تلخی دهان bitter mouth میتواند یک واکنش طبیعی در برابر خوردن غذاهای تند یا ترش باشد. با این حال ، وقتی طعم تلخ در دهان برای مدت طولانی ادامه یابد یا به طور غیرمنتظره ای اتفاق بیفتد، میتواند نگران کننده باشد. طعم و مزه یک حس پیچیده است که میتواند تحت تأثیر بسیاری از عوامل قرار گیرد، از جمله عدم رعایت بهداشت دندان توسط پرستار در منزل، خشکی دهان یا بارداری. درمان مشکل تلخی دهان از طریق درمان هرگونه بیماری زمینه ای که عامل آن است انجام میشود، اما میتوان طعم ناخوشایند دهان را با استفاده از چند روش درمانی خانگی ساده مدیریت نمود.
علائم و نشانه های تلخی دهان
دیسگوزیا اصطلاح پزشکی برای تغییر طعم دهان است. طعم تغییر یافته در دهان از نظر پزشکی به عنوان سوهاضمه شناخته می شود. این طعم معمولا ناخوشایند توصیف می شود و می تواند تا مدت ها ادامه یابد تا علت اصلی آن درمان شود. افراد مبتلا به سو هاضمه ممکن است طعم مداومی را تجربه کنند که اغلب آنها را به عنوان یکی از موارد زیر توصیف میکنند:
- تلخ
- فلزی
- بد مزه
- شور
طعم و مزه ممکن است باعث بهم خوردن در فرد شود و حتی ممکن است چشیدن چیزهای دیگر را سخت کند. حتی ممکن است فردی حتی بعد از مسواک زدن دندانها نیز طعم تلخ را در دهان خود احساس کند که بسته به علت ممکن است علائم دیگری را نیز تجربه کنند.
علت تلخی دهان
برخی از علت های ایجاد مزه تلخ در دهان نیاز به رسیدگی ندارند. با این حال ، علائم می توانند تحریک کننده باشند و ممکن است در رژیم غذایی منظم یا لذت زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد کنند. در ادامه مواردی که می توانند باعث احساس مزه تلخی در دهان شوند را خدمت شما معرفی خواهیم کرد
خشکی دهان دلیل مزه تلخی دهان
خشکی دهان که به نام زروستومیا نیز شناخته میشود، هنگامی اتفاق میافتد که دهان بزاق کافی تولید نکند. از آنجا که بزاق به کاهش باکتریهای دهان کمک میکند ، داشتن بزاق کمتر به معنای زنده ماندن باکتریهای بیشتر است.
خشکی دهان معمولا با مزه تلخی و چسبندگی همراه می باشد که این شرایط می تواند توسط عواملی مانند داروها ، اختلالات قبلی یا مصرف دخانیات ایجاد شود. در صورت گرفتگی بینی ممکن است فرد دچار خشکی دهان شود زیرا تنفس از طریق دهان می تواند آن را خشک تر کند. افرادی که به طور مداوم خشکی دهان دارند باید برای تشخیص صحیح عامل مشکل با پزشک خود صحبت کنند.
مسائل دندانپزشکی و تلخ شدن دهان
عدم رسیدگی به بهداشت و نظافت دهان میتواند سبب ایجاد مزه تلخی در دهان شود. همچنین ممکن است باعث افزایش حفره در دندان، عفونت و بیماری لثه یا التهاب لثه شود. با مسواک زدن مرتب و نخ دندان کشیدن میتوان از بسیاری از مشکلات شایع دندانپزشکی جلوگیری کرد. استفاده از دهانشویه ضد باکتری در بین مسواک زدن ممکن است به حداقل رساندن باکتری های مزهدار کمک کند.
سندرم دانه کاج
در بعضی از افراد، خوردن دانه کاج ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ یا فلزی در دهان شود. این اتفاق اغلب 1 تا 3 روز پس از خوردن دانه کاج رخ می دهد. این سندرم علائم دیگری نیز نشان نمی دهد و پس از دو هفته از بین میرود.
استرس و اضطراب دلیل تلخی دهان
سطح استرس و اضطراب بالا می تواند پاسخ استرس را در بدن تحریک کند ، که اغلب حس چشایی فرد را تغییر می دهد. اضطراب می تواند باعث خشکی دهان شود که غالباً طعم تلخی ایجاد می کند.
آسیب عصبی
مانند سایر حواس ما، جوانههای چشایی مستقیماً با اعصاب مغز ارتباط دارند. آسیب به اعصاب میتواند باعث تغییر در چشایی فرد شود.
آسیب عصبی میتواند در اثر آسیب به سر یا شرایطی باشد که شامل موارد زیر است:
- صرع
- اسکلروز چندگانه
- تومورهای مغزی
- فلج بل
- زوال عقل
- داروها و مکمل های خوراکی
در برخی افراد، برخی از داروها ، مکمل ها یا درمان های پزشکی ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شوند. این شرایط ممکن است به این دلیل باشد که داروها تلخ هستند یا مواد شیمیایی موجود در آنها از بزاق دفع میشود.
بیماری ها
برخی بیماری ها، از جمله عفونت های سینوسی یا سرماخوردگی، می توانند با طعم تلخ دهان همراه شوند. در طی این مراقبت از بیمار، بدن پروتئین های التهابی را برای نابودی سلول های مضر ارسال میکند. این پروتئینها همچنین ممکن است بر روی زبان و جوانه های چشایی تأثیر بگذارند، که باعث میشود فرد متوجه تغییر طعم دهان خود به تلخی شود.
داروهایی که منجر به تلخی دهان می شوند داروهای خاصی هستند که چند نمونه از آنها: آنتی بیوتیک های خاص، برخی از داروهای قلبی، ویتامین های حاوی مواد معدنی یا فلزات، مانند مس، آهن یا روی و در نهایت داروهای لیتیوم را میتوان نام برد.
درمان سرطان و احساس تلخی در دهان
فردی که تحت درمان سرطان است ممکن است هنگام خوردن یا نوشیدن تغییر در طعم دهان خود را تجربه کند. شیمی درمانی و پرتودرمانی ممکن است باعث تحریک جوانه های چشایی در برخی افراد شود ، که ممکن است باعث شود حتی غذاهای ساده مانند نان تست ساده یا آب طعم تلخ یا ناخوشایندی داشته باشند.
درمان خانگی تلخی دهان
برای کمک به کاهش طعم تلخ دهان ، مراقبت منظم از دندان توصیه میشود. درمان مشکل طعم تلخ دهان معمولا از طریق یافتن علت اصلی مشکل انجام میشود. پزشک اغلب می تواند با سوالات در مورد علائم و داروها و آزمایش های دیگر مشکل را تشخیص دهد. سپس میتوانند درمان های مناسب را توصیه کنند. درمان های خانگی ممکن است به برخی از افراد کمک کند تا موقعی که به دنبال یک راه حل دائمی هستند ، علائم خود را تسکین دهند، اگرچه ممکن است این روش ها برای همه مفید نباشد.
به نقل از وبسایت medicalnewstoday :
درمان و درمان خانگی طعم تلخ دهان
درمان طعم تلخ در دهان به طور معمول شامل درمان علت زمینه ای است. یک متخصص مراقبت های بهداشتی اغلب می تواند با سؤال در مورد سایر علائم و داروها و انجام آزمایشات مشکل را تشخیص دهد. سپس می توانند درمان های مناسب را توصیه کنند.درمانهای خانگی ممکن است به برخی از افراد کمک کند در حالی که به دنبال راهحلی دائمی هستند، علائم خود را به طور موقت تسکین دهند، اگرچه ممکن است برای همه کارساز نباشد. داروهای خانگی که ممکن است به کاهش طعم تلخ در دهان کمک کنند عبارتند از:
مراقبت های منظم از دندان مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه آنتی باکتریال
جویدن آدامس بدون قند برای حفظ حرکت بزاق در دهان
نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
اجتناب از عوامل خطر رفلاکس اسید، مانند خوردن غذاهای چرب یا تند، و کاهش یا حذف محصولات تنباکو و الکل
شستشوی دهان با یک قاشق چایخوری جوش شیرین که به یک لیوان آب اضافه شده است
بهترین روش رفع تلخی دهان در منزل
برای درمان خانگی و از بین بردن مزه تلخی دهان روش ها و راه های زیادی وجود دارد که تعدادی از آنها به صورت زیر می باشد:
- مراقبت منظم از دندان ، مانند مسواک زدن ، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهان شویه ضد باکتری
- جویدن آدامس بدون شکر برای حرکت بزاق در دهان
- در طول روز مایعات زیادی بنوشید
- اجتناب از عوامل خطر زا برای ریفلاکس اسید ، مانند خوردن غذاهای چرب یا ادویه دار ، و کاهش یا حذف محصولات دخانیات و الکل
- دهان را با یک قاشق چای خوری جوش شیرین اضافه شده به یک لیوان آب بشویید
تجربه مزه تلخ در دهان کاملاً شایع است و نباید برای این مشکل سریعا نگران بود. بیشتر دلایل تلخ قابل درمان هستند و در حالی که پزشک علت را تشخیص می دهد فرد قادر به کنترل این علامت است. پس از یافتن علت و شروع درمان، جوانه های چشایی معمولا به حالت طبیعی برمیگردند و مزه تلخی دهان از بین میرود.
سوالات متداول
برای تلخی دهان چی بخوریم؟
ترب سیاه، لیمو، جویدن آدامس و سقز در رفع و درمان تلخی دهان بسیار موثر می باشد.
تلخی دهان چه عللی دارد؟
تلخی دهان ممکن است به دلیل عوامل متعددی از جمله عدم بهداشت دهان، مصرف غذاهای تند و ترش، عفونتها یا مشکلات دهانی ایجاد شود.
چگونه میتوان تلخی دهان را کاهش داد؟
مصرف آب بیشتر، بهداشت دهان مناسب، استفاده از خربزه و خیار برای تازه کردن دهان، کاهش مصرف غذاهای تند و ترش میتواند به کاهش تلخی دهان کمک کند.
آیا بیماریهای خاصی باعث تلخی دهان میشوند؟
بله، برخی بیماریها مانند بیماریهای کبدی، مشکلات گوارشی یا عفونتهای دهانی میتوانند باعث تلخی دهان شوند.
آیا استفاده از طعمدهندهها یا گلابی میتواند تلخی دهان را کاهش دهد؟
بله، مصرف طعمدهندههای دهانی، گلابی یا خوراکیهای تازه کننده میتواند به موقتی کاهش تلخی دهان را ایجاد کند.