کم خونی در کودکان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

یکی از شایع ترین بیماری های مربوط به کودکان کم خونی می باشد. زمانی که خون به مقدار کافی نتواند گلبول قرمز و یا هموگلوبین بسازد کودک دچار کم خونی می شود. خود هموگلوبین نوعی پروتئین می باشد که سازنده گلبول قرمز در خون است و به واسطه آن اکسیژن به سلول های بدن می رسد. در مقاله پیش رو ضمن توضیح در مورد کم خونی در کودکان به علت و راههای درمان آن خواهیم پرداخت‌.

پرستار کودک و یا پرستار بیمار باید در ارتباط با نشانه ها و شرایط کم خونی اطلاعات دقیق داشته باشد. در این صورت می تواند شرایط را به خوبی مدیریت کند.

نشانه های کم خونی در کودکان

اکثر بیماری ها در افراد با علایمی خود را نشان می دهد. در مورد کم خونی در کودکان نیز می توان به علائم زیر اشاره نمود:

سرگیجه و خشکی دهان

کودک ضعیف شده به گونه ای که قادر به بازی و یا دویدن نبوده و راه رفتن نیز برای او با مشکل مواجه خواهد شد. کودک بطور مداوم یا مقطعی دچار سرگیجه می شود به گونه ای که برای او دردسر ساز شده و احتمال زمین خوردنش بسیار خواهد شد. از دیگر علائم کم خونی در کودکان می توان به خشکی دهان اشاره نمود. به گونه ای که همیشه حس می کند که بایستی آب بخورد.

رنگ پریدگی و زودرنجی

کودکی که دچار کم خونی باشد دارای پوستی زرد خواهد شد و رنگ پریدگی را در چهره فرزند مشاهده خواهید نمود. زودرنجی و بد اخلاقی از دیگر علائم کم خونی در کودکان می باشد. از این لحاظ هم والدین و هم خود کودک به صورت ناخوداگاه دچار دردسر و سردرگمی خواهد شد.

تپش قلب بالا

کودکانی که دارای کم خونی می شوند به علت این که اکسیژن به صورت درستی به بدنشان نمی رسد قلب مجبور به پمپاژ بیشتری شده در نتیجه ضربان قلب کودک ناخواسته بالا می رود‌.

تنفس بالا و کم خونی در کودکان

همانگونه که گفتیم کم خونی باعث می شود که اکسیژن کمتری به خون برسد. در نتیجه کودک مجبور به عمل تنفس بیشتر بوده بوده و نفس کشیدن معمولی او هم همراه با شدت بیشتری بوده و همیشه احساس نفس تنگی می کند.

علل کم خونی در کودکان

علت کم حونی در کودکان را می توان در سه دسته خلاصه نمود:

  • کمبود گلبول قرمز بر اثر خون ریزی های شدید
  • ناتوانی بدن در تولید گلبول قرمز
  • بیماری های ژنتیکی که از والدین به فرزند منتقل می گردد.

علل کم خونی در کودکان

لازم به ذکر است که تشخیص هر کدام از این سه نوع کم خونی و علل آن با پزشک متخصص می باشد و آن هم با انجام آزمایشات دقیق پزشکی.

درمان کم خونی در کودکان

درمان کم خونی در کودکان به دو روش انجام می پذیرد که هر دو نوع بایستی تحت نظر پزشک متخصص باشد.

نوع اول

استفاده از داروهای مخصوص کم خونی مانند قرص آهن و یا تزریق خون که همانگونه که گفتیم فقط با نظر پزشک بایستی باشد.

نوع دوم

درمان مکملی و غذایی در کنار درمان پزشکی و آن هم زیر نظر پزشک و استفاده از غذاها و میوه های حاوی مواد مورد نیاز کودک مبتلا به کم خونی می باشد.

شاید خوردن دارو برای کودکی که دچار کم خونی باشد با مشکلاتی همراه باشد اما رژیم غذایی می تواند کمک بهتری باشد.

استفاده از غلات در صبحانه کودکان یکی از روش های خوب مکملی می باشد اما بایستی احتیاط کرد که از نمک و یا شکر زیادی برخوردار نباشند.

استفاده از گوشت در رژیم غذایی کودک مهم می باشد. شاید در اوایل کودک مقاومت کند اما شیوه پخت و تنوع در پخت می تواند کمکی باشد که کودک را تشویق به خوردن گوشت کنید. مانند کباب کردن گوشت به صورت کنجه و یا کوبیده یا استفاده از ناگت های گوشت و مرغ. البته در این مورد بهتر است از ناگت گوشت و مرغ خانگی لستفاده گردد.

رفع کم خونی در کودکان با استفاده از کره بادام زمینی در وعده صبحانه. بخاطر آهن موجود در بادام رمینی این ماده غذایی می تواند در کم خونی کودکان موثر واقع گردد.  شکلات تلخ یکی از مواد مغذی است که حامی مقدار زیادی آهن می باشد که می تواند مکمل خوبی در حل مشکل کم خونی باشد‌.

از عذاهای مکمل دیگری که می تواند کمک بسیار زیادی به کم خونی در کودکان کند لوبیاها هستند. انواع لوبیا سرشار از آهن بوده و اگر کودکان را علاقه مند به خوردن لوبیا کنید کمک بزرگی در این مسیله باشد. بچه ها به تخم مرغ علاقه خاصی دارند. از تخم مرغ هم می توان به عنوان غذای مکمل حاوی آهن استفاده کنید.

سخن آخر

در این نوشته ما به بررسی کم خونی در کودکان پرداختیم.  در مورد مکمل های دارویی برای کم آهنی در خون کودکان در کنار داروهایی که پزشک تجویز نموده می تواند راه حل خوبی باشد. البته در این مورد حتما با پزشک معالج مشورت گردد.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان