آلودگی هوا چه تاثیری بر سلامت ما دارد؟

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

به نظر می رسد که آلودگی هوا  air pollution باعث ایجاد یا تشدید بسیاری از بیماری ها می گردد . اثرات آلودگی هوا بر سلامت افراد می تواند از مشکلات خفیف تنفسی تا مشکلات شدید قلبی عروقی، از جمله بیماری قلبی و سکته مغزی متغیر باشد.

گازها و ذرات مضر موجود در هوا از منابع مختلفی از جمله دود اگزوز وسایل نقلیه، دود ناشی از سوختن زغال سنگ یا گاز و دود تنباکو بوجود می‌آیند.

راه هایی برای محدود کردن اثرات آلودگی هوا بر سلامتی وجود دارد، مانند پرهیز از حضور در ترافیک سنگین. با این حال، ایجاد تغییرات قابل توجه به بهبود کیفیت هوا در مقیاس جهانی بستگی دارد.

در این مقاله به چگونگی تاثیر آلودگی هوا بر سلامت  می پردازیم.

آلودگی هوا چیست؟

اثرات آلودگی هوا
آلودگی هوا  air pollution باعث ایجاد یا تشدید بسیاری از بیماری ها می گردد.

آلودگی هوا شامل ذرات کوچکی است که می توانند طبیعی یا مصنوعی باشند. دامنه آلاینده های احتمالی به این معنی است که آلودگی هوا می تواند افراد را هم در فضای باز و هم در داخل خانه تحت تأثیر قرار دهد.

آلودگی هوای فضای باز شامل موارد زیر است:

ذرات حاصل از سوزاندن زغال سنگ و گاز
گازهای مضر مانند اکسیدهای نیتروژن یا دی اکسید گوگرد
دود تنباکو
ازن سطح زمین

آلودگی هوای داخل ساختمان شامل موارد زیر است:

مواد شیمیایی خانگی
گازهای مضر مانند مونوکسید کربن یا رادون
مصالح ساختمانی، مانند سرب یا آزبست
گرد و غبار
دود تنباکو

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، آلاینده‌هایی که بیشترین خطر را برای سلامتی افراد به همراه دارند عبارتند از:

ذرات معلق (آلاینده های ذرات) که شامل جامدات معلق و قطرات مایع است.
دی اکسید نیتروژن
دی اکسید گوگرد
ازن

اثرات قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض آلودگی هوا

قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض آلودگی هوا، مانند ازن سطح زمین، می تواند بر سیستم تنفسی تأثیر بگذارد زیرا اکثر آلاینده ها از طریق راه های هوایی فرد وارد بدن می شوند.

قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض آلودگی هوا ممکن است منجر به عفونت های تنفسی و کاهش عملکرد ریه شود. همچنین ممکن است آسم را در افراد مبتلا به این بیماری تشدید کند.

قرار گرفتن در معرض دی اکسید گوگرد ممکن است باعث آسیب به چشم ها و مجاری تنفسی و همچنین تحریک پوست شود.

اثرات قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی هوا

تحقیقات در مورد مشکلات سلامتی درازمدت که آلودگی هوا می تواند ایجاد کند ادامه دارد. تحقیقات آلودگی هوا را با مشکلات جدی سلامتی، مشکلات در تولد نوزدان و حتی مرگ زودرس مرتبط دانسته است.

بیماری مزمن انسداد ریوی

قرار گرفتن در معرض ذرات آلاینده ممکن است باعث بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) شود. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوا باعث 43 درصد موارد COPD و مرگ و میر در سراسر جهان می شود.

COPD گروهی از بیماری‌ها است که باعث مشکلات تنفسی مانند آمفیزم و برونشیت مزمن می‌شود. این بیماری ها راه های هوایی را مسدود می کنند و تنفس را برای فرد سخت می کنند. هیچ درمانی برای COPD وجود ندارد، اما درمان می تواند به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.

پیشنهاد مقاله: آیا رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند از ما در مقابل آلودگی هوا محافظت کند؟

سرطان ریه

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوا باعث 29٪ همه موارد سرطان ریه و مرگ و میر می شود. اندازه ذرات آلاینده احتمالاً به طور قابل توجهی در بروز مشکلات نقش دارند، زیرا اندازه کوچک آنها به آنها اجازه می دهد تا به دستگاه تنفسی تحتانی برسند.

بیماری قلب و عروقی

تحقیقات نشان می دهد که زندگی در منطقه ای با سطوح بالاتر آلودگی هوا ممکن است خطر مرگ ناشی از سکته را افزایش دهد. آلودگی هوا ممکن است باعث سکته مغزی و حملات قلبی شود.

یک تحقیق در سال 2018 نشان داد که آلودگی هوا عامل 19 درصد از مرگ و میرهای قلبی عروقی در سال 2015 تخمین زده است. همچنین علت حدود 21 درصد از مرگ و میرهای ناشی از سکته مغزی و 24 درصد از مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونر قلب آلودگی هوا بوده است.

زایمان زودرس

بر اساس تحقیقاتی که در مجله بین‌المللی تحقیقات محیطی و بهداشت عمومی منتشر شده است، قرار گرفتن در معرض هوای آلوده می‌تواند زنان باردار را به احتمال زیاد دچار زایمان زودرس نماید . محققان دریافتند که احتمال زایمان زودرس با کاهش قرار گرفتن در معرض هوای آلوده کاهش می یابد.

