کنترل پرخوری در سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

برای حفظ افراد سالمند وجود یک برنامه غذایی خوب کمک ویژه ای به این افراد می باشد. استفاده حداقلی از مواد غذایی با کالری ها و ویتامین های مناسب می تواند تاثیر بسیار مثبتی در سلامتی و طول عمر این عزیزان داشته باشد. در کنار این برنامه ها جلوگیری از پرخوری و کنترل آن برای فرد سالمند از ضروریاتی است که در حفظ سلامت شان تاثیر مثبت دارد. در مقاله پیش رو در مورد کنترل پرخوری در سالمندان نکاتی را خدمت شما عزیزان خواهیم گفت.

پرخوری در سالمندان

پرخوری در افراد سالمند را می توان به عنوان یک اختلال نامید. البته این خاص افراد سالمند نبوده و در هر گروه سنی خصوصا کودکان ممکن است بوجود بیاید. اما در افراد سالمند اثرات منفی و مخرب تری به همراه خواهد داشت.‌ اختلال پرخوری عارضه ای است که می تواند تا سال ها در افراد سالمند باقی بماند و حتما موجب بوجود آمدن بیماری های مزمنی نیز خواهد گردید‌‌‌.

علائم پرخوری در سالمندان

پرخوری در سالمندان متاسفانه اگر به عادت تبدیل گردد خطرات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت. برخی از علائم پرخوری در سالمندان عبارتند از:

  • خوردن تنقلات و غذا بیش از اندازه نیاز بدن در فواصل کوتاه
  • خوردن تنقلات و غذا به صورت مداوم بدون احتیاج و احساس گرسنگی برحسب عادت
  • عدم توانایی کنترل خود در غذا خوردن
  • احساس پشیمانی بعد از خوردن غذا و تنقلات بیش از اندازه
  • تمایل به خوردن تنقلات و غذا به صورت پنهانی به علت احساس شرم
  • تمایل نداشتن به ورزش و پیاده روی پس از خوردن غذا و دیگر نکاتی که نشان دهنده پرخوری در افراد سالمند می باشد

راه های جلوگیری از پرخوری در سالمندان

معمولا افراد سالمند به تنهایی زندگی می کنند‌. شاید دچار مشکلات جسمی، حرکتی و حتی ذهنی باشند. بنابراین بهتر است یکی از اعضای خانواده و یا پرستار سالمند مخصوص از انها مراقبت کند‌‌. اگر دچار بیماری خاصی هستند بهتر است با نظر پزشک برنامه غذایی برای آنها تنظیم و اجرا گردد. اما نکاتی که می توانید برای تغذیه فرد سالمند و کنترل پرخوری در سالمندان به کار ببرید عبارتند از:

راه های جلوگیری از پرخوری در سالمندان

قراردادن مواد غذایی مصرفی پروتئینی بیشتر در برنامه عذایی

به صورت معمول و علنی پروتئین می تواند مدت زمان بیشتری فرد سالمند را سیر نگه دارد‌. همین امر می تواند از پرخوری آنان جلوگیری کند. به عنوان مثال استفاده از بلغور، جو دوسر، توت، سفیده تخم مرغ، سبزیجات و آجیل می تواند در کنترل پرخوری و تعادل غذایی افراد سالمند سهم بسزایی داشته باشد. ضمن اینکه مصرف پروتئین ها چون باعث ایجاد احساس سیری در سالمند می گردد باعث کاهش وزن و حفظ سلامتی بیشتر فرد سالمند می شود.‌

رعایت مقدار مصرف موادغذایی در هر وعده

بهتر است برای کنترل پرخوری در سالمندان در وعده های غذایی فرد سالمند برای اینکه مقدار مصرف پایین تر باشد از بشقاب های کوچک تر و مقدار غذای کمتری استفاده گردد. استفاده از غذای زیاد در ظرف بزرگ ممکن است فرد را تحریک به خوردن بیشتر کند. حتی اگر سیر باشد. از این رو بهتر است وعده های غذایی مقدار کمتری داشته باشند. باید با کنترل اندازه غذا به جلوگیری از پرخوری بپردازیم. یکی از ترفندهای مفید در کمتر غذا خوردن سالمندان استفاده از یک لیوان آب قبل از غذا خوردن است‌.

نوشیدن آب به اندازه کافی و مناسب

رساندن آب کافی به بدن و نوشیدن منظم آب علاوه بررفع تشنگی در افراد معمولی برای افراد سالمند حکم سلامتی و جلوگیری از بروز بیماری ها را دارد. برای کنترل پرخوری در سالمندان هم مهم است. اگر بتوانیم در ساعت های خاص و منظم فرد سالمند را تحریک به خوردن آب کنیم ضمن جلوگیری از پرخوری فرد به مرور بدن سالمند احساس گرسنگی با تشنگی را اشتباه گرفته و نوشیدن آب می تواند حتی احساس گرسنگی را از بین ببرد. مقدار مصرف 8 لیوان آب در طول روز برای سلامتی بیمار توصیه می گردد. نوشیدن آب برای سالمند باعث تحریک و فعالیت بیشتر کلیه ها گردیده و در نتیجه سموم از بدن به راحتی دفع می گردد.

تاثیر مدیریت خواب و کنترل پرخوری در سالمندان

برخی از هورمون ها در بدن افراد سالمند می تواند ناشی از کمبود خواب باشد. همین امر می تواند تاثیر منفی بر اشتهای آنان بگذارد. تحقیقات نشان داده که در خیلی موارد کم خوری یا پرخوری می تواند در نتیجه عدم خواب کافی باشد. همین کمبود خواب ممکن است فرد سالمند را به طرف مصرف مواد غذایی ناسالم مانند چیپس و پفک نیز سوق دهد‌. خوابیدن کافی خصوصا در شب می تواند به فرد سالمند کمک کند تا کمتر به سراغ غذاهای نا سالم برود.

سخن آخر

در این نوشته ما به بررسی کنترل پرخوری در سالمندان پرداختیم. اما نکته پایانی این که وعده های غذایی و مصرف مواد غذایی در افراد سالمند در سلامت آنها تاثیر بسزایی دارد. ارزش آن را دارد که برای حفظ سلامتی این عزیزان از پزشکان مشاور تغذیه کمک گرفت. نکته دیگر اگر فرد سالمند دچار بیماری خاصی می باشد حتما در تهیه غذا برای این عزیزان این نکات را رعایت کنیم تا نسبت به کنترل سلامتی این افراد خیالمان راحت باشد.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان