درمان افسردگی در کودکان مبتلا به بیماری‌های مزمن

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

شناسایی علائم افسردگی در کودکان توسط والدین و اقدام به‌موقع برای درمان از مهم‌ترین وظایف والدین است. تشخیص یک بیماری مزمن در هر سنی دشوار است اما هنگامی‌که پزشک تشخیص دهد که کودک به یک بیماری مزمن مبتلا شده است و ممکن است این بیماری تأثیرات ماندگاری بر زندگی او داشته باشد ممکن است کودک واکنش عاطفی شدیدی به این وضعیت داشته باشد و دچار افسردگی شود.

عواملی مانند تغییرات در سبک زندگی کودک، تجربه دردهای مزمن، انجام آزمایشات پزشکی مکرر یا نیاز به دریافت مراقبت شبانه روزی ممکن است باعث بروز اضطراب و استرس در کودک شود،بنابراین والدین کودک برای همراهی او در این دوران بهتر است با اضطراب ها و دلهره های طبیعی و غیرطبیعی فرزندشان آشنایی داشته باشند به همین خاطر ما در مقاله ی اضطراب در کودکان درباره دلهره و استرس در کودکان و علائم اضطراب در کودکان صحبت کرده ایم تا بتوانیم به شما در پیشگیری و یا بهبود فرزندتان در این زمینه کمک کرده باشیم.

علاوه بر عوارض ناشی از بیماری مزمن و لزوم تغییر در سبک زندگی، بروز افسردگی در کودک ممکم است علل بیولوژیک نیز داشته باشد. برخی از بیماری‌های عصبی، مانند مولتیپل اسکلروزیس که بر مغز تأثیر می‌گذارند باعث ایجاد علائم افسردگی می‌شوند.

برخی از کودکان نیز ممکن است از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به افسردگی باشند. بااین‌وجود، ابتلا به یک بیماری مزمن ممکن است احتمال ابتلای کودک به افسردگی را افزایش دهد. والدین کودک مبتلابه بیماری‌های مزمن باید مراقب بروز علائم افسردگی باشند و به کودک کمک کنند تا از درمان و حمایت لازم برخوردار شود.

علائم افسردگی در کودکان

کودکان مبتلابه افسردگی ممکن است علائم متفاوتی را نسبت به بزرگ‌سالان تجربه کنند. علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان معمولاً شامل موارد زیر است:

• افزایش تحریک‌پذیری
• طغیان عصبانیت
• واکنش‌های احساسی نامتناسب با یک موقعیت
• کناره‌گیری از دوستان
• امتناع از رفتن به مدرسه
• عدم لذت از فعالیت‌هایی که قبلاً از آنها لذت می‌برد
• تغییرات در اشتها
• تغییر در خواب (خواب زیاد یا کم)

بر اساس توصیه پزشکان درصورتی‌که والدین متوجه بروز هر یک از علائم فوق در کودک خود شوند لازم است سریعاً به پزشک مراجعه کنند.

همانطور که گفته شد یکی از اختلالات شایع در کودکان مبتلا به افسردگی ایجاد خلل در خواب آنها میباشد، کودک ممکن است در شرایط عادی هم دچار کم خوابی شوند حال زمانی که همین کودک دچار افسردگی هم باشد امکان ایجاد اختلال در خوابش بیشتر هم خواهد شد ما در مقاله علت کم خوابی کودکان درباره روش های مقابله با بی خوابی او به طور کامل صحبت کرده ایم شما میتوانید با مطالعه آن مشکل بی خوابی کودکتان را تا حدودی برطرف کنید.

درمان افسردگی در کودکان مبتلا به بیماری مزمن

اولین قدم در درمان افسردگی این است که به یک متخصص روان‌پزشک مراجعه شود تا وضعیت کودک را مورد ارزیابی دقیق قرار دهد. این ارزیابی به تشخیص افسردگی، اضطراب یا سایر مسائلی که ممکن است بر اخلاق و رفتار کودک تأثیر بگذارد کمک کند. ممکن است لازم باشد که والدین در کنار کودک به سؤالات روان‌پزشک پاسخ دهند.