مشکلات سلامتی ناشی از آلاینده های خاص

بر اساس تحقیقات آژانس بین المللی تحقیقات در مورد سرطان، آلودگی هوا ممکن است باعث بروز سرطان شود. هوای آلوده حاوی ذرات و مواد شیمیایی جداگانه ای است که هر کدام تاثیر متفاوتی بر سلامتی دارند.

به دلیل اندازه کوچک این ذرات، می توانند به ریه ها برسند و خطر ابتلا به بیماری های ریوی و قلبی را افزایش دهند. همچنین این ذرات ممکن است باعث بدتر شدن علائم در افراد مبتلا به آسم شوند.

ازن سطح زمین

آلاینده ها با نور خورشید واکنش می دهند و ازن سطح زمین را ایجاد می کنند. دود عمدتاً از ازن تشکیل شده است و یکی از محرک های اصلی علائم آسم است.

مونوکسید کربن

براساس گزارش دانشمندان اگر سطوح مونوکسید کربن کمتر از 2 درصد باشد، به نظر نمی رسد که این گاز بر سلامت فرد تأثیر منفی بگذارد. با این حال، اگر سطوح این گاز بالاتر از 40٪ باشد، مونوکسید کربن کشنده است .

علائم مسمومیت با مونوکسید کربن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

ضعف
سرگیجه
درد قفسه سینه
استفراغ
گیجی
سردرد
اگر فردی مشکوک به مسمومیت با مونوکسید کربن است، باید به منطقه ای با هوای تازه نقل مکان کند و فوراً به دنبال کمک پزشکی باشد.

دی اکسید گوگرد

دی اکسید گوگرد محصول جانبی سوختن سوخت های فسیلی مانند زغال سنگ و نفت است. می تواند باعث تحریک چشم شود و فرد را در برابر ابتلا به عفونت های دستگاه تنفسی و همچنین بیماری های قلبی عروقی آسیب پذیرتر کند.

دی اکسید نیتروژن

دی اکسید نیتروژن در گازهای خروجی اگزوز خودرو وجود دارد. بخاری و اجاق گاز و نفت سفید نیز مقادیر زیادی از این گاز را تولید می کند. قرار گرفتن در معرض دی اکسید نیتروژن ممکن است منجر به عفونت های تنفسی شود. به طور معمول، استنشاق دی اکسید نیتروژن باعث خس خس سینه یا سرفه می شود، اما ممکن است منجر به سردرد، سوزش گلو، درد قفسه سینه و تب شود.

چگونه می توان از قرار گیری در معرض آلودگی هوا اجتناب نمود ؟

افراد می توانند با محدود کردن مدت زمانی که در مناطق با کیفیت هوای بد سپری می کنند، قرار گرفتن در معرض آلاینده های هوا را کاهش دهند. لازم است که از اثرات آلاینده های احتمالی هوا چه در فضای باز و چه در داخل خانه آگاه باشید.

 آلودگی هوا و مشکلات ریه
قرار گرفتن در معرض ذرات آلاینده ممکن است باعث بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) شود.

آلودگی هوای فضای باز

دولت ها، مشاغل و افراد می توانند برای به حداقل رساندن آلودگی هوا کمک کنند. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از وسایل نقلیه و سطوح آلاینده ها در جو ممکن است کیفیت هوا را بهبود بخشد.

همچنین افراد می توانند با استفاده از وب سایت های اطلاع رسانی،  کیفیت هوای فعلی را بررسی کنند. این سرویس ها کیفیت هوا را در سراسر کشور مورد نظارت قرار میدهند.

این سایت اطلاعاتی در مورد سطوح آلودگی هوا ارائه می دهد که با توجه به تأثیر بالقوه آنها بر سلامتی، با کدهای رنگی علامت گذاری می شوند . اگر رده‌بندی آلودگی هوا نارنجی یا بالاتر باشد، لازم است افراد اقدامات زیر را انجام دهند :

  • اجتناب از پیاده روی در کنار جاده های شلوغ
  • ورزش کردن برای مدت زمان کمتر در فضای باز یا استفاده از یک مکان سرپوشیده به جای آن
  • ماندن در خانه تا زمانی که کیفیت هوا بهبود یابد
  • آلودگی هوای داخل ساختمان
  • یک فرد می تواند با اطمینان از تمیزی و تهویه ساختمان ها، آلودگی هوای داخل خانه را کاهش دهد.
  • گرد و غبار، کپک و گرده ممکن است خطر مشکلات تنفسی را افزایش دهند.
  • گاز رادون می‌تواند در خانه‌هایی که بر روی زمین‌هایی  دارای ذخایر اورانیوم هستند،منتشر شود . گاز رادون می تواند باعث سرطان ریه شود.
  • میتوان از دستگاه های اندازه گیری مونوکسید کربن برای نظارت بر سطوح مونوکسید کربن در خانه یا محل کار  استفاده نمود .

بنابراین آلودگی هوا می تواند برای سلامتی افراد مضر باشد. ممکن است باعث بیماری های تنفسی و قلبی عروقی شود. می توان با بررسی کیفیت هوا در مناطق محلی خود و آگاهی از شرایط بهداشتی موجود، احتمال بروز مشکلات سلامتی را کاهش دهد.

مونوکسید کربن می تواند کشنده باشد. اگر شخصی دچار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن گردد ، باید سریعا وارد هوای تازه شده و بهه پزشک مراجعه نماید .

مرکز پرستاری زندگی برتر اکسین با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.

کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.

موسسه پرستاری زندگی برتر

درخواست پرستار

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درخواست فوری پرستار و مشاوره رایگان