فراموشی ناگهانی در سالمندان از جمله بیماریهایی است که باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای پرستار سالمند و خانواده او میشود. اگرچه فراموشی که در اصطلاح پزشکی به آلزایمر و زوال عقل هم معروف است از ویژگیهای دوران سالمندی به شمار میرود اما این بدان معنا نیست که تمامی سالمندان با افزایش سن به این بیماری دچار میشوند. دلایل مختلفی برای فراموشی وجود دارد که علاوه بر افزایش سن میتوان به تغذیه نامناسب، لخته شدن خون در مغز، اختلالات کبدی، تیروئیدی و کلیوی اشاره کرد.
علائم فراموشی در سالمندان
اگر مشکوک هستید که سالمند شما به بیماری فراموشی در سالمندان مبتلا شده است، میبایست نسبت به علائم این بیماری آگاهی بیشتری داشته باشید. یکی از علائم فراموشی در افراد سالمند این است که یک جمله و یا سؤال را بارها تکرار میکنند. آنها به راحتی در مکانهای آشنا گم شده و رویدادها را فراموش میکنند. شاید، سالمند مبتلا به بیماری فراموشی، نام اعضای خانوادهاش را هم به سختی به خاطر بیاورد. از دیگر علائم بیماری فراموشی در افراد سالمند عبارتند از:
- اختلال در بیان و حرف زدن
- تغییر در شخصیت سالمند
- تغییر در رفتار و حالت فرد
- فراموش کردن جای وسایل
- از دست دادن انگیزه
- ناامید شدن
به نقل از my.clevelandclinic.org :
علائم فراموشی چیست؟ علائم فراموشی به نوع شما بستگی دارد. ممکن است تجربه کنید:
تغییر در توانایی شما در به خاطر سپردن رویدادها یا چیزهایی که برای شما اتفاق افتاده است.
مشکل در یادآوری نام ها و چهره ها.
به یاد نمی آورد مکان ها و نحوه رسیدن به آنها.
فراموش کردن رویدادهای آینده که قصد شرکت در آنها را داشتید.
افراد مبتلا به فراموشی نیز ممکن است چیزی به نام confabulation را تجربه کنند. این زمانی است که مغز شما به طور خودکار سعی می کند جزئیات حافظه را پر کند و اشتباه می کند. یک مثال از سردرگمی این است که به اشتباه به یاد آورید که یک رویداد اخیراً در چه روزی رخ داده است، یا جزئیات یک رویداد از گذشته شما.افرادی که دچار سردرگمی هستند معتقدند حافظه آنها واقعی و دقیق است. آنها قصد دروغ یا فریب ندارند. این فقط یک خطایی است که بدون اطلاع آنها اتفاق می افتد. به طور معمول، confabulation بی ضرر است. اما میتواند به یک مشکل بزرگتر تبدیل شود و ممکن است زمانی که از دست دادن حافظه شدیدتر است متوجه آن شوید.
علت فراموشی ناگهانی در سالمندان
فراموشی سالمندان به صورت لحظهای نیز نشانهای از بیماری آلزایمر است. عوامل زیادی وجود دارد که باعث میشوند سالمند فراموشی لحظهای را تجربه کند. در ادامه علت فراموشی ناگهانی در سالمندان را بررسی خواهیم کرد.
- مصرف داروها
سالمندان در طول روز داروهای زیادی مصرف میکنند که میتواند بر روی حافظه آنها تأثیر بگذارد. داروهای افسردگی، داروهای کاهنده کلسترول خون، قرص ضد درد و داروهای اختلال خواب میتوانند باعث شوند که سالمند فراموشی لحظهای را تجربه کند. - افسردگی؛ دلیل فراموشی یهویی سالمند
از دیگر علل ابتلا به فراموشی لحظهای، افسردگی است. رابطه مستقیمی بین حافظه و احساسات در افراد وجود دارد و به همین دلیل استرس میتواند روی تمرکز تأثیر منفی بگذارد. در این شرایط، میتوانید با یک متخصص و یا مشاور متبحر صحبت کنید. - کمبود ویتامین ب ۱۲
زمانی که ویتامین ب ۱۲ در بدن کاهش مییابد، حافظه نیز به طور منفی تحت تأثیر قرار میگیرد. ویتامین ب ۱۲ در بدن تولید نمیشود و با مصرف غذاهایی همچون گوشت، ماهی، شیر، پنیر و تخم مرغ میتوانید این ویتامین را به بدن خود برسانید. این مورد میتواند علت فراموشی ناگهانی در سالمندان و آزاد آنها باشد. - وارد شدن ضربه به سر
سالمندان با خطر سقوط و یا زمین خوردن مواجه هستند و ممکن است در این شرایط به سرشان ضربهای وارد شود. حتی اگر در این شرایط، سالمند بیهوش نشود اما ممکن است فراموشی لحظهای را تجربه کند. - سکته مغزی
به دنبال سکته مغزی، خونرسانی به بخشی از مغز متوقف میشود و بدین ترتیب سلولهای مغز عملکرد گذشته را نخواهند داشت. سکته مغزی نیز میتواند باعث شود سالمندان فراموشی ناگهانی و یا حتی بلند مدت را تجربه کنند. - پیری مغز
فراموشکار شدن معمولا بخشی رایج و معمولی در سالمندی است، با پیر شدن همه بخشهای بدن هم پیر میشوند. مسلما مغز هم از این قائده مستثنی نیست و در دوران سالمندی دچار «پیری مغز» میشوید، نشانههای پیری مغز این است که در این زمان یادگیری سختتر شده، خاطرات به سختی به ذهنتان میآید یا وسایلتان را گم میکنید.
تفاوت فراموشی ناگهانی در سالمندان با آلزایمر
ضعف در حافظه و آلزایمر تفاوتهایی دارند و با دیدن هر کدام از نشانههای آلزایمر دیگر نیازی به درمان فراموشی در سالمندان نخواهید داشت و باید برای درمان آلزایمر اقدام کنید. در این قسمت به این تفاوتها اشاره میکنیم.
- سالمندی که سالم است و مشکل او فقط مربوط به مشکلات سطحی حافظه است، گاهی ممکن است تصمیمات و قضاوتهای نادرست داشته باشد. اما سالمند آلزایمری در اکثر مواقع تصمیمات اشتباه میگیرد.
- سالمندی که سالم است، هرازگاهی یادش میرود که قبضهای خانه را پرداخت کند. در مقابل سالمند آلزایمری به طور کلی نسبت به این مسائل بیتفاوت است.
- فرد سالمندی که سالم است ممکن است گاهی اوقات تاریخها را به یاد نیاورد یا یادش نیاید که در چه روزی از روزهای هفته است اما بعد از گذشتن کمی زمان بالاخره به یاد میآورد ولی سالمند آلزایمری به طور کلی ارتباط خود با زمانی که در آن قرار دارد را فراموش میکند.
- سی که سلامت دارد احتمالا گاهی اوقات کلمه صحیح را به یاد نمیآورد تا در جمله اش به کار ببرد، اما در حالتی که فرد مبتلا به آلزایمر باشد معمولا کلمات را جابهجا استفاده میکند و کلمه مورد نظر خود را پیدا نمیکند.
درمان فراموشی در سالمندان
خیلی از افراد در مورد درمان فراموشی در سالمندان سوالهای زیادی دارند. فراموشی سالمندان که از آن با عنوان اختلال حافظه نیز یاد میشود، به مشکلی متداول در میان سالمندان تبدیل شده است. درمان به موقع فراموشی در افراد سالمند از اهمیت ویژهای برخوردار است. دلایل اهمیت درمان فراموشی در افراد سالمند عبارتند از:
- بهبود کیفیت زندگی: با درمان کردن فراموشی در افراد سالمند میتوانید کیفیت زندگی آنها را بهبود دهید. بعد از درمان، سالمندان میتوانند وظایف روزانه خود را به خوبی انجام دهند و ارتباط خوبی با خانواده و اطرافیانشان داشته باشند.
- حفظ استقلال: سالمند مبتلا به فراموشی یا همان بیماری آلزایمر، استقلال خود را برای انجام کارها از دست میدهد. در این شرایط، سالمندان در انجام کارهایی همچون پوشیدن لباس، رفتن به حمام و غذاخوردن با مشکلاتی مواجه میشوند. درمان فراموشی به سالمندان کمک میکند تا استقلال خود را حفظ کنند.
راه های پیشگیری از فراموشی ناگهانی در سالمندان
به لطف مطالعاتی که در زمینه فراموشی در سالمندان انجام شده، محققان توانستهاند به راهکارهایی برای پیشگیری از این بیماری در سالمندان دست یابند. کارهایی که میتوانید برای جلوگیری از بروز فراموشی در افراد سالمند انجام دهید، عبارتند از:
- مشارکت دادن افراد سالمند در امور اجتماعی: هرچه میزان مشارکت در جامعه و بین افراد مختلف بیشتر باشد، سالمندان کمتر دچار فراموشی میشوند.
- دنبال کردن رژیم غذایی سالم: با گنجاندن مواد غذایی سالم و مغذی در رژیم غذایی و مصرف سبزیجات و میوه به اندازه کافی میتوان تا حدی از بروز فراموشی در افراد سالمند جلوگیری کرد.
- انجام ورزشهای هوازی: ورزشهای هوازی نیز باعث میشود که سالمندان بیماری فراموشی را تجربه نکنند. ورزشهای هوازی باعث میشوند که عملکرد مغز افزایش یابد و سالمند این بیماری را تجربه نکند.
درمان فراموشی ناگهانی در سالمندان از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا سالمند میتواند استقلال از دست رفته خود را بازیابد و زندگی باکیفیتتری را تجربه کند. فراموشی سالمندان امروزه به مشکلی متداول در جامعه تبدیل شده است. این بیماری که خود سالمند و اطرافیانش را با مشکلاتی درگیر میکند، با اقداماتی که در سایت زندگی برتر به آنها اشاره شد همچون مشارکت دادن سالمند در امور اجتماعی، کاهش سطح استرس و اضطراب، کاهش مصرف الکل و سیگار، دنبال کردن رژیم غذایی سالم و تمرینات ورزشی منظم قابل درمان است.
سوالات متداول
مصرف کدام ویتامین به درمان فراموشی در سالمندان کمک میکند؟
ویتامین ب 12 از جمله ویتامینهایی است که تاثیر آن در درمان بیماری فراموشی در افراد سالمند به اثبات رسیده است.
چگونه میتوان از بروز فراموشی در افراد سالمند جلوگیری کرد؟
با کاهش استرس، دنبال کردن رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتوان تا حدی از بروز این بیماری در افراد سالمند جلوگیری کرد.
چگونه از فراموشی ناگهانی در سالمندان جلوگیری کنیم؟
انجام ورزش های هوازی و مشارکت در امور اجتماعی در جلوگیری از از فراموشی افراد پیر بسیار موثر می باشد.