غافل شویم.
از دست دادن ارتباط با احساسات واقعی ممکن است برای هر کسی رخ دهد. غرق شدن در افکار مختلف و پی در پی بدون توجه به این که این افکار چگونه وضعیت جسمی و ذهنی ما را هدایت میکنند بسیار مخرب است.
بخش مهمی از تمرکز حواس، برقراری ارتباط با بدن و احساساتی است که آنها را در لحظه اکنون تجربه می کنید. این امر به معنای توجه به مناظر، صداها، بوها و مزه های لحظه حال است. ذهن آگاهی می تواند چیزی به سادگی حس یک نرده در هنگام راه رفتن در راه پله ها باشد.
یکی دیگر از بخشهای مهم ذهنآگاهی، آگاهی از افکار و احساسات ما است که لحظه به لحظه اتفاق میافتند. این آگاهی در مورد این است که به خودمان اجازه دهیم لحظه حال را به وضوح ببینیم. وقتی این کار را انجام می دهیم، زندگی و دید ما نسبت به خود را به طور معناداری تغییر می دهید.
چگونه ذهن آگاهی به سلامت روان کمک می کند
آگاهی بیشتر از لحظه حال می تواند به ما کمک کند از دنیای اطراف خود بیشتر لذت ببریم و خود را بهتر درک کنیم. وقتی از لحظه حال بیشتر آگاه می شویم، شروع به تجربه چیزهای تازه ای می کنیم که آنها را بدیهی می دانستیم.
ذهنآگاهی همچنین به ما این امکان را میدهد که از جریان افکار و احساساتی که تجربه میکنیم آگاه شویم و ببینیم چگونه میتوان جلوی درگیر شدن در آن جریان فکری را به روش های موثر گرفت.
این کار به ما امکان می دهد از افکار منفی خود عقب نشینی کنیم و شروع به دیدن الگوهای بوجود آورنده آنها نماییم. به تدریج، می توانیم خودمان را آموزش دهیم که متوجه شویم افکارمان چه زمانی توسط افکار منفی تسخیر می شوند و متوجه می شویم که افکار صرفا “رویدادهای ذهنی” هستند که نیازی به کنترل ما ندارند.
بیشتر ما مسائلی در ذهن خود داریم که رها کردن آنها برایمان سخت است و ذهن آگاهی می تواند به ما کمک کند تا با آنها به نحو موثرتری برخورد کنیم. می توانیم بپرسیم: “آیا تلاش برای حل این مشکل با جست و جو در مورد آن مفید است، یا فقط در افکارم گیر کرده ام ؟
داشتن ذهن آگاهی از این نوع به ما کمک می کند تا علائم استرس یا اضطراب را زودتر متوجه شویم و به ما کمک می کند تا بهتر با آنها مقابله کنیم.
ذهن آگاهی توسط موسسه ملی بهداشت و مراقبت عالی انگلستان به عنوان راهی برای پیشگیری از افسردگی توصیه می شود.
چگونه هوشیارتر باشیم
به خود یادآوری کنید که به افکار، احساسات، وضعیت بدن و دنیای اطرافتان توجه کنید، این کار اولین قدم برای تمرکز حواس است.
به روزمرگی توجه کنید
حتی وقتی به زندگی روزمره خود میپردازیم، میتوانیم متوجه احساسات، غذایی که میخوریم، هوای عبور از روی پوست در حین راه رفتن شویم».
همه اینها ممکن است بسیار کوچک به نظر برسند، اما قدرت بسیار زیادی دارند که حالت ناآگاهی و حرکات خودکار را که اغلب روزانه درگیر آن ها هستیم را قطع می کند و دیدگاههای جدیدی از زندگی به ما می دهد.
ذهن آگاهی را به طور منظم انجام دهید
انتخاب یک زمان منظم به عنوان مثال صبح ها در هنگام رفتن به محل کار یا پیاده روی در وقت ناهار – می تواند مفید باشد که در طی آن تصمیم می گیرید از احساسات ایجاد شده توسط دنیای اطراف خود آگاه باشید.
چیز جدیدی را امتحان کنید
امتحان کردن چیزهای جدید، مانند نشستن در یک صندلی متفاوت در جلسات یا رفتن به یک مکان جدید برای ناهار، نیز می تواند به شما کمک کند که دنیا را به روشی جدید درک کنید.
مراقب افکارتان باشید
برخی از افراد تمرین ذهن آگاهی را بسیار دشوار می دانند.این افراد اظهار می کنند که به محض اینکه کاری را که در حال انجام آن هستند متوقف می کنند، افکار و نگرانی های زیادی در ذهن آنها جمع می شود.
ممکن است مفید باشد که به خاطر بسپارید که تمرکز حواس به این معنا نیست که این افکار را از بین ببرید، بلکه بیشتر در مورد مشاهده و پذیرش آنها به عنوان رویدادهای ذهنی است.
تصور کنید در ایستگاه اتوبوس ایستاده اید و می بینید که “اتوبوس های فکر” می آیند و می روند بدون اینکه مجبور شوید سوار آنها شوید و آنها را ببرید. این کار در ابتدا می تواند بسیار سخت باشد، اما با تمرین ملایم ممکن است.
برخی افراد دریافته اند که اگر یوگای ملایم انجام دهند یا پیاده روی کنند، کنار آمدن با ذهن بیش از حد شلوغ آسان تر است.
خود را از گذشته و آینده رها کنید
شما میتوانید تمرکز حواس را در هر جایی تمرین کنید، اما اگر متوجه شوید که برای چند دقیقه در تلهی دوبارهی مشکلات گذشته یا نگرانیهای آیندهی «به دام افتادهاید»، میتواند مفید باشد.
شیوه های مختلف ذهن آگاهی
علاوه بر تمرین ذهن آگاهی در زندگی روزمره، اختصاص زمانی برای تمرین ذهن آگاهی می تواند مفید باشد. مدیتیشن ذهن آگاهی شامل نشستن و تمرکز به لحظه اکنون است.
توجه کامل به افکار، صداها، احساسات تنفسی یا بخشهایی از بدن، هر زمان که ذهن شروع به سرگردانی کرد بسیار مهم است و لازم است سریعا فکر را از عامل مزاحمت برگردانده شود. یوگا و تای چی همچنین می توانند به افزایش آگاهی از تنفس شما کمک کنند.
آیا ذهن آگاهی برای همه مفید است؟
دست یافتن به ذهنآگاهی جواب همه مشکلات نیست، و لازم است که اشتیاق ما به انجام این کار جلوتر از شواهد بدست آمده از تاثیرات ذهن آگاهی نباشد.
شواهد دلگرمکنندهای برای استفاده از آن در بهداشت، آموزش، زندانها و محیطهای کار وجود دارد، اما مهم است که بدانیم تحقیقات هنوز در همه این زمینهها در حال انجام است. هنگامی که نتایج را به دست آوریم، میتوانیم با وضوح بیشتری ببینیم که ذهن آگاهی چه کسانی هستند. بسیار مفید است.”
مرکز پرستاری زندگی برتر اکسین با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.