بر اساس نتایجی که از ارزیابی کودک به‌دست می‌آید، تیم درمان کودک به طراحی یک برنامه مناسب برای درمان کودک اقدام خواهد کرد. این برنامه ممکن است شامل مراقبت‌های حادتر مانند لزوم بستری، برنامه‌ریزی برای ایمنی خانواده یا جلسات مشاوره با روانشناس یا سایر متخصصان سلامت روان باشد و یا حتی استفاده از خدمات نگهداری کودکان خاص در منزل استفاده کنید. ترکیبی از روش‌های درمانی فوق به همراه دارو می‌تواند فوق‌العاده مؤثر باشد. خوشبختانه درمان‌هایی وجود دارد که برای رفع این شرایط چالش‌برانگیز به خوبی عمل می‌کنند.

درمان کودک مبتلا به افسردگی معمولاً شامل موارد زیراست:

• پیروی از رژیم غذایی سالم
• مصرف داروهای ضد اضطراب
• مصرف داروهای ضدافسردگی
• درمان شناختی رفتاری
• خانواده‌درمانی
• گروه‌درمانی
• بهبود بهداشت خواب
• درمان فردی
• بهبود فعالیت بدنی و تشویق به ورزش روزانه: مانند پیاده روی خانوادگی

بر اساس نظر متخصصان هر کودکی شرایط منحصربه‌فرد خود را دارد و علائم افسردگی در هر فرد ممکن است بسیار متفاوت از دیگران باشد. به همین دلیل لازم است که درمان شخصی و ویژه‌ای برای هر کودک طراحی شود.

اگر علائم افسردگی کودک اثرات مخرب زیر را بر زندگی روزمره کودک داشته باشد، ممکن است لازم باشد تا از داروهای ضد افسردگی بهره مند شود:

• رفتارهای ناکارآمد
• چالش در روابط خانوادگی و اجتماعی
• مشکل در رسیدگی به نیازهای اساسی
• مشکل در حضور در مدرسه یا کسب نمرات مطلوب

نقش والدین در درمان کودک مبتلابه افسردگی

رفتار حمایتگرانه والدین نسبت به کودک نه تنها زمانی که تحت درمان است، بلکه در تمام شرایط یک عامل کلیدی برای برخورداری از سلامت روان است. لازم است والدین در برنامه درمانی که برای کودک تهیه‌شده است مشارکت کنند. معمولاً روان‌پزشک والدین را تشویق می‌کند تا ضمن احترام به حریم خصوصی کودک، با درمانگر در مورد مشکلات موجود صحبت کنند. پزشک و والدین در کنار هم، با تهیه برنامه درمانی مناسب، تمام نیازهای کودک را موردتوجه قرار خواهند داد. مشاور با دعوت از والدین برای حضور در جلسات درمان در مورد روش‌های حمایت از کودک در زندگی روزانه گفتگو خواهد کرد.

به‌عنوان‌مثال، اگر کودک در حال یادگیری راهبردهای مقابله با استرس است، درمانگر کودک می‌تواند به والدین کمک کند تا تشخیص دهند که چگونه و چه زمانی باید از کودک در برابر عوامل استرس‌زای خارجی حمایت کنند. هنگامی‌که کودک از این راهبردها به خوبی استفاده کند، اعتمادبه‌نفس والدین بیشتر خواهد شد و قادر خواهند بود با تحسین و تمجید رفتار کودک او را به استفاده بیشتر از این راهکارها تشویق کنند.

روند بهبود افسردگی در کودکان ممکن است نسبت به وضعیت کودک متفاوت باشد. در واقع، بهترین تخمین این است که حدود 6 تا 9 ماه طول می کشد تا مغز کودک به طور کامل عملکرد شناختی و انعطاف پذیری خود را بازیابی کند. کودکان مبتلابه بیماری‌های مزمن هنگام مقابله با افسردگی نیاز به حمایت، مراقبت و محبت دارند. والدین و پرستار کودک می‌توانند در این شرایط نقش فعالی در پرستاری کودک داشته باشند و با پزشکان و مشاوران برای بهبود سلامت و شادی کودک همکاری کنند.

به منظور راهنمایی والدین این کودکان در جهت مراقبت بهتر و دریافت اطلاعات کامل تر در زمینه بهبود علائم افسردگی در کودکان راهکارهایی را  در مقاله اختلال افسردگی در کودکان  که باید مورد توجه مراقبین آنها قرار بگیرد شرح داده ایم و شما میتوانید با خواندن این مقاله به بهبود سلامت فرزندتان کمک کنید.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